kağıda çizmeye çalıştım. bir parkur yolum var iki araç yarışıyor bitiş noktasından ilk geçen araç yarışı kazanacak ve geçtiği anda o yoldaki led yanacak. diğer taraftaki araç geçsede ledi yakmıyacak. elimde iki adet pnp 6-36 dcvolt fotosel var. bu fotosellerle yapabilceğim devre konusunda yardımcı olabilirmisini
Bu istediğini led li değil de kazananı 1ci -2-3-4 diye 7 seğment dispaly de göstermiştim.
evet fazla araç olsa displayle güzel olur ama ben iki araç kullanıcam yeşil led yansada olur. maksat hangisi önce geçerse onu belli etsin. devre çizebilirmisin ?
quote:
Orijinalden alıntı: sendoma
evet fazla araç olsa displayle güzel olur ama ben iki araç kullanıcam yeşil led yansada olur. maksat hangisi önce geçerse onu belli etsin. devre çizebilirmisin ?
Devreyi çizebilirim ancak şu an yoğunum maalesef.
İki tarafın da rölesi olur. İki röle de Nc kontakları üzerinden bobin bağlantılarını yapar. Hangi röle çekerse önce, diğerinin bobin bağlantısını keser ve diğer kısımdaki sinyal röleye ulaşamaz. Aynı mantık transistörle daha ucuza da yapılabilir. Hangi transistör çekerse diğer transistörü etkisiz kılar. Transistörün iletken hattının diğer transistör beyzini topraklaması ya da eğer transistör PNP ise beyzine elektrik vermesi gibi.
Tabi çeken röle ya da transistör mandallanması lazım