Şimdi Ara

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilecek Hususlar.&Ehliyet Hakkında Herşey (89. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.287
Cevap
2
Favori
193.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8788899091
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: JimBeam

Ben bunu şehir dışı için geçerli diye biliyorum. Yani şehir içinde yanında kimse olmadan da araba sürülebilecek. Ancak şehir dışında yanında mutlaka ehliyetli birisinin olması lazım.

Bilmiyorum ne kadar doğru ne kadar yanlış ?

doğru söylüyorsun dostum bu uzun yol için geçerli bi kural şehir içinde farketmiyor...
  • bu kuralı nerden duydunuz ne gazetede ne tv de ne de yasa taslağı tam metninde yok...
  • quote:

Orjinalden alıntı: vct2000

bu kuralı nerden duydunuz ne gazetede ne tv de ne de yasa taslağı tam metninde yok...

türkiyeli değilmisin dostum yaklaşık 2 yıldır var bu mevzu ha çıktı ha çıkacak ödü kopuyor milletin. allahtan şubat sınavına yetiştirdim kendimi yaza ehliyetle girmek istiyorum :) gerçi olmasada farketmiyo ama tavsiyede etmiyorum şahsen :)
  • onu duydum da stajerin yanında ehliyetli adam olması gerektiğini ilk kez burada gördüm 2 yıldır tv de gazetede çıkıyor ama böyle bişeyden bahsedilmiyor?
    ayrıca taslağın tam metnini bile okudum.. yaklaşık 20 sayfalık taslak
  • 2004 ten beri çıkması gündemde olan kanun taslağının tam metni
    http://www2.tbmm.gov.tr/d22/1/1-0905.pdf
    madde 13 e dikkat edin stajyer sürücülerle ilgili madde ve değişiklikler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vct2000 -- 25 Ocak 2008; 22:09:14 >
  • sizin bahsettiğiniz belge k sınıfı ehliyet bu ehliyet öğrenme süresince verilen ehliyettir ve yanında ehliyetli birinin bulunma şartı vardır bir yıl geçerlidir prosedürü uygularsanız 17 yaşında alabilirsiniz bu ehliyeti
    stajyer sürücü farklı 2 yıl geçerli 60 ceze puan limitli belgedir yanınızda ne şehir içi ne şehir dışı kimse bulunmasına gerek yok
  • quote:

Orijinalden Alıntı: mehmet_0606

EHLİYETLER DEĞİSİYOR...
    STAJYER EHLİYET DÖNEMI NİSAN 2008'DE BAŞLIYOR

Türkiye'de her yil binlerce kisinin ölümü, onbinlerce kisinin yaralanmasi ve ulusal ekonomiye büyük zarar veren trafik kazalarinin önlenmesi ile trafikte AB standartlarina uyum saglamayi amaçlayan Içisleri Bakanligi, Karayollari Trafik Kanunu'nda önemli degisiklikler içeren yasa taslagi hazirladi.

Taslak, sürücü belgesi almak için 2 yillik deneme süresi uygulanmasini, sürücü belgelerinin siniflarinin AB'ye uygun hale getirilmesini, mevcut sürücü belgelerinin degistirilmesini, trafik kazalarina polis yerine sigorta sirketlerinin eksperlerinin bakmasini öngörüyor.

Içisleri Bakanligi'nin hazirladigi ve ilgili bakanliklarin da görüsüne sunulan taslak, sürücü belgelerinin siniflarinin AB ülkelerine uygun olarak yeniden siniflandirilmasini öngörüyor. Bu durumda, römorklu otomobil kullananlar ''BE'', TIR ve römorklu kamyon sürücüleri ''CE'' sinifi belgeler kullanacaklar. Otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanicilarinin ehliyetlerinin sinifi ''D'', ''D1'', ''D1E'', ''DE'' olarak; traktör sürücülerininki ''f'', is makinesi sürücülerininki ''g'', sakat ve hastalarin kullandigi özel tertibatli olarak imal edilen motosiklet ve otomobil sürücüleri ise ''h'' sinifi ehliyet tasiyacaklar.

