Şimdi Ara

#DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!) (28. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
687
Cevap
14
Favori
48.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: mow_

quote:

Orijinalden alıntı: lazloo

Erdal Erzincan in kursuna giden var mi?

siz başladınız mı hocam?

Yok hocam ya zamanım ve şu an durumum yok. Fiyat hakkında felan bilgim yok gerçe ama dediğim gibi.
  • Yeni bağlama yaptırmayı düşünüyorum bu aralar.. Sivas'ta Erdal Erzincanlı'nın yeri vardı yanlış hatırlamıyorsam.. Bir ara gidip bakayım, hatta şuan ki bağlamamın tellerini oradan almıştım.
  • Benide ekleyin.
  • Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır yazamıyorum. Yeni bir uzun sap bağlama aldım. Onun fotoğraflarını ekleyeyim dedim Bağlama Ege Üniv. Çalgı Yapım bölümünde atölye hocam Ümit Çiçekçioğlu tarafından yapıldı. Kalın kapaklı, maun yaprak tekneli bir bağlama. Oldukça hoş bir tonu var. Daha çok bas ağırlıklı. Yanılmıyorsam sapı kara dışbudak, burgular plesenk.

#DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!) #DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!) #DH Bağlama Severleri ve İcracıları Klübü# (61 Kişi Olduk!)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jason Becker -- 7 Ocak 2014; 1:16:36 >

• Jason Becker kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun.
    Maun bi aralar çok tercih edilen bir tekneydi, sonra öğrenci bağlamalarını bile yapar oldular, 3-5 yıldır da piyasada pek yoktu, yeni yeni ortaya çıktı. Ustasının elinde gevrek, tok bir ses kazanabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: albati

Hayırlı olsun.
    Maun bi aralar çok tercih edilen bir tekneydi, sonra öğrenci bağlamalarını bile yapar oldular, 3-5 yıldır da piyasada pek yoktu, yeni yeni ortaya çıktı. Ustasının elinde gevrek, tok bir ses kazanabilir.

Maun'un en önemli avantajı dengeli bir tonu olması. Yani ne baslar şişik ne tizler. Bağlamada kullanılınca tonu ayarlamak tamamen kapağa kalıyor. Kalın bir kapak takarsanız tok, ince bir kapak takarsanız tiz ses alıyorsunuz. Ben tok ses sevdiğimden dolayı kalın kapak tercih ettim. Kalın kapağın bir diğer avantajı da uzun ömürlü olması, zamanla çökmemesi.

Mesela dut ağacının ses karakteristiği daha çok tok ağırlıklıdır.

Özetle bağlama yaprak yapılacaksa maun, oyma yapılacaksa dut kullanmak daha mantıklı. Maunu işlemekte zordur baya. Sert bir ağaç. Ben bağlama kalıbı yaparken cevizle bile baya zorlandım. Maun kullansaydım büyük ihtimal kafamda siyah saç kalmazdı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jason Becker -- 7 Ocak 2014; 20:55:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Jason Becker

quote:

Orijinalden alıntı: albati

Hayırlı olsun.

Maun'un en önemli avantajı dengeli bir tonu olması. Yani ne baslar şişik ne tizler. Bağlamada kullanılınca tonu ayarlamak tamamen kapağa kalıyor. Kalın bir kapak takarsanız tok, ince bir kapak takarsanız tiz ses alıyorsunuz. Ben tok ses sevdiğimden dolayı kalın kapak tercih ettim. Kalın kapağın bir diğer avantajı da uzun ömürlü olması, zamanla çökmemesi.

Mesela dut ağacının ses karakteristiği daha çok tok ağırlıklıdır.

Özetle bağlama yaprak yapılacaksa maun, oyma yapılacaksa dut kullanmak daha mantıklı. Maunu işlemekte zordur baya. Sert bir ağaç. Ben bağlama kalıbı yaparken cevizle bile baya zorlandım. Maun kullansaydım büyük ihtimal kafamda siyah saç kalmazdı

Maun iyidir fakat yaprak deyince aklıma ardıç gelir.
    1. sınıf yaprak bağlamalar genelde ardıçtan yapılır, en azından benim gördüklerim.

Dediğiniz gibi kapağın önemi büyük, ama her zaman kapak kalınlığıyla oynayarak istediğiniz sesi alamazsınız.
    Okan Murat'ın bir makalesi vardı, orda tekne yanaklarının kalınlığından tutun da eşikte kullanılan ağaca kadar rezonansı etkileyen birçok faktörden bahsediyordu.
    Hatta buna polyester kalınlığı, tekne deliğinin yeri, sap ağacı gibi ayrıntıları da ekleyebiliriz.

• Doğrudur.

Atölye hocam bağlamada sapında sese çok fazla etki ettiğini söylerdi. Özetle sıralarsak en önemlileri tekne ağacı, kapak, sap, eşik, cila. Mesela Strad kemanlarının en önemli özelliğinin kullanılan cila olduğu söylenir. Hatta Almanya'da bazı çalgı yapım üniversitelerinde cila teknolojileri diye ayrı bir bölüm var.

