Şimdi Ara

Dell 1420 TAM SÖKÜM - FAN ve DVD-ROM YAĞLAMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

- SORUN: Dell inspiron 1420 marka-model laptopumdan acayip fan sesi geliyordu(bildiğiniz gibi değil) Belli ki içi tozlanmıştı. Ayrıca DVD romu kapattıktan sonra bir ses geliyordu(okuyucu lens hareketinden kaynaklanan).

- ÇÖZÜM: marka Dell olduğundan Fana erişim için laptopun neredeyse bütün parçalarını söküyoruz. İçindeki tozu temizlemek ve bazı parçaları yağlamak gerek.

- BAŞLARKEN: UYARI: Hiç elektronik alet sökmediyseniz ve eliniz hassas değilse bulaşmayınız.
    Bu iş için :
    - Yıldız tornavida
    - Düz Tornavida
    - Tornavida takımı
    - Katı makine yağı (Grease)
    - Islak mendil+selpak

Yaptıklarımı resimledim ve adım-adım anlatacağım. Resimlerin açıklamaları önemli. Hangi vida nereye takılıyor, bunu unutmayın ve buna göre vidalarınızı bir yere koyunuz.

1- tamirini yaptığım laptop

2- laptopun alt kısmı.sarı kare bataryayı gösterir. Sökmeya başlamadan önce batarya çıkarılmalıdır. batarya altında 3 tane vida vardır. kırmızı ve sarı renkli vidaları sökünüz ayrıca laptopun arkasında mavi ile gösterilen iki vida var. onları da sökün. harddiski çıkarın

3- sökülen vidalar görülmekte

4- bataryayı çıkardık, harddisk çıkardık. ram'lari cıkarmıyoruz. işlemci kısmına dokunmuyoruz. ram kapagını cıkardıktan sonra iki vida var onları da sökün ama işlemciye ait 4 adet mor vidaya dokunmayın. kırmızı HDD kısmı, sarı batarya kısmı, mor işlemci kısmı, yeşil ram kısmı.
    Ayrıca DVD rom u tutan bir vida var onu cıkarın ve vidanın dibindeki kısmından hafifce itin. DVD rom kolayca cıkar, ama hassas olun.

5- sökülen kapaklar, HDD ve DVD rom

6- ön kapak ve klavye icin kapagın sağ tarafından düz tornavida ile kaldırın. sonra klavyeyi tutan 2 vidayı sökün ve klavyeyi cıkarın. ama dikkat, klavye soketini ayırıp klavyeyi öyle cıkarın.

7- klavyeyi söktükten sonra resme bakınız: sarı ile işaretlenmiş soketleri yavaşca cıkarın. solda kırmızı ile işaretlenmiş soketi de cıkarın(ekran soketidir). üstte kırmızı ile işaretli vida yada soketi de sökün. wifi anten soketlerini de sökün. son olarak mavi ile işaretlenmiş olan vidaları çıkarın.

8- Yavaşca üst kapağı ve ekranı çıkarın. fotolar aşağıda:

9- Elimizde kalan budur. sarı ile gösterilen soketleri cıkarın. kırmızı ile güsteilen vidaları sökün. mavi ile gösterilenler hoparlörler, beyaz ile gösterilen fan kısmıdır.

10 - şimdi anakartı cıkarın ve fanı tutan 3 tane vidayı sökün. işte sökülen bütün parçalar ve fan.

11 - İŞTE soğutucunun köşesinde görünene toz, pislik,vs.vs.. bir kısmını elle bir kısmını üfleyerek bu pisliği temizleyelim. Temizlik iyidir. Temizlik imandandır.

12 - Fan kapağını sökün(bu kısım basittir).fan pervane kısmını(teknik adıyla:rotor)(sarıyla işaretli) çıkarın, bu kısmı hiçbir şey tutmuyor. gördüğünüz kısımlardaki tozu silin ama sakın bakır sarımların olduğu(stator)(kırmızı ile işaretli) kısma dokunmayın(incecik bir bakır tel koparsa fan çalışmaz!)..

