Şimdi Ara

Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
2
Favori
915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Istanbul deprem yönetmeligi zemine uygun yapı tasarımının kıstaslarını belirtiyor mu? Kat sayısı, temel tipi vs. Yapılarin zemine uygun olup olmayısı nasil denetleniyor. 7.5 buyuklugundeki depreme dayanıklılığı hesaplanıyor mu?
    Ornegin mikrotromer cihazi ile yerin salinimi olculup ona gore kat sayisi ongoruluyor mu? Insaat firmalari yapi tasariminda ve insaasında depreme dayanıklılık kriterlerini korlemesine uyguluyor yoksa yapi zeminle birlikte bir butun olarak alınıp depreme dayanıklılıgı olçerek mi tasarlanip insa ediliyor.

Isin icinde olan veya konu ile ilgilenenler fikir ve bilgilerini paylasirsa sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle merhaba ,

İstanbul deprem yönetmeliği diye ayrıca bir deprem yönetmeliğimiz yoktur belirtmek isterim.Deprem yönetmeliğimiz ; '' Bu Yönetmeliğe göre yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımının ana ilkesi; hafif siddetteki depremlerde binalardaki yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar görmemesi, orta siddetteki depremlerde yapısal ve yapısal olmayan elemanlarda olusabilecek hasarın sınırlı ve onarılabilir düzeyde kalması, siddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması amacı ile kalıcı yapısal hasar olusumunun sınırlanmasıdır'' ibaresi vardır. Bizler statik hesaplarımızı yaparken deprem büyüklüğüne göre değil yer ivmesine göre hesap yaparız.Deprem yönetmeliğimizde yapıların yapılacağı yerin kaçıncı deprem bölgesinde olduğu , zemin sınıfının ne olduğu , deprem sonra kullanım durumu ( Bina önemi okul , hastaneler gibi ) parametreler var.Bunları dikkate alarak yapıların deprem hesabı yapılmaktadır.Kat sayısına daha çok belediyeler karar veriyor ayrıca belirtmek isterim.

• Deprem yönetmeliği şehirlere göre ayrıca belirtilmez. Yapının yapılacağı yer kaçıncı deprem bölgesindedir bu önemlidir.Ayrıca yapılan zemin etüd raporuna göre (jeoloji mh. yapar ) yapının temel şekline ( kazık , radye tekil temel gibi ) unsurlara inşaat mh. karar verirler. Deprem yönetmeliğimizde şöyle bir ibare vardır ; '' Bu Yönetmeliğe göre yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımının ana ilkesi; hafif siddetteki depremlerde binalardaki yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar görmemesi, orta siddetteki depremlerde yapısal ve yapısal olmayan elemanlarda olusabilecek hasarın sınırlı ve onarılabilir düzeyde kalması, siddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması amacı ile kalıcı yapısal hasar olusumunun sınırlanmasıdır.'' Hesaplar bu doğrultuda yapılır.Deprem büyüklüğüne göre değil yer ivmesine göre tasarım yaparız.Bu tasarımlar yapılırken bir çok faktör vardır yönetliğin bize verdiği.Yapının kat yüksekliğini sormuşsunuz buna yapının yapılacağı yerde ki belediyeler karar veriyor bilginiz olsun.Merak ettiğiniz başka birşey varsa cevaplandırmaya çalışabilirim.

