Şimdi Ara

Denizde Çalışmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
12.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sayın arkadaşlar,aramızda denizi sevmeyen yoktur;fakat,iş okyanuslarda dev ticaret gemilerinde azgın dalgaların arasında olunca nasıl olur?
    Denizde ve gemide çalışan büyüklerimizden tecrübelerini paylaşmak istiyorum.

SORULARIM

1)Çarkçı olarak çalışmak zor mudur?
    2)Gemide 6 ay geçirmek nasıldır?
    3)Aileden ayrı kalmak koyar mı?
    4)Gemide insan rahat uyuyabilir mi?
    5)Doktor bulunur mu?

Şimdilik bu kadar teşekkür eiyorum

• 2) Gemisine, seferine, o gemideki çalışanların insanlığına, şirketine ve daha birçok şeye bağlı bu. :) Ama bu saydıklarımın hepsi iyi olsa dahi zordur.
    3) Gemiye çıkmadan önce "benim için hiç sorun değil" diyen biri için bile zordur.
    4) Gemi ortamı sürekli sesli ortamdır. Özellikle alışık olmayan biri için sıkıntılıdır. Çoğu zaman rahat uyunabilecek bir ortam yoktur diyelim.
    5) Bulunmaz. Varsa da ben duymadım, görmedim. :)
  • 1) gemide ne olarak çalışırsan çalış zordur ve iç disiplin gerektirir.
    2) gemide 6 ay bir metal parçasının üzerinde durmak elbette kolay değil fakat bu biraz senle ilgili işleri zorlaştırmayı değil güzel görmeyi seven biriysen çok da zor geçmez . tabiki bu geminin ortamınada bağlı her gemide ortam insanlara bağlı olarak farklıdır ve güzel veya kötü geçmesini birazda bu belirler bazen 1 personel değişikliği bile gemi ortamını tamamen değiştirir.
    3)bu tamamen kişisel bir durum
    4) bu biraz kamaranın yerine bağlı. gemide genel olarak hep bir titreşim ve ses vardır. ilk gittiğinde alışamasan bile buna belli bi süre sonra alışırsın.Kötü havalarda ise direk senin uyku alışkanlığına bağlı. ama kötü havalarda yatağın 90 derece olduğunu bile görebilirsin.
    5)doktor yoktur bi sıkıntın olduğunda ilk olarak geminin 3. kaptanı ilgilenir sorunu anlayamazsa tıbbi destek alır. her limanda ücretsiz hastaneye çok rahatlıkla gidebilirsin. Ciddi durumlarda helikopterle bile hasta alınır gemilerden.

• ve gemide hertürlü ilaç ve malzeme mevcuttur ameliyat imkanı bile bulunur yapabilen olursa:D
  • Ilkokul arkadasim denizcilik lisesini tercih etti ve mezun olunca mesleğe basladi. Dedigin gibi aylarca gelmiyordu Istanbula. 2 3 sene sonra zaman çok sıkıcı geciyor geldigimde hersey degismis oluyor diyerek birakti mesleği. Simdi bi Mali Musavirin bürosunda calisiyor. Iyi dusunup tercih etmek lazim bu tarz meslekleri.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • savasalpai S kullanıcısına yanıt
    1-Çarkçı olup çalışmak zor mudur? Enteresan bir soru. Zorluk kişiye göre değişken bir kavramdır. sana zor gelecek şey benim için keyif verici olabiliyor. Şunu söyleyebilirim. Makinecilik iyi bir zekanın, yaratıcı olmanın yanında kas gücünü de gerektirir. Kısa zamanda acilen işler yapman gerebilir. Psikolojik olarak da sağlam durmanı gerektirir ve alacağın kararın doğruluğu çok önemlidir.

2- Gemide geçireceğin 6 ay çevresel etmenlere bağlı olarak değişir. Gidersin bir dökmeci gemiye, arkadaşların ve idarecilerin mükemmel olur. O 6 ayın bitmemesi için dua edersin. Cumartesi günleri kıç üstü partileri, 10-15 gün şehir merkezlerindeki limanlar, vb. vb. Oysa bir tankere gidersin, şehire en yakın noktan 30-40km olur, riskli bölgelerden dolayı çıkış verilmez, sürekli tetikte beklersin, arkadaşlarına güvenemezsin falan. Zindan olur sana kısacası.

