Şimdi Ara

Dünyanın ilk nükleer güçle çalışan hidrojen üretim tesisi kuruluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünyanın ilk nükleer güçle çalışan hidrojen üretim tesisi kuruluyor
    Japonya, karbonsuz enerji üretimi hedefi doğrultusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Japonya Atom Enerjisi Ajansı (JAEA), proje kapsamında ileri düzeydeki Yüksek Sıcaklıkta Gaz Soğutmalı Reaktör (HTGR) teknolojisini kullanarak hidrojen üretim tesisi kurmayı planlıyor. Proje hayata geçerse, dünya üzerinde bu türde çalışan ilk tesis olacak.

Hdirojen için nükleer reaktör kullanılacak

HTGR, geleneksel nükleer reaktörlerden farklı olarak su yerine helyum gazı ile soğutuluyor. Bu sayede çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor. JAEA, bu reaktörün ürettiği yüksek ısıyı kullanarak, karbon salınımı olmadan hidrojen üretmeyi amaçlıyor. Geleneksel reaktörler yaklaşık 300 derece sıcaklığa ulaşırken, HTGR'ler 800 dereceyi aşan sıcaklıklarda çalışabiliyor. Projeden sorumlu olan Nariaki Sakaba, “2030 yılına kadar hidrojen üretiminde başarılı olmayı ve bunu dünyanın en iyi teknolojisi olacak şekilde geliştirmeyi umuyoruz” dedi.

Dünyanın ilk nükleer güçle çalışan hidrojen üretim tesisi kuruluyor
    JAEA, hidrojen tesisi ile HTTR'yi borularla birbirine bağlayarak yüksek sıcaklıktaki helyum gazının dolaşımını sağlamayı planlıyor. Bu yüksek ısı, su ve metanın kimyasal reaksiyona girmesini sağlayarak büyük miktarda hidrojen üretimi için kullanılacak.

Ayrıca Bkz.Enerji depolamanın anahtarı pompajlı hidroelektrikte yatıyor: İşte yeni araştırma

Japonya Atom Enerjisi Ajansı, projeyle ilgili resmi başvurusunu 2025 yılında Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu’na (NRA) sunmayı planlıyor. Onayın alınması halinde, tesisin inşasına 2026 yılında başlanacak. İlk hidrojen üretiminin ise 2030 yılında gerçekleşmesi hedefleniyor.

Uzun vadeli hedefler arasında bu teknolojinin ticarileştirilmesi ve 2030'ların sonlarında yaygın olarak kullanılması bulunuyor. Hidrojen, yakıt hücreli araçlar, çelik üretimi ve kimya endüstrisi gibi pek çok alanda kullanılıyor. Japonya, hidrojen bazlı enerji sistemlerine yaptığı yatırımlarla bu alanda küresel öncülerden biri olmayı amaçlıyor. Günümüzde hidrojen üretimi genellikle fosil yakıtların kullanıldığı yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Ancak bu yöntemler yüksek miktarda karbon salınımına neden olmakta.

Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/japans-nuclear-powered-hydrogen-plant

• Bunlardan kurup doğalgaz şebekesine karıştırarak tüketme imkanımız var. Bu şekilde hiç bir şeyi değiştirmeyerek (kombiler ocaklar borular vs.) %10-20 doğalgaz tüketimi azaltılabilir. Kur İstanbul’un yakınına doğalgaz tüketimini 1/5 azalt havada biraz temizlenmiş olur. Bu sistem yaz kış üretir, yazın ürettiğini depolarsın kışın yüksek tüketimden kurtulursun. Bu arada şebekeyi tamamen hidrojene çevirmekte mümkün bu şekilde çalışan kombiler hali hazırda var.

Eve doğalgaz borusundan gelen hidrojen sayesinde yakıt hücresi ile elektrik üretip tüketiminizi düşürme şansımızda var.

Diğer bir seçenek ise bununla amonyak gibi denizde yük taşımacılığı için yakıt üret. Gelen her gemiye yakıt üret ver. Eskiden dizel satın alıp verirken şimdi kendin üret sat ve para kazan.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Karadeniz'in derinliklerinde bolca bulunan hidrojen sülfürü ayrıştırıp hidrojeni doğalgaz şebekesine karıştırarak doğalgaz ithalatını ve karbon emisyonlarının azaltabiliriz. Sülfür ise demir-çelik, tarım ve kimya sektöründe değerlendirilebilir. Zehirli hidrojen sülfürün azalması Karadeniz'deki deniz yaşamını canlandıracaktır.

• yc#1 kullanıcısına yanıt
    Evet korkunç potansiyel var ama hangi bilim adamı yada hangi girişim bunun üzerinde çalışıyor

• Yorumlar güzel. Tebrikler.

• Onu becerecek bilim adamı yok ülkede . Ama bogazlardakj akıntıdan faydalanarak iki kiyisinada su altı elektrik türbinleri kursan . 1 nükleer santrallik elektrik üretirsin. Hemde sınırsız ham maddesiz.

• Belliki japonya hidrojen yakıt hücreli araçlardan yürüyecek..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu santrallere geçiş için geç bile kalınmıştır, 15 yıl önce başlanmalıydı.

Bizde benzer şekilde Toryum nükleer santralleri ile hem elektrik hem de Hidrojen üretebiliriz .

Hem yakıt bol hem de uranyum zenginleştirne işinden Toryum reaktörleri ile kademe atlayabiliriz.

En geç 2030 yılında bu işe girişilmeli ve enerji bağımsızlığına erişilmelidir .

Japonya da bu işi bilen teknoloji de var ,sermaye de var , neyi bekliyorlar ,orası muamma ...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Pardon, doğalgaz temiz yakıt değil miydi ? D.gaz yandıktan sonra cıkan su buharı.

Bir adım ileri gidip şunu da belirteyim: D.gaz yanmadan önce de temel olarak enerji yüklenmiş sudur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Doğalgaz temiz değil tabii ama dediğim hazır sistem var dağıtım şebekesi önce karıştırarak başlayalım emisyon düşer sonra herkes kombisini değiştirince tüm hidrojene geçebiliriz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.