Şimdi Ara

Edinburgh (İskoçya) - Londra Seyahat Notlarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
1
Favori
697
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba.. 24-31 Mayıs 2016 tarihinde düzenlediğim Edinburgh (İskoçya) ve Londra seyahatimle ilgili bilgileri paylaşacağım.

24 Mayıs sabahı İstanbul Sabiha Gökçen Havlimanı'dan 10:20'de kalkan uçağım, yerel saat ile 12:30'da Stansted Havalimanı'na indi. İstanbul'dan Edinburgh'a direkt seferi sadece THY yapıyor ve seyahat tarihimde bilet fiyatı tek yön (İstanbul - Edinburgh) 524 liraydı. O yüzden pegasus havayolları ile 185 liraya stansted'e uçtum. Ardında yaklaşık 3,5 saat sonra da Ryanair ile edinburgh'a geçtim. Hazır konusu açılmışken ryanair ile ilgili bilgiler vereyim. İnternette ya da burada ryanair ile duyduğunuz herşey genellemeden ibaret. Üstelik ya çok eski bilgiler ya da yanlış yönlendirmeler. Ben stansted - edinburgh gidiş dönüş şeklinde biletimi 98 sterline aldım. Şöyle ki, bilet normalde gidiş - dönüş 48 sterlin ama 20 kilo valizler de eklenince tek yön 25, dönüş de 25 sterlin olmak üzere bilet fiyatına 50 sterlin daha eklenmiş oluyor. Daha önce Madrid - Barcelona yazımı okuyan arkadaşlar bilir, orada hatırlarsanız vueling airlines'ı kullanmıştım. Ryanair'de de aynı şekilde kontuarda bilet vermece yok. Siz e-biletinizin çıktısını alıp çantanıza koyuyorsunuz ve pasaportunuzla birlikte kontuardaki görevliye veriyorsunuz. O da işlemi yaptıktan sonra bagaj etiketiniz biletin üzerine yapıştırıp size veriyor. Bu arada londra - edinburgh arası içhat uçuşu olarak değerlendirildiği için herhangi bir ryanair ofisine gidip vize confirmation gibi bir işlem yapmanız gerekmiyor. Ryanair'den bilet aldığınızda ıvır zıvır herşeyden para koparmaya çalışıyorlar. Uçağın içinde bile sürekli birşeyler satmaya çalışıyorlar. Buna çekiliş kuponları da dahil. Biletinize erken check-in yapmak isteseniz 4 sterlin, koltuk satın almak isteseniz 5 sterlin gibi extra paralar da isteniyor. Uçuş tarihinize 1 hafta kala ücretsiz check-in açılıyor ve satın aldığınız bileti pdf dosyası olarak yazdırmanız ve yanınıza almanız isteniyor.

Stansted havalimanından bahsedeyim. Küçük bir havalimanı görünümünde olmasına rağmen aslında oldukça büyük. Terminaller arası kabataş - taksim füniküler hattında hizmet veren bir tramway ile geçiş yapıyorsunuz ancak tek farkı stansted'tekilerin sürücüsü yok. 1-19 arasındaki kapılara giderken bu araçtan 1.durakta iniyorsunuz, 20-35 arasındaki kapılar için ise 2.durakta iniyorsunuz. Havalimanından bahsetmeye devam edeyim. İçinde restoranlar, araç kiralama hizmeti veren ofisler, birkaç market ve uçuş firmalarının bilet satış büroları var. İndiğimde içerideki marketlerden birinde "get 3, pay 2" kampanyası vardı. Yani 3 tane sandöviç alıyorsunuz, 2 ödüyorsunuz. Ayrıca tek tek meyve satışı falan da vardı. Ben sandöviçlerden 3 tane alıp çantama koydum. 3 sandöviç bana 7.95 sterline geldi. Ayrıca burada diğer bir markette iskoçya ve londra içerisinde kullanabileceğiniz pay as you go denilen kontörlü ve ya dönemsel cep telefonu hatları var. Fiyatları 12.95 sterlinden başlayıp 40 sterline kadar çıkan fiyatlarda paketler var. Ben O2 mobile'ın 500mb internet, 250dk konuşma ve 1000 sms'lik paketine 19.50 sterlin verdim. Bu hatları aldığınızda öncelikle sadece 1 sterlin ödüyorsunuz ancak sim kartı telefonunuza takıyorsunuz ve müşteri hizmetlerini arıyorsunuz. Burada kredi kartı bilgilerinizi verip ödemeyi yaparak hattı aktif hale getirmiş oluyorsunuz. Hat 1 saat içinde gelen sms ile birlikte kullanıma hazır oluyor. Bu hatlar 30 gün sonra kullanım dışı kalıyor.