3-Ailenden ayrı kalmak koyar mı sorusu da kişisel bir soru sonuçta. Ailen ile ilgili içinde en ufak bir duygun yoksa koymaz elbet. Yoksa bırak ailenden ayrı kalmayı, bazen yurt dışında döner ekmek bile sana nasıl nimet olarak görünür.

4-Gemide elbette evinizdeki gibi uyuyamazsınız. Bu soruyu sorduğunuza göre yerini yadıgayanlardansın. Ama hep de uykusuz kalamayacağına göre mecburen uyuyacaksın. Önceleri zorluk çekersin uykuya dalmada ama sonraları alışırsın. Tabi vibrasyon ve hafif inilti sesleri eşliğinde ne kadar fazla uyursan uyu uykun kalitesiz olacağından ya geceleri çok sık uyanarak uykun bölünür, yada kalitesiz bir uyku uyuduğun için saatlerce uyusan da yorgun kalkarsın. Ama insan vücudu çok enteresan. Ona bilealışıyorsun. Bunlar büyük dert değil. hele ki gemide yapacağın o kadar yorucu işten sonra ben egzost manifoldunda uykuya dalan arkadaşımı biliyorum. :D

5-Gemilerde doktor bulunmaz. ( yolcu gemileri hariç ) Bunun yerine medical guide lardan hastalığın ile ilgili genel bilgiyi 3. kaptan öğrenir, kitapta belirtilen etken maddeli ilaç gemi revirinden hastaya verilir. Bir diğer yöntem de Türkiye Civarındaysanız Alo Sağlık hattı dır. Bir nevi denizlerin 112'sidir. Zaten denizcilik fakültesinde dikiş atma, enjeksiyon, sonda vb. operasyonlar gösterilmişti. Dikiş ve enjeksiyon uygulamasına çok kez şahit oldum ama sondalık durum gelmedi başımıza şükür. Zaten revir zorunlu ekipmanlarında apandisit alabilecek cerrahi malzemeye kadar da bulunur.

• 1- Görev ne olursa olsun o işi benimsemiş isen çarkçı da olsan güverte zabiti de olsan hiç bir sıkıntı yaşamazsın. Denizcilik özetle profesyonel işidir.
    2- Gemide 6 ay gemiden gemiye göre değişir. Tanker ve konteynır gemilerinde kontratın 1. haftasının sonunda 1 ay geçmiş hissi yaşayabilirsin. Kuru yükte ise zaman nasıl geçer anlamazsın. Tabi tüm gemilerde en önemli etken çalıştığın insanlardır. Yani tam tersi bir durum da olabilir.
    3- Bu mesleğin en güzel yanlarından birisidir aslında aileden uzak kalmak. Çünkü deniz insanı çok hızlı olgunlaştırır, karada bir işte çalışıyor olsan iş yeriyle sorun yaşasan alır ceketini çıkar gidersin ve her akşam ailenle olursun. Denizde, gemide böyle bir şeyi yapma imkanın yoktur. Bu acı tatlı bir değer, özellik kazandırır insana.
    4- Gemide uykunun kıymetini gördükten sonra 15 dk.lık bile uyursun :)
    5- Gemide doktor bulunmaz. Onun yerine 3. kaptan yardımcı olur, duruma göre uydu telefonundan tıbbi destek alır. Gemide giderilmeyecek bir sıkıntı varsa helikopter bile çağırılabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Evde Ders Çalışmak
    7 yıl önce açıldı
    gemilerde çalışmak ?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben 1 aylık seyirlerden sonra limana yanaşınca çıplak ayak toprakta 5 dakika yürürüm.Nedeni mi? Gemi suyun üzerinde giderken suya sürtünür ve bu üzerinde yani metal gövdesinde statik elektrik biriktirir.Bu elektrikte üzerinde yaşayan mürettebata yansır.Sonra nolur personelde sinir stres vs.etkiler.Birde gemide alışılması zor birşeyde dalgalı günler.Gece gündüz 230 metre 300 metrelik gemi kayık gibi sallanır.Tabi bu sallanmaya da ayak uydurursun.Peki gece uyurken nolcak..Yatağımda bir o yana bir bu yana çok uykusuz kalmışızdır.

