Şimdi Ara

DOBERMAN EDİNMEK İSTİYORUM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
4.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Değerli abilerim, ablalarım, kardeşlerim ben uzuuun bir süre düşündükten sonra bir köpek edinmeye karar verdim. 6 yaşında küçük kız kardeşim var bahçeli bir sitede oturuyorum orta halli bir maddi durumumuz var ne iyi ne de kötü... bizim buralarda köpeği gezdirmek için fazlasıyla alan var temiz arsalar vs vs. kendimi çok yalnız ve boşlukta hissediyorum bazen böyle ne olursa olsun yanımda olsun, kendimi kötü hissettiğim anlarda yanımda olmasını istediğim kadim bir dosta ihtiyacım var. ailem köpek bakmama pek sıcak bakmıyor ama zamanla alışırlar diye kendimi teselli
    ediyorum. aradığım kriterlerin hepsi doberman cinsinde var; koruyucu olması, sadık olması gibi..
    diğer cinsler hakkında da pek fazla bir bilgiye sahip değilim.

ben okul zamanlarında sabah saat 7 de okula gidip öğlen 4-5 gibi evde oluyorum. dışarıda ona günde 3 saatimi ayırabilirim.

kesinlikle estetik görünüş konusuna takık değilimdir kulak kuyruk kesimi gibi.
    bu arada evimiz 3+1 3 balkon var. bakmak için neresi çok uygun olur bilmiyorum
    BAZILARINIZ TAKILICAK NEDEN KÜÇÜK KIZ KARDESİN OLDUGUNU SÖYLÜYORSUN DİYE BAZI KÖPEK CİNSLERİ KÜÇÜK ÇOCUK SEVMEZMİŞ VE ZARAR VEREBİLİRMİŞ.

Her neyse ciddi olarak bir doberman edinmek istiyorum. doberman cinsine bakan veya bu cins hakkında kayda değer bir bilgisi olan birisi varsa bilinçlendirilmek isterim. dediğim gibi ilk kez bir köpek sahipleneceğim tecrübesizim.

sizlerden tavsiye bekliyorum. yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler...

• Merhaba. Elimden geldiğinde cevaplamaya çalışayım sorularınızı...

Dobermanların çocuklar ile araları çok iyidir. Bu konuda herhangi bir sorun olmayacaktır. Günlük enerjilerini giderebilmeleri için birkaç saatlik tempolu yürüyüş ve koşu yapması gerekir. Malum dünyanın en atletik köpeklerindendir. Bu enerjisini dışarda atamazsa evde çok koşuşturacaktır. Ev içinde yaşamaya çok uygundur. Bahçede de yaşayabilir fakat küçük kafes gibi bir alanda tutulmaya müsait değildir. Bahçede yaşayacak ise minimum evin salonu büyüklüğünde bir yaşam ortamı gerekiyor.

Günde 3 saat süre ilgilenmeniz yeterlidir genel olarak. Fakat yavruken 4-5 saatte bir mama yemesi gerekiyor. Evde bunu yapacak birinin olması gerekiyor.

Aile içerisinde kesinlikle kıskançlık veya benzeri bir huyu yoktur. Ailesine ve yuvasına karşı çok korumacıdır. Dikkat etmeniz gerekecek şeyler şunlar olabilir her köpek gibi küçükken dişleri çok kaşınacaktır. Ve dişleri kaşındığında da bu kaşıntıyı en sevdiği şeyler ile yani sahipleri ile gidermeye çalışıyorlar ne yazık ki. Yani oturduğunuz yerde ayakkabınızı, terliğinizi, elinizi kolunuzu dişleyecektir. Bazen oynarken gücünün farkına varamayıp küçük yaralar açtığı mutlaka olacaktır. Çünkü dişlerin büyüme evresindeki yaptığı kaşıntı dayanılmaz bir kaşıntı. Bizim gibi dişleri dökülmeyip, var olan dişi değiştiği için böyle bir durum var köpeklerde.

Ev içinde yaşayacak ise tuvalet sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum. Biz 48 saat içerisinde tuvalet eğitimini tamamlamıştık. Eve toplamda 2 tane küçük ped koyduğumda tuvaletini pedinden başka hiçbiryere yapmadı. İlk birkaç ay kasları henüz gelişmediği için pedine koşarken çişini kaçırdığı oldu tabi.

Aşılar biraz masraflı olabiliyor. Türkiye'deki fiyatları tam bilmiyorum fakat yaklaşık bi 10 tane aşısı var yapılması gereken. Her biri tanesi 30-40TL den yaptırmıştım ben. Köpeği de kuru mama ile beslemek en doğrusudur.. Ev yemeği tüylerini kötü hale getirir, tüy dökme sorunu yaşatıp, kakasının çok kötü kokmasına neden olur. Hayvan sağlığı için de baharatlı yiyecekler uygun değildir. Tavsiyem Acana, Orijen gibi kaliteli kuru mamalar ile beslemenizdir. Bu kadar kaliteli alamıyorsanız da mutlaka petshoptan alınacak kuru mamalar ile beslemenizi öneriyorum. Kırarak yiyebileceği kemik vermekten de sakının. Kemikler bağırsaklarını ve yemek borularını kesip, hayvanları öldürebilyor. Bu yüzden kemik verecekseniz kırıp yiyemeyeceği, sadece kemirik, dişleyebileceği bir kemik vermeniz gerekiyor. Ben petshoptan aldığım yapay kemikleri veriyordum hem yutamıyordu hem de kokmuyordu. Haftalarca oynuyordu o kemikle.

