Şimdi Ara

denklem çözme-sorularım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1. x+y=1 xy+3x-z^2=4 denklemini sağlayan y değeri? z^2 z nin karesi anlamındadır. cvp:-1

2. a=x+2 b=y+4 a(x+4)+by+5=0 a=? cvp:-1

3 x^2-4y+y^2+1 ifadesinin alabileceği en küçük değer? cvp:-3

4. a^2-b^2=8b+27 ise a+b cvp:7

5. ax-2bx=a^2-a-ab-2^2+2b denk. sağ x değeri? cvp:a+b-1

6.5x^2+9y^2+1=6xy-4x old. göre y=? cvp:-1/6

şimdiden teşekkürler..

• up
  • 1. soruyu çözdüm:

xy+3x-z^2=4
    x(y+3)-z^2=4 olur.

x+y=1 idi. x=1-y olur. x yerine 1-y yazarsak üst denklemde:

(1-y).(y+3)-z^2=4 olur.

-2y-1-y^2=-z^2 olur. bu da şu olur:

-(y+1)^2=z^2 olur.

Burası önemli. bir sayının karesi negatif olmuş. böyle bir şey mümkün değil ancak o sayı sıfır değilse. eşitliği sıfır yapan y değeri -1 olur. demek ki cevap bu.
  • ikinci soruyu da çözdüm:

a yerine x+2 b yerine de y+4 yazarsak denklem şöyle olur:

x^2+6x+8+y^2+4y+5= olur. bu denklemi a'lı hale çeviricez.

a=x+2 ise a^2=x^2+4x+4 olur. bunu yukardaki denklemde ararsak.

x^2+4x+2x+4+4+y^2+4y+5

a^2+2x+4+y^2+4y+5 olur. burada bir şey daha dikkatimizi çekti. o da 2x+4 ifadesinin 2a'ya eşit olması. o zaman:

a^2+2a+y^2+4y+5 olur. şimdi de (a+1)^2 haline getirelim. elimizde a^2 var. 2a var. tek eksik olan 1 sabit sayısı. onu da sondaki 5'i parçalayarak alacağız.

a^2+2a+y^2+4y+4+1

(a+1)^2+y^2+4y+4=0 olur. bu da (a+1)^2+(y+2)^2=0 olur. iki kare toplamı sıfır olduğuna göre kare içleri de sıfır olmalı. burdan a -1 çıkar.

• üçü de çözdüm ama hepsi aynı mantıkla çözülüyor. demek ki sen o mantığı görememişsin yoksa çok rahat çözersin.

üç de şöyle: yine düzenliyoruz. (y+2)^2+x^2-3 haline geliyor en sonda. yine iki tane kare değer ve bir eksili değer var. şimdi en küçük değeri sorduğu için kareli değerler en küçük olmalı. o da sıfırken olur. onlar sıfır olursa geriye sadece -3 kalır.

Geri kalanını da çözerdim ama mantık yine aynı. ilk üç soruyu anlarsak onları da çözersin rahat. o yüzden çözmüyorum. kendin çöz. alıştırma yapmış olursun hem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Juvia -- 19 Kasım 2011; 15:35:18 >
  • hocam şöyle bir baktımda sorular işlem uzunlugu çok fazla mrk etme sınavda böyle sorular çıkmaz bu sorulara bakınca okuldaki hocam aklıma geldi hep böyle bir ifadeden baska ifade cıkarma sorularında getirme bunları bana cıkmıyor bunlar derdi aç öss tarihinden işlem uzunlugu fazla olan denklem çözme soruları bulamazsın işi zorlaştırmak istiyorsan başka konulara bak denklem çözmeyi zor sormazlar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.