Şimdi Ara

Dell Inspiron 7567 - Ana Konu (518. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.817
Cevap
128
Favori
553.966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 516517518519520
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Özgürtasarimci

Merhaba arkadaşlar format atacağım, usb ön tanımlı yaptım ancak UEFI BOOT yazan kısım YouTube deki videolarda iki parça iken bende 4 başlık var, fazladan atıl olan bir bölümmü var acaba, ayrıca usbyi görmeden yine açılıyor bilgisayar yeniden başlattığım zaman.

Gayet normal hocam.

Bu arada orada otomatik olarak USB'nizin çıkması lazım zaten. Çıkmıyorsa bütün boot entrylerini silip yeniden başlatırsanız görebilirsiniz. Manuel olarak eklemenize hiç gerek yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: bektothefuture

Arkadaşlar benim laptobumda 128 gb lik ssd ve 1 tb hdd bulunmakta 500 gb ssd almayı düşünüyorum almam gereken ssd nin özellikleri neler bilgisi olan yazarsa sevinirim 128+500 yapabiliyor muyum yada hard diski söküp 500 gb ssd mi daha mantıklı ? Birde harddiski sökersem içindeki veriler aynı kalıp daha sonra tak çıkar kullanabilir myiim?

Eğer bilgisayarınızdaki 1TB HDD'yi bilgisayarda bulundurmaya devam etmek istiyorsanız M.2 tipinde herhangi bir SSD (NVMe (PCIe) yada SATA) alabilirsiniz.

Eğer bilgisayarınızdaki 128 GB SSD'yi bilgisayarda bulundurmaya devam etmek istiyorsanız 2.5" SATA tipinde herhangi bir SSD alabilirsiniz.

HDD'yi sökerseniz aşağıdaki gibi bir kutu alıp onun içerisine koyup harici disk olarak kullanabilirsiniz;

https://www.amazon.com.tr/Alfais-AL-4515-Harici-Harddisk-Laptop/dp/B07HGYBJW1/

SSD'yi sökerseniz aşağıdaki gibi bir kutu alıp onun içerisine koyup harici SSD olarak kullanabilirsiniz;

https://www.hepsiburada.com/dark-usb3-0-m-2-ngff-sata-disk-kutusu-dk-ac-dsem2-p-HBV0000036DJW

• GuArDiAn55-19 G kullanıcısına yanıt

https://www.amazon.com.tr/SanDisk-Ultra-M-2-NVMe-SDSSDH3N-1T00-G25/dp/B089ND2R7F/ ben bu ssd'yi daha önce laptopa taktığımda enteresan sorunlar yaşamıştım. iade ettim. şimdi tekrar aldım ve dün kurulum gerçekleştirdim sorunsuz bir şekilde çalışıyor. anlaşılan sorunlu bir disk denk gelmiş bana. ilk aldığımda diski biçimlendirmek için linux bir usb hazırlamam gerekiyordu. 2. aldığımda windows yükleme ekranında biçimlendirebiliyorum sıkıntısız.

Belki de bu diskten değil de laptopan kaynaklı bir sorun da olabilir. her neyse yaptığım işlemler şu şekilde oldu;

windows media creation tool ile w10 kurulum usb'si oluşturdum.(rufus yazılımı windows10 20h2 sürümünde fat32 desteği bittiği için saçmalayabiliyor en iyi usb w10 kurulum usb'si oluşturma yöntemi microsoft'un yazılımı bence.)

hdd içerisinde yeni bir partition oluşturdum. buna windows 10'u uefi olarak kurdum. sonra bu geçici sisteme sandisk dashboard yazılımını kurdum. bilgisayarı kapattım.(sandisk 1tb nvme ssd'de frimware update işlemini yapmak için yapıyorum bunları. güncellemeden de kullanabilirsiniz ama güncellik iyidir.)(ssd boş iken update etmek en sağlıklısı. bu yüzden bu uğraşlar.)

eski ssd'yi söktüm. bilgisayarı açıp f2 tuşuna basarak bios'a girdim.

