2016 haberiydi bu. www.sozcu.com.tr Dünyanın ‘en cahil’ ülkeleri belirlendi! Türkiye’nin sırası ise… https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/son-dakika-dunyanin-en-cahil-ulkeleri-belirlendi-turkiyenin-sirasi-ise-1574411Ipsos Mori araştırma şirketi, Eylül ve Kasım ayları arasında dünya çapında 27 bin 250 kişiyle görüşerek, 2016 Cehalet Endeksi'ni yayınladı. Araştırmanın kendi çapındaki kriterlerine göre; Türkiye, en cahil ülkeler arasında 9'uncu sırada yer aldı. Mülakatlarda yaşları 16 ila 64 arasında değişen deneklere ülkesinin nüfusu, sağlık harcamaları, ev sahipliği ve Müslümanların nüfusa oranı gibi birtakım sorular yöneltildi. İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre; sonuçlar ise endeksteki sıralamayı belirledi. Ülkelerin ekonomik durumlarının sonuçlar üzerinde tahmin edildiği kadar etkili olmadığı görüldü. Örneğin; dünyanın en zengin ülkesi olan ABD, dünyanın ‘en cahil’ ülkeleri arasında yer aldı. İşte ‘en cahil’den ‘daha az cahil’e ülkelerin sıralaması: Hindistan Çin Tayvan Güney Afrika ABD Brezilya Tayland Singapur Türkiye Endonezya Meksika Kanada Karadağ Sırbistan Filipinler Hong Kong İsrail Danimarka Arjantin Fransa Vietnam Peru İspanya Şili Macaristan Japonya Belçika Polonya Kolombiya İsveç Norveç İtalya Almanya Avustralya Malezya Çek Cumhuriyeti Güney Kore Hollanda ewn.co.za Index of ignorance: Think you know your country? https://ewn.co.za/2017/03/15/think-you-know-your-country-here-s-why-you-might-be-wrongbence doğru İngiliz milletlerinden çok adamla konuştum (UK+Avustralya+NZ) harbiden çok eğitimli toplumlar oğlum zaten küresel dünyanın mimarı ingilizler onlar olmayacak da ben mi olacağım. herşeyi bu adamlar yaydı dünyaya hollandalılar da öyle genel kültürleri yüksek şaşırmadım sıralamaya o yüzden. hollandanın köylüsü de var aslında da birşekilde kendilerini eğitmişler ülke küçük olunca topyekün eğitim kolay oluyor. Çin büyük ülke matematikte elektronikte sağlam biryer o kadar cahil ülke sayılmaz aslında komunist ülkelerde eğitim kalitesiz olsa bile üniversiteler teşvik ediliyordu üniverste oranı yüksekti toplumlarda Çin+Rusya örneklerine çin için sadece nüfus çok fazla ondan cahil görünmüş olabilir. çin ayrı bi dünya zaten Brezilya nasıl biryer abi paso mokoko latinlerin bizden fazla farkı yok özellikle Brezilyanın bizim katolik halimiz net. cahiller ama latin+yenidünya ülkesi olmaktan... Amerika zaten malum idiot ülkesi kültürleri yok eğlenceyi yemeyi içmeyi bile dışardan sağlıyorlar latinlerden falan anglosakson çomarları aslında country texas iç taraflara gidince iyice anlıyosun, kibirli ve önyargılı millet ingilizlerle birlikte tek fark ingilizler harbiden eğitimli amerikalılar aşırı siyasetçi abd ayrı dünya zaten şirketler herşeyi ele geçirmiş yapay bir hayatları var. millete özgürlük satmasını bilirler anca fazla paranın getireceği potansiyel konformizm+insiyatifsizlik+ cahillik mümkün abd öyle biryer işte. tüketim toplumu Hindistan aslında ilginç biryer bu adamların sorunu spiritüel bi dinleri var kast sistemi yüzünden adamlar kendilerini sınırlıyor o kastın dışına çıkılamadığı etkileşim olmadığı için cahil kalıyolar Hintliler çok eski medeniyet olmaktan kaybediyor bence