BELGESINE EL KONULAN, OKUL TASITI KULLANAMAYACAK

Sürücü belgeleri, yeni yasayla birlikte degistirilecek. Halen yürürlükte olan belgelerdeki ehliyetin sinifi arka yüze alinacak ve siniflar AB ülkelerindekine uygun sekilde yer alacak. Ehliyetin kullanmaya yetkili oldugu araçlarin sembolleri de belgelerde bulunacak. Eski ehliyetlerin degistirilmesi için bir yillik süre taninmasi öngörülürken, yeni sürücü belgelerinde vatandaslik numarasi da yer alacak.

Agir vasita ve otobüslerin karistigi kazalarin fazla olmasi nedeniyle, yasada bu araçlari kullananlar için de degisiklik yapilacak. Azami agirligi 16 tonu geçen kamyon ve çekici türündeki araçlari, 35 kisiden fazla yolcu tasiyan otobüs sürücüleri ile okul tasiti kullanan sürücülerden, 3 yillik ehliyet sahibi olma sarti aranacak.

Okul tasiti kullanmak için ayrica, sürücü belgesine geçici olarak el konulma cezasina çarptirilmama hükmü de yeni hazirlanan düzenlemede yer aliyor.

EHLIYET ALMAK ZORLASIYOR...

Sürücü kurslarini basariyla tamamlayanlara, yeni uygulamada stajer sürücü belgesi verilecek. stajer sürücü belgesi, 2 yil süreyle geçerli olacak. Bu süre içerisinde 2 kez kirmizi isikta geçen, 2 kez hiz limitini asan, uyusturucu, alkollü maddelerin etkisiyle araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamali kazalara karisan, 60 ceza puanini dolduran stajer sürücülerin belgeleri trafik zabitalarinca geri alinarak iptal edilecek. Bu kisilerin yeniden sürücü belgesi alabilmesi için yeniden sürücü kurslarinda egitim görüp yapilan sinavlari basariyla tamamlamalari gerekecek.

stajer sürücü belgesi iptal edilip tekrar almak isteyenlerin, psiko-teknik degerlendirme ve psikiyatri uzmani tarafindan muayene edilerek olumlu rapor almalari da gerekecek. Ikinci defa iptal olursa, yine ayni hükümler uygulanacak.

stajer sürücü belgesi alanlar 2 yil içinde belirtilen kurallari ihlal etmezse, asil sürücü belgesini almaya hak kazanacaklar.

Sürücü belgesi sahibi olanlar 50 yasina kadar 10 yilda bir, 50-65 yas arasi 5 yilda bir, 65 yasindan sonra 3 yilda bir saglik kontrolünden geçecekler.

HASARLI TRAFIK KAZALARINA POLIS BAKMAYACAK...

Yeni düzenlemeyle, hasarli trafik kazalarina artik trafik zabitasi degil sigorta sirketlerinin eksperleri bakacak. Türkiye Reasürans Sirketler Birligi ve bu birlige bagli sigorta sirketlerinde görev yapan eksperlerin hazirlayacaklari raporlar, kaza tespit tutanagi yerine geçecek. Kazalarla ilgili istatistiki bilgiler, Emniyet Genel Müdürlügü Trafik Hizmetleri Baskanligi'na gönderilecek.

Hasarli trafik kazalarinda gecikmenin mahsurlu oldugu haller ile trafik güvenliginin etkilenmesi durumunda, trafik zabitasinin müdahale hakki korunuyor. Bu tip kazalarda adli kovusturma yapilmayacak. Uygulama, yönetmelikle düzenlenecek.

Sigorta sirketlerinin yeni uygulamaya geçebilmeleri için 2 yillik bir süre taninacak. Gerekirse, bu süre Içisleri Bakanligi'nin onayiyla bir yil daha uzatilabilecek.

Yasanin gerekçesinde özellikle metropol kentlerde yagisli havalarda çok sayida kaza olmasi nedeniyle trafik polislerinin müdahalesinde yetersiz kalindigi ifade edilerek, Avrupa ülkelerinde de benzer düzenlemenin oldugu ifade ediliyor.