System configuration->Drives kısmından m2 slotunun sata ssd için mi yoksa nvme ssd için mi kullanılacağını seçiyoruz. buradan sata-0'ı disable ettim. m2 pcie nvme-0 enable ettim.

ardından bilgisayarın arka kapağını açıp ssd yi bilgisayara bağladım.

hdd'yi boot edip bilgisayarı başlattım. Sandisk dashboard yazılımından ssd'ye frimware update işlemini yaptım. ardından bilgisayarı kapatıp hdd'yi de söktüm. tekrar f2 ile biosa girdim. System configuration->SATA Operation kısmından sata kontrolcüsünü Raid On seçtim. bizim laptoplarda nvme ssd kullanacaksanız ahci desteklenmiyor malesef. Bilgisayarda sadece m2 nvme ssd takılı iken kurdum sistemi. defalarca kapat aç yaptım sıkıntısız kullanıyorum. belki bu ssd'yi alacak insanların işine yarar.

termal macun yenilemeyi de düşünüyorum. Tamircilere götürecektim ama vazgeçtim. Çok dikkat edeceklerini düşünmüyorum. aşağıdaki videoda 6:57'de laptopun soğutma çıkışını sökerken metal bir pena gerekiyor. onun haricinde çok sayıda çeşitli vida ucu gerekiyor. Konnektörleri sökmek için cımbız gerekiyor. başka bir şeye de ihtiyaç yok gibi.

• Bios 1.13.1 çıkmış. 1.12'den sonra cesaret edip de yükleyemedim tabii :)

• GuArDiAn55-19 G kullanıcısına yanıt

Merhabalar Hocam;

• Windows 10'un son sürümlerinde Rufus ile beraber USB hazırlamak isterseniz UEFI:NTFS'i seçmeniz yeterli olacaktır.
    • M2 slotunun sadece NVMe yada SATA olarak ayarlanmasına gerek yok. Drives kısmından herhangi birşey disable etmeniz gerekmez. Orası sadece cihazları tamamen sistemden koparmak için işe yarar (ör: Windows'da HDD'ye ulaşmak istemezseniz vb)
    • İster NVMe takılı olsun ister SATA SSD takılı olsun ister HDD takılı olsun, bu üç cihaz da hem RAID SATA modunda hem de AHCI SATA modunda çalışabilir. AHCI desteklenmiyor diye birşey yok yani. Eğer AHCI'yi seçerseniz SATA cihazlar çipsetin SATA AHCI (Intel(R) 100 Series/C230 Chipset Family SATA AHCI Controller) kontrolcüsüne bağlanmış olur. NVMe cihazlar da cihazın kendi NVMe kontrolcüsüne bırakılır. İşletim sistemi SATA cihazlara erişmek için çipsetin ACHI kontrolcüsü üzerinden, NVMe cihazlara erişmek için de direk SSD'nin kendi NVMe kontrolcüsü üzerinden bağlanır. Eğer RAID'i seçerseniz SATA cihazlar çipsetin RAID kontrolcüsüne, NVMe sürücüler de yine aynı şekilde kendi NVMe kontrolcüsüne bağlanır fakat oradan da çipsetin/işlemcinin RAID kontrolcüsüne bağlanır. Aradaki temel fark bu aslında.

Hayırlı olsun tekrardan SSD'niz  

• Obsesif derecesinde takıntılı insanım. Eğer bozuk veya kasası yamuk cihaz teslim etmeyecekseniz kullanmak istediğiniz macunu yanında vermek kaydıyla cihazlarınızı 50TL'ye temizleyebilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: donnarumma

Bios 1.13.1 çıkmış. 1.12'den sonra cesaret edip de yükleyemedim tabii :)

aman diyim sakın :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -forumber- kullanıcısına yanıt

1-Rufus ile ntfs dosya sistemine sahip bir usb diskten uefi windows 10 20h2 sürümünü dell 7567 cihaza kurmayı denediniz mi hiç? 7 defa kurulum denedim 7'sinde de çeşitli hatalar ile karşılaştım normal olarak. çünkü https://github.com/pbatard/uefi-ntfs bu proje açık kaynak kodlu ve bağımsız geliştiriciler tarafından hazırlanmış. Hatalar ile karşılaşılması normal. resmi bir proje değil bu. hobi projesi. neden bu proje var? çünkü microsoft boot medyalarında fat32 desteğini w10 20h2 ile kesti. (boot sürücülerinde kaldırdı sadece.) rufus gibi yazılımların kullanabileceği bir ntfs uefi yazılımını da microsoft açık kaynak olarak yayınlamadı.

ntfs bir usbden uefi w10 20h2 sürümünü dell7567'ye rufus ile kurmayı becerebilen varsa buradan yazarsa kesinliğe kavuşmuş olur. sorun belki de benim laptoptan kaynaklı olabilir. proje sorunsuz olabilir. ama sonuç olarak microsoftun media creation tool yazılımı sorunsuz çalışıyor hobi projelerine bırakmayın işinizi.