EDİNBURGH (24-27 MAYIS):

Stansted'den 1 saat 20 dakikalık yolculuktan sonra yer yer bulutlu ancak pek de soğuk olmayan bir hava ile karşılaşarak edinburgh'a iniyorum. Valizimi teslim aldıktan sonra çıkış kapısının hemen önündeki şehir merkezine yani Edinburgh Waverley'e gitmek için mavi çiftkatlı Airlink otobüslerine biniyorsunuz. Bu otobüslere binmek için ister durağın hemen girişinden bilet alabileceğiniz gibi, cep telefonunuza yükleyeceğiniz uygulama ile bileti cep telefonunuza yükleyebiliyorsunuz. Yüklediğiniz bu bilet 5 dakika içinde deactive oluyor. O yüzden ilgili uygulamayı otobüse binerken active edip şoföre göstermeniz yeterli. Gidiş dönüş yaklaşık 8 sterlin. Otobüsler yarım saatte bir haraket ediyor. İçerisinde ücretsiz wi-fi var.

Yarım saatlik bir yolculuktan sonra şehir merkezine ulaşıyorum. Otobüsün durduğu Waverley istasyonu aynı zamanda büyük bir tren istasyonu. Buradan birleşik krallık üzerindeki ve tabi iskoçya içindeki pek çok noktaya seyahat edebilirsiniz.

Konaklama için İbis Centre Royal Mile otelini kullandım. Royal Mile denilen bölge edinburgh'un merkezi. Edinburgh çok küçük bir şehir ve şehrin her yerini ama her yerini yürüyerek gezebiliyorsunuz. O yüzden toplu taşıma kullanmak gereksiz. Ama ben yürüyemem derseniz ulaşım Lothian Busses adlı otobüslerle sağlayabilirsiniz. Bunlarun günlük yetişkinler için sınırsız bilet ücreti 4 sterlin.

Şehir çok küçük demiştim. Örneğin Edinburgh Kalesi benim kaldığım otele yürüyerek 10dk mesafede. İskoç Ulusal Müzesi, Princes Street Garden ve Princes Street Caddeleri 15dk, The Real Mary King's Close 2dk, Sn.Giles Katedrali 2dk, Calton Hill 30dk, Greyfriars Boby ve Greyfriars Kirk 10dk, Holyrood Sarayı 20dk, İskoç Parlamento Binası 20dk, Arthur's Seat 30dk, İskoç Anıtı 10dk. mesafede. Bu saydığım yerler edinburgh'un gezilecek tüm yerleri. Otele gecelik 79 sterlin verdim. Oteli seçmemdeki en büyük etken Accor Hotel'lerinin Loyalty programında Silver statüsünde olmam. %10 indirim, erken check-in, geç check-out, extra ücret ödemeden bir üst kategoride oda talep etme, ücretsiz hoşgeldin içeceği, ücretsiz wi-fi gibi avantajları var. Otelin tek eksik yanı odada kağıt terlik ve ayak havlusu yoktu. Adamlar 1 banyo ve 1 yüz havlusu koymuşlar. Bildirmeme rağmen extradan koymadılar. Her duştan çıktığımda mecburen yüz havlusunu yere serip ayaklarımı kuruluyordum. Bu söyleyeceğim sadece iskoçlar değil, ingilizler için de geçerli; Adamların bizim otelcilik anlayışımızdan öğreneceği çok şey var. Benzer sıkıntıları londra'da da yaşadım çünkü.