ALKOL VE HIZ, ASLI KUSUR

Trafik kazalarinin asli kusurlarina artik alkollü araç kullanma, hiz sinirini ihlal, sürücü belgesi olmadan araç kullanma ve tek yönlü yollarda geri geri gitme de eklendi. Halen yürürlükteki yasada alkollü araç kullananlar, hiz limitini asanlar ve belgesiz araç kullananlar asli kusurlu sayilmiyor ve sadece para cezasina çarptiriliyordu.
    Kamyon, çekici ve otobüs türünde agir vasita kullanan sürücülerin kullanma sürelerini asmalari durumunda sürücüye uygulanan 8.5 ytl lik ceza 265 ytl 30 kurusa yükseltilecek. Sürücü mal sahibi degilse sahibine, isleten firma ve tesebbüse de ayni miktarda para cezasi düzenlenecek.

KORSAN PARKÇILAR YANDI...

Özellikle büyük sehirlerde ''korsan parkçi'' olarak nitelenen ve yetkisiz olduklari halde araç park ettirenlere 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis cezasi ile 265 ytl 30 kurus ile 2600 ytl para cezasi verilecek.
    Halen uygulanan yasada korsan parkçilara 32 ytl 10 kurus para cezasi veriliyor.

POLIS, PESIN PARA CEZASI KESEMEYECEK...
    Yeni düzenlemeyle, bundan böyle trafik zabitasi yalnizca suç veya ceza tutanagi düzenleyebilecek. Tutanagin bir sureti ilgiliye, diger sureti de tahsil edilmesi amaciyla ''yetkili mal sandigina'' gönderilecek. Para cezasinin takibi ve tahsilini Maliye Bakanligi yapacak.
    Para cezalari, teblig tarihini takiben 30 gün içinde ödenecek. Bu süre içinde ödenmeyen cezalar iki katina çikarilarak 30 gün daha süre taninacak. Bu süre içinde de ödenmezse, öngörülen ceza üç katina çikacak.

EGITIM PROGRAMLARI ERKEN YAYINLANACAK...

Haftada en az yarim saat olan trafik egitimi ile ilgili zorunlu programlarin televizyon ve radyolarda geç saatlerde yayinlanmasinin da önüne geçiliyor. Buna göre, radyo ve televizyonlar, trafikle ilgili egitim programlarini saat 18.00-22.00 arasinda yayinlayacaklar. Bu hükme uymayan yayin kuruluslari hakkinda 3984 sayili Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayinlari Hakkindaki Kanun'un hükümleri uygulanacak.Trafikle ilgili basili kagit ve plakalarin fiyatlari; Içisleri, Bayindirlik ve Iskan ile Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun temsilcileri tarafindan tespit edilecek. Fiyat, Içisleri Bakani tarafindan onaylandiktan sonra yürürlüge girecek. Bu fiyata aykiri davranilmasi durumunda, 1332 ytl 80 kurus ila 2000 ytl para cezasi ile birlikte 2 aydan 6 aya kadar hafif hapis cezasi verilecek. Hapis cezasi paraya çevrilemeyecek.

TRAFIK MÜSAVIRLIGI KURULUYOR...

Yeni düzenlemeye konulan bir ek maddede, trafik islemleriyle ilgili is takibi yapan kisiler ''trafik müsaviri'' olarak adlandiriliyor. Trafik müsavirlerinin faaliyetlerine, mülki amirin onayiyla izin verilecek. Bu kisiler vatandaslarin islerini noterden alacaklari vekaletler karsiliginda yürütebilecekler. Trafik müsavirlerinin görevlerini kötüye kullanmalari durumunda, isledikleri fiil baska bir suçu olusturmuyorsa, 6 aydan bir yila kadar hafif hapisle cezalandirilacaklar ve mülki amir tarafindan yetkileri iptal edilecek.

TRAFIK UZMANLARI...