2- hocam dell 7567 cihazların 1 adet sata hdd girişi mevcut. 1 adet de hem sata ssd hem de nvme ssd olarak kullanılabilen m2 ssd slotu mevcut. Buradan m2 slotunun hangi fonksiyonda kullanılacağını değil de diske erişimin ayarlandığından emin misiniz? ben değilim. ben diyorum ki m2 ssd slotunu hem sata hem de nvme olarak ayarlamayın. siz diyorsunuz ki ayarlanabilir. bu kadar rahat karar vermemek lazım. aldığım ilk diskin bu nedenle bozulduğundan şüpheleniyorum. denemeye cesaret edebilen biri olursa buyursun denesin. :)

3- dell 7567 için nvme ssd kullanılırken AHCI desteklenmiyor. siz öyle bir şey yok diyorsunuz. buyrun; https://www.dell.com/community/Inspiron/Inspiron-15-7567-NVMe-M-2-SSD-no-bootable-device/td-p/6117360 aynı sorunu ben de yaşadım. 2 defa hem de. burada mesele destek değil zaten. çalışması gerekiyor. ama hatalar ile karşılaşılıyor.

şimdi siz ahci sata kontrolcüsü seçili iken intel'in kontrolüne bırakıldığını söylüyorsunuz. nvme disklerde ise ssd disk üzerindeki kendi sata kontrolcüsüne bırakıldığını söylüyorsunuz. teoride öyle olduğunu ben de okudum googleda aratarak. ancak pratikte gördüğünüz üzere no bootable device found.. bunun sebebinin 3d nand olduğunu düşünüyorum. 3d nand ssdlerde tek bir register çipinin içerisinde katman katman register devreleri mevcut. bu yeni sayılabilecek teknolojinin eski sayılabilecek laptoplarda sorun çıkarmasına şaşırmamak gerek.

adım adım ne yaptığımı yazdım ki bilmeyen arkadaşlar da yararlansın. maalesef IT dünyasında her şey planlandığı gibi gitmiyor gördüğünüz üzere. kavramlara takılmamak lazım çözüm odaklı olmak lazım. :)

• BİOS'u uzun süredir güncellemiyordum. Şaaak diye 1.13.1'e geçtim. Ekranda böyle 15 dk da bir gelen 2-3 saniye süren takılmalar oluyor. BİOS kaynaklı olduğunu düşünüyorum. NVİDİA GeForce Experince kurulu ve son sürüm driver yüklü. ThrootleStop ile oyun oynuyorum sıkıntı olmuyor şu an. Ancak ister oyunda ister oyun dışında bu takılma dediğim hadise oluyor ve ses çıkıyor tam o anda. O ses eskiden de duyduğum BİOS problem verince ortaya çıkan garip bir sesti. Ne önerirsiniz? 1.11'e downgrade mi yapayım? yapılcaksa bunu nasıl yapıyoruz. NVİDİA Geforce' mu kaldırayım?

• NVİDİA GeForce Experince komple sildim. Dell'in sitesindeki ekran kartı sürücüsünü kurdum. Hiçbir değişiklik yok. Aniden ekranda 3 saniyelik donma ve o sırada garip ses çıkması devam ediyor. Oyun oynarken çok sinir bozucu birşey bu

• Arkadaşlar benim klavyenin e tuşu komple bozuldu çalışmıyor artık. Klavye değişmesi gerek.Acaba istanbul da dell yetkili servisine mi götürsem yoksa istanbulda güvenilir kaliteli işçiliği olan bir bilgisayarcıya mi götürsem. Eğer istanbulda bildiğiniz bir bilgisayarci varsa lütfen özelden veya burdan paylaşırsanız sevinirim. Dell yetkili servisi daha mantıklı ama kim bilir ne kadar fiyat çeker, :(

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: -forumber-

Eğer bilgisayarınızdaki 1TB HDD'yi bilgisayarda bulundurmaya devam etmek istiyorsanız M.2 tipinde herhangi bir SSD (NVMe (PCIe) yada SATA) alabilirsiniz.

Eğer bilgisayarınızdaki 128 GB SSD'yi bilgisayarda bulundurmaya devam etmek istiyorsanız 2.5" SATA tipinde herhangi bir SSD alabilirsiniz.

