Şimdi Ara

Dünya basın fotoğraf ödülleri 2020

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
680
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aşağıya linkini bıraktım kazanan fotoğrafları inceleyebilirsiniz.

www.worldpressphoto.org
    2020 Photo Contest | World Press Photo
    https://www.worldpressphoto.org/collection/photocontest/winners/2020

Ayrıca hangi makinelerin kullanıldığını da listelemişler. Nedense dinamik aralığı - isosu kötü, eski teknolojiyi satan Canon kullanımı bayağı fazla. Gazeteciler anlamıyor bu işten iso nedir bilmiyor, dinamik aralıktan bihaber. Demek ki gazetecileri kandırmış Canon. Dandik makineleri kakalamış gazetecilere. Basını ele geçirmiş Canon. Yoksa bu kadar çok Canon kullanılmasının imkanı yok...

Dünya basın fotoğraf ödülleri 2020

Ödül alabilmek için demekki neymiş iso, dinamik aralık önemli değilmiş. Keza para kazanmak içinde öyle. Konuya bakılıyormuş.. İlerleyen seneler de bu ödüllerin arasında muhakkak m43 bile çıkabilir, çıkmayacak diye bir kaide de olamaz. Aynasızlar muhakkak ilerleyen zamanlarda çoğalacak o listede.
    Önemli olan nerede nasıl bir yerde bulunup, çektiğin fotoğrafın neyi anlattığı... İsterseniz cep telefonu ile çektiğiniz bir fotoğraftan da ödül, para alabilirsiniz..

Ödülleri aşağıdaki kaynaktan öğrendim. Ertan hocamız sağolsun.

Kaynak link >>
    Halk Böyle İstiyor
    2020 World Press Photo ödülleri - Halk Böyle İstiyor
    http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9721

Işığınız bol olsun...

Edit: Kaynak eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEVALP -- 23 Nisan 2020; 22:19:44 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Konuyu açmanız çok güzel olmuş fotoğraflara baktım.

Göz yaşı,drama,savaş,isyan,sınırlar,doğa,doğal kaynaklara verilen zarar konular gibi dramatik fotoğraflar kazanan olmuş.

Fotoğrafları incelerken acaba hangi makine ile çekilmiştir diye aklımdan geçirmedim. Gerçekten çarpıcı fotoğraflar var.

demek ki neymiş makineden önce
    konu-kompozisyon-kadraj-zamanlama-enstantene-diyafram-iso... gibi teknik olarak fotoğraf bilgisi ön plana çıkıyormuş.

Şu zamanda makineler arası sensör dinamik aralık farkları aman aman çok değil.
    Elinize oturan kullanımı kolay çekmek istediğiniz konuya özgü makine lens kombinasyonu yeterli imiş.

şuana kadar sırasıyla
    650d
    x100s
    oly em10 mark2
    sony a7
    6d
    ve son olarak tekrar oly em10mark2

hepsinin kendisine göre avantajları ve dezavantajları var.
    Hiç biri aman aman üzmedi bazen yetersiz geldiği zaman ve lens sıkıntısı oldu o kadar.
    tekrar olympusa geçme sebebim tamamen hafiflik 6d 24-105 ve sony a7 24-70 lensi bunlar çok ağır geldi kollarım çabuk ağrıdı. 85mm ile portre çalışırken daha çekimin yarısına gelmeden ağırlıktan titremeye başladı. Bende ki durum bu.

• Dünya basın fotoğraf ödülleri 2020

şu tabloya baktım makinelere bunların zaten çoğu üst düzey kameralar.
    dandik makine yok ucuz makine yok.
    bizim para ölçümüzle ucuz makine yok burada :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: serseri sirin

Konuyu açmanız çok güzel olmuş fotoğraflara baktım.

Göz yaşı,drama,savaş,isyan,sınırlar,doğa,doğal kaynaklara verilen zarar konular gibi dramatik fotoğraflar kazanan olmuş.

Fotoğrafları incelerken acaba hangi makine ile çekilmiştir diye aklımdan geçirmedim. Gerçekten çarpıcı fotoğraflar var.

demek ki neymiş makineden önce
    konu-kompozisyon-kadraj-zamanlama-enstantene-diyafram-iso... gibi teknik olarak fotoğraf bilgisi ön plana çıkıyormuş.

Şu zamanda makineler arası sensör dinamik aralık farkları aman aman çok değil.
    Elinize oturan kullanımı kolay çekmek istediğiniz konuya özgü makine lens kombinasyonu yeterli imiş.

şuana kadar sırasıyla
    650d
    x100s
    oly em10 mark2
    sony a7
    6d
    ve son olarak tekrar oly em10mark2

hepsinin kendisine göre avantajları ve dezavantajları var.
    Hiç biri aman aman üzmedi bazen yetersiz geldiği zaman ve lens sıkıntısı oldu o kadar.
    tekrar olympusa geçme sebebim tamamen hafiflik 6d 24-105 ve sony a7 24-70 lensi bunlar çok ağır geldi kollarım çabuk ağrıdı. 85mm ile portre çalışırken daha çekimin yarısına gelmeden ağırlıktan titremeye başladı. Bende ki durum bu.
    Aynen öyle hangi makine ile rahat edebiliyorsak bizim için en iyi makine odur bence. Bakın sizin için ağırlık önemli bir kriter o yüzden daha küçük makinelere yönelmişsiniz.

Drone ile çekilmiş fotoğraflar bile var o listede. Demek ki ihtiyacı olan fotoğrafı çekebilmek için drone lazımmış ve işini görmüş.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ban hayatımda şu listede yer alan modellerin hiçbirisi hakkında dinamiği geri vs. diye bir şey dememişimdir. Zaten "canon marka olarak kötüdür" de demedim. Bugüne kadar dediğim 1.6 çarpanlı Canon modellerinin 1.5 çarpanlı Nikon ve Fuji'lerden geride olduğu. Hatta 2.0 çarpanlı bazı makinelerden de geride olduğu yönünde. O bütçe aralığındaki ürünlerin 10'larca farklı test sonuçlarını kaynak göstererek burada arkadaşlara bilgi aktarmaya çalışmamdan ibarettir. Dolayısı ile buradaki 3-5 model benim ortaya koyduğum kanıtların hiçbirisine cevap olabilecek bilgi içermiyor. Zaten topyekün bir markayı kapsayan beyanat da "İşte burada gördüğnüüz 5 en üst seviye model ile tüm Canon'lar iyidir" mantığına ulaşılmasında kusur vardır.

Bir de bu fotolara bakacak olursanız yıllardır söylediğim gibi "50mm f1.8 al arkaplan uçsun gitsin, süepr foto olsun işte sana" gibi fotoğrafın "Arkaplan öldü mü = en iyisini çekmişsindir" olmadığının da kanıtıdır. Fakat bu foruma bakacak olursanız Yeter ki Canon olsun + bir de 50 mm. f1.8 ile Dünya fotoğrafçılığının zirvesine oturacak imkanlara kavuştuğunuzu zannettirirler size . Çıkıp da Canon APS-C 1.6 çarpanlı dedin mi sanki kilüminati'nin sırrını afişe etmişsiniz gibi de tepkiler veriliyor.

Taa 2015'deki WorPress basın fotoğrafları ödüllerinde bile Olympus OM-D E-M5 ile çekilmiş fotoğraf(lar) birçok daha büyük sensörlü model üreticisinden çok ödülü almıştı.

Kaynak :

Kaynak diyor ki "153 fotoğraf Canonon, 53 fotoğraf Nikon; Olympus ile 15 fotoğraf çekildi; 10 - Phase One; 10 - Ricoh; 10 - Leica; 4 - Mamiya; 1 - Hasselblad ve 1 - Apple iPhone"

Olay şu, ödüle layık görülen fotoğrafların ne ile çekildiğnii ödül verenlerin asla bildiğini zannetmiyorum. Ödüllendirilme sonrasında bazı meraklılar bunların ne ile çekildiği hakkında bir veri tabanı oluşturup yayınlıyorlar. Yoksa bu ödüller şu bundan iyidirin asla kanıtı olamaz. Çünki kullanıcı, yer, zaman, konu gibi bir çok değişken var.

O ise " test sonuçları aynı fotoğrafçı x,y,z modellerinden herhangi birisi ile o an orada olsa idi hangisi ile daha iyi sonuç alırdı ?" sorusunun cevabını verir bizlere !!! Buradaki ödüllerde bir markanın çok görünüyor olmasının nedeni o ürünlerin daha iyi olduğunun net bir bilgisini veremez. Aksine lens ekipmanları sebebi, basın fotoğrafçılığına 1-2 yıl önce başlamamış olduklarını da düşnüürsek bu kişilerin yıllar öncesine dayanan bir alışkanlıklarının olması, ekipmanlarının da keza d-slr uyumlu pahalı lensler vb. olması nedeni ile sonuçların böyle olduğunu gösterir. Azıcık mantıklı bakalım, herşey çok net aslında.

Dikkat edecek olursanız m43 sensörlü alet Phase One, Leica, Hasselblad, Mamiya gibi markalardan daha çok ödüllü fotoğrafın çekiminde rol almış ! ? 5 sene önceki bir durum bu hatırlatayım tekrardan. Günümüzün aynasızları o günlerde nerede ise tek başına aynasız üreten m43 sisteme nazaran bugün pazarın en yetenekli oyuncularının geniş model yelpazelerine yayılarak tüketiciye sunulduğu bir pazar. Öyle bazı modellerin sadece en çok para ödeyerek en üst modellerini aldığınızda 5 eksenli IS'iniz olmuyor mesela... yada timelapse, live composite, live view, focus stacking.

22 Düğün fotorğafçısı neden aynasız kullanıyorlar ? Hangi aynasız modelleri kullanıyorlar konulu bir haber de taaa 2014'ten. https://www.mirrorlessons.com/2014/08/15/meet-these-22-wedding-photographers-whove-gone-mirrorless/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 2 Mayıs 2020; 16:31:22 >

• Ayrıca,
    Buradaki ödüllerde bir markanın çok görünüyor olmasının nedeni o ürünlerin daha iyi olduğunun net bir bilgisini veremez. Aksine lens ve diğer ekipmanları sebebi, basın fotoğrafçılığına 1-2 yıl önce başlamamış olduklarını da düşnüürsek bu kişilerin yıllar öncesine dayanan bir alışkanlıklarının olması, ekipmanlarının da keza d-slr uyumlu pahalı lensler vb. olması nedeni ile sonuçların böyle olduğunu gösterir. Azıcık mantıklı bakalım, herşey çok net aslında.

Bu ödül alan basın fotoğrafçılarının çoğunun 2-3 yıllıktan daha eski "profesyonel" meslek geçmişleri olduğunu düşünüyorum. Burada bizim 3-5 bin liraya ilk kez lensi değiştirilen bir makina alacak kişiye yada 8-10 bin liraya bir üst modele geçecek olan veya yeni lensini alacak ileri amatörler değiller. Bu kişişer işlerinden en verimli biçimde onlara yardım eden araçları alır. O yüzden gidip de hiç bilmediği bir sisteme geçip o sistemin sorunları ile uğraşırken işini eksik yapmak riskini alamazlar. Elindeki eksik yönlerini bildiği aleti kullanmaya devam eder çünki nerede ne yapamayacağını bilip ona göre çözüm üretmiştir ve bu yüzden profesyoneldir-ödül almıştır. Bizim burada yardım etmek istediğimiz binlerce kişiden bir tanesi bile buradakilerle benzeşemez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.