Şimdi Ara

donanım çakışması var yardım lütfen!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba.Geçen gün aldığım tv kartını bilgisayarıma taktığımda ekran kartım devre dışı kalıyor.Tv kartını söktüğüm zaman ekran kartım doğru bir şekilde çalışmasına devam ediyor.aygıt yöneticisinde WinFastA6600 GT TDH ekran kartımın yanında sarı bir yuvarlak içinde ünlem işareti bulunuyor.Özelliklerine baktığımda ise bu aygıt yeteri kadar kaynağa sahip değil.Bu aygıtı düzgün çalıştırmak için diğer kartlardan birini sökün gibi bir yazı çıkıyor.Ayrıca masaüstünde sağ tıklayıp özellikler/ayarlar/gelişmiş/bağdaştırıcı kısmında vga save diye bişey görüyor özelliklerinde kaynak kısmında çakışma olduğu yazıyor.Tv kartımı diğer pci yuvalarına da taktım ancak sonuç değişmedi ekran kartımla aynı anda tv kartımı çalıştıramıyorum.yardım edebilecek arkadaşlar varsa sevinirim....şimdiden teşekkürler.iyi günler...Tv kartım Leadtek WİnFastTv2000XP expert...işlemci intel 3.0 ghz....ekran kartı Leadtek WinFastA6600 GT TDH...Ram 1024(2*512) DDR 400MHz

• Selamlar kardeşim,

Güvenli kipte de donanım çakışması var mı bir bakabilir misiniz?

Bence , problemin sürücülerden kaynaklanma ihtimali de var. Güvenli kipte birçok sürücü devre dışı bırakıldığı için , donanım çakışması var mı yok mu kontrol etmek gerekebilir. Eğer yine varsa , sorun donanımsaldır ve sizin TV kartınızı değiştirmek gerekir diye düşünüyorum.

Eğer Güvenli kipte çakışma yoksa , normal kipe geri dönün. Hem TV kartı hem de ekran kartı için farklı sürücüler deneyin ve güncelleyin. Sürücü güncellemekten kastım , her zaman en yeni versiyonlu sürücüyü kullanmak değil... Bazen mevcut olan sürücünüzden DAHA ESKİ bir versiyonu kurmak da sorunu çözebiliyor. Yılmadan ve pes etmeden birkaç değişik sürücü deneyin.

İnşallah sorunu çözersiniz. Kolay gelsin...

• Bır de tv kartını ekran kartından en uzak olan slota takıp denermısın ??Bundan da kaynaklanıyor olabılır .Kolay gelsın ..
  • IRQ (kesme isteği) çakışmasını anlatmadan önce IRQ’ların ne olduğunu ve ne işe yaradıklarını anlatalım. Bilgisayarınızın CPU’su bir takım işlerle meşgulken klavyede bir tuşa bastığınızda, buna nmasıl tepki verdiğini hiç düşündünüz mü? Klavye işlemcinin işini yarıda “keser” ve “Hey, buraya bak, ilgiye ihtiyacım var” anlamına gelen bir sinyal gönderir. Bu sinyal belirli bir frekanstadır; bu da klavyenin kesme istemi ayarlarına göre belirlenir. Bıu frekansa IRQ kanalı adı da verilir. İşlemcinizin ilgisini çekmek isteyebilecek her aygıtın - klavye, network kartı, modem, CD sürücü, ses kartı vs. - işlemciye mesaj gönderebilecek bir hattı, yani kendi IRQ kanalı olması gerekir.
    Günümüz PC’lerinde 16 IRQ kanalı bulunur. Bunlar 0’dan 15’e kadar numaralanmıştır. Bunlardan her birini bir agıt kullanabilir. Örneğin klavyenin IRQ’su 1, disket sürücünün 6, yazıcının 7’dir. Sisteminize ses kartı gibi bir aygıt taktığınızda işlemci ile iletişime geçebilmesi için ona da belirli bir IRQ atamanız gerekir. Bazen doğru IRQ kanalını bulmak mümkün olmaz. Aygıtın kullanacağı IRQ kanalını bazen aygıtı takmadan üzerindeki bir “switch”i yani, küçük şalteri değiştirerek, bazen kartla birlikte gelen yazılımı kullanmak, bazen de (PnP uyumlu aygıtlar için) BIOS Setup’da doğru IRQ kanalını ayarlamak gerekir.

