|
Bildirim
|
Pcde oyun oynamaya 1993de wolfenstein 3d ile başlamış birisiyim. Doom 1'in demosunu ilk oynadığımız günü unutamam. Zamanına göre çok büyük bir sıçramaydı Doom. O zamanlar bilgisayarlarda ses kartları yeni yeni yaygınlaşmaya başlıyordu. Grafikleri ve sesleriyle yarattığı dünya ile bizi büyülemişti. Yeni doom'un klasik doomu örnek aldığını görüyoruz ancak klasik oyunla ilgili analizleri ne yazık ki biraz eksik kalmış. Evet doom tempolu düşünmeye fırsatınız olmadan onlarca düşmanla kapıştığınız bir oyundur ancak doomu doom yapan en önemli özelliklerden birisi de "vuruş hissidir" Günümüzde geliştiriciler vuruş hissini arttırmak için silah sesleriyle birlikte düşmanların abartılı parçalanma efektlerine yükleniyorlar. Abartılı parçalanmalar düşmanların ağırlığını ortadan kaldırıyor. Kağıttan light bir hava katıyor ve "şimdi ben hayvani kanlı canlı bir şey öldürdüm" hissinin içine ediyor. Her vuruşunuzun etkisini bir sessel geribildirim ile hissetmelisiniz bu çok daha önemli. Demonlar inlemeli abi klasik doom'un vuruş hissiyatını farklı kılan en önemli etmen bu idi.Üzerine basarak söylüyorum Sesler çok önemli! Büyük bir grup geliştirici bir oyun üzerinde bu kadar uzun süre çalışıp da bunu nasıl göremezler anlamıyorum. Oyunu analiz ediyorsun doom hızlı oynanan vahşetin ön planda olduğu ve oyuncunun aynı anda onlarca düşmanla kapıştığı bir oyundur diye doğru ancak eksik bir analiz yapıyorsun ve ortaya bu yarım oyun çıkıyor. Oyuncuyu onlarca düşmanla kapıştırıyorsan combatı çok tatmin edici yapmalısın. Vuruş hissi çok iyi olmalı. Demonların bir ağırlığı olmalı abi. Hepsinin bir kimliği olmalı. Doom klasikten çok brutal doom saçmalığından etkilenmişler daha çok ve güzel bir fikri heba etmişler. Ha oynanmaz mı oynanır, alınır mı 200 küsür tlye alınmaz ama şu anda bazı sitelerdeki fiyatı olan 100-120 arasına alınır. Malum aaa kıtlığı çekiyoruz dünya kadar para saydığımız ekran kartlarını steamden aldığımız indie oyunlar için almadık onları onboard kartlar da çalıştırıyor zira. Bir de bu oyunla grafik kartı reklamı yapmaya çalışan firmalar var. Oyun o kadar kaynağa aç bir oyun değil ve grafiksel anlamda da büyük bir sıçrama olduğunu düşünmüyorum. Grafikler güzel ancak günümüz standartlarının ötesinde "devrimsel" bir şey yok. Oyuna puanım şimdilik 10 üzerinden 7. |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .Meraxes. -- 15 Haziran 2015; 14:57:48 > |
|
|
|
|
|
|
|
|