Şimdi Ara

DC inverter-AC İNVERTER klima

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
12.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Klimaları incelerken bunu fark ettim bazıları AC inverter ve bazıları da
    DC olarak karşıma çıktı. Bunlardan hangi teknolojiyi kullanan daha iyi
    bilgisi olan varsa açıklarsa sevinirim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

DC Inverter Klima: Ayrıntılı Bir Kılavuz

DC Inverter Nedir?

DC inverter, bir cihazda doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştüren bir elektronik cihazdır. Klima sistemlerinde, motorun hızını ve kompresörün gücünü kontrol etmek için kullanılır.

DC Inverter ve Inverter Arasındaki Fark

İnverter klima sistemleri, geleneksel klima sistemlerine göre daha verimlidir. Bunun nedeni, DC inverter teknolojisinin motor hızının ayarlanmasına izin vermesidir. Bu, değişen soğutma veya ısıtma ihtiyaçlarına hızlı ve verimli bir şekilde yanıt vermenizi sağlar.

DC Inverter Klima Ne Demek?

DC inverter klima, DC inverter teknolojisini kullanan bir klima sistemidir. Bu sistemler, daha düşük enerji tüketimi, daha doğru sıcaklık kontrolü ve daha düşük gürültü seviyeleri gibi bir dizi avantaj sunar.

DC Inverter Klima Nasıl Çalışır?

DC inverter klimalar, kompresörün hızını kademesiz olarak ayarlayarak çalışır. Soğutma veya ısıtma talebindeki değişikliklere yanıt olarak kompresörün hızını artırabilir veya azaltabilir. Bu, sabit bir sıcaklık sağlarken enerji tasarrufu sağlar.

DC Inverter Klimanın Avantajları

• Daha Düşük Enerji Tüketimi: DC inverter teknolojisi, kompresörün hızı ayarlandığından önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
    • Daha Doğru Sıcaklık Kontrolü: DC inverter klimalar, sıcaklığı daha hassas bir şekilde kontrol ederek daha konforlu bir ortam sağlar.
    • Daha Az Gürültü: DC inverter kompresörleri, hız ayarlanabildiğinden daha yavaş çalışır ve bu da daha düşük gürültü seviyelerine yol açar.
    • Daha Uzun Ömür: DC inverter motorları, geleneksel motorlara göre daha az aşınma ve yıpranmaya maruz kalır ve bu da daha uzun bir kullanım ömrüne yol açar.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Şimdi Hocam, aslında biraz kavram kargaşası da var.

Step motor çalışma prensibini bilirseniz günümüz klimaların hangi teknoloji ile çalıştığını daha iyi anlarsınız. normalde 3 faz mantığı gibi görülse de bu motorlar fırçasızdır, 3 faza benzer çalışma mantığı vardır lakin kutuplama mantığı ile gerilim atlaması şeklinde çalıştırılırlar.

Burada asıl etken olan ise motordan ziyade onun sürücüsüdür, kavram kargaşasıda burada ortaya çıkar zira olaya şöyle bakmak gerekir.

Şebeke voltajımız AC 220Volt 50Hz dir. O zaman bu klima AC inverterdir. DIIITTT yanlış
    İçeride bir doğrultma devremiz vardır ve bu doğrultma devresi sayesinde AC220Volt enerji DC ye çevrilir. bu durumda DC 220Volt ile çalışır bu DC inverterdir. DIIITTT yanlış

Elektrik temel formülleri esasına göre AC den DC ye geçen her akım 1.41 çarpanı oranında yükselir bu da bize yaklaşık 310Volt DC sonucunu çıkartır. o zaman DC inverter doğru mu?

Ama burada kalmadı ki bu inverteri nerde? biz sadece bir doğrultma devresi kullandık AC den DC ye geçtik o kadar. O zaman şimdide PFC ünitesini sisteme dahil edelim yani power factor correction. Aynı zamanda bizim için asıl önemli olan frekansın değiştirilmesi ile hız kontrolü yapıp düşük gerilim kullanmak oldğuna göre dmeek ki neymiş? izim frekansı gerilimden ayırmamız gerekiyormuş o zaman bunun için de bir osilatör devresini sisteme dahil edelim. Peki değişken akımlı ve değişken frekanslı bir sistem olduğuna göre bize sonuçta ne lazım AC akım lazım ama freansı ayarlanmış bir AC lazım. Bu durumda size sırasıyla yazmam gerekirse, şebekeden AC 220 Volt olarak başlayan yolculuk şöyle biter.

220Volt Şebeke Girişi → AC/DC inverter devre → DC voltaj/frekans ayırıcı devre → DC/AC inverter devre → Voltajı ve Frekansı ayırıştırılıp ayarlanmış çıkış

Buradaki en önemli unsur, benim KLİMA bölümünde sürekli bilgi vermeye çalıştığım inverter klimaların frekans esasna göre çalışma prensipleridir. Çalışma geriliminden frekansı ayırıp değiştirip daha üst frekansta işleyip aynı gerilimde ancak daha yüksek frekans=daha yüksek RPM de motoru sürmektir enerji tasarrufunun temeli. bu anlamda giriş gerilimi AC iken yolda defalarca ve sürekli olarak değişikliğe uğrar, sistedeki programlamanın, sensörlerden alınan anlık bilgilerin senkronize çalışmasının sonucudur bu. Bu da bizlerde elbette soru işareti doğuruyor şimdi bu DC invertermidir Yoksa AC invertermidir?

Sohbet tadında ilerlesin diye size sormuş olayım, cevaplarınıza göre yarın devam ederiz

• Ado kullanıcısına yanıt
    Üstadım eline sağlık. Ben klima almaktan vazgeçtim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uwais kullanıcısına yanıt
    Hayırlısı diyelim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ado

Şimdi Hocam, aslında biraz kavram kargaşası da var.

Step motor çalışma prensibini bilirseniz günümüz klimaların hangi teknoloji ile çalıştığını daha iyi anlarsınız. normalde 3 faz mantığı gibi görülse de bu motorlar fırçasızdır, 3 faza benzer çalışma mantığı vardır lakin kutuplama mantığı ile gerilim atlaması şeklinde çalıştırılırlar.

Burada asıl etken olan ise motordan ziyade onun sürücüsüdür, kavram kargaşasıda burada ortaya çıkar zira olaya şöyle bakmak gerekir.

Şebeke voltajımız AC 220Volt 50Hz dir. O zaman bu klima AC inverterdir. DIIITTT yanlış
    İçeride bir doğrultma devremiz vardır ve bu doğrultma devresi sayesinde AC220Volt enerji DC ye çevrilir. bu durumda DC 220Volt ile çalışır bu DC inverterdir. DIIITTT yanlış

Elektrik temel formülleri esasına göre AC den DC ye geçen her akım 1.41 çarpanı oranında yükselir bu da bize yaklaşık 310Volt DC sonucunu çıkartır. o zaman DC inverter doğru mu?

Ama burada kalmadı ki bu inverteri nerde? biz sadece bir doğrultma devresi kullandık AC den DC ye geçtik o kadar. O zaman şimdide PFC ünitesini sisteme dahil edelim yani power factor correction. Aynı zamanda bizim için asıl önemli olan frekansın değiştirilmesi ile hız kontrolü yapıp düşük gerilim kullanmak oldğuna göre dmeek ki neymiş? izim frekansı gerilimden ayırmamız gerekiyormuş o zaman bunun için de bir osilatör devresini sisteme dahil edelim. Peki değişken akımlı ve değişken frekanslı bir sistem olduğuna göre bize sonuçta ne lazım AC akım lazım ama freansı ayarlanmış bir AC lazım. Bu durumda size sırasıyla yazmam gerekirse, şebekeden AC 220 Volt olarak başlayan yolculuk şöyle biter.

220Volt Şebeke Girişi → AC/DC inverter devre → DC voltaj/frekans ayırıcı devre → DC/AC inverter devre → Voltajı ve Frekansı ayırıştırılıp ayarlanmış çıkış

Buradaki en önemli unsur, benim KLİMA bölümünde sürekli bilgi vermeye çalıştığım inverter klimaların frekans esasna göre çalışma prensipleridir. Çalışma geriliminden frekansı ayırıp değiştirip daha üst frekansta işleyip aynı gerilimde ancak daha yüksek frekans=daha yüksek RPM de motoru sürmektir enerji tasarrufunun temeli. bu anlamda giriş gerilimi AC iken yolda defalarca ve sürekli olarak değişikliğe uğrar, sistedeki programlamanın, sensörlerden alınan anlık bilgilerin senkronize çalışmasının sonucudur bu. Bu da bizlerde elbette soru işareti doğuruyor şimdi bu DC invertermidir Yoksa AC invertermidir?

