Şimdi Ara

DHCP kurulumu ve SCOPE yapılandırması [[ RESİMLİ ]]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
3.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  DHCP kurulumu ve SCOPE yapılandırması [[ RESİMLİ ]]

Büyük Resim İçin Tıklayın

İlk olarak bilgisayarımızın network adaptörüne statik bir IP adresi veriyoruz.

Daha sonra "Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" a giriyoruz.

"Networking Services" sekmesi altından " DHCP " yi seçiyoruz " Ok " diyip kurulum aşamasına geçiyoruz.

Kurulum bittikten sonra server ımızın üzerine sağ klik yapıp " New Scope " diyoruz.

Bu adımda ise Scope umuza vereceğimiz ismi yazıyoruz. ( Yazılan isim sadece size kolaylık sağlar. )

Bu pencerede client ların hani aralıklarda IP adresi alabileceklerini ve Subnet Mask larını belirliyoruz.

" Exclusions " DHCP servisinin client lara atamasını istemediğiniz adreslerin yazıldığı kısımdır. Örneğin sadece web server ınızın IP adresinin ( 2. satırdaki gibi ) yada belli bir aralığın ( 1. satırdaki gibi ) clientlara atanmasını engelleyebilirsiniz.

Bu pencerede DHCP servisinin client lara atayacağı " Default Gateway " i belirler.

Bu pencerede de client ların isim çözmede kullanacağı domain adını ve DNS server adresini tanılayabilirisniz. Daha sonraki adımda eğer WINS Server kullanıyorsanız onun yapılandırmasını yapabilirsiniz, kullanmıyorsanız devam ederek " Yes, I want to activate this scope now " sekmesini seçerek konfigüre ettiğimiz scope u kullanıma açabiliriz.

Bağlı olan clientların bu scope tan IP alması için, Başlat > Çalıştır > cmd > ipconfig /release (mevcut ip adresini serbest bırakır ) sonra ipconfig /renew (eğer konfigürasyon doğru ise DHCP serverdaki yeni scope tan IP alır ) komutlarını kullanarak yeni bir IP adresi almasını sağlarız.

Alıntı değildir kendi hazırladığım bir sunumdur eğerki bi yanlışımı görürseniz uyarın, iyi forumlar herkese

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mgeccem -- 13 Mayıs 2008; 12:02:38 >

• Eline sağlık, yanlışın yok. Tebrikler...

• eyvallah serdar saol. aradım ama bulamadım forumda heralde yoktu yararlı olabilir diye düşündüm vaktim olursa diğer bütün servisleri yapıp koymayı düşünüyorum DNS, IIS, RADIUS, VPN falan bide sende de bu resimler küçülüyomu sayfa açıldığında naparsam yapim önleyemeidm otomatik resim boyutlandırmayıda kapiorum. okunması zor gibi oluyo sanki belki sadece bende oluyodur bilmiyorum neyse
  • teşekkürler
  • Resimler foruma eklenen bir takım eklentilerle küçültülüyor, bunun önüne geçemiyoruz. Yalnız resmin altına resim linkini de verirsen isteyenler büyük halini görebilmek için tıklayabilir...

• aynen dediğin gibi yaptım bütün resimlerin altına linklerini koydum büyük boyut isteyen ordan bakabilir madem bişe yaptık tam yapalım tekrar saol dostm
  • Güzel bir yazı emeğine sağlık.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vbulletin kurulum ve ayarlar
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • paylaşım için teşekkuler.
  • saolun beyler yardımcı olabildiysem ne mutlu bana

quote:

Orjinalden alıntı: theshiver

Güzel bir yazı emeğine sağlık.
  • güzel olmus tesekkürler yalnız ne işe yaradıgını fln da acıklayalım istersen
  • Elinize sağlık güzel bi çalışma olmuş
  • elinize sağlık.

peki önceden var olan scope'yi, elimizdeki rezervasyonları iptal etmeden genişletmenin yolu var mı?
  • saolun beyler yorular için... bunu yarın ayrıntılı bi şekilde anlatırım resimli ama ilk scope unun ayrlrı nedir ? adres aralığı kaç mesela ?? detaylı anlatırsan yardımcı olabilirim.

quote:

Orjinalden alıntı: command_4

elinize sağlık.

peki önceden var olan scope'yi, elimizdeki rezervasyonları iptal etmeden genişletmenin yolu var mı?
  • Hocam bunu yapmanın en güzel yolu elindeki scope a dokunmadan yeni bir scope oluşturup daha sonra bu 2 scope u içeren bir SUPERSCOPE oluşturman.Böylelikle elindeki eski scope unun yapılandırması bozulmaz ve scope un genişlemiş ( 2 ayrı subnet oluşmuş olur 192.168.2.0 / 192.168.2.1 gibi ) olur. Böylece DHCP sunucumuz her iki IP subnetine’de hizmet verecektir.

elinize sağlık.

• eline sağlık yararlı bir bilgi olmuş...
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: mgeccem

saolun beyler yorular için... bunu yarın ayrıntılı bi şekilde anlatırım resimli ama ilk scope unun ayrlrı nedir ? adres aralığı kaç mesela ?? detaylı anlatırsan yardımcı olabilirim.

quote:

elinize sağlık.

arkadaşım dediğin çok mantıklı. derdime derman olacak galiba. çok teşekkür ederim. hemen deniyorum

ilk scope 192.168.0.xxx şeklinde 2. scope 10.35.50.xxx şeklinde

10 lu segmentte internet yok, 192 li segmentte internet var. iki segment birbirinden 3com switchler ile vlan kurulu. iki segmentte birbiri ile haberleşemiyor. 192 li segment doldu. yeni bilgisayar eklediğimde ip almıyor. çoğu pc içinde özel olarak mac adresine göre reservation yapılı. ve bunlarıda iptal edemeyiz. genel sıkıntım bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi command_4 -- 20 Mayıs 2008; 15:58:09 >

• çok süper bir çalışma olmuş tebrik ediyorum. Ayrıca favorilerime alıyorum bu sayfayı internet explorer'da.
  • saoll dostm işine yaradıysa ne mutlu bana
    quote:

Orjinalden alıntı: niko_jr

çok süper bir çalışma olmuş tebrik ediyorum. Ayrıca favorilerime alıyorum bu sayfayı internet explorer'da.
  • quote:

ilk scope 192.168.0.xxx şeklinde 2. scope 10.35.50.xxx şeklinde

10 lu segmentte internet yok, 192 li segmentte internet var. iki segment birbirinden 3com switchler ile vlan kurulu. iki segmentte birbiri ile haberleşemiyor. 192 li segment doldu. yeni bilgisayar eklediğimde ip almıyor. çoğu pc içinde özel olarak mac adresine göre reservation yapılı. ve bunlarıda iptal edemeyiz. genel sıkıntım bu.

yeni bi subnet oluşturup nete çıkartıp dosya paylaşımı mı olsun istiyosun yani ? bu yzıdan onu anladım doğrumudur ? active directory ortamı varmı daha detaylı yaabiilrmisin bana hani sunucular ne rolde bölece daha kolay bi şekil çkartabilirim kafamda..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.