• Aslinda depreme dayanikli bina nasil olmali konusunda ogrenmek istedigim cok sey var. Cok tesekkurler :)
    Evet dedikleriniz dogru fakat
    diyelimki insaat muhendisleri, ustalar, mutahitler yeni binalari deprem yonetmeligine gore harfiyen yapiyorlar, insaat muhendisleri depremin o zeminde yarattigi yer ivmesine gore bina tasarimi yapiyor. Ama sonucta beklenen Istanbul depremi 7.5 ve siddeti yani depremin etkisi,yani yerin ivmesi zemine ve binaya gore degiskenlik gostersede VII-X siddetinde hissedilecek saniyorum, Bu etki Istanbul depremi sonrasi pek cok bina agir hasar almis guvenli cokturulmus olacak, yani kullanilamaz durumda olacak. Insanlar yeni ev aldiklarinda deprem sorunu cozulmus olarak goruyorlar. Ama deprem sonrasi o evler kullanilmaz olacak. Zaten deprem yonetmeligi de oyle soyluyor .Peki Japonya nasil cozuyor bu durumu.
    Konuyu cok dagitmadan sorularimi sorayim
    1. 17 agustos depreminde onem katsayisi 1,5 2 olan pek cok okul hastane kamu binasi yerle bir oldu. Yani yer ivmesi, onem katsayi olarak hesap yapildiginda yeterli olmayabiliyor. Muhendislikte hic mi hata yok? 17 Agustos Adapazari Golcuk bazi binalar ise sapasaglam ayakta gorunuyordu. Hasarsiz cikan da vardir Bu binalarin ortak ozellikleri neydi. Bu konu ile yapilmis arastirma var mi ve ya bilginizi paylasirsaniz sevinirim. Adapazarinda 17 Agustosun siddeti neydi ornegin ?
    2. Deprem yonetmeligi az, orta , siddetli diye ayirmis ve siddetli depremlerde binanin kalici hasar gormesi ongoruluyor. Ama yonetmelikte romen rakamiyla siddetini belirtmemis ben goremedim. Yonetmelige gore neye az, neye orta, neye siddetli deniyor asagidaki listeye gore aciklarsaniz sevinirim.
    3. Mesela Erzurum gari iki buyuk deprem gecirmis hala ayakta, Alman muhendisler yapmis. Niye biz boyle binalar yapamiyoruz veya yapmiyoruz? Deprem yonetmeligi daha iyi yaparsan hayir bu yonetmelige aykiri diye kabul etmiyor mu? Istanbul´daki dikili taslar keza oyle. Dolmabahce sarayi da zemini sivi bir yer oysaki.
    4.Yeni yapilan evlerde genelde gordugum ilk kat hep cikmali ve zemin katlarda pencereli oturum oldugu icin haliyle, perde duvar yok, Anladigim kadariyla perde duvarli ve bir butun halinde inen yapilar daha saglam. Oyle mi? Perde duvar oldugu nadil anlasilir. Tasiyici sistemin iyi oldugunu gosteren birkac tuyo verebilir misiniz?

ŞİDDET l: insanlar tarafından hissedilmez, sadece deprem-ölçerler kaydedebilir.

ŞİDDET II: Asılı eşyalar sallanır.

ŞİDDET III: Yapıların içindekiler tarafından hissedilebilir, asılı eşyalar ve duran motorlu araçlar sallanabilir, süresi algılanabilir.

ŞİDDET IVI:Pencere ve kapılar ile duran motoriu araçlar sallanır, duvarlarda gıcırdamalar oluşur, yapıların içinde ve açık alanda hissedilebilir.

ŞİDDET V:Herkes tarafından hissedilebilir, eşyalar düşer, cam eşyalar kırtlır, sıvalar çatlıyabilir/dökülebilir; ağaçlar, direkler ve yüksek binalar sallanır, sallantının yönü izlenebilir; bahçe duvarları yıkılabilir.

ŞİDDET VI: Herkes tarafından hissedilir, yürümek zorlaşır, ağır eşyalar kayar ve kitaplar raflardan dökülebilir, sıvalar dökülür, bazı yapılar yıkılabilir.

ŞİDDET VII: Ayakta durmak güçleşir, eşyalar hasar görür, sıva ve yapı dekorasyon malzemeleri dökülür ve kırılır; yapılarda çatlamalar ve hasar, su birikintilerinde çamurlanma oluşur.