Yaşadığınız şehir soğuk bir şehir ise 3-4 aylık olana kadar bahçeye bırakmamanız daha doğru olur. Tüyleri hayli kısa olduğu için soğuk havaya elverişli değiller. Ben Kıbrıs'ta yaşadığım halde ilkbaharda t-shirt giydirip, battaniyeye sarıp öyle yatırıyordum 3 aylık olana kadar. 3 aylık olduktan sonra bahçede yaşamaya başlamıştı. Hava şartları da önemli bir unsur yani.

Bunların dışında şu an aklıma gelen çok birşey yok. İlk köpek tercihi için uygunsuz bir ırk değil bence Doberman. Çok sadıktır fakat liderlik içgüdüsü yüksek olduğu için bazen komutlarınıza uymak istemediği olabilir. Bu durumlarda kesinlikle bir şiddet uygulamadan, üstün karakterinizi göstererek köpeği idare etmeniz gerekiyor. Birkaç seferden sonra zaten sizin üstünlüğünüzü kabul edip tekrarlamayacaktır aynı durumu. Aynı durum birçok köpekte mevcut tabi sadece Doberman'a özel bir durum değil. Fakat doberman diğer köpeklere göre çok fazla özgüvene sahip bir köpektir. Bu yüzden yabancılar ile sizin eşliğinizde tanışmasında fayda var. Arkadaşınız falan pat diye eve girerse hayvan da evi koruma niyetiyle ters bir hareket yapabilir tabi ki.

Zaten koruma içgülüleri çok yüksek olduğu için ekstradan birşey yapmaya gerek yok. Karanlıkta kapalı bırakma, çiğ etle besleme gibi hatalara kesinlikle düşmeyin. Kedi, köpek, kuş bulduğunuz tüm hayvanlar ile dost olmasını sağlayın.

Bunlar köpeği aldıktan sonra dikkat etmeniz gereken, aklıma gelen şeyler. Doğru yerden köpek edinmek te çok önemli bir unsurdur. Doberman diğer ırklara göre daha ender bulunuyor sanırım Türkiyede de. Kaliteli bir yavru almak ta epey bir masraflı olabiliyor. Şu an Türkiye'deki en kaliteli dobermanlar Elgün Dadaşov (https://www.facebook.com/dr.elgundadasov?fref=ts ) 'da olması gerekiyor. Achill isimli köpeğinin eşi benzeri yok zaten. Son yavrularının tanesini 3-4bin TL civarına sattı sanırım. Ben de yavru alırken köpeğimin anne, baba, dede ve nenelerini bu arkadaşa gösterip, aldığım yavruyu da kendisine seçtirmiştim. Bu arkadaştan onay alarak aldım yani ben de köpeğimi.

Ayrıca dobermanlar Amerika ve Avrupa olarak ikiye ayrılıyorlar. Amerikan doberman daha ince ve atletik, Avrupa ise daha yapılı oluyor. Örnekleri aşağıda;

Benim favorim Amerikan'dır. Bana göre göze daha hoş geliyor. Tabi tercih meselesi bu. Halk tabirinde söylenen ve aslı olmayan King Doberman tabiri buradan geliyor. Aralarında boy farkı yok sadece incelik ve kalınlık farkı var.

Köpeği alacağınız kişi kesinlikle merdiven altı üreticisi olmasın. Yavrunun anne babasını detaylı olarak görün, varsa çiftleşme resmini veya videosunu isteyin. Anne babanın herhangi bir bacak, kalça çıkığı gibi büyük köpek ırk hastalığı olmadığından emin olun. Mümkünse soy kaydı bulunan yani şecereli köpek alın.

Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Bunların haricinde bilmek istediğiniz, aklınıza takılan herhangi birşey olursa özelden veya buradan yazabilirsiniz.

• yardımcı olduğunuz için çok çok teşekkür ederim. nerdeyse aklıma takılan bütün soruları cevapladınız. Elgün bey'e sanırsam bayagı teklif gidiyomus

köpekte kalça çıkığı gibi ırk hastalığı olduğunu nasıl ayırt edebiliriz?
    istanbul da yaşıyorum yazı da kışı da tam doberman'a göre bahçeler bayağı büyük o konuda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum.

istanbul içinde 300-500tl civarı yavru temin edebiliceğim bir yer varmı? yoksa barınaklarda aradığımı bulabilirmiyim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: 3xpl0s10n

yardımcı olduğunuz için çok çok teşekkür ederim. nerdeyse aklıma takılan bütün soruları cevapladınız. Elgün bey'e sanırsam bayagı teklif gidiyomus

köpekte kalça çıkığı gibi ırk hastalığı olduğunu nasıl ayırt edebiliriz?
    istanbul da yaşıyorum yazı da kışı da tam doberman'a göre bahçeler bayağı büyük o konuda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum.

istanbul içinde 300-500tl civarı yavru temin edebiliceğim bir yer varmı? yoksa barınaklarda aradığımı bulabilirmiyim?

Kalça çıkığı yavruyken belli olmuyor. 5 aylık falan olduğu zaman ortaya çıkıyor. Anne babaya bakarak anlaşılabilir. Arka bacaklarda yürürken bacağını kıvırma, yattığı yerden kalkarken yaşlı insan gibi zorlanarak kalkması en büyük göstergesidir. Büyük tür köpeklerde görülür. Özellikle Rottweier ve Kangallarda çok sık rastlanır.

Fiyat için şu resim gerekli açıklamayı yapacaktır.

Benim önerim bir barınağa gidin hoşunuza giden herhangi bir yavruyu sahiplenin.

• Çok teşekkür ederim tavsiyelerinize uyacagım..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.