• M_DURUKAN06 M kullanıcısına yanıt
    Yatağa bağlasaydın ya hocam kendini iple gemici düğümü atarak acemiymişsiniz siz çok.
  • Kendini deli gibi yatağa bağlamak nedir ya böyle yapınca daha mı rahat olur sence bir düşün.Bunu şuana kadar düşünen bir gemici olmamış sen düşündün yani.Bravo süper bi kafa.Birde acemi lafını ortaya atıp durmanda manidar

• 15 senedir gemilerde çalışıyorum.ister süvari ol ister başmühendis alemi cihan olsan aynı geminin sırtındasındır.aden körfezinden hint okyanusuna çıkınca 9-10 havadan simit satarım birdaha denize çıkmam diye yemin edersin namaza başlarsın.ilk limana gidince herşeyi unutup karıya gidersin .senelerin böyle geçer.etrafında arkadaşın kalmaz karada arkadaşın olmaz kalmaz.evlenecek kız bulamassın.yabanı bişey olursun.insanlarla konuşma kabiliyetin düşer.kendini ifade edemessin.karaya izne gelince mala bağlarsın.bi avm ye girsen kadınlara yiyecek gibi bakarsın.uyku düzenin bozulur gemide.ne yattığın saat ne kalktığın saat belli olur.vucut yavaş yavaş biter.boşver kardeşim git insan içine karış .ne işin var gemide.bidaha dünyaya gelsem hayatta denizci olmam.denizce olmak acizliktir.kafası çalışan adam ticaret yapar.git kardeşim kurtar kendini hiç bulaşmadan .biz bulaştık pişman olduk sen kurtar kendini abi tavsiyesi sana
  • batty B kullanıcısına yanıt
    Bende duim yani kaptanlik dusunuyorum ama ben bir 5 sene calisip ev araba alip karaya gecmeyi dusunuyorum bu devirdr hangi bolum 3 bin dolarla ise baslatiyor tip haric :)

• 1) Çarkçı olarak çalışmak fiziksel açıdan spor gibidir :) tamirci çırağı gibi. Mühendisliği anahtar tutarak öğrenirsin.

2) Gemide 6 ay, bayansız biri bizi gözetliyor evi gibidir, hayattan koparsın. film izlersin, ya Allah'a sarılırsın ya alkole ya da filozof olursun. 6 ay sonrası eve gittiğinde teskere almış asker gibi olursun.

3) Aile dediğin anne babaysa sıkıntı yok ama küçük çocukların varsa koyar.

4) Gemide çalışmak insana uyku uyumayı unutturur hatta gemide uyuduğunu bile diğer personele göstermemen gerekir. Uyku en çok arzuladığın şeylerden biri olacak.

5) yolcu gemileri dışındaki hiçbir gemide doktor bulunmaz, o yüzden sağlıklı olmalısın acil durumlarda karaya yakınsan helikopter ile acil duruma müdehale yapılır eğer okyanus ortasındaysan yapacak birşey yoktur. bizim bir yağcı böbrek taşı düşürüyordu okyanusun ortasında.

özel not: eğer evhamlı bir kişiliksen sakın denize çıkma. Gerçekten zor bir meslektir. kimse o yüksek maaşları nedensiz vermez.

• Denizcilik sırf maaşı yüksek diye belli bir süre yapılacak bir meslek bana göre gerçekten karada kazanılması neredeyse imkansız olan paralar kazanıyorlar ama birde onlara sorun. Benim kardeşim 2. kaptan ve 25 bin tl maaşı var ama bizler yüzen cesetleriz diye tanımlıyor kendisini

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizce yazmalimiyim bu sene bu bolumu
  • Denizcilik para için yapılacak bir iş değildir :))
  • coaxem kullanıcısına yanıt
    Ya ne icin yapilir ? Parasi olmasa kim cikar denize
  • Bende uzun yol gemisinde aşçı olmak isterdim, lys den sonra duruma göre hedef değiştirip denizlere açılmaya çalışabilirim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.