|
FTP Sunucusu Kurulumu: PC'niz Yanınızda [Resimli Anlatım]
Giriş:
Bir FTP sunucusu, dosyaları İnternet üzerinden aktarmak için kullanılan bir yazılımdır. PC'nizi bir FTP sunucusuna dönüştürerek dosyalarınızı başkalarıyla güvenli ve kolay bir şekilde paylaşabilirsiniz. Bu adım adım kılavuz, FileZilla FTP Server kullanarak Windows 10'da bir FTP sunucusu kurmanıza yardımcı olacaktır.
Adım Adım FTP Sunucusu Kurulumu:
1. FileZilla FTP Server'ı İndirin ve Kurun:
- FileZilla FTP Server'ın resmi web sitesine gidin ve en son istemci-sunucu sürümünü indirin.
- İndirilen kurulum dosyasını çalıştırın ve ekrandaki talimatları izleyin.
2. FTP Sunucusunu Yapılandırın:
- FileZilla FTP Server kurulduktan sonra, "FileZilla Server Interface" programını açın.
- "Düzenle" > "Ayarlar"a gidin.
- "Genel Ayarlar" sekmesinde, sunucunun IP adresini ve bağlantı noktası numarasını yapılandırın. Varsayılan bağlantı noktası numarası 21'dir.
3. Kullanıcı Hesapları Oluşturun:
- "Kullanıcılar" sekmesine gidin.
- "Yeni Kullanıcı" düğmesine tıklayın ve sunucuya erişimi olan kullanıcı hesapları oluşturun. Her kullanıcı için bir kullanıcı adı, parola ve ana dizin belirleyin.
4. Dosyalara Erişim İzinlerini Ayarlayın:
- "Paylaşımlar" sekmesine gidin.
- Paylaşmak istediğiniz dizine gidin ve sağ tıklayın.
- "Dosya İzinleri" seçeneğini seçin ve kullanıcılara okuma, yazma ve yürütme izinlerini ayarlayın.
5. Güvenlik Duvarında Bağlantı Noktasını Açın:
- Windows Güvenlik Duvarı'nı açın.
- "Gelişmiş Ayarlar"a gidin.
- "Gelen Kurallar" sekmesine gidin ve "Yeni Kural" düğmesine tıklayın.
- "Bağlantı Noktası" seçeneğini seçin ve FTP sunucusu için kullandığınız bağlantı noktası numarasını girin.
- Kurala bir ad verin ve "Tamam"a tıklayın.
Resimli Anlatım:
Ayrıntılı bir resimli anlatım için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:
[Resimli Anlatım Bağlantısı]
Sonuç:
Bu adımları takip ederek, PC'nizi kullanarak işlevsel bir FTP sunucusu başarıyla kurabilirsiniz. Bu, dosyalarınızı başkalarıyla güvenli bir şekilde paylaşmanıza olanak tanır ve uzaktan çalışma veya dosya paylaşımı için mükemmel bir çözümdür.