13 - BU KISIM ÖNEMLİ: pervane(stator)nin miline yeterli gördüğünüz miktarda katı makine yağı(gris, gres yada kafircesi:grease) sürün. bunu yapmak için resimdeki gibi bir tornavida kullanabilirsiniz. Fazla sürmeyin, gerek yok çünkü hem israf haramdır hem de yağ stator(bakırlı kısım)a bulaşabilir. Yağladıktan sonra pervaneyi takın ve elinizle çevirin,farkı hissedeceksiniz. Yağ ve temizlik için kullandığım ufak fırca resimde görülmektedir.

14- SON olarak DVD Rom un işaretli kısımlarındaki vidaları küçük tornavidayla sökün. DVDnin iç resmini çekmedim ama nasıl yağlayacağınızı anlatayım:
    -Kapağı cıkarın
    -Çok dikkatli olun hassas elektroniktir ve LENSe(Lazer) EL SÜRMEYİN
    -lazerin üstünde hareket ettiği iki tane hafif parlak-silindir-uzun-metal çubuk var. bunlara azcık yağ vurun.
    -Sonra Lazer kısmını hareket ettiren motora bağlı silindir-vidaya benzer-uzun bir metal var. buna da azcık yağ vurun.
    - Lazer kısmını ileri-geri doğru hareket ettirin, sesin azaldığını ve hareketin kolaylaştığını göreceksizin.

BENDEN BU KADAR. TEŞEKKÜRÜ ESİRGEMEYİNİZ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gordyene -- 19 Mart 2011; 18:35:31 >

• faydalı bir anlatım olmuş.açtık pc'yi.termal macun sürdüm ancak ses kesilir gibi oldu ancak 2 gün geçmeden tekrar ses yapıyor.gres sürmedim sadece termal macun.
    http://www.dosya.tc/downloads/KnLUDu/sesdosyasi.rar.html
    linkteki dosyada sesi kaydettim.sorunu çözemedim
  • quote:

Orijinalden alıntı: yemini

faydalı bir anlatım olmuş.açtık pc'yi.termal macun sürdüm ancak ses kesilir gibi oldu ancak 2 gün geçmeden tekrar ses yapıyor.gres sürmedim sadece termal macun.

termal macunu fana mı surdun sen abıcım macun ıslemcı ıle levha arasına azıcık surulur fan sesıyle hıc alakası olmaz fanı acmıs bak adam sarı okla gostermıs ordakı ortada duran cubuga bırazcık yag surersın tamamdır bırde arkadas cok guzel anlatmıs bende dun soktum aklıma gelmedı resım cekıp koymak yararlı olmus ama elektronık bılgısı olmayan acmasın ve acmadan once tavsıyemdır ayagınızı topraga basın ...

• güzel anlatım olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: yhackup

quote:

faydalı bir anlatım olmuş.açtık pc'yi.termal macun sürdüm ancak ses kesilir gibi oldu ancak 2 gün geçmeden tekrar ses yapıyor.gres sürmedim sadece termal macun.

termal macunu fana mı surdun sen abıcım macun ıslemcı ıle levha arasına azıcık surulur fan sesıyle hıc alakası olmaz fanı acmıs bak adam sarı okla gostermıs ordakı ortada duran cubuga bırazcık yag surersın tamamdır bırde arkadas cok guzel anlatmıs bende dun soktum aklıma gelmedı resım cekıp koymak yararlı olmus ama elektronık bılgısı olmayan acmasın ve acmadan once tavsıyemdır ayagınızı topraga basın ...

hayır plakaya sürdüm fana sürdüm demedim ki.

• quote:

Fan pervanesiini tutan mile biraz gris sürmelisin
    Termal macun sürtünmeyi geçici olarak azaltır ama temelli çözüm değildir

Yaptığım günden bu yana Laptop'umda tık yok.
    Yani işe yaradığı ıspatlandı...

• konu hort olacak ama önemli , laptopun fanı tozlu değil ama sesli çalışıyor fanı söktüm fakat yuvadan çıkaramadım kırılmadan çıkarılamayacak gibi, bunu nasıl söküpte yağlabilirim ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.