Şimdi Ara

Detaylarıyla microsdhc kartlar (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
515
Cevap
35
Favori
58.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: **cyborg**

Öncelikli olarak @Nestra'ya ve bu başlığa katkıda bulunan herkese teşekkürler.
    Gerçekten çok güzel bir konu olmuş. Asus TF-101 tabletime bir micro-sd kart almayı düşünüyordum bu konuya rast geldim ve baştan sona okudum. Hafıza kartları konusunda büyük bilgi sahibi oldum ve alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anladım.

Şimdi ilk başta @Nestra hocamızın da dediği gibi eğer hafıza kartınızı kameralarda full hd çekmek isterseniz class 6-10 idealmiş. Ancak telefon-tablette küçük uygulama-oyun için kullanılacaksa düşük classlar 2-4 gibi tercih edilmeliyiş. Tabi bu classlar sadece sequental yazma hızlarının minimum değeriymiş.(class 2 bir kart 10MB/s okuma yazma değerlerine de sahip olabilir yani).

Yalnız telefon-tabletlerde kullanırken önemli olan random access timeların düşük olması(yani testlerdeki 512k ve 4k random read-write speedlerin yüksek olması lazımmış: 1-2 MB/s civarı random write hızları çok iyiymiş)

kullanıcıların kendi hafıza kartlarının testlerini koyarak random write hızlarına göre sıraladığı bir liste buldum. Bu listede hafıza kartlarının modellerini de vermişler. Aynısından bulabilirsek almak lazım. İşte liste
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjPE3ZAD2eVudE9vZmQ3aHlfTkFvU2J4ZUplRDJQTEE#gid=0

alttaki linkteki liste daha önce paylaşılmış bu konuda. ilk olarak sequental hızlara göre sonra da random hızlara göre sıralama yapılan tablolar mevcut
    http://forums.whirlpool.net.au/archive/1582172

ilk verdiğim linkten de anlaşılacağı gibi eğer random read-write hızlarının iyi olmasını istiyorsanız Sandisk markası tercih edilmeli. Genel olarak Sandisk 16 GB ve 32GB ardından 8 GB class 4 ler bu konuda istekleri karşılıyor.
    Sandisk class 2 de güzel random read-wrire hızları veriyor ancak pek tercih eden yok sanırım classının düşüklüğünden. Göreceğiniz gibi ister class 2 ister class 4 olsun sequental read hızları 10MB/s leri aşarken, sequental write hızları 5-6MB/s leri aşıyor. Yani orjinal bir Sandisk aldıktan sonra class değerinin bir önemi yok. Çünkü orjinal Sandisk class 2 ler class6 ya yakın yazma, class 10 civarı okuma hızları verebiliyor.

Ayrıca her sandisk 16GB class4 aynı performansı vermiyor. Piyasada çeşitli modelleri var Sandiskin ve bazı modelleri çok iyi sequental ve random read-write hızları verirken, bazı modellerin random read-write hızları yerlerde.(sahte olanlardaki olduğu gibi)
    Şimdi geldik en önemli konuya. İstediğimiz modeldeki Sandisk micro-sdhc kartlarını nasıl temin ederiz?
    Türkiyede özellikle internette satılan hafıza kartlarında bırakın kartın modelini, üretim yerini bile bile bilemiyoruz. Orjinal olduğunu bilsek modeli falan da önemli değil ancak sahte ürünler de satılıyor.

Arkadaşlar acaba istediğim modeldeki bir sandisk microsd yi nasıl temin edebilirim.
    SDSDQM-032G-B35N (sandisk 32GB class 4) modeli testlerde baya iyi sonuç vermiş mesela. bunu nasıl ve nereden alabilirim. Türkiyeden modele göre bulabileceğimi sanmıyorum. Yurtdışından hangi sitelerden alabilirim acaba? Daha önce dealextreme hariç yurtdışından birşey almadım onun için bilmiyorum:)
    Hafıza kartı getirtip random write hızlarından memnun olan varmı acaba?
    Ya da Türkiyeden alıp ta random write hızları 1 MB/s üstünde olan varsa bana nerden aldığını söyleyebilirmi?

