Son gelen doğalgaz ve elektrik zamlarından sonra etrafımda faturasını ödeyemeyenlerin sayısı artmaya başladı. Suçlu arayacaksanız bu zamlara tepki gösteriniz, hele de evli olanlar bile isteye çoluğu çocuğu üşüsün istemez. Ben ayrıca kışları aşırı soğuk bir memleketin adamıyım daha üzerime kalın bir yorgan bile örtmüyorum uyurken 1 pike+ince battaniye, yorganı -20de örterim. Kimsenin ne yakıp yakmadığı beni asla ilgilendimiyor ama gürültü patırtılarına asla dayanamam. Hatta soğuğu o kadar severim ki yaz geldiğinde çıkan sıcak rüzgara ve güneşe söverim günde 4 litreden fazla da su içerim... Bana şikayete gelenler oldu ve onlara evinizin duvarlarına zeminlerine yalıtım yapın, dedim ve gittiler. Benim ödediğim ödeyeceğim faturaları çıkarıp cebinizden vermiyorsanız hesap, hak-hukuk konularını konuşmayacağız. Yalıttırın evlerinizin zemin ve duvarlarını, hem evinizden komşu alt-üst-yan daire binalara kendi ısınız hızlıca yayılmasın hem de eviniz sıcak kalsın. Allahtan şuan oturduğum binada böyle bir sorunum yok. |
doğalgaz yakmayan komsu (2. sayfa)

-
-
O alt üst yakmama olayı o kadar etkili değil.
Sizin evde izalasyon yoksa ve ısı kaybı varsa asıl problem o...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaxPayne87 -- 20 Ocak 2022; 1:13:47 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Belki paraları yoktur
Yattığım odanın peteğini özellikle kapatıyorum ben yorgan altına girince çıkasım gelmiyor alt ve üst laf mı edecek şimdi bana :)
bize de 300 lira geldi ısınma, binanın yarısı yakmıyor ama yakmayana da 200 lira geliyor fatura. merkezi ısıtma olduğu için yakıtın yüzde 30 u herkese ödetiliyor, yakmayan da ödüyor mecburen. merkezi ısıtma olan bir yere geçebilirsiniz, ya da 3-5 ay fazladan ödemeyi göze alırsınız.
alt üst komşuların yakmaması çok fark ediyor. bizim alt kat boş gibi, arada bir uğruyorlar sanırım. yerler buz.
bir de ne kadar üst kat olursa o kadar kolay ısınıyor, sıcak hava yükseldiği için her daire üst katı fazladan ısıtıyor yuları çıktıkça. 5. kattan aldık daireyi, bir daha alırsam en az 7. kat düşünüyorum.9. katta kalanlar ısıtmayı bizimkinin yarısı kadar açıp daha çok ısınıyorlar.
-
çok güzel şeyler yazmışsınız.
içten ısı yalıtımı yaptıracaktım, yaptırma yaza yaptırcağız dediler okey dedim yaptırmadım. Yaz oldu emekliyiz dediler
tesisatı yeniledim o bile kavga gürültü oldu.
Apartman girişi kaldırımına araba parkemesin diye engel yaptım. Yola değil kaldırıma yaptım, geçilmiyor araba park edince. Neymiş misafiri veya oğlu gelince oraya park ediyormuş.
Apartmanda internet yoktu, internet getirttim. 5ay uğraştım, ne ihtiyacımız vardı oldu
2gündür yakmıyorum deli oldum. Ev 13 dereceye düştü. Yönetici utanmadan ısınabiliyormusun diye sordu. Bu artık terbiyesizliktir.
Bende siz yakmadığınızdan kombiyi kapadım, Suriyeliye kiraya vericem dedim. Yüzü filan düştü buranın kuralları var dedi
Önce insan gibi yaşayalım sonra kurallara sıra gelir dedim, Önemli bir şey yoksa kapatıyorum kapıyı dedim kapadım.
