Arkadaslar artık gunumuzde karburatorluden cok ECU ıle calısan enjektorlu motorlar uretılmektedır bızım zamanımızda bıze ECU lu sıstemın calısması gosterılmedı sadece eskı tıp karburatorlu motorların calısma prensıplerı gosterıldı hemen hemen aynı sey ama ECU ya sahıp bır motorda ısletım sıstemı mevcut cesıtlı sensorler mevcut keske dıyorum bunların bır seması olsaydı nasıl calıstıgı falan anlatılsaydı burda bu tur konularda cok yeteneklı arkadaslar var acaba bılgılerını bızlerle paylasabılırlermı hepınıze sonsuz tesekkur ederım
Cizerek anlatsak daha bilgilendirici olur ama kisaca anlatayim. ECU'ye asagidaki sensorler baglidir.
MAP Sensoru: Emme manifoldundaki mutlak basinci(atmosferik araclarda herzaman vakumdur ve hava basincinin altindadir)olcer.
Gaz Kelebegi Sensoru: Gaz kelebegi konumunu ECU ye bildirir.
Motor Suyu Sicaklik Sensoru: Motor suyu sicakligini ECU ye bildirir.Soguk havalarda rolanti motorunun daha fazla hava gondermesi icin komut verir,bu sirada enjeksiyon suresi de artarak jigle gorevi gorulur.
Vuruntu Sensoru: Vuruntu hissettiginde ECU ye sinyal gondererek ECU nun atesleme avansini dusurmesini saglar.
Lambda Sensoru:Eksoz gazlarindaki oksijen oranini olcerek karisimin zengin/fakir/stokiometrik olup olmadigini ECU ye bildirir.
Krank/kam milleri uzerindeki manyetik-hall etkili sensorler: Atesleme ve enjeksiyon zamaninin ayarlanmasi ile motor devrinin olculmesi icin ECU ye sinyal gonderir.
Bu sensorlerden hayati olanlar disinda(krank mili pozisyon sensoru mesela) ariza olursa motor onceden programlanmis MAP lerden(ayarlardan)birine otomatik olarak gecer ve ariza lambasini yakar,ancak motor calismaya devam eder.Fakat sensorune gore motoru koruma amacli olarak performans dusuklugu olur,cunku ECU atesleme avansini rotara alabilir ve karisima mudahale edemediginden tam yanma saglanamayabilir. Ancak krank/kam sensorleri arizalanirsa atesleme ve enjeksiyon zamani belirlenemeyeceginden motor calismaz.
motor gucunu arttırmak ıcın(yakıt tuketımı onemlı degıl) hangı sensorlerle oynayabılırız mesela adamlar dıs hava sıcaklıgını olcen sensorle oynamıslar 10-15 bg guc almıslar katalızor vs baska hangı sensorlerle oynayabılırız
Simdi dis hava sicakligi/motor suyu sicakligi sensorunu yaniltip dusuk gosterirseniz motor soguk oldugunu dusunerek jigleyi devamli aktif tutacaktir,yani motora devamli zengin karisim gideceginden performans artacaktir. Ama fazla benzinden dolayi motor da sicak oldugu icin tam yanma olmayacagindan bujiler kurumlanir,silindir icerisinde kurum olusur ve araba karbonmonoksitten dolayi eksoz emisyon testini gecemez. Bu sekilde sensor yaniltarak modifikasyon yapmak dogru degil.
tesekkur ederim guzel bilgiler icin sagolun. ama bu sensorlari yaniltma isini pek iyi anlayamadim. nasil yapiyorlar bunu kisaca anlatirsaniz bilgilerinizden yararlanmak isterim.
selam ile...
Mesela sicaklik sensoru rezistif bir sensordur,sicakliga gore direnci degisir. Bu sensoru yaniltmak icin sensor devredisi birakilip sensor kablolarina ornegin sensorun -5 derecede gosterdigi degerle ayni degerde bir direnc baglanirsa ECU yaniltilmis olur. Ama kesinlikle bu sekilde motor guc artirimi v.s. yapilmaz. Sadece bilgi olmasi acisindan soyluyorum.
abi detaylı yada anımasyonlu bır anlatımını bulmak mumkun degılmı bu arada ben arastırmaya basladım sızden once bulursam ben koyarım bu arada cok saglasın cok tesekkur ederım
netten satış yapılan sitelerde ecu sensörünü yanıltan çipler satılıyor ama sürekli jigle çekili gibi bir durum yarattığı için pek sağlıklı değil sistem özetle motora soğuk hava giriyormuş gibi göstererek böylece yakıtın daha fazla gönderilmesini sağlıyor ve daha zengin karışımda daha fazla güç veriyor e-bay.uk de buna benzer fakat düğme ile açılıp kapanabilen bir çeşidini görmüştüm race mod diye bişeydi
quote:
Orjinalden alıntı: pcdata76
Cizerek anlatsak daha bilgilendirici olur ama kisaca anlatayim. ECU'ye asagidaki sensorler baglidir.
cok guzel bilgiler, sagolun
arkadaslar, siemens edc 2000 serisi bir ECU 'ya dizustu bilgisayarla baglanabilmek ve aracin durumunu gorebilmek icin, onerebileceginiz yazilimlar var midir? Bu konuda bir fikri olan arkadasimiz varsa sevinirim..
Muhendis06 sızde donanım varmı? box yanı?
bu arada hasta oldugum ıcın arastırmalara ara vermek zorunda kaldım bılgılerınızı beklıyorum
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme