Şimdi Ara

Divan Şiirim Yorumlarınızı Bekliyorum(Osmanlıca İçerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bi lisan-il arz temaşa et ki Hakkı Haktan bila udul
    Bi bünyaddan beri etmekse gayen Hak zikrin ile kurtul

Bu cihan bi-ser ü pa bakmakmısın bi beka
    Dercan Hak aşkından derd-i dil var mı ki yana

Bila Udul:Sapmadan,dönmeden.
    Bi Bünyad:Esassızlık,temelsizlik.
    Bi-ser ü pa:Sefil ve perişan
    Derd-i dil:Gönül tasası,gönül gamı

(Ağır Osmanlıca Kullandığımdan Dolayı azda olsa Osmanlıca bilenler Cevab verirlerse sevinirim.)

Not:Bir Divan şiiri yarışması üzerine yazdım sizce derece olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusarik -- 29 Mart 2016; 2:54:35 >

Yarışmaya katılacağım için cevaplarınız sevinirim.Yarışmanın teması Divan Edebiyatı İlahi aşk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusarik -- 29 Mart 2016; 16:12:57 >
  • -------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 2 Nisan 2016; 23:20:54 >
  • Evvelen:Şapkalı harfleri açık konuşursak yazmayı bilmiyorum.Saniyen:Kaldı ki udul kelimesinde u mesela ayın harfidir burada onu belirtme imkanım yok,bir divan şiiri yorumlayabiliyorsan onu senin çıkarman gerek,okuyabilirsen Osmanlıcada yazarım sorun olmaz,ayrıca senin de yazdıklarından ben birşey çıkaramıyorum,saniyen sad mı sin mi,salisen sad mı sin mi,yazdığın k'ler kaf mı kef mi?Bunları bir daha kine belirt ki mana kayması olmasın.Salisen:Lise ve Mezunlara göre bir şiir yarışması olduğu için Aruz vezni aramıyorlar,zaten böyle bir şey olsa millet kendi mahlası ile bir divan yazardı ki bu yarışmanın gayesi bu değil kelime dağarcığını ve kültürel birikimi artırmak,eğer aruz vezni arıyor olsalardı emin ol onuda yazardım.Rabian:Bence senin derdin şiirimle değil onun manası ile,rahatsızlık duyduysan açıkca belirte bilirsin,bahane aramana gerek yok.Ayrıca söyleyiş güzelliği yok demişsin,bu şiirin söyleyiş güzelliği yoksa bence sen fuzuliden okumaya tekrar başla.Hamisen:Okuyuş gizelliği olması için bi lisan-il arz derken burada dilini azı dişine değdirip arı sesi gibi bir ses çıkarman lazım.Sadisen:Açıklamasını da bari ben yapayım de biraz da olsa kelime dağarcığın gelişsin.

Arzın diliyle(yeryüzünün diliyle)seyret Hakkı(dikkat et burada Hakkı iyi okuman lazım yoksa toprak manası çıkar)Hak yolundan dönmeden,sapmadan(Çünki Allah'ın yarattıklarına ibretle bakan batıla düşmez)
    Temelsizlikden,esassızlıkdan(burada esas kullanılması daha yerindedir)beri etmekse gayen Allahın adını zikirle kurtul

Bu Dünya sefil ve perişan bakmıyor musun sonsuz değil,(Dünyayı bırak,bağlanma,yaptıkları geçici boş hevesler)
    Can içinde(burada ki kalp manasında) Hak aşkından gayrı(başka)gönül tasası var mı ki yana(Burada da Allah aşkından başka bir gerçek aşk mı var ki diğer aşklar için tasa çekesin,uğraşasın manasında)

Eğer gönlün bu çıkan manadan mutmain olmadı ise kendin bir tane Fuzulinin veya Nabinin şiirini yaz,kelime kelime sana çevireyim.Emin ol hiç bir şey anlamaz kelimelerde bana bütünlüğü yok ben eve gitmek,sen ise ev oturmak gibi bir mana çıkar aradaki ekleri manayı senin çıkarman lazım ama maalesef sen çıkaramamışsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusarik -- 7 Nisan 2016; 19:45:52 >

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi şiirimin kötü olduğundan veya özensiz olduğundan değil(ki neyine özen gösterecem,bilgisayardan yazıyorum elbet bu kadar olacak)sen şiirin manasına düşmansın ve şiiri bahane ederek aslında içinde ki manaya,kelimelere düşmansın.

