Şimdi Ara

DÜNYA DİLİ İNGİLİZCE (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
3.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: ilk kez

DÜNYADA EN GÜÇLÜ DEVLET AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
    KULLANDIĞI DİL İNGİLİZCEDİR.

...

Ne alakası var?

İngilizce öğrenilmesi en kolay dillerden birisidir.
  • Bence biraz abartmış. Hollandada herkes İngilizce biliyor. Kış tatilinde gittim kime ne sorsam (İngilizce olarak) istisnasız herkes cevap verdi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lonely_man

Bence biraz abartmış. Hollandada herkes İngilizce biliyor. Kış tatilinde gittim kime ne sorsam (İngilizce olarak) istisnasız herkes cevap verdi.

Doğru.

Yazıya gelince, biraz boş biraz dolu bir yazı. Senin ne derdin vardı geldin İngilizce'ye karşı çıkıyorsun?
    Ben diyorum ki İngilizce kesinlikle dünya dilidir. Her ülkede konuşursun arkadaş. Ama Vatan konusunda söylediklerinde kesinlikle haklı. Ben oturduğum yerde geziyorum market olsun o olsun ... 10 tanesi Türkçe kelime ise 5 tanesi İngilizce.. Bu yanlış tabiki.

Ama İngilizce dilinin dünyadaki varlığına inkar etmek yanlış.
  • Madem sevmiyosun konuşmazsın olur biter ama ben dünya insanıyım farklı kültürler tanıcam dünyaya açılıcam diyosan ingilizce bilmeden biraz zor tamam ben de isterim dünya dili Türkçe olsun ama burdan sırf Türkçeyi savunmak için ingilizceye sallamakta ayıp.
  • İngilizcenin hakimiyeti belli. burada İngilizcenin dünya dili olmasını tartışan yok, ortada zaten.
    Ülkeler, milletler, diller, kültürler dünyanın renkleridir.
    Burada eleştirilen hiç gereği olmadığı halde , sadece safça gösteriş için , bak ingilizce ismim var ben çağdaşım gibilerinden, işletmelerine, işyerlerine İngilizce isim veren yobazlardır.
  • ya ben oktay sinanoğlunu bir tv programında izlemişdim.o ingilizce öğrenilmesine tam olarak karşı değil.karşı olduğu kısım okullarda derslerin ingilizce okutulması ki bu konuda ona hak veriyorum.yoksa ingilizceyi zaten öğrenmek bu devirde şart.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris01 -- 18 Mayıs 2009; 12:24:22 >
  • dünya dilinin ingilizce olmasıyla hollandadaki dükkan tabelalarının, ürünlerin isimlerinin ingilizce olmaması arasındaki bağı bana birisi açıklayabilirmi acaba?

ne yani millet kendi diline sahip çıkıp ülkesinde, kendi dilinde ingilizce kelimelere yer vermiyor diye ingilizce dünya dili olmuyormu? gidin bakalım o ülkelere evet tek bir ing tabela göremessiniz fakat insanları ana dili gibi ingilizce konuşur.
  • dilimize sahip çıkalım diyoruz iyi güzel de dilimiz ne kadar türkçe?

kullandığımız bir çok kelime farsça arapça fransızca. farkında bile değiliz.

ingilizce öğrenilmesi gerekiyor tek karşı çıkacağım nokta belki de eğitim dilinin türkçe olmasından yanadır. yoksa ingilizce öğrenilmesi gerekiyor her şekilde.
  • bu yazıyı yazanın bir PROF olma olasılığı bence yok. eğer saçma sapan forward mail değilse ve gerçekten bir prof yazmışsa bu yazıyı ; o dangalağa sormak lazım ; prof olana kadar acaba okumak zorunda olduğu ve yazmak zorunda olduğu makaleler Fince miymiş? İngilizce bilmeseydi prof olma olasılığı var mıymış? böyle palavrasyon bir yazı yazılabilr mi yaw? sanırım erkenden prof olucam diye devrelere kısa devre yaptırmış.
  • quote:

Orjinalden alıntı: RocheL RusvoN

quote:

bu yazıyı yazanın bir PROF olma olasılığı bence yok. eğer saçma sapan forward mail değilse ve gerçekten bir prof yazmışsa bu yazıyı ; o dangalağa sormak lazım ; prof olana kadar acaba okumak zorunda olduğu ve yazmak zorunda olduğu makaleler Fince miymiş? İngilizce bilmeseydi prof olma olasılığı var mıymış? böyle palavrasyon bir yazı yazılabilr mi yaw? sanırım erkenden prof olucam diye devrelere kısa devre yaptırmış.