Aynen dediği doğru kurallar gerek, gerçekten kurallar olursa seviyemiz yükselir. Ama kafamıza göre kural koyarsak he bizim apartman he ülke aynı yani
Ben az yakılmasına karşı değilim, durumu vardır yoktur ayrı bir konu. Ben hiç yakılmamasına. Benim yakışıma göre kendilerini ayarlamarına deli oldum. Elbet herkesin maddi durumu aynı değil.
Bu şekilde yaşayan insanlara laf ediyorum. Sonuçta evim 25 derece olmuyor max bende 21-21.5 görüyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 20 Ocak 2022; 10:14:11 >
-
Yasal olarak cezası var diye biliyorum dava edebilirsin
Bence direkt içten ısı yalıtımı yaptırın. Bayağı kullanıyorlar sizi belli etmişler. Sizden gelecek ısı gitmesin diye de bahane bulmuşlar gibi geldi bana yalıtım yaptırmayın zaten yaptıraağız demeleri ile. Zemine ve tavana mutlaka yalıtım yaptırın derim. Yan duvarlara da kesinlikle yaptırın ama ince değil de 2-3 katlı duvar kağıtları ile kaplasanız da yalıtım işi görür bir nebze. Ama bu kadar masraf etmektense Suriyeliye kiraya verme olayı daha pratik bir çözüm de olabilir ama kira alamama durumu da var işin içinde.
-
Kanunen yakmak zorundalar, dava açmaktan başka yapabileceğiniz bir durum yok.
-
Bunun bir cezası varsa saçma. yazlık bir evim var. binada doğalgaz var kiminde kombi var kiminde yok. bende var. sabit yaşanlar da var. alt komşu sen yakmıyorsun diyemez ki bana orası yazlık yazın gitmelik. ne yapayım uzaktan kumanda ile mi açayım.. kombisi olmayana ne yapacaklar o halde. belki de bu arkadaşın komşularında kombi yok
-
Sizin dediğiniz de doğru yazlık için sezonluk kullanılan bir şey. Ama bu yasa sadece doğal gaz için değil. Hatırladığım kadarı ile genel anlamda ısınma tedbiri uygulamayan komşular için söz ediliyor. Yani kombi yoksa soba da yakabilir gibisinden. Aslında yazlıklar genelde villa tipi oluyordu ama artık onlar da apartman dairesi gibi olmaya başladı. O yüzden yasada yazlık diye bir tanım yoktur diye düşünüyorum. Benim alt katta ofis var mesela. Muhtemelen adamlar çalışırken ısınıp akşamları her şeyi kapatıp gidiyorlardır. Bu durum benim de canımı sıkıyor yerler çok soğuk oluyor ama çok şükür faturamı ödeyebildiğim için çok da umursamıyorum. Gerçi evde çocuklar da olunca altımın ofis olması daha da işime geliyor. Çünkü bir önceki evimde dikkat etmeme rağmen alt komşu şikayete gelmişti çok şaşırmıştım.
Geçen ay 536₺ doğal gaz faturası geldi. Bu ay ne gelecek hiçbir fikrim yok. Gönül ister ki apartmandaki herkes ısınma sorumluluğunu üstlensin ama yasada olsa bile bunu uygulamak imkansız gibi bir şey. Yan komşum mesela yaşlı olduğu için pandemi başından beri 2 yıldır yazlıktaydı. Ben olsam ben de 2 yıldır oturmadığım bir evi ısıtmak istemem. Bu tür durumlar için de en güzel yöntem merkezi sistem ile ısınan bir apartmana taşınmak. Açan da açmayan da ödüyor çünkü.