Atölyeye bir bağlama gelmişti alt eşiği kabataslak yapılmış, özenilmemiş. Düzgün bir alt eşik ayarlayıp taktılar bağlamanın karakteri değişti resmen. Ufacık bir ağaç parçası bile o kadar etki ediyorsa kim bilir daha neler vardı

Benim bizzat gözlemleyemediğim tek şey tekne deliği. Mesela elime bir bağlama geçmişti tekne deliği kapaklıydı. Kapağı kapatınca seste ancak çok çok dikkat edilince duyulan bir toklaşma oluyordu o kadar. Bir tanede üstten kapaklı bir bağlama kullanmıştım. Üstten kapak baya kullanışlı oluyor. Özellikle sahnede önünüzde monitör yoksa kendi sesinizi çok rahat duyuyorsunuz. Ama tekne bütünlüğü bozulduğundan pek tercih edilmiyor.

Teknede en temiz sesi ardıç verir ancak sert bir ağaç olduğundan işlemesi zor, ustası pek bulunmaz. Sesi diğer ağaçlara göre belirgin derecede gür oluyor. Dut sanki alışkanlık olarak kalmış gibi. Oymadan başka hiçbir şey yakışmıyor. Maun, kullanması ve işlemesi ardıça göre daha kolay olduğundan sık tercih ediliyor.

Özetle hepsini tek tek dinlemek lazım. Herkesin kendine göre zevki oluyor. En iyi ağaç bu demek çok zor. Herhalde ağaç standartı tutturulmuş nadir enstrümanlarda birisi kemandır. Akça ağaçtan başka ağaç kullanılmıyor gibi birşey. Sebebini soruyorum, herkes başka ağaçtan olmaz diyor. İlginç

• Ege Üniversitesi'nde mi okuyorsun?
  • Aydın'dan ben de aranıza katıldım :)
  • Yaklaşık 1 hafta önce yeni bağlamam için ustama sipariş verdim.. Şubat 10'una ancak bitebileceğini söyledi.. Sabırsızlıkla bekliyorum..
  • Bu arada bağlama almak isteyenler için yeni başlayan ve yarı profesyonel bağlamalarım vardır. İlgilenenler özel mesaj yoluyla bana ulaşabilir.
  • merhaba değerli bağlama aşıkları bir sorum olacaktı.Kısa sap bağlamada ters akord nasıl yaparız ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: doktorcan

merhaba değerli bağlama aşıkları bir sorum olacaktı.Kısa sap bağlamada ters akord nasıl yaparız ?

Altta ki bam ve ince teli ortaya, ortada ki telleri ise alta takacaksın. Hiç sevmediğim tel düzenidir..

Sırf bu yüzden 38 tekneli bir bağlama yaptırdım kendime. Re karar düzenine ulaşabilmek için.
  • Arkadaşlar ben yeni başlayacağım bu işe ne tür bir yol izlemeliyim ? Çok fazla yeteneğim yok kendim öğrenebilir miyim ? İstanbulda kurs öneriniz var mı ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Litheart

Arkadaşlar ben yeni başlayacağım bu işe ne tür bir yol izlemeliyim ? Çok fazla yeteneğim yok kendim öğrenebilir miyim ? İstanbulda kurs öneriniz var mı ?

Kendi kendine elbet öğrenilir fakat çok sağlam bir müzik kulağı, sabır ve çalışma gerekir.
    Bunun yanında 5-10 kişiyi geçmeyecek şekilde kursalara da yönelebilirsiniz. Kişi sayısı arttıkça verim düşer.
    İlk etapta orta karar bir bağlama alın, öğrenciyim diye çok ucuza kaçmayın.
  • quote:

Arkadaşlar ben yeni başlayacağım bu işe ne tür bir yol izlemeliyim ? Çok fazla yeteneğim yok kendim öğrenebilir miyim ? İstanbulda kurs öneriniz var mı ?

Onlarca kişilik kurslara gideceğine youtube'da ki ders videolarını izlemeni tavsiye ederim.. Kuzenim bu sayede gayet iyi düzeye ulaştı.. Tabi çok fazla çaba ve istek gerekiyor.
  • Herkese selamlar :)) Bağlamaya gönül veren olarak aranızda bulunmak isterim saygılar sevgiler.
    Öğreneceğimiz ve öğreteceğimiz çok şey olacaktır illa ki, profesyonel değiliz ama kendi çapımızda çalıyoruz baklım :))
  • quote:

ben kendi gittiğim kursu önerebilirim istersen. pm atarsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: YDG

quote:

Orijinalden alıntı: doktorcan

merhaba değerli bağlama aşıkları bir sorum olacaktı.Kısa sap bağlamada ters akord nasıl yaparız ?

Altta ki bam ve ince teli ortaya, ortada ki telleri ise alta takacaksın. Hiç sevmediğim tel düzenidir..

Sırf bu yüzden 38 tekneli bir bağlama yaptırdım kendime. Re karar düzenine ulaşabilmek için.

hocam çok harika oluyor bağlamanın sesi...

http://www.youtube.com/watch?v=n4tLrq-v-Hk

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.