savaşçı bir millet değiller pasifler spiritüeller veganlar fln.. herkese boyun eğmişler gelen geçen fethetmiş düşün ineğe bile zarar veremiyor adamlar bir avuç ingilize teslim olan ülke.. zamanında türkler bile hindistanın yarısını yönetti düşün. bu listede Kanada biraz daha aşağılarda olması lazım o tuhaf. Kanada ingiliz milletlerden olduğuna göre o kadar cahil değiller yani biliyorum. Almanya tabiki cahil değil yine benim gözümde ve aşağılarda olması normal ama daha çok sanayi ülkesi eğitim konusunda İngilizlerle yarışamazlar o yüzden...almanlar kültürlü ya sadece 1 tık daha aşağıdalar belki İtalya'da kuzel italya kültürel olarak Almanyaya ve Avrupaya yakın zaten yoksa Sicilyaya falan inilirse türkiyeden yunanistandan farkı yok italya batıavrupa ile güney arasında köprü devlet gibi birşey norveç-isveç-denmark bu ülkeler almanyayla aynı seviyede ama onların mini versiyonları gibi hatta az nüfustan dolayı bazen almanlardan daha az cahil algılanma ihtimalleri var. Fransa biraz cahil ya...italya mı fransa mı cahil hangisi desen duruma göre değişir italya rönesansın ve aydınlanmanın başladığı yer abi italya her zaman fransadan daha ilerdeydi kültürel birikim olarak fransa ise fransız ihtilalinin öncesinde faln bildiğin köylü yeriydi italyanlar sanatçı, Roma İmp. nun merkezi fransızlar bildiğin köylü Paris etrafı hariç bu listede Güney kore baya altlarda çıkmış. Çin'in yandan yemişi bir ülke gibi duruyolar Japonya'mı Koremi hangisi daha cahil desen abi kore daha düne kdr köylü yeriydi yeni yeni büyüdü ülke yani bu da onları sonradan görme yaptığına göre tabiki de Japonya daha az cahil Malezya da baya altlarda çıkmış. benim bildiğim Malezya müslüman ülke olmasına rağmen kadınlar toplumda baya aktif katılım gösteriyor ülkede ingiliz etkisi var kesinlikle ilginç biryer nüfusları fln da az 23 milyon falan dibindeki endonazya 250 milyon Macaristan fln almanyanın bir tık daha altında macar halkını severim kültürel olarak almanya-avusturyaya yakınlar yani cahil değiller. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1shot1kill -- 3 Haziran 2022; 12:9:36 > |
Dünyanın En Cahil Ülkeleri Sıralamasında Türkiye'nin Yeri
Uluslararası Cahillik Endeksi'nin yayınladığı 2023 En Cahil Ülkeler Sıralaması, dünya çapındaki ülkelerin eğitim düzeyi, okuryazarlık oranı ve diğer göstergelerine göre oluşturuluyor.
2023 sıralaması, dünyanın en cahil ülkelerini şu şekilde listeliyor:
- Güney Sudan
- Mali
- Burkina Faso
- Nijer
- Çad
Türkiye, 2023 sıralamasında 135. sırada yer alıyor. Bu sıralama, Türkiye'nin eğitim sistemi ve okuryazarlık oranları açısından diğer birçok ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.
Ancak Türkiye, 2022 sıralamasında 129. sırada yer alıyordu. Bu da Türkiye'nin eğitim düzeyinde ve okuryazarlık oranında son bir yılda bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.
Cahillik Endeksi'nin verilerine göre Türkiye'nin okuryazarlık oranı %96,2'dir. Ancak bu oran, Güney Kore (%99,9), Japonya (%99,9) ve Finlandiya (%99,8) gibi birçok gelişmiş ülkenin gerisinde kalıyor.
Türkiye, eğitim düzeyini ve okuryazarlık oranını iyileştirmek için çeşitli adımlar atıyor. Ancak ülkenin bu alanda daha fazla ilerleme kaydetmesi gerekiyor.