-
Yazlık dediğime bakmayın adı yazlık. dediğiniz gibi normal apartman gibi. 12 daire var binada. 3-4 sabit orada yaşayan var. bir kısmı yazın orada. bir kısmı benim gibi ayda 1-2 uğrar. bir kısmı hiç uğramaz :) yönetici ile görüştüğümle 3 daire sahibini hiç görmediği söyledi :) doğalgaz sayacı olmayan daire bile var. kime ne anlatabilir bu ortamda.
evet ısınma derdi çekmemek için en iyisi merkezi ısınmalı bir evde kalmak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hareketliperde -- 20 Ocak 2022; 18:43:37 > -
Devlet size bu saçma hakkı verdi diye komşuya ceza çektirmeyin lütfen, onlar senden çok üşüyordur ama neden yakmıyorlar acaba..
Devletle devlet olmayın :) devlet öyle saçma kararlar alır, siz uymayın ona.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 20 Ocak 2022; 21:41:26 > -
"'Komsu yakmiyor, ben yakiyorum ve hakkim yeniyor" diyorsunuz. Ama sizin eviniz komsularin durumuna bu kadar bagimliysa esas problem budur. Komsunuz hic olmayabilirdi de, o zaman ne olacakti? Cati katinda olsaydiniz mesela, cati mi sizin hakkinizi yemis olacakti? Mesela benim altim ve ustum bos daire. Ama bu kadar problem yasamiyorum. Cunku iyi yalitim var. Isi, iletkenlik varsa sicaktan soguga akacak elbet. Doganin geregi bu. Sizin bu iletkenlige engel olmaniz lazim. Guzelce iceriden yalitim yaptirirsiniz, veya yalitimi iyi olan baska bir eve gecis yaparsiniz. Disarisi sibirya soguklari da olsa kaybiniz cok duser. Mis gibi isinirsiniz. Yaktiginiz disariya gidiyorsa su anda oldugu gibi, zaten yakmamak en mantiklisi. Benim de eskiden oturdugum evde yakmak veya yakmamak cok farketmiyordu. Ben de o evden tasinana kadar tek oda ile idare ettim. Neden bos yere disariya isi atayim?
-
Bizim merkezi ısıtma pay ölçer yok herkes yaz kış sabit aidat veriyor (334 tl), o yüzden kışın petekler cayır cayır yanıyor, millette zaten aidat verdiği için kimse dur peteğimi kapatayım demiyor. Bence en iyi sistem bu, yoksa bu alt üst yakmama muhabbetinin önüne geçilmez.(yer Ankara eryaman 2. etap)
-
Isı yalıtımı yoktu, içten ısı yalıtımı yaptıracaktım, yazın yalıtım yaptırağıcaz dediler, yaz oldu emekliyiz dediler.
evi alırken zaten üst katta çatı var 200-300tl fazla yakarım diyorsunuz. öyle bir durum olmadı, bunu alırken düşünüyorsunuz. 5bin motor araç alırken 20lt yakar diyorsunuz, 1.6 alırken 7-8lt. Aynı mantık alırken masrafına katlanıyorsunuz. Benim şuan ki sıkıntım. Hem benimle dalga geçilmesi hem de benim kombiyi açmamı beklemeleri. Elbet az yakar ısı transferi olur o ayrı, dışarıya da kaçar ısı buda okey. Ama benim yakışıma göre ısınmak terbiyesizliktir.
Ben geçen yıl evin tadilatını bitirmişim, ısı yalıtımı şimdi nasıl yaptırayım. Duvar kağıdına kadar söküyüm mü?
Hadi aldım tamirata evi, o kadar uyuz ki komşular. Tekrardan iç tadilat harcı ödeyeceğim. Kim evinin içini yaptırırken ödüyor harç. Sürekli zabıta çağırıyorlar işi yaptırmıyorlardı. En son belediyede adam soktum araya, hem harcımı ödemişim, hem usule uygun çalışıyordu ustalar. Keyfiyetten şikayet oluyordu
Yönetici gelmiş laf ediyordu bana . Mimari projeyi ben çizdim mimarım diyorum, imza attım harç ödedim. Sen bunu bi ofise çizdir diyor. Bu derece anlamayan kıt insanlar.