ŞİDDET VIII: Binalarda hasar ve kısmi yıkılma oluşur, su kuleleri ve bacalar yıkılır, ağır eşyalar devrilir; kumlu ve suya doygun zeminlerde sıvılaşma (kum fışkırmaları), yüzeyde faylanmalar ve heyelanlar gelişir; su kaynaklarının debisi ve sıcaklığı değişir.

ŞİDDET IX: Yapıların çoğunda hasar ve yıkılma olur; zeminde büyük çatlak ve yarılmalar ve kum fışkırmaları meydana gelir; yer altı boru sistemleri kırılır.

ŞİDDET X: Yapıların çoğu yıkılır, betonarme yapılarda ağır hasar ve kırılma başlangıcı izlenir, barajlarda büyük hasar ve çatlamalar oluşur, zeminde büyük çatlaklar oluşur, raylar bükülür, kütle kaymaları ve sıvılaşma gelişir.

ŞİDDET XI: Çok az yapı yıkılmadan kalabilir, köprüler yıkılır, yer (kütle) kaymaları oluşur, yer-içi boru sistemlerinin tümü ile devre dışı kalır.

ŞİDDET XII: Tüm yapılar yıkılır, coğrafya değişir, yüzeyde deprem dalgalarının ilerleyişi izlenebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udogo -- 20 Ağustos 2014; 1:44:11 >

• Hocam yazdıklarınıza katılıyorum.Sırayla cevap vermeye çalışayım.İşin kırılması şöyle oluyor , siz bir yapı yapmak istiyorsunuz ve bu yapı için bir mühendislik hizmeti alıyorsunuz.Mühendis yönetmeliğe uygun yapı tasarlıyor.Şöyle bir durum var Türkiye'de mh. yapı dizayn ediyor ve uygulamada cidden buna uyuluyor mu ? Burası çok önemli.Yapı denetim zorunluluğu bize geç geldi.Her şeyi bilen müteaahit ve ustalar mühendisin isteklerini yerine getirdimi ? Simav depreminde depremden zarar görmeyen bir yapı var ev sahibine soruyorlar ne yaptınız da yapınız depremden zarar görmedi diye , mal sahibi deprem yönetmeliğine uygun yaptık diyor :) Video'yu bulamadım bulsam paylaşacaktım burada.Bu işler için yapı dizayn eden mühendisi tarafsız müşavir firma kontrol etmeli , uygulama aşamasında projeye uygun yapılmalı yapılar gibi bir çok aşama var bu işlerde.Türkiye'de projececilik çok ucuz olduğu ve gerekli önem verilmediği için ne yazık ki durumlar pek iç açıcı değil.Japonya da deprem için alınan önlemler çok farklı.Yapıların zeminlerine deprem anında yapının zarar görmemesi için değişik sönümleyiciler kullanıyolar.Bunlar da yapı maliyetlerini artıyor.Türkiye ekonomisi buna ne yazık ki musait değil o yüzden onlarını teknolojilerini burada kullanmak bu ekonomik koşullarda pek mümkün değil.

• Sizin de söylediğiniz gibi buna ek olarak sorgulanması gereken diğer önemli husus şantiyelerde projelerin doğru ve ciddiyetle uygulanması, yapılan hataların asgari seviyeye indirilmesi. Proje dizaynı sırasında güvenli tarafta kalmak için katsayılar kullanılsa da sahada imalat sırasında yapılan ciddi hatalar nedeniyle güvenli taraftan riskli tarafa geçiş kaçınılmaz oluyor malesef. Depremde hasar gören yapıların donatılarına ve betonlarına bakın; bariz hatalarla, aceleyle ve özensizce yapılan imalatları rahatlıkla görebilirsiniz. Günümüzde önemli projeler üretiliyor artık ve yeni inşa edilen binaları inceleyin, mesela otopark kısmındaki çıplak betona bakın; düzgün yerleştirilemeyen, segregasyona uğramış, soğuk derze maruz kalmış betonları hala görebilirsiniz. Korozyona uğramış donatı kullanımı, betona onlarca litre su eklenmesi, prizini tamamlanmadan kalıp sökümü, taze betonun tonlarca yüke maruz bırakılması, taze betonun korunmasına ve kürüne önem verilmemesi gibi hataları hala günümüzde devam ettiğini görebiliyoruz. Bazı mevcut yapılarda yapılan test sonuçlarına göre örnek olarak beton sınıfının C25 (B25) olması gereken yerde sonuçların C8-C10 çıkmasını da sorgulamak gerekir.

Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi üretim kalitesine önem vermemek. Kaliteyi sağlamak için büyük firmalar kendi bünyelerinde kalite kontrol departmanları oluşturuyorlar, ayrıca işveren tarafından da imalatlar denetleniyor. Peki ne kadar kâr yapabilirim düşüncesine sahip orta veya küçük ölçekli firmaların böyle bir imkanı var mı? Bu yapıları denetleyen özel yapı denetim firmaları gereken denetimi ne kadar sağlıyorlar ve dolayısıyla bu yapı denetim firmalarını da denetleyen bir kurum var mı? Sorgulanması ve cevaplanması gereken, alınması gereken çok yol var hala.

• Katiliyorum soylediklerinize, fakat artik ben sade vatandas olarak enayi yerine konmaktan kandirilmaktan cok sıkıldım. Uzmanlik alanim degil, yapilarin dayanikli olup olmadigini anlamak. Deprem yonetmeligine guveniliyor onunda da 1)duzgun uygulanip uygulanmama denetleme yeterliligi sorunu var 2) yonetmelik sanirim V-VI siddetine kadar hasarsizligi garantiliyor onda bile muglaklik var. İlla deprem olunca mi anlayacagiz hangi yapilar gecti, hangisi kaldi. Sonra yine ayni dongu.
    Keske su an deprem yonetmelikli diye satilip fakat yonetmelik disi veya yonetmeligin yetersiz oldugu saptanan evlere dava acilsa da hem devletten hem de insaat firmasindan tazminat alinsa. Bizler sahip ciksak. Bakin o zaman kendileri kosturacaklar aman birseyi yanlis yapmayalim diye. Organize olalim projeleri denetlettirelim vs Ornegin araba veya elektronik cihazlar, nasil belli standarlar olmadan teknolji logolari alamiyorlar, ve yanlis bir sey olursa firma cok itibar ve para kaybediyor. Mesela airbag calismadi veya camasir makinasindan elektrik carpti paslandi vs Tuketici standart disi birsey gorunce hakkini arayabiliyor. Ve boyle seyler az oluyor. Depreme dayanikli evler icinde boyle seyler olsa. Mesela binalarimiz VIII siddetine dayaniklidir seklinde satilsa.Niye satamiyorlar veya satmiyorlar? Deprem yonetmeligini siginiliyor gibime geliyor.
    Sizler insaat muhendisleri olarak ev alirken nelere dikkat ediyorsunuz?
    Kimlerden danismanlik alabiliriz ev alirken?
    Tesekkurler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udogo -- 22 Ağustos 2014; 15:12:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: udogo

