Şimdi Ara

Efsane Pioneer XR-P760F

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ilk defa 12 ohm midrange kullanımı ve midrange önünde 1.2 mikro farad kondansatör kullanımı görüyorum. Kabinde 8 ohm yazıyor. Fakat içine baktığımda woofer 8ohm, midrange 12 ohm gözüküyor ayrıca piezo dome tipi tweeter kullanılmış. Sorum şu olacak. Piezo dome tweeteri iptal etsem, 12 ohmluk midrange (önün de 1.2 mikro farad kondansatör var) acaba tweeter gibi çalışır mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fibonaccii -- 21 Ekim 2019; 17:41:49 >

• Midrange değil o dostum tweeter.
  • Bende öyle düşündüm ama service manual kısmında midrange diye yazılmış. İlginç 5.2 midrange cone tipi yazmışlar
    Efsane Pioneer XR-P760F

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fibonaccii -- 21 Ekim 2019; 19:30:45 >
  • fibonaccii kullanıcısına yanıt
    12ohm 1.2uf 11khz den kesim yapılmış, 11khz üstünde çalışan midrange olmaz.
  • Dostum dediklerine katılıyorum e peki gümüş renkli mıknatıssız olan piezo da tweeter. Service Manual kağıtta midrange yazmışlar, kafam karıştı

Peki kolon arkasında 8 ohm yazarken, woofer 8 ve tweeter 12 ohm pararel bağlanmış. Hesap yaptığımda omajı 4.8 ohm çıkıyor. Rica etsem burasının izahını yapar mısın?
  • fibonaccii kullanıcısına yanıt
    Bu tür eski tweeterlarda 18khz(15-16-17khz de olabilir)üzerinde frekans üretemiyorlar bu sebepten açığı kapatmak açısından eklenir.

Paralel değil woofer üzerinden çıkış alınmış sadece, kondansatör tweeter için.
  • Bmw e36'nın dediği gibi mid-range olarak adlandırılan sürücü tweeter görevi görüyor.
    Zira 1.2 mF kondansatör ve 12 ohm bu sürücünün 11 kHz'den itibaren çalıştığını gösteriyor.
    https://www.v-cap.com/coupling-capacitor-calculator.php
    Bu 11 kHz -3 db noktası...
    1.2 mF seri kondansatör bir 6 db/oktav hi-pass filtresi oluşturuyor.
    Woofer full-range çalışıyor. Mid-range sürücüsü bu frekansın üzerinde devrede oluyor.

5.2 cm çap bir tweeter için iyi bir çap değil.
    11 kHz'in dalga boyu 3 cm.dir.
    http://www.mcsquared.com/wavelength.htm
    Yani mid-range'in vermeye çalıştığı frekansın dalga boyu tweeter'ın çapından daha kısadır. Ne olur öyle olursa? Ses huzmelenmeye (beaming) başlar, sadece hoparlörün önünden duyulur, yanlardan duyulmaz olmaya başlar.
    Muhtemelen 2 cm.lik sürücü buna yardımcı olsun diye konulmuş.

Paralel 8 ohm ve 12 ohm sürücünün 4.8 olması hakkında...
    Hoparlörler basit direnç değildir.
    Kapasitans ve endüktanstan kaynaklanan reaktansları vardır.
    Bu nedenle müzik sinyali gibi değişken frekanslı alternatif akım ile çok değişkenlik gösterir.
    4 ohm, 6 ohm, 8 ohm gibi basit ve tek değer olarak verilen değerler tecrübesi olmayan tüketicinin aklını karıştırmamak için yapılmış bir sadeleştirmedir. Gerçek hayatta hoparlörlerin böyle basit, sabit empedansı yoktur.
    Empedansı 8 ohm olarak belirtilmiş bir 2-yollu hoparlör sisteminin empedans grafiğine bakalım:
    https://www.stereophile.com/images/919PSBA5fig1.jpg
    not: empedans kesintisiz olan çizgi

Sizin hoparlöre dönersek...
    11 kHz'ye kadar amfiniz sadece woofer'ı görür.
    Bu frekansın üzerinde woofer diğer sürücüler ile birlikte çalışır.
    Ama empedansının ne olacağı basit direnç hesaplaması ile tespit edilemez. Sinyal jeneratörü ile ölçülmesi gerekir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sağol dostum
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Zahmetin için teşekkür ederim. Çok açıklayıcı oldu. Yazdığın linkleri inceliyorum. Sete gelince 17000hz üzerine çıkar mı bilmem ama 18 yıllık yadigârım işte. Kaplamaları eskidi onları değiştirmek için açtım ve görünce detayını merak ettim... Hala seviyorum tınısını detaycılığını. Özellikle rock jazz blues dinlemek ayrı keyif veriyor. Tekrar teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.