Dikkat ettiyseniz 3-5 yıl önce alınan hafıza kartlarının gerek sequental gerekse random read-write hızlarında neden bu kadar başarılı olduklarını anlatan bir yazı buldum. Paylaşmak istedim...

quote:

The older high capacity cards had to make do with relatively lower density NAND. As a result, to achieve 16 or 32gb, they had to use multiple NAND chips which then have great random read and write performance. Newer 32gb cards like the Lexar class 10 make use of higher density NAND, which are also much higher speed. However, now they only need 1 NAND chip to achieve 32gb, random read and write performance suffers as a result. That's why the old high capacity class 2 cards have awesome random performance.

Arkadaşlar aklıma takılan tek birşey kaldı. Hafıza kartının boyutunun artması kartın stabilitesini ve hızların azalmasına mı sebep oluyor? Testlere bakıyorum sağlam 32 GB lık Sandiskler bile güzel sonuçlar vermiş. Sanırım önemli olan herşeyden önce üretilen malın kalitesi. Gerisi yalan:)

Öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar...

izninizle tek bir şeyi düzelteyim sonra kızan olmasın "neden bunu aldırdın" diye full hd kayıt için bile teoride class 2 yeterli. class 10 ve piyasaya yeni girmeye başlayan daha yüksek hızdaki kartlar (uhs gibi) tamamen dslr lara yöneliktir. bunu örneklendireyim. daha geçenlerde nikon d7000 ile arkadaşın mezuniyetinde çekim yaptım. normal kalitedekiş bir jpeg 5.8Mb . bir ara gün batımı güzel manzara yarattı onuda çekelim dedik ve raw çekime geçtik, en küçük resim 14.9Mb. şimdi bu makina saniyede 6 fps yani saniyede 6 resime kadar çekebiliyor. kendi buffer (tampon veri alanı) limitli ve buffer dolar ise çekmez poz kaçırırsın. class 10 bir kart bile bu makinaya yetersiz gelebiliyor (2 tane class 10 kart ile en fazla 4 - 5 saniye seri çekebiliyorum). telefonlardaki algılayıcılar ile bunlar çok farklıdır. telefonunuzla resim veya video çekin en yüksek boyutta ve resim boyutuna bakın, videonun süresi ile boyutu karşılaştırın. videoda kullanılan codec farkedicektir elbet ama class 10 un hız limitine yaklaşmanız bile mümkün olmayacaktır.

bulduğunuz kaynaklar gerçekten çok güzel fakat bu kartların hepsi tr ye gelmiyor maalesef. gelse dahi kart serisini bilmemize pek imkan olmuyor alıp arkasındaki seri numarasına bakana kadar

nand sayısı kadar nand tipide çok önemli. örneğin bilgisayarınızdaki ram de bir tür nand bellektir ama elektrik sinyali almaz ise veriyi tutamaz kaybeder fakat hız konusunda inanılmaz rakamlara çıkabilir. merak edenlşer ssd lerin çalışma mantığını ve ramdisk sistemini araştırsın. örneğin ssd ler de 600Mb/s gibi hızlara bile ulaşılabildiğini görürsünüz. ramdisk de daha fazlası bile mümkündür. fakat bu gibi nand belleklerin maliyeti çok daha yüksektir.
    haliyle sd kart üreten bir firma bu kadar yüksek masraflı nand bellek kullanmaz. firma kalitesi ile doğru orantılı olarak kullanılan nand belek kalitesi ve haliyle ortaya çıkan performans da farkediyor.

kart kapasitesi eski symbian larda partisyon tablosu farklılığından dolayı yavaşlığa sorun açardı kartın kalitesi ne olursa olsun günümüzde androidlerde böyle bir sorunda yok artık.
    sonunda sizinde dediğiniz gibi en önemlisi üretilen malın kalitesi ve tabi ihtiyacınıza göre ürün seçmek.