Yoksa hiç bir kimse forumda tanımadığı bir adamın konusuna durub dururken'sen ne salak adamsın,olmuş mu bu,berbat,adam gibi yaz,leş gibi,biraz akıllı olda öğren gel'gibi kelimeler yazmaz.Önce ne olub bittiğini anlar,şöyle olsa daha iyi olurdu,şunu şura koysan şöyle olurdu,biraz daha çalışmalısın der.Ama senin derdin başka.Sana inat böyle şiirler yazmaya devam edecektir bu nesil merak etme.
  • Ayrıca Divan Edebiyatında hece vezni kullanılmaz,belirli kalıplar kullanılır buradan bile niyetin belli olmuş:)
  • ---------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 2 Nisan 2016; 23:20:23 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ulan bu nasıl şiir,böyle şiir mi olur,berbat,berbat ötesi,cahillikte yeni dönem,hemen çöpe at diye bir eleştiri tarzı olmaz burada ki arkadaşlar kaç kişiyi böyle eleştirmiş bir sor bakayım.Ayrıca senin yorumuna da gerek duymuyorum çünki Divan şiirinden bir şey anlamadığın gibi Osmanlıca kelime dağarcığında 0.Oraya belirttim Osmanlıca bilen,Divan Edebiyatı okuyan biri yorum yapsın diye.Çünki Divanda yazmak yazara,o kelimelere mana vermek okura kalmıştır,sen kelime bilmiyorsun ki.

Evvela diyerek başlıyorsun sonra saniyen diyorsun.Saniyenle başlaman için bile evvela değil evvelenle başlaman lazım.Başta zaten hata yapmışsın.

Yorumu,hatamı senin bulman lazımken ben senin hatanı buluyorum sence de bi acayib değil mi?(Lütfen arkadaşlar en azından Kanuniye mersiyeyi lugatsız okuyub mana veren yorum atarsa sevinirim,ayrıca tekrar belirteyim fuzuli gibi bir divanda beklemeyin,kendi çapında,sade birinin şiiriymiş gibi görün)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Divan edebiyatından pek fazla anlamasamda hoşuma gitti eline sağlık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ---------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 2 Nisan 2016; 23:19:53 >
  • Küfür etmek herşeyini belli ediyor zaten.Ve senden yorumlarını silmeni istiyorum eğer silmezsen konuyu kilitleyeceğim çünki küfürlü bişeyde bulunmak istemem.Küfür etmende belli ediyor ne kadar şiire hakim olduğunu.

• EneRGy. kullanıcısına yanıt
    Sağol dostum beğendiğin ve alakadar olub cevab yazdığın için.

• Hocam güzel olmuş da bi de türkçe olarak mealini yazar misin ikinci dizeden bir şey anlamadım çünkü :)

• Mars. kullanıcısına yanıt
    Beğendiğin için sağol dostum,biraz acele açıkladım ama umarım yardımcı olmuşumdur;)

Arzın diliyle(yeryüzünün diliyle)seyret Hakkı(dikkat et burada Hakkı iyi okuman lazım yoksa toprak manası çıkar)Hak yolundan dönmeden,sapmadan(Çünki Allah'ın yarattıklarına ibretle bakan batıla düşmez)
    Temelsizlikden,esassızlıkdan(burada esas kullanılması daha yerindedir)beri etmekse gayen Allahın adını zikirle kurtul

Bu Dünya sefil ve perişan bakmıyor musun sonsuz değil,(Dünyayı bırak,bağlanma,yaptıkları geçici boş hevesler)
    Can içinde(burada ki kalp manasında) Hak aşkından gayrı(başka)gönül tasası var mı ki yana(Burada da Allah aşkından başka bir gerçek aşk mı var ki diğer aşklar için tasa çekesin,uğraşasın manasında)

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Yorumları değiştirdiğin içinde teşekkür ediyorum.Dediğim gibi elbette kötü olmuş olabilir,elbette hatası olmuş olabilir,elbette eleştiri olabilir,çok berbatta yazmış olabilirim ama küfürle,küçük düşürmeyle asla bir eleştiri,yorum olamaz.Neticede bi 'dostum şunlar şunlar eksik,böyle yapsan iyi olurdu,böyle yap,şurası eksik,kelime hataların çok,bunla yarışmaya katılma vs' diyebilirsin ama bide 'Adam mısın lan,bu nasıl bi şiir hemen burayı terket,sakın eline kalem alma cahil'demek var benim yerimde olsan hangisini sana desem hoşuna gider.Tekrar teşekkür ederim,daha nazik,yapıcı eleştiriniz varsa beklerim...

• Dostum eğer bir şekilde şiirini Hayati İnanç hocamıza ulaştırabilirsen en doğru yorumu sana yapacaktır.

• prolotus37 kullanıcısına yanıt
    Evet o hiç aklıma gelmemişti,nasıl ulaştırabilirim onu bilmiyorum biraz araştırayım bakalım,bulurum belki.Çok sağol dostum bu arada.

• Hiç anlamadığım konu. Hala Osmanlıca şiir yazıyorsunuz ama anlayan yokki artık yeni nesilde
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.