Yalıtımda yaptırmamım sebebi, aldığım ev sahibi yazın yaptırılacak dedi, yönetici ile konuştum yaptırcaz dedi. 3-4 ay sonra para yok dediler. Paran yoksa bana niye hayal satıyorsun. Ben 6ay sonra param olup olmayacağını biliyorum sen nasıl bilmiyorsun(özel durumlarda değişmesi hariç). Dalgamı geçiyorlar benle.
İçten yalıtım mükemmel birşey değil, hemde maliyetli. Bende yalıtım yapılıcak diye yapmadım işime geldi.
düşmanımın düşmanı dostumdur diyip, devlete şikayet edecek değilim. Ama bana yapılanda ayıptır, küçük hesaplar peşine düşüp pişkinlik yapmasınlar bir zahmet.
Bugunun sorumlusu yine o apartmanda oturan 50+ yaş. Doğalgazı ödeyemiyorsa benim jenerasyonumdan çaldıkları. Hala yiyip yiyip doyamadılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 21 Ocak 2022; 9:4:5 >
-
Yok artik. Bu kadar da salakca bir seyi ilk defa duyuyorum. Komsunuz sadece bir odada elektrikli bir alet ile isiniyor belki. Neden tum evi isitsinlar ki? Sadece o anda oturduklari yeri isitirlar.
-
kar yağıyor, bugün daha kalorifer çalıştırmadım ve ev sıcak. alt ve üst komşum hakkını helal eder umarım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Geçen sene evi bir türlü ısıtamadım. Ne kadar yakarsam yakayım yerler buz gibi oluyordu. Şüphelenip alt ve üst komşunun faturalarına baktım. Benim faturamın yarısı kadar anca gelmişti. Hanım ve çocuklar ertesi ay kayinvalidemlerde karantinada kaldılar. Ben de üşümeyen bir Sivaslı olarak komşulara ders vermek için kalın giyindim ve kombiyi tamamen kapattım. Karantina süreci uzayınca benim dairede 20 gün boyunca hiç doğalgaz yanmadı. Ertesi ay bana çok komik bir fatura geldi. Tesadüfe bakın ki alt ve üst komşumun faturaları o ay uçmuş Derslerini aldıklarını düşündüm ve ertesi ay normal yaktım. Üçümüze de benzer faturalar geldi.
Daha da kaşınan olursa kaşırım. Kim hangi dilden anlıyorsa o dilden konuşmak lazım. Mümkünse kombiyi komple kapatın. Nasıl ısınıyorlarsa ısınsınlar. Başka türlü akıllanmazlar.
Sizin bahsettiğiniz insanlardan biri benim rahmetli öz dedemdi. Evinde ben bile soğuktan rahatsız olduysam vay komşularının ve evinde beraber yaşamak zorunda olan felçli babannemin haline. Bir gün evine gittik. Salonda dondum. Kalktım bı baktım kombi kapalıKombiyi açtıktan 10 dakika sonra dedemin mutfağa girdiğini farkettim. Bi baktım herif kombiyi kapatmış yine
Tekrar açtım ve yine 10 dakika sonra gelip kombiyi kapatmaya çalıştı. Naptığını sorunca da "Ev hamam gibi yauv sen mi açıyon kombiyi? Ne gerek var." diyip durdu. Bunu söylerken de kat kat giyinmiş ve üstünde paltosu ile oturuyordu oturma odasında
Zorla gönderdim kapattırmadan.
Bu tipler laftan falan anlamaz. Kapatabilirseniz siz de kombiyi tamamen kapatın. Sizden otlanamayinca seve seve açarlar o kombiyi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
60 derece yakıyorsan ve 18 dereceye düşüyorsa yalıtım da sorun vardır.
-
Merkezi sistem değilse yani pay ölçerli ise, hiç bir şey yapamazsınız. Pay ölçerli ise yani daire kendi tüketimini ayarlayabiliyorsa zaten mantık istediği gibi kullanıp kullanamayacağına dair kurulmuş. Emsal davalar var. Hiç bir sonuç alamazsınız.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X