• "nestra" ilginize teşekkürler :)
  • @nestra tekrardan teşekkürler eklemelerin için. bu konu sayesinde bilinçlendik. sd kartları detaylarını öğrenmek, araştırmak da hoşuma gitti gerçekten. Bundan sonra çevremizdekilere de yardımcı oluruz kart almalarında
  • Öncelikle herkese merhaba. Şu an bende eskiden aldığım Toshiba 16gb class 2 kart var. Okuma hızı: 25.5mb/s Yazma hızı: 5.5 mb/s . 32 gb class hafıza kartı almayı düşündüğümden değer mi değmez mi diye sormak istedim. Değer mi, değerse hangi markayı tercih etmeliyim? Telefonda kullandığım için performansı önemli olacak bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: erayeren

Öncelikle herkese merhaba. Şu an bende eskiden aldığım Toshiba 16gb class 2 kart var. Okuma hızı: 25.5mb/s Yazma hızı: 5.5 mb/s . 32 gb class hafıza kartı almayı düşündüğümden değer mi değmez mi diye sormak istedim. Değer mi, değerse hangi markayı tercih etmeliyim? Telefonda kullandığım için performansı önemli olacak bana.

eski class 2 toshibalarla ilgili pek birşey okumadım ama yazdığınıza göre tekil hızları güzelmiş. kendiniz ilk mesajdaki programlarla test yaparsanız random hızlarıda görüp karar vermek daha kolay olur. tabi kararı vericek olan sizsiniz. konuya yazan çoğu kişi özellikle sandiskten ve ardından toshibadan memnun. önceki testleri okumadıysanız incelemenizi öneririm.

birde konuya ek yapayım. android custom rom işini biraz karıştırmaya başladım. kendim kernel derlemeye çalışayım diye araştırmaya başlamıştımki kernel in harici microsd kartın erişim hızlarında çok ciddi etkisi olduğunu farkettim. çoğu kernelde ufak bir değişiklik yapılmadığı sürece hafıza kartından tam performans almak mümkün olmuyor gibi. daha detaylı bilgim olunca ve testlerden sonra detaylı yazabilirim. ama çok feci yanılıyorda olabilirim

• Nestra konunun başından beri takip ediyorum başta senin olmak üzere herkesin ellerine sağlık çok faydalı olmuş. Bendeki hafıza kartının değerleri bu yeni class 10 almam işime yarar mı?

Bu arada almayı düşündüğümde bu:http://www.bimeks.com.tr/urun/124086/sandisk-32gb-ultra-sd-class-10.aspx

Detaylarıyla microsdhc kartlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erayeren -- 9 Ağustos 2012; 12:47:56 >

• A-DATA 32 GB CLASS 10 TEST SONUCU

----------------------------------------------------------------------- 
    CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
    Crystal Dew World :http://crystalmark.info/
    -----------------------------------------------------------------------
    * MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 19.366 MB/s
    Sequential Write : 16.983 MB/s
    Random Read 512KB : 18.841 MB/s
    Random Write 512KB : 0.734 MB/s
    Random Read 4KB (QD=1) : 3.708 MB/s [ 905.3 IOPS]
    Random Write 4KB (QD=1) : 0.006 MB/s [ 1.5 IOPS]
    Random Read 4KB (QD=32) : 3.864 MB/s [ 943.3 IOPS]
    Random Write 4KB (QD=32) : 0.006 MB/s [ 1.5 IOPS]

Test : 1000 MB [I: 0.0% (0.0/29.9 GB)] (x5)
    Date : 2012/08/11 15:42:37
    OS : Windows 7 Ultimate Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64)
    A-Data 32gb class10 SDHC

• ya linkte hata var yada baktığınız kart normal sd kart (büyük boy). yani telefon için düşünüyorsanız olmayacaktır.
    ayrıca verdiğiniz resimler kartın testine ait ise bu kartın maalesef class 10 ile yakından bile alakası yok veya test yapılan kart okuyucu çok kötü.
    resimde 16gb olduğu anlaşılıyor bulduğunuz resim farklı bir kartın testi olabilir.
  • Arkadaşlar bu UHS-I hakkında bilgiye ihtiyacım var. Sandisk SDSDQUA-032G-U46A modelini almayı düşünüyorum. kartın kutusunun üstünde UHS-I dışında bir de class10 yazıyor. Benim de kafam karıştı acaba telefonum bu kartı görür mü diye. Bu UHS-I kartların geriye dönük desteği var mı? Yardımcı olursanız sevinirim. (Kullandığım telefon Galaxy 551)
  • quote:

Orijinalden alıntı: nestra

ya linkte hata var yada baktığınız kart normal sd kart (büyük boy). yani telefon için düşünüyorsanız olmayacaktır.
    ayrıca verdiğiniz resimler kartın testine ait ise bu kartın maalesef class 10 ile yakından bile alakası yok veya test yapılan kart okuyucu çok kötü.
    resimde 16gb olduğu anlaşılıyor bulduğunuz resim farklı bir kartın testi olabilir.

hocam o grafikteki değerlerin anlamları hakkında yorum yapabilirmisin.hangi değer bizim için önem arzediyor.mesela fotoğraf makinaları için hangisine bakacaz.aynı şekil cep telefonları içinde hangi değerlere bakmamız gerekir.ayrıca bu değerler kaç olursa iyi olur onuda bir söylersen çok makbule geçer...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ax -- 22 Ağustos 2012; 21:09:18 >
  • 45 dk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yorgun Domates -- 23 Ağustos 2012; 23:46:49 >
  • 30dk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yorgun Domates -- 9 Şubat 2013; 17:41:47 >
  • http://www.hepsiburada.com/liste/team-16-gb-class-6-ultra-micro-secure-digital-hafiza-karti-sd-adaptor-tmmsd16gc6/productDetails.aspx?productId=bd53107&categoryId=1100011

bu linkteki kartı sipariş ettim..alcatel ot 995 için..bilgisi olan varmı acaba?nasıl bir karttır? performansı iyimidir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheShadow

Arkadaşlar bu UHS-I hakkında bilgiye ihtiyacım var. Sandisk SDSDQUA-032G-U46A modelini almayı düşünüyorum. kartın kutusunun üstünde UHS-I dışında bir de class10 yazıyor. Benim de kafam karıştı acaba telefonum bu kartı görür mü diye. Bu UHS-I kartların geriye dönük desteği var mı? Yardımcı olursanız sevinirim. (Kullandığım telefon Galaxy 551)

UHS-I kartlar class 10 lardan daha hızlı yeni sayılabilecek bir kart tipi. misal class 20 gibi bir sınıflandırma olmadığından bu kartlarda class 10 olarak tanımlanıyor henüz.
    bu kartları kullanabilmeniz için kesinlikle cihazınızın bu kart tipini desteklemesi lazım. uhs-1 de geriye dönük destek yok yani. galaxy551 destekliyormu bir fikrim yok açıkcası araştırmak gerekli. örneğin xda forumlarında denk gelmiştim i9000 ile uhs kart deneyen olmuş ve çalıştığı söyleniyordu.

• quote:

Orijinalden alıntı: ax

quote:

ya linkte hata var yada baktığınız kart normal sd kart (büyük boy). yani telefon için düşünüyorsanız olmayacaktır.

hocam o grafikteki değerlerin anlamları hakkında yorum yapabilirmisin.hangi değer bizim için önem arzediyor.mesela fotoğraf makinaları için hangisine bakacaz.aynı şekil cep telefonları içinde hangi değerlere bakmamız gerekir.ayrıca bu değerler kaç olursa iyi olur onuda bir söylersen çok makbule geçer...

aslında bunları önceden açıklamıştım. telefonlar genelde aynı anda birden fazla dosyaya erişmeye ihtiyaç duyar bu nedenle random access hızları ve küçük dosyalarda kartın verdiği performans önem kazanır.
    dslr lar ise tek tek dosya yazar ve okur. büyük dosya performansı önemlidir.
    testlerde genelde erişim süresi göremezsiniz çoğunlukla dosya aktarım hızıdır. telefonda çoklu dosya aktarım hızlarının yüksek olması önemli. dslr için tekli dosya aktarım hızı önemli. erişim süresi düşük olması daha iyidir haliyle.