Katiliyorum soylediklerinize, fakat artik ben sade vatandas olarak enayi yerine konmaktan kandirilmaktan cok sıkıldım. Uzmanlik alanim degil, yapilarin dayanikli olup olmadigini anlamak. Deprem yonetmeligine guveniliyor onunda da 1)duzgun uygulanip uygulanmama denetleme yeterliligi sorunu var 2) yonetmelik sanirim V-VI siddetine kadar hasarsizligi garantiliyor onda bile muglaklik var. İlla deprem olunca mi anlayacagiz hangi yapilar gecti, hangisi kaldi. Sonra yine ayni dongu.
    Keske su an deprem yonetmelikli diye satilip fakat yonetmelik disi veya yonetmeligin yetersiz oldugu saptanan evlere dava acilsa da hem devletten hem de insaat firmasindan tazminat alinsa. Bizler sahip ciksak. Bakin o zaman kendileri kosturacaklar aman birseyi yanlis yapmayalim diye. Organize olalim projeleri denetlettirelim vs Ornegin araba veya elektronik cihazlar, nasil belli standarlar olmadan teknolji logolari alamiyorlar, ve yanlis bir sey olursa firma cok itibar ve para kaybediyor. Mesela airbag calismadi veya camasir makinasindan elektrik carpti paslandi vs Tuketici standart disi birsey gorunce hakkini arayabiliyor. Ve boyle seyler az oluyor. Depreme dayanikli evler icinde boyle seyler olsa. Mesela binalarimiz VIII siddetine dayaniklidir seklinde satilsa.Niye satamiyorlar veya satmiyorlar? Deprem yonetmeligini siginiliyor gibime geliyor.
    Sizler insaat muhendisleri olarak ev alirken nelere dikkat ediyorsunuz?
    Kimlerden danismanlik alabiliriz ev alirken?
    Tesekkurler

hocam zaten 99 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliklerine göre bina yapma zorunluluğu vardır, aksi halde sorumlular cezalandırılır. ''binalarımız VIII şiddetine karşı dayanıklıdır'' diye satış yapılamaz çünkü bu yanıltıcı olur zaten tüm binaların bulunduğu deprem kuşağına göre dayanıklılığı vardır(2001-2007 sonrası binalar için) ve buna göre denetlenir. eğer binanız 2007 sonrası deprem yönetmeliğine göre yapılmış ise korkmanıza gerek yok.

ev alırken bilindik firmalardan almak en uygunu çünkü diğer arkadaşlarında dediği gibi büyük firmalar yapı denetim şirketleri haricinde kendi içindeki mühendislere ek olara ayrıca özel kalite kontrol firmalarıyla çalışıyorlar ve bu denetim üst seviyede oluyor. yapı denetim şirketleri yeterli olmadığı için küçük firmalardan ev alırken temkinli olmakta fayda vardır.

• Sn udogo

Yazdıklarınızdan yurt dışında ikamet ettiğinizi düşünüyoruz.....

İkamet ettiğinixz ülkede, oturduğunuz ev veya evleri böyle detaylı araştırdınızmı?

• Evet bu basliktaki daha onceki mesajlarimdan birinde kendimden bahsetmistim, tahmine gerek yok :). Hollanda da yasiyorum ama Istanbul da okudum itu elektronik mezunuyum, Istanbulda senelerce calistim, yasadim sonucta, ve hala Turk vatandasiyim :), ailem orada senede 4,5 kere gelirim. 99 depreminde Istanbul';daydim.
    Hollanda da ev alirken deprem dayanikliligi gibi bir hususa dikkat etmedim, cunku burada deprem tehlikesi yok ama burada da soyle bir talihsizlik bizi buldu oldu 2007 , Amerikayla birlikte burada da emlak krizi patladi, o gun bugundur ev satislari durdu sayilir yavas yavas aciliyor ama ev fiyatlari 2003 yili seviyelerine geldi. Yani boyle olacagini kimse ongormuyordu ama oldu iste, Turkiyede de olabilir. Neyse bu baska bir konu.

Deprem konusunda da dayanikli saglam bir ev almaya yonelik 3 ay kadar once internetten arastirmaya basladim. Deprem yonetmeligi nedir diye Ibb Beyas masaya attigim email deprem yonetmeligi evinizin yikilmayacagini garantilemez diyince ve fakat emlakcilarin ve evsahiplerinin ezberden konustuklarini gorunce arastirmaya karar verdim . Ogrendikce konu ilginclesiyor, tam bir hayalkirikligi icindeyim aslinda, umarim dogru bir ev bulabilirim.