Gezime St.Giles Katedrali'nden başladım. Edinburgh'un yaklaşık 900 yıllık bir dini merkezi olan bu yapı royal mile caddesi üzerinde bulunuyor ve en son 19.yy'da restore edilmiş. Giriş tamamen ücretsiz ancak içeri girdiğinizde sağ köşede bir masa var ve içeride fotoğraf çekebilmeniz için 5 sterlin bağış yapmanız isteniyor ancak gerek yok, çünkü ben baya çekim yaptım, görevliler de görmesine rağmen kimse müdahele etmedi. Katedralin çevresinde David Hume, Adam Smith, James Braidwood ve Dük Walter Francis Montagu Douglas gibi iskoç ve dünya tarihine, siyasetine yön vermiş kişilerin heykelleri var.

Buradan çıktıktan sonra Edinburgh Kalesi'ne gittim. Royal Mile caddesinin batı yakasının sonunda bulunan bu cadde üzerinde pek çok iskoç hediyelik eşya dükkanı mevcut. Atkılar, Kaşkollar, Battaniyeler, Viskiler almak için tercih edebilirsiniz. Ancak sterlin hepinizin malumu 4.25 civarında ve hal böyle olunca herşey pahalı.. evet yahu memlekette her şey pahalı! Hani biraz gezeyim, belki ucuza bulurum diye birşey de yok. Kaşmir atkılar 12 sterlinden başlıyor, kalitesine ve büyüklüğüne göre 35 sterline kadar bulabilirsiniz. Royal Mile caddesi üzerinde free ya da ücretli yürüyüş turlarının buluşma noktaları var. Ayrıca Highlander Tour'un da otobüs kalkış noktaları yine burada. Bir de geceleri düzenlenen korku turu var. Tripadvisor'dan okuduğuma göre çok eğlenceli oluyormuş ama ben katılmadım.

Edinburgh'da bulunduğum süre boyunca hava ortalama 10-12 derece arasında seyretti. Ülkede en yüksek sıcaklık 18 derece olarak temmuz ayında kaydediliyormuş. Bu yüzden ben mont, bere ve atkı ile dolaştım. Dediğim gibi kale, royal mile caddesinin batı yakasının sonunda. Kaleye girmeden önce sağ tarafta Camera Obscura adlı bir müze var. Çeşitli kamera ve ışık oyunlarıyla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu müzenin hemen karşısında da Scotch Whisky Experience var. Gold Tour, Silver Tour gibi farklı tecrübeler için içeri giriş ücretleri de farklı. Ama ben gereksiz buldum ve ikisine de girmedim. Kaleye doğru çıkarken yolun kenarında gayda çalan bir iskoçu yerel kıyafetler içinde görebilirsiniz

Edinburgh Kalesine giriş 17 sterlin. Audio tour isterseniz bir translate cihazı veriyorlar. Bunun ücreti de 5 sterlin. Kalede her gün saat tam 13:00'de bir top atışı yapılıyor. Bu top atışına One O'Clock Gun. Deniliyor. Yakından izlemek isterseniz 15dk önceden yerinizi almanız gerekiyor. Bir de kral odası olarak kullanılmış yerin bulunduğu kapıda askerlerin nöbet değişimi oluyor, bunu da izleyebilirsiniz. Bu kale İngilizlere karşı tarihi zaferlerle doludur. William Wallace bu kalede ingiliz kralı I.Edward'a karşı pek çok zafer kazanmış ve yüzlerce ingiliz askeri burada tutsak edilmiştir. Kalede zindanları gezmenizi önemle tavsite ederim. Aşağıdaki videolar bana ait.

http://www.dailymotion.com/video/x4kw6lp

http://www.dailymotion.com/video/x4kvve9

Kalenin içinde bir de savaş müzesi mevcut. Giriş ücretsiz ve mutlaka gezin. Kısa, belgesel şeklinde sunumu da izleyebilirsiniz. İçeride iskoç askerlerine ait kıyafetler, savaş malzemeleri var. Hatta çanakkale'de savaşan iskoç askerleri ile türk askerlerinin yan yana resimleri ile bir türk askerine ait bir kaç eşyayı da görebilirsiniz.