birde şöyle bir ek yapayım. normal bir fotograf makinası için kart düşünüyorsanız hangi kartı seçtiğiniz pek önemli değil. hiç duyulmamış bir firmanın kartını takmadığınız sürece makina kartın yazma hızını pek zorlayamaz. ama profesyonel bir dslr kullanırsanız (giriş seviyesi dslr da değil bakın en az 3000 4000 tl lik bir fotograf makinasından bahsediyorum) ancak bu zaman kart önem kazanıcaktır. bu makinalar raw resimleri 40 50 mb kaydettiğinden ve 12 fps (saniyede 12 resim) gibi hızlara çıkabildiğinden bu gibi hızlı çekimlerde olabilecek en hızlı karta ihtiyacınız var.
    örnek: d7000 kullanıyorum ve class 10 yetmeyebiliyor. hatta bazen uhs kartı bile zorlayabiliyor ve buffer a geçiyor. bu gibi makinalar için sandisk ultimate veya extreme serileri ve benzer kartlar var (min yazma hızı 30Mb/s den başlar, 120Mb/s gibi hızlara çıkabilenler yeni piyasaya girmeye başladı). diğer kartlara göre fiyatları çok daha tuzlu ama kesinlikle değer. eğer böyle bir makinanız yok ise gereksiz masraftır. telefonda bence hiç gerekli değildir (zaten bu kartlar microsd olarak yok).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nestra -- 30 Ağustos 2012; 23:15:42 >

• quote:

quote:

Arkadaşlar bu UHS-I hakkında bilgiye ihtiyacım var. Sandisk SDSDQUA-032G-U46A modelini almayı düşünüyorum. kartın kutusunun üstünde UHS-I dışında bir de class10 yazıyor. Benim de kafam karıştı acaba telefonum bu kartı görür mü diye. Bu UHS-I kartların geriye dönük desteği var mı? Yardımcı olursanız sevinirim. (Kullandığım telefon Galaxy 551)

UHS-I kartlar class 10 lardan daha hızlı yeni sayılabilecek bir kart tipi. misal class 20 gibi bir sınıflandırma olmadığından bu kartlarda class 10 olarak tanımlanıyor henüz.
    bu kartları kullanabilmeniz için kesinlikle cihazınızın bu kart tipini desteklemesi lazım. uhs-1 de geriye dönük destek yok yani. galaxy551 destekliyormu bir fikrim yok açıkcası araştırmak gerekli. örneğin xda forumlarında denk gelmiştim i9000 ile uhs kart deneyen olmuş ve çalıştığı söyleniyordu.

Söylediğim modeli aldım ve telefona taktım. Hemen gördü ve çok stabil çalışıyor. Yani UHS-I'in geriye dönük desteği var, fakat kartın micro SDHC olmasına dikkat etmek lazım, micro SDXC olursa desteklemez.

• İnternetten alışveriş yapamıyorum, bu yüzden biraz araştırma ile kipa'da 16gb class 4 transcend buldum fiyat 39 lira yaklaşık. İyi midir bu fiyata, marka ve performans olarak yoksa ufak dükkanlarda daha ucuza iyisini bulabilir miyim? Teşekkürler şimdiden

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: psychopaht

İnternetten alışveriş yapamıyorum, bu yüzden biraz araştırma ile kipa'da 16gb class 4 transcend buldum fiyat 39 lira yaklaşık. İyi midir bu fiyata, marka ve performans olarak yoksa ufak dükkanlarda daha ucuza iyisini bulabilir miyim? Teşekkürler şimdiden

Akıllı telefonda kullanacaksan kesinlikle class10 al ki veri alışverişi sırasında donma yaşamayasın.
  • quote:

quote:

quote:

Söylediğim modeli aldım ve telefona taktım. Hemen gördü ve çok stabil çalışıyor. Yani UHS-I'in geriye dönük desteği var, fakat kartın micro SDHC olmasına dikkat etmek lazım, micro SDXC olursa desteklemez.

düzeltme için teşekkür ederim evet sdxc uhs1 geri dönük desteklemiyor ama sdhc destekliyor. asıl dikkat etmek gereken bu.
    fakat geri dönük destekde bir detay var. eğer cihaz uhs-1 host destekli değil ise uhs-1 avantajı olan hızlara çıkamıyor. kullanılan cihazın izin verdiği en yüksek hızda çalışabiliyor. aslında bu bile çoğu kişi için yeterli olucaktır zaten.

http://www.lexar.com/support/sd-uhs-i-faqs
    http://www.techshout.com/reviews/2011/22/sandisk-extreme-pro-sdhc-uhs-i-card-review/

uygun bir zamanda kartın benchmark larını koyabilirseniz güzel olur.

• Şahsen kartın sistemi frenlemesindense, sistemin kartı frenlemesini tercih ederim, sonuçta kasmaması gereken unsur sistemdir.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.