Yasa, 50'den fazla sürücünün çalistigi özel kurum ve kuruluslara, bu sürücülerin egitimi ve denetlenmesini saglamak amaciyla trafik uzmani istihdami zorunlulugu getiriyor. Trafik egitimi alan, 2 yil fiilen trafik hizmetlerinde çalisan ve yüksekokul mezunu olan kisiler, trafik uzmani sayilacak. Trafik uzmani istihdam etmeyenlere, 1332 ytl 80 kurus ile 2000 ytl arasinda para cezasi verilecek. Bu konudaki uygulama, yönetmelikle düzenlenecek.

STAJERLIK YASASINA KALMAMAK IÇIN

Yeni yasa öncesi son sinav için Milli Egitim Bakanligi'nin belirledigi ve 16 Subat 2008 de yapilacak sinava ait son kayitlar 20 Ocak 2008 tarihinde kapanacaktir.Eger bu yeni uygulamalara takilmak istemiyorsaniz bu tarihleri kaçirmamanizi tavsiye ederiz.Fiyatlarin düsük oldugu bu dönemde özellikle stajerlik sonrasi yapilacak zammida hesaba katarsaniz karli çikabilirsiniz.

istatistiklere göre son 3 sene içerisinde ehliyet alanların %93 ünü bayanlar temsil ediyor

• bende son anda yırttım bakalım 16 şubatta ne yapıcam
  • ehliyet için resim çektirecem.. fotoğrafçılar ayrı bir uygulama yapyormu ehliyet için hani boyutlandırma falan ehliyete düzgün yerleşsin diye........ nasıl yapsam daha iyi olur?
  • normal vesikalık özel boyutu yok.
  • arkadaşlar ben ehliyeti bugün aldımda.Ehliyet de kan grubu a+ yerine b+ yazılmış.İlerde herhangi bir problem çıkarmı?
  • allah korusun ama acil bir durumda belki sorun olur. uğraşmak istemiyorsan sen üzerine düzeltme yapsan (küçük bir kağıt yapistırarak doğrusunu yazsan vs..) olmaz mı ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: JETAACK

arkadaşlar ben ehliyeti bugün aldımda.Ehliyet de kan grubu a+ yerine b+ yazılmış.İlerde herhangi bir problem çıkarmı?

kan grubu kartınla emniyete gidip değiştirmeni öneririm. bir kaza anına (allah göstermesin)hayatta kalsan dahi yanlış kan naklinden dolayı yaşamınızı yitirebilirsiniz.
  • ben yarın dosyayı emniyete vercem emniyet benden ne isticek fotoğraf fln neler götürmem gerek?
  • quote:

allah korusun ama acil bir durumda belki sorun olur. uğraşmak istemiyorsan sen üzerine düzeltme yapsan (küçük bir kağıt yapistırarak doğrusunu yazsan vs..) olmaz mı ?

ufak kagıt yapıştırarak düzeltme yaptım ama ehliyetim yine geçerli olur dimi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jetressive -- 31 Ocak 2008; 9:54:32 >
  • Bugun elımde saat 4 de
  • quote:

Orjinalden alıntı: Black_dragon

Bugun elımde saat 4 de

HAYIRLI OLSUN
  • quote:

quote:

allah korusun ama acil bir durumda belki sorun olur. uğraşmak istemiyorsan sen üzerine düzeltme yapsan (küçük bir kağıt yapistırarak doğrusunu yazsan vs..) olmaz mı ?

Dostum bu ihmal edilecek bir şey değil. Bence emniyete gidip düzeltme yaptırsan iyi olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 0nur!

quote:

quote:

Dostum bu ihmal edilecek bir şey değil. Bence emniyete gidip düzeltme yaptırsan iyi olur.

sabah gittim emniyete salak polis tükenmez kalemle düzeltmeye kalktı.Yaptıgı hatayı kalemle düzeltiyo anlayacagın öyle degiştirmeye falan yok bende ugraşmayayım dedim şimdi para falan alır.Ne yapayım şimdi gidyimmi yarın karakola.

• quote:

quote:

hocam bence emniyete git düzelttir.ilerde sorun olabilir.fazla bi zamanını almaz.
  • 
Sayfa: önceki 8788899091
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.