Valla deselerki son üçyüz yılın en genç profuna mı inanırsın yoksa forumda üyeyemi hmm seçim yapmak zor değil :)

o forum üyesi 1 üni bitirmiş 1 üni daha okuyor , üstüne 2 ünide (biri devam) master yapıyorsa dediklerini de göz ardı etmemelisin. master yapacaksan ; ing bilmek zorundasın. bilmiyorsan mastera giremezsin bile. master yaparken yazacağın teze kaynak olacak yazıları (makaleleri) türkçe bulma olasılığın yok. kaldıki prof olmak...akademisyen olacaksan da yazacağın makalelerde dış destek alacaksan , o zaman diğer yabancı hocalarla sen türkçe konuşursun. o genç prof da türkçe konuşarak zaten yapmıştır profluğu.... insanların sıfatlarından ,ünvanlarından önce biraz kendi zeka ve mantığınıza da güvenin. olmadı , biraz bari araştırın ne nedir ,ne değildir diye. valla milliyetçilik oldu mu ; zekalar kontağı çeviriyor ,boşa alıyor vitesi. bu ülkede birileri birilerini güdecekse ; ortaya atıyor vatan millet sakaryayı ,bizim halk da koşuyor peşine.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trimaxsahinabi -- 18 Mayıs 2009; 13:13:25 >

• quote:

Orjinalden alıntı: orionsguard

Hıyar hıyar konuşmuş...

yazan kimse....

kimsenin ingilizce için kendi kültüründen dilinden vazgeçtiği felan da yok ....

saçmalamış resmen.....

dünyada en yaygın dil ingilizce oldugunu herkez biliyor

bu Prof. Hıyar Hıyaroğlu gündeme gelmek için saçma sapan iddalarda bulunmuş....

ihracatta ve ithalatta türkçe mi konusacaksın müşteri ile? tabi... siz türkçe konuşun çok beklersiniz....

sacma sapan bir yazı olmuş tamamiyle reklam amaçlı gündeme gelme amaçlı çocukca bir harekettir...

+1905 Kitabını baştan sona okudum,hep aynı şeyi tekrarlayıp durmuş adam gibi açıklayamamış bile... Ama amacı "İngilizce öğrenmeyin hııııı"falan değil.Öğrenin ama kendi dilinizden de vazgeçmeyine getirmeye çalışmış lafı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Raimond -- 18 Mayıs 2009; 16:50:27 >

• bu çok çalışıp yüksek puanlı bir yeri kazanıp sonra da gerek yok çalışmaya diyen öğrenciye benziyor, adamın kafası güzelmiş herhalde bu yazıyı yazarken, çıkıp dese dünya ülkeleri kendi dillerini çok iyi koruyor dese tamam haklıdır, biz de dilimiz korumalıyız dese tamam haklıdır ama dünya dili İngilizce değildir demek bir prof a hem de bu seviyede bir prof a yakışmaz, neyse fazla abartmamak lazım her insan bazen saçmalayabilir
  • Bizim sınav sorumuzdu...
    Oktay Sinanoğlu İngilizce öğrenmeye karşı değil, kendi dilimizin İngilizceleştirilmesine karşı.Yazısından da anlaşılır zaten, küreselleşme,kapitalizm vs...
    Biraz fazla abartmış olabilir ama çoğu sözünde haklı:"Türkçe giderse Türkiye gider." düşüncelerinin özeti diyebiliriz.

Edir:
    @trimaxsahinabi
    Forward mail falan değil, Oktay Sinanoğlu uluslarası birçok ödüle sahip çok zeki bir adamdır.Ayrıca "İngilizce öğrenmeyin" demiyor, dilinizi İngilizceleştirmeyin diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VamorteCurtela -- 18 Mayıs 2009; 13:21:45 >
  • İnternette takılmak yeterli ingilizcenin dünya dili olduğunu anlamaya artık ingilizce bilmeyenlere gülüyolar
  • İngilizce dünyanın ana dili olmayabilir fakat bir çok ülkenin ana dili
    Bu ülkekerde bulunduğunda, yada insanları ile muhattab olduğunda sadece türkçe ile yada başka bir dil ile bir yere varamazsın.
    Ama şu var; madem dil öğreneceksin ingilizce ile sınırlı kalma, bir kaç dil öğren elinden geliyorsa.
    Benim felsefem bu
    Birde dikkatimi sürekli çeken bir husus yine tekerrür etti.
    İnanılmaz derecede başarılı türk bilimadamları, nedense sürekli amerika da yaşıyor ve amerikaya hizmet ediyorlar.
    Bunun sebebi kadir kıymet bilinmememsidir.
    Bkz en büyük ve ac örnek; Tüm, futbol ve basketbol harici milli sporcularımız