Ertesi günü ilk rotam Greyfriars Bobby oldu. Royal Mile'dan George IV Bridge yolu üzerinde. Bobby iskoç kültürü ve tarihinde çok önemli bir yere sahip. Skye Teriyer cinsi bir köpek. Ölen sahibi John Gray'i, iki yaşından 16 yaşında, yani kendi ölümüne kadar mezarı başında beklemesiyle ünlenmiştir. Karşılıksız sevgi ve sonsuz sadakatiyle Edinburg şehrinin simgesi haline gelmiştir. Adına her sene ölüm gününde kiliselerde ayinler düzenlenmektedir. Aşağıda fotoğrafta gördüğünüz Greyfriars Bobby adlı restoranın hemen arkasında da mezarı bulunmaktadır.

mezarlıktan bahsetmişken bu Greyfriars Kirkyard'a da değineyim. İskoçların tarihi ve dönemin zengin kişilerinin bulunduğu mezarlıklara Kirkyard adı veriyor ve bu mezarlıklarda bulunan mezar taşları ölülerin karakteristik özelliklerini de yansıtıyor. Bazı küçük catacomb'lar da mevcut. İslam literatüründe buna "türbe" deniliyor. Ancak iskoçlardaki catacomb'un dini anlam yok. Ayrıca bu mezarlıkta yatanların hayaletlerinin sık sık çıkarak etrafta dolaştığı rivayetleri hala mevcut.

Bu arada edinburgh'da gece hayatı denilen birşey yok. Sıkıcı bir şehir. Yaşamak istemeyeceğiniz kadar soğuk ve sıkıcı. Cow Gate denilen bölgede (Royal Mile'dan Parlamento binasına doğru giderken) birkaç gece klübü var ama pek güvenli bir bölge olduğu izlenimi yaratmadı bende. Belki haraketli olur diye Hard Rock Cafe'ye gittim, hatta saat 22:00 gibi gittiğimde içeride benim dışımda birkaç kişi vardı o kadar. Şehir öğrenci şehiri zaten. Avrupa'da çok ünlü olan edinburgh üniversitesi burada. Akşam saat 20:00'den sonra her yer kapanıyor ve sokaklarda turist dışında insan görmek neredeyse imkansız. Bir tek 22:00'a kadar marketler açık. Market demişken, otelde sabah kahvaltısından sonra gün içinde karnım acıkıyorsa Sainsbury adlı marketlere gidip sandöviç ve meyve salatası alıyordum. Bir gün oldukça şiddetli bir yağmur yağmış ve botlarım berbat olmuştu. malesef şehirde süet boya bulunmuyor, ne kadar markete girdiysem bulamadım ve ayakkabı boyası ve tamiri ile ilgilenen yerler ise kurutemizlemeciler. Evet yanlış okumadınız kurutemizlemeciler ayakkabı tamiratı ile de ilgileniyorlar ama sistem şu şekilde işliyor. Diyelim ayakkabınız boyanacak ya da tamir olacak. İlgili kurutemizlemeciden randevu alıp o şekilde ayakkabınızı götürüyorsunuz, tamiratı olunca gidip alıyorsunuz. Yani, abi ben geldim benim şu ayakkabıları bi boyayıver olayı yok. Unutmadan şunu da belirteyim iskoçlar edinburgh şehrini EDINBIRA şeklinde telaffuz ediyor aklınızda olsun. Bir de uzakdoğululardan başka turist yok.

Bir sonraki gün rotam Carlton Hill'dı. Bu sefer yine royal mile caddesinden kalenin ters istikametine doğru inerek ve zahmetli bir merdiven tırmanışından sonra buraya ulaştım. Royal Mile'dan buraya giderken eğer karnınız acıkırsa tolboot tavern adlı restoran'da yemek yemenizi tavsiye ederim.

Calton Hill'de göreceğiniz sütunlu anıt, tıpkı Atina'daki Akropolis tapınağı şeklinde inşa edilecekken 2.dünya savaşında zarar görmüş ve bu haliyle bırakılmıştır. Eğer Artur Seat'e çıkmak gözünüzü kesmiyorsa -bence de çıkmaya değmez- Calton Hill tepesinden tüm edinburgh şehrini gözlemleyebilirsiniz.

tepeden aşağı indiğimde ilk durağım Princes Street Caddesi oldu. Bu cadde edinburgh new town denilen bölgenin kalbi ve şehrin alışveriş merkezi. Bu cadde boyunca pek çok mağazayı bulabilirsiniz. Ancak yazımın başlarında dediğim gibi kur 4.25 olunca harcama yapmaktan geri kalıyorsunuz. Zaten göreceğiniz neredeyse tüm mağazalar türkiye'de de mevcut. Princes Street Caddesi üzerinde İskoç Anıtı, Hotel Balmoral ve heykeltraş William Birnie Rhind tarafından yapılan atın üzerinde bir iskoç askerini görebilir, yorgunluğunuzu princes street garden'da atabilirisiniz. Çimenlere uzanmanızı tavsiye etmem, toprak sürekli ıslak.

Son gün İskoç Ulusal Müzesi'ne gittim. Greyfriars Bobby heykelinin tam karşısında bulunan müzeye giriş ücretsiz. Sadece iskoçlara değil, dünyanın pek çok ülke ve bölgesine ait eserler var.

Dönüş için Airlink'in beni bıraktığı köprüden tekrar otobüse binerek havalimanına ulaştım. Edinburgh havalimanında şöyle bir olay var. Ryanair'in aldığınız çıktısını bir kioks cihazına okutuyorsunuz ve bu kioks'un önünde bulunan alana valizini yerleştiriyorsunuz. Kioks'un size verdiği bagaj etiketini bagajınıza bantlayıp görevlilere teslim ediyorsunuz. Bu arada edinburgh havalimanının neredeyse her yerinde THY'nin reklamı vardı. Haftada 1 gün uçuş yaptığı bir havalimanına neden bu kadar çok reklam verdiğini anlayamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JaCKiE_BrOwN -- 21 Temmuz 2016; 0:29:48 >

• güzel bir paylaşım olur hocam.bekliyoruz
  • Edinburgh yazımı ekledim. Londra da en kısa zamanda gelecek. Herkese iyi okumalar
  • quote:

Orijinalden alıntı: JaCKiE_BrOwN

Edinburgh yazımı ekledim. Londra da en kısa zamanda gelecek. Herkese iyi okumalar

Güzel bir paylaşım olmuş hocam eline sağlık.

1) Ryan Air ile uçmanın esprisi en iyi sadece el bagajının olması. Ben Manchester - Dublin arası o şekilde yapmıştım. Gidiş-dönüş £52 vermiştim 2014 yılında.

2) Edinburgh Kalesi giriş ücreti konusunda yanlışınız var sanırım. 2014 yılında ben gittiğimde Nisan-Eylül ayları arası giriş ücreti £16,50 idi. Bu fiyata audio guide falan da dahil değildi.

3) Otelcilik konusunda katılıyorum. Genel olarak Birleşik Krallık'ın otelcilik anlayışı şaşılacak biçimde çok kötü. Hem kötü hizmet veriyorlar hem de aşırı pahalı fiyat çekiyorlar.

4) Israrla Carlton Hill dediğiniz yer, Calton Hill'dir :) Ayrıca Arthur's Seat'e çıkmaya değmez demişsiniz. Kesinlikle katılmıyorum. İnanılmaz güzel bir manzarası var.

5) Benim de Edinburgh ile ilgili yazdığım 2 adet yazım bulunuyor. Dilerseniz okuyabilirsiniz. Sizin de blogunuz var ise link almak isterim.

http://www.seqununseyahatnamesi.com/edinburgh-gezi-notlarim-i/

http://www.seqununseyahatnamesi.com/edinburgh-gezi-notlarim-ii/

• Çok teşekkür ederim okuduğunuz, yorum kazandırdığınız için. Edinburgh kalesi giriş ücreti konusunda yanlışım olabilir. Sanırım dediğiniz gibi 16-17 sterlin civarı birşeydi. Israrla yaptığım imla hatasına uyarınız için teşekkürler, en kısa zamanda düzelteceğim. Malesef blog sayfam yok. Elimden geldiğince notlar tutup burada yayınlama çalışıyorum. Daha önce Amsterdam, Barcelona ve Madrid şehirleri için de gönderim mevcut. Ancak Roma ve Prag seyahatlerim için malesef notlarımı kaybettim. İşten güçten zamanım olursa onları da yayınlarım. Fotoğraflar zaten mevcut hala.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayagı güzel yazı ve gezi olmuş,merak ettiğim bölgeler bu britanya tarafı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazı için sağol okudum hepsini çok sevimsiz bir şehir gerçekten

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gezi yazılarını çok severim.......

devamını beklerim iyi geziler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.