Sohbet tadında ilerlesin diye size sormuş olayım, cevaplarınıza göre yarın devam ederiz

Ado hocam ben de elektronik teknikeriyim fakat tam olarak anladım desem yalan olur.
    Dediğinize göre AC akım olan şebeke gerilimi klima tarafından dönüştürülme olayından
    bahsetmişsiniz. İyi de benim buradan çıkarmam gereken sonuç ne olmalı?
    Yada şöye sorayım benim bulunduğum bölgede şebeke voltajı stabil değil yani genelde
    200v civarı ben bu durumda hangisini tercih etmeliyim. (voltajı 15KV regülatörle bir şekilde 220ye tamamlayabilirim.)

• hellboy2121 kullanıcısına yanıt
    Hocam o halde kafa karışmasın diye şöyle bir tanım yazayım aşağıya

İNVERTER NEDİR?
    Sabit bir doğru akımı (DC) parçalayarak, değişken frekansta alternatif akım (AC) üreten sistene İNVERTER denir.

Elbette ki inverter teknolojisinin değişik kullanım amaçları var lakin konumuz klima olduğundan ben de bu şekilde tanım yazdım.

Sorunuza cevaben ise, Sistemin DC ye dönmesinin en önemli sebebi AC nin depolanamıyor olması, bunu neden yazdım? DC sistemler de senin de bildiğin üzere kapasitörler sayesinde kuplaj/dekuplaj işlemi yapılabilmekte ve böylece şebeke dalgalanmalarına karşı kısmi regülasyon sağlanabilmektedir. Tabi ki bu en basit sistemdir, bunun daha gelişmiş hali ise SMPS sistemdir yani switch mode power supply. işte tüm bunlar sizin şebeke voltajınız 180 dahi olsa sistemin çalışması için hazırlanmış altyapılardır. Elbette biliyoruz ki kompresör gibi ağır akım çeken bir usnruda aslolan voltaj değil amperin korunmasıdır, bir önceki yazdığım yazıda size PFC ünitesinden bahsetmiştim, bu sisteme paralele çalışan bir DC reaktör mevcuttur, voltaj düşük dahi olsa kompresörün ELİNDEN GELDİĞİNCE iyi performansta çalışması bu PFC ünitesi ile DC reaktör aracılığı ile sağlanmaktadır, şebekeden gelen 220Volt doğrultma devresinde 310Volta yükselmekle birlikte PFC ünitesinde 400Volta taşınmaktadır.
    Buradaki temel unsur, voltajı ne kadar yukarı taşıyabilirseniz akımdan o derece çok faydalanabilirsiniz temel prensibidir tabi bunun çok daha gelişmiş ve frekansı ayrıştırılmış halidir. Bu nedenle aslında sizin 200 VOLT AC olan şebeke enerjiniz dahi klimanınızın sağlıklı çalışması için yeterli bir şebeke gerilimidir. sistem bu açığı absorbe edebilecek düzeyde tasarlanmış olsa da regülasyon sistemleri çok daha sağlıklı performans elde etmenizi sağlayacaktır.

• Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Peki benim şebeke gerilimine uygun(180-210v) klima tavsiyenizi öğrenebilir miyim.(max3000tl)

• hellboy2121 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu sistemi zaten tüm markalar kullanıyor, sizdeki sorun bence şebekenin 180 veya 210 olması değil de sürekli değişken olması, bu nedenle yukarıdaki mesajınızda yazdığınız regüle sistemini kullanmanızı elbette tavsiye ederim size.
    Beni biliyorsunuz marka model işlerine girmiyorum onu araştırıp kendiniz karar vermelisiniz. yine de teknik bir şey olursa aklınıza takılan, seve seve cevaplarım
  • arkadarlasr merhaba

linkteki klimayı almayı düşünüyorum bu cihazın kışın isitma da kullanmayı düşünüyorum elektirik tüketimi nasıldır 26 derece nerdeyse sürekli çalışacak aylık tüketimi nasıldır

n11'de BOSCH B1ZMI12404 Lupe Dc 12000 Btu İnverter Klima 2.659,00 TL yerine 2.159,00 TL

http://urun.n11.com/klima/bosch-b1zmi12404-lupe-dc-12000-btu-inverter-klima-P171387428

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.