• İngilizcenin dünya dili olduğu gün gibi ortadadır. İster ekonomik sebeplerden dolayı olsun ister politik sebeplerden. Hatta kolay olmasının etkisi var da diyebiliriz. Şimdi böyle bir durum varken tutup da böyle bir açıklama yapmanın mantık neresindedir acaba? Türkçeyi koruyalım tabii ki. Ne de olsa ana dilimiz. Ama bunu yapmanın yolu başka dilleri aşağılamaktan geçmiyor. Kaldı ki hiçbir dil bir diğerinden üstün değildir, bu bir dilbilim kuralıdır.

Ayrıca, kendisi Hollanda örneğini verdiği için ben de aynı örnek üzerinden gitmek istiyorum, geçtiğimiz aylarda Stenden Üniversitesinden (Hollanda'dadır bu okul) bir görevli gelmişti Türkiye'ye. Bu okula ilgi duyan öğrencilerin en çok korktuğu konu dil sorunu yüzünden okula ve ülkeye uyum sağlayamamak olduğu için bir açıklama yapma gereği hissetmişti.Okullarda eğitim dili ingilizce olan bölümlerin de bulunduğunu ayrıca Hollandalıların çoğunluğunun gayet akıcı bir şekilde bu dili konuştuklarını söylemişti. Ufak bir örnek bu sadece... İngilizceyi yüceltmeye çalıştığım falan yok tabii ki ama bazı gerçekleri de görmezden gelemeyiz.

Okullarda tamamen ingilizce eğitim yapılmasına, olur olmadık yerlerde ingilizce tabela, açıklama vs görmeye sanırım hepimiz karşıyızdır. Ama tutup da bunun bütün suçunu ingilizceye yüklemek saçmalıktır.

Kendisinin kimya alanında gerçekten çok büyük bir bilim adamı olduğunu biliyoruz ama bu onu her konuda haklı çıkarmaz.

• baştan aşağı aptalca bir yazı. ingilizce öğrenmeyle türk düşmanlığının ne alakası var. birde prof. bu adam ya ulan kendi mesleğin ile ilgili güncel gelişmeleri hangi dilde takip ediyorsun sen? Türkçe giderse Türkiye gider mimiş. ingilizce öğrenmeyin aman. dünya dili ingilizce olmasıyla insanların kendi ülkelerindeki tabelaları ingilizce yapmasının ilgisi yoktur. bugün birçok avrupa ülkesiyle yazışma yapsanız ingilizce yaparsınız. ingilizce biliyorsanız tüm dünyada kendinizi ifade edebilirsiniz. bu yüzden ingilizce dünya dilidir ama ingilizcenin yetmediği zamanlarda olur.
    yabancı dilde eğitime karşıyız,tabelaların yabancı dilde olmalarına karşıyız,türkçeye ingilizce karışmasına karşıyız ama ingilizcenin dünya dili olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekir. ben bu ülkeyi ilerleticem diyen herkes ingilizce hatta 2-3 dil daha öğrenmek zorundadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi itachi84 -- 18 Mayıs 2009; 15:06:43 >
  • Son sayfada yazılan yazılar gerçekten rahatsız etti beni.. Bu sayfaya kadar okuduklarım gayet güzel bir tartışma ortamına işaret ederken nedense son yazılarda bazı arkaşlar hakaret boyutuna varacak yazılar yazmışlar. Birisi çıkmış "hıyar" demiş, birisi "dangalak", kimisi de " aptal". Bir kişinin görüşlerine katılmıyor olabilirsiniz, söyledikleri size çok saçma sapan şeyler gibi de gelebilir. Bu durumda o kişiyi eleştirirsiniz, katıldığınız ve katılmadığınız noktalarını belirtirsiniz, kendi doğrularınızı ortaya koyarsınız; ama hiçbir şey sizin karşınızdaki kişiye hakaret etmenizi gerektirmez. Bu hakkı size vermez. Karşınızdaki kişi kim olursa olsun, ister bir profesör olsun ister sade vatandaş...

Konu hakkında da bir kaç kelime söyleyecek olursam. Ben bu konuyla ilgili sizlere küçük bir örnek vermek istiyorum. Dün akşam birçoğumuzun izlemekten keyif aldığı, gülerek, beğenerek takip ettiği bir program izliyordum. "Çok Güzel Hareketler Bunlar"...

Programın akışı sırasında programın sunuculuğunu yapan Eser sıradaki oyunu tanıtırken " Şimdi sırada hazırladığımız oyunların cast'larını nasıl belirlediğimize dair skecimiz var ." gibisinden bir cümle kullandı. Buradaki "cast" sözcüğü sinemayla, tiyatroyla özdeşleşmiş bir kelime olmasına rağmen yerine kullanabileceğimiz Türkçe sözcükler varken neden kullanmıyoruz. Konuşurken böyle ufak detaylar bize çok anlamsız gelebilir ama bakın yazı diline döktüğümüzde nasıl da anlamsız duruyor "cast" sözcüğü orada.

Zaten programda tam o sırada seyircilerin arasında oturmuş, halkla bütünleşmiş, iç içe girmiş Yılmaz Erdoğan hemen söze girdi ve "Oyuncu kadrosu de oğlum." dedi. İçimden tam beklediğim tepki helal olsun derken Yılmaz Erdoğan ekledi; " Topic'i bilmeyen cast'ı nerden bilsin." Arasına karıştığı, bütünleştiğini sandığı halkı bu sözleriyle ezen, küçük gören ve bunu mizaha sığınarak yapan abimize de seyircilerimiz gülerek eşlik etti malesef.

Buradaki mesele bilip bilmemek, anlamak anlamamak olmamalıydı. Buradaki mesele şu an tartışılan konunun özünü oluşturuyor aslında. Yabancı dil bilmek gerekli midir? Evet, gereklidir. Ama yabancı dil bilmek kadar onu kullanmasını bilmek de önemlidir. Tıpkı ehliyet sınavını geçip ehliyet almak gibi. Arabayı kullanacak olan nasıl ehliyet değil; insan aklı ve yeteneği ise, yabancı dili kullanacak olan da insan aklı ve yeteneğidir. Eğer aynı anda birden fazla dili kendi sınırları çerçevesinde kullanabilecek yeteneğimiz yoksa hiç zahmet edip de birden fazla dil öğrenmeye çalışmayalım. Kullanırken Türkçe ile İngilizce'yi birbirine karıştırmayalım. Ve en önemlisi bizi biz yapan değerleri, özümüzü, insanlara saygı duymayı, dilimizi sevmeyi, korumayı, yerli yerinde doğru bir şekilde kullanmayı da unutmayalım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celikhalit8 -- 18 Mayıs 2009; 16:45:49 >

• Aptalca bir yazı değil bence sadece bazı yerlerde yanlış kelimeler kullanmış hepsi bu..
    Eminim ki burada ingilizce bilmeyip ingilizceyi savunan yada ingilizce bildiğini zannedip karşısına bir turist çıktığında yol tarif edemiyecek olanlar vardır..
    Adam ingilizceye karşı falan değil zaten Prof. olması için ingilizceyi bilmesi gereklilik gibi birşey zaten..Hatta ingilizce konuşarak verdiği konferanslar bile olmuştur.

Adamın kastettiği şey dilimizi yozlaştırmamak ve bazı ingilizce kelimeleri Türkçe kabul edip dilimizin bir parçası olarak görmemek.Yoksa oda biliyor dünyada en çok konuşulan 2.dilin ingilizce olduğunu.Sizin hoşunuza gidiyor mu kendi topraklarımız içerisinde bulunan dükkanlarda "Doy Doy's Büfe,Fair Play Internet Cafe,xxx Hot Dog vs." gibi şeyler görmek.He turistleri alışverişe çekmek için "Turkish Delight,Kebab falan yazarsın anlarım ama diğer verdiğim örnek ingilizceye tamamen özentiliktir ve son derece yanlıştır..

Sonuç olarak ; İngilizce'nin yaygın varlığını kabul etmemek mümkün değil fakat buna karşılık Türkçe'mizide ingiliz himayesi altında ezdirmemek gerekir.

Hepinize iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi G M -- 18 Mayıs 2009; 15:10:27 >

• @celikhalit8, GoktuguA
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.