Buyuk insaat firmalari derken hangilerini kastediyorsunuz?Agaoglu, Dumankaya cs populer olanlar mi, Teknik yapi, Demirli yapi vs gibi mi
    Onlarda 30 kattan asagi evler yapmiyorlar, ve bu tip evler yerlesimler pek hosuma gitmiyor.

Deprem yonetmeligi eviniz depreme dayanikli olacak, deprem sonrasi tekrar kullanacaksiniz demiyor orta siddetteki depremlerde yapisal elemanlarda olusacak hasar sinirli ve onarilabilir duzeyde
    siddetli depremlerde ise kalici paisal hasari ongoruyor fakar sinirlandiriyor, can guvenligi icin.

• Slm......
    Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen yapılar,deprem sonrasındada büyük ihtimalle kullanılacaktır...
    Emlak bankasının yaptırdığı,İzmit Yahya kaptan konutları.....Tam fayın üstündeki,bataklık araziye 99'dan önce inşa edilmişti....Depremde en ufak bir hasar oluşmadı...Tünel-kalıp kullanılmıştı.....İstanbul'a gelirsek 99 dan önce yapılan konutlarda sorun olması kuvvetle muhtemel...Şehrin kuzey kesimlerine yoğun talep,birazda bununla ilgili...1998 Ataşehir'den daire alırken kuzeyimiz bomboştu....Şimdi 1 m2 boş alan yok....
    Daha evvelcede yazdığım gibi,dönüş yaptığınız zaman bir müddet kirada oturmanız uygun olur diye düşünüyorum....GM ha deyince alınıp-satılacak bir şey değil...Bende yatırım amaçlı bir GM peşindeyim,fiyatlar bayağı şişik....Her ne kadar balon yok deselerde,fiyatların,GM'un ederinden fazla oluştuğunu düşünüyorum....

Basit bir örnek 5ooK mevduatın aylık getirisi 3.5K.....Alacağınız dairenin kira getirisi max...2K......Meşhur emlak sitesinde İstanbulda 45o.ooo satılık konut görünüyo...Bunların çoğu yatırım amaçlı alınmış,ihtiyaç fazlası konutlar....Kiraların pek artmadığını gören mülk sahibi birazda yüksek fiyattan satmayı yeğliyor.....

• Tabi canim once kirada oturacagiz. Emlak fiyatlari cok yuksek, ev almak mi kira mi basligindaki yazilarida ilgiyle okuyorum. Ne varki Turkiye de gitti gidiyor ve kacti kaciyor seklinde evler satiligi icin, aman firsati kacirmayalim seklinde gurultuye gelebiliyor secimler. Emlakcilarin zaten havalarindan gecilmiyor. Cunku hersey harkulade! ve talep cok...
    Haklisiniz GM icin ne istedigine karar vermek kolay degil. Ben de oninceleme yapiyorum oyuzden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udogo -- 25 Ağustos 2014; 14:22:08 >
  • Arkadaşlar merhaba
    Çok faydalı ve güzel bir konu tabi kıymetini bilene

Allahım sen bizi çakal müteahhitlerden, üç kuruş kar hırsıyla ev yapanlardan koru.
    Allahım sen bize kendi arsamız üzerine kendi evimizi yapacak ekonomik güç ver.
  • denetim şirketleri Öte yandan bir baþka mükellef nezdinde inceleme yapýlýrken bu mü-
    kellefle ilgili olarak sizden de defter ve belgelerinizi ibraz etmeniz
    istenebileceði gibi sizden bazý bilgiler de talep edilebilir. Uygulamada
    karþýt inceleme olarak tanýmlanan bu durum bir vergi incelemesi
    olmayýp, sadece vergi incelemesi yapýlan mükellefin kayýtlarýnýn
    doðruluðunun teyidi için yapýlan bir araþtýrmadýr.denetim şirketleri
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.