HDD'yi sökerseniz aşağıdaki gibi bir kutu alıp onun içerisine koyup harici disk olarak kullanabilirsiniz;

https://www.amazon.com.tr/Alfais-AL-4515-Harici-Harddisk-Laptop/dp/B07HGYBJW1/

SSD'yi sökerseniz aşağıdaki gibi bir kutu alıp onun içerisine koyup harici SSD olarak kullanabilirsiniz;

https://www.hepsiburada.com/dark-usb3-0-m-2-ngff-sata-disk-kutusu-dk-ac-dsem2-p-HBV0000036DJW

Alıntıları Göster

hocam sizce bu ssd kutusunu almak mantıklı mı? 128gb flash disklerle fiyatı yakın. hem nvmelerle de kullanılmıyor. siz aldınız mı?

• aegschumi A kullanıcısına yanıt

Supportasist yüklüyse ondan kaynaklanabilir.

• Arkadaşlar selamlar,

laptobumuzda 2 ssd takmak mümkün mü ben 128 gb ssd 1 tb hdd li versiyon var. 2 ssd 1 hdd yapılıyor mu, yoksa 128 lik ssd den vaz mı geçmem lazım illa

• Dell 7567 ile Samsung 980 evo pro uyumlu mu? Vaat edilen okuma yazma değerlerini alabilir miyim?

• laffuer L kullanıcısına yanıt

EVO 970'de durum bu.

• Karanlık Ülke kullanıcısına yanıt

EVO 970 PCI-e 3.0 arayüzüne uyumlu, fakat 980 evo pro PCI-e 4.0 ı destekliyor. 980'de vaat edilen okuma-yazma değerlerini 7567 ile alamayız herhalde.

• quote:

Orijinalden alıntı: ChandlerBingo

1- BIOS Ayarlarında Maintenance sekmesindeki BIOS DOWNGRADE seçeneği açık (büyük ihtimal zaten açıktır) , "security" sekmesinin altındaki "UEFI Capsule Firmware Updates " ayarını kapalı yaptım.(Sonraki zamanlarda bios'un kendi kendini upgradelememesi için)

2- MiniTool Partition Wizard , Explorer ++ programını yükleyip aşağıdaki linkteki videoda söylenenleri yaptım. Yönetici olarak çalıştırdığım Explorer++ ile EFI-BOOT-DELL-BIOS-RECOVERY içindeki 2 bios dosyasını sildim, ve dell'in sitesinden indirdiğim exe. uzantılı bios sürümünü BIOS_CUR.rcv uzantısında kaydedip EFI-BOOT-DELL-BIOS-RECOVERY sekmesine attım.

3-) Bilgisayarı kapattım , power kablosunu çıkardım , ctrl+esc tuşlarına bilgisayar kapalıyken basılı tuttum ve ardından hemen power kablosunu taktım. Önüme gelen seçeneklerden recover biosu seçtim.

Ben bu yöntemlerle eski bios sürümüne dönebildim, belki başkasında farklı yöntemler yeterlidir. Ayrıca 1.11 versiyonuna dönebildik mi zaten daha eski versiyonlara daha kolay dönebileceğimizi düşünüyorum. BIOS versiyonlarında hangisinin fan hızılarının ayarlanmasında , throttlestop programı ile uyumlu çalışmasında vb. pek bir bilgim yok açıkçası.

Hocam teşekkürler ben de buradaki şekilde downgrade yapabildim biosu kolayca.

bazen efi içinde dell klasörü çıkmıyor onun yüklü biosu tekrar yükleyince geldi.

Orda takılan olursa diye benim de bi katkım olsun dedim.

3 şubatta yeni bi bios daha gelmiş eski sürümü indirirken gördüm ama denemedim belki dönemeyiz falan diye.

• Biosu downgrade yaptıktan sonra undervolt nasıl çalışıyor tekrar arkadaşlar.

Edit: çözdüm arkadaşlar.
    Biraz tez canlı davranmışım😁 Bios ayarlarını fabrika ayarlarını çevirince çalıştı. Undervolt gözüküyor.

İntel turboyu kapatıyor muyuz biostan bi tek ondan emin olamadım şuan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maximus Meridus -- 28 Şubat 2021; 22:1:41 >
  • laffuer L kullanıcısına yanıt

Ekrandaki hız bile bana rüya gibi geliyor. Acep aradaki fark hissediliyor mu 970 ile 980 arasındaki fark...

• 
Sayfa: önceki 516517518519520
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.