Şimdi, ses kartınıza kazara farenizin IRQ’sunu atadığınızı düşünelim. Ne olur dersiniz? Aynı anda çalışmıyorlarsa hiçbir şey olmaz. Ancak önünde sonunda aynı anda CPU’ya bir işlem yaptırmak isteyeceklerdir. Bu durumda da IRQ çakışması olacak, aygıtlardan biri, belki de ikisi birden CPU’nun dikkatini çekmeyi başaramayacaktır. Bu durumda aldığınız aygıtlarla gelen yazılımı kullanmanız ve kurulum sırasında belirli bir IRQ tanımlamanız isteniyorsa kullanım kitaplarına bakarak doğru IRQ’yu seçmeniz sorunu çözecektir. Doğru IRQ’yu bulup çakışmaları önlemekte biraz zorlanabilirsiniz. Öyleyse teknik servise başvurmaktan başka çareniz yok.

Not:Alıntıdır!

• IRQ’LERE ÖNCELİK VERMEK(WİN 2000/XP):

Yeni bilgisayarlar da ses kartı veya modem gibi donanımları halen IRQ’lerle (kesme istekleri) yönetiyorlar. Windows bunların hepsini aynı öncelikle kullanır. Ancak mesela ekran kartına öncelik hakkı olan bir IRQ atamak istiyorsunuz.

Bunun için de şunları yapmanız gerekiyor:

Öncelikle ilgili bileşenin hangi IRQ’yu kullandığını öğrenmemiz gerekiyor. Örneğin ekran kartı için: Masa üstünde boş bir yere mausun sağ tuşu ile tıklayın özellikleri tıklayın/ayarlar/gelişmiş/bağdaştırıcı/özellikler/kaynaklarda IRQ’ nün karşısındaki rakamı not edin.

1-Registry Editörü açıp HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENT CONTROLSET\CONTROL\PRİORİTYCONTROL anahtarına girin.
    2-Pencerinin sağ tarafında sağ fare tuşu ile boş bir yere tıklayın.
    3-Yeni değere ad olarak “IRQ[IRQ’nun numarası]Priority” girin.
    4-Anahtara çift tıklayın ve “irq” değerini girin.

Kolay gelsin!

Not:Alıntıdır!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gereqsiz -- 7 Şubat 2007; 10:54:08 >

• öncelikle teşekkür ederim ilginiz için.Öncelikle güvenli kipte denedim sonuç değişmedi.Ayrıca eski veya yeni driverları da denedim hatta bios un bile eski sürümünü yükledim değişen bişey yok.Daha önceden dediğim gibi zaten pci yuvalarının hepsinde teker teker denemiştim sonuç aynı.irq ya gelince size iki tane resim yolluyorum birincisi ekran kartını tek çalıştırdığımda diğeri ise tv kartı ile beraber çalıştırdığımda.Bu iki resimde dikkatimi çeken tek şey ekran kartının irq numarası 16 iken tv kartı ile beraber çalıştırınca 5 olması.ama ilk gönderdiğim resimde irq çakışması değil g/ç çakışması(i/o conflict)ve bellek aralığı sorunu olduğu gözüküyor sanırım.bilgili arkadaşlar daha iyi yorum yapacaktır elbette bu benim gözlemlerim sadece.ayrıca biosta pnp/pci ayarlarına da baktım herşey auto.manuel yapılandırma ile bişey farkedermi bilmiyorum ayrıca nasıl yapılandıracağımı da bilmiyorum.Saygılar.iyi günler.

• Bios' daki manual yapılandırmanız elbette birşeyleri değiştirecekdir. Örneğin ekran kartının daha iyi çalışması için, otomatik irq değilde. biostan manual ile kendi irq seçiminizi yapabileceğinizi duymuştum! Ne kadar do ğru bilmiyorum. Bu arada ekran kartı ve tv kartı surekli bu tür sorunlar yaratıyor..!
  • bios taki ayarlar hakkında bilgisi olan varsa lütfen yardım edebilirmi?yoksa kartı geri yollamak zorunda kalıcam.veya çakışmayı nasıl kaldırabileceğim konusunda net bir bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım edebilir mi?bu arada regedit ten dediğini yaptım ama değişen bişey yok malesef.teşekkürler hepinize..
  • Sorunu çözdiğün zaman bizimle de paylaşırsan bizi de bilgilendirmiş olursun!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.