Şimdi Ara

EFSANELERİN EFSANESİ 331.DÖNEM FEDAİLERİ(Aralık-2009) KD. ve YD. SUBAY ADAYLARI (13. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76.187
Cevap
37
Favori
2.185.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI
    ASKERALMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA

BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ (ERBAŞ/ER)
    Değerli Mehmetçik;

Bu Broşür, Sizlere Askerlik Yükümlülüğünüzü Yerine Getirmek Üzere, Askerlik Şubesinden, Tertip Edildiğiniz Eğitim Merkezine Katılıncaya Kadar Dikkat Etmenizin Faydalı Olacağı Değerlendirilen Hususlar Hakkında Genel Ve Öz Bilgiler Vermek Üzere Hazırlanmıştır.

Ordumuz, Türk Birliğinin, Türk Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş Bir İFADESİDİR.

ANKARA
    KASIM 2007
    1. Askerlik Şubesi Başkanlığından Sevk Evrakını Almayı Müteakip Yapılacak Faaliyetlerdeki Hareket Tarzları :

a. Kutsal vatan hizmetini yapmak üzere, askerlik şubesinden sevk evrakı ile yiyecek ve taşıma bedeli tarafınıza teslim edilerek askere sevk işleminiz yapılmıştır.
    b. Gideceğiniz eğitim merkezi ve sınıfınız; son yoklama sırasında tespit edilen eğitim durumu, sağlık, meslek vb. Nitelikleriniz esas alınarak bilgisayar ortamında tespit edilmiştir. Bu konuda yapılan ve yapılacak olan dedikodulara inanmayınız.

c. Kabul ve toplanma merkezi vasıtasıyla eğitim merkezine sevk’ iniz yapılmış ise, askerlik şubesi başkanlığınca verilen talimata göre hareket ediniz.

ç. Sevk evrakınızı aldığınız tarihten itibaren hukuken asker kişi olduğunuzu unutmayınız. Resmi makamlarca veya ailelerce düzenlenen uğurlama törenleri dışındaki törenlere katılmayınız. Siyasi parti, dernek, sendika, vakıf, cemaat vb. Kuruluş ve oluşumların toplantılarına katılmanızın suç teşkil edebileceğini biliniz.

d. Ailenizin yanından ayrılırken; size askerlik şubesi tarafından kapalı zarf olarak verilen sevk evrakını yanınıza alınız ve açmayınız. Ayrıca nüfus cüzdanı, varsa ehliyet ve banka kartınızı da beraberinizde götürmeyi unutmayınız.

e. Askerlik şubesi başkalıkları tarafından; muhtaç durumdaki eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınıza sağlık cüzdanı verilmekte, belediye başkanlıkları tarafından ise askerlik hizmeti süresince maaş bağlanmaktadır. Eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınızın; bu imkânlardan faydalanabilmesi için, ikamet ettiği il veya ilçedeki valilik, kaymakamlık, belediye başkanlığı ile askerlik şubesine müracaatları gerekmektedir. eş ve çocuklarınızın bu haklardan yararlanabilmesi için resmi nikâh şartı da bulunmaktadır.

2. Eğitim Merkezine Seyahat Esnasındaki Hareket Tarzları :

a. Eğitim merkezine seyahat esnasında; kaza, hırsızlık, gasp vb. bir durumla karşılaşmanız halinde en yakın polis, jandarma, merkez komutanlığı veya askerlik şubesi başkanlığına müracaat ediniz veya telefonla arayınız.

b. Seyahat esnasında veya eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçede; katılacağınız birlikte tanıdığı subay ve astsubaylar olduğunu söyleyerek size, farklı uygulamalar yaptırabileceğini, istediğiniz bölüğe yerleştirebileceğini vb. hususları söyleyerek sizden menfaat elde etmeye çalışacak kişilerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür girişimlerde bulunabilecek kişilere asla inanmayınız, bilinçli, dikkatli ve uyanık olunuz.

c. Temel eğitimi müteakip dağıtım olacağınız birlikler, bilgisayar ortamında belirlenmekte ve kimseye bu konuda ayrıcalık tanınmamaktadır. Sizi, istediğiniz yere dağıtım yaptırabileceğini söyleyen kişilere asla inanmayınız.

3. Eğitim Merkezinin Bulunduğu İl/İlçelerdeki Hareket Tarzları :

a. Eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçedeki otobüs terminali, tren garı, hava ve deniz limanları vb. yerlerde merkez komutanlıklarının ve eğitim merkezi komutanlıklarının irtibat personeli bulunmaktadır. Mutlaka bu personel ile temas kurunuz. Sizi birliklere götürecek askeri araçlardan istifade ediniz. Askeri araçlardan istifade etmezseniz, öncelikle belediye otobüsü veya dolmuş gibi tarifeli vasıtalardan istifade ediniz.

b. Çarşı içinde merkez komutanlığınca görevlendirilen inzibat erbaş ve erlerinden her türlü yardımı alabilir, alışverişlerde karşılaştığınız değişik fiyat uygulamaları vb. hususları bu personele iletebilirsiniz.

c. Askerlik şubesinden size verilen sevk belgesini memlekette unuttuğunuz veya kaybettiğiniz takdirde, bulunduğunuz yerdeki askerlik şubesine müracaat ederek yenisini alabilirsiniz

ç. Sevk edildiğiniz eğitim merkezi; Cumartesi, Pazar ve tatil günleri dahi çalışmaktadır. Bu nedenle katılmanız gereken son gün saat 17.00’ye kadar eğitim merkezine katılmanız, kayıt-kabul işlemlerinizi kolaylaştırılacaktır.
    d. Kışlaya ayak bastığınız andan itibaren her türlü ihtiyacınız birlik komutanlıkları tarafından karşılanacaktır.

e. Berber ihtiyacınız kışlada ücretsiz karşılanmaktadır. Çarşıda üç numara veya uygunsuz traş olmayınız.

f. Kayıt- kabul esnasında ( bot, çorap, havlu, terlik, diş macunu, diş fırçası, eldiven, pijama ve eşofman gibi ) istihkaklarınız devlet tarafından karşılanacaktır. Piyasadan satın almayınız.

g. Günlük gereksinimlerinizi (traş malzemesi, bot boyası, temizlik malzemesi, kalem vb.) kışla kantinlerinden piyasadan daha ucuz fiyata karşılayabilirsiniz.

ğ. Kışlaya gelirken yanınızda cep telefonu, fotoğraf makinası, teyp, radyo, CD, disket, kesici ve delici alet, yiyecek, içecek ve benzeri maddeleri getirmeyiniz.

h. Sorunlarınıza daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla; kayıt–kabul esnasında, varsa özel, sağlık ve benzeri sorunlarınızı çekinmeden ve doğru olarak görevli personele anlatınız.

ı. Tedavi amacıyla sürekli kullandığınız ilaçları getirebilir, doktor nezaretinde kullanabilirsiniz. Bu maksatla yanınızda getireceğiniz ilaçları kışlaya girişte teslim ediniz.

Bu kutsal vatan görevinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder, hayırlı tezkereler dilerim.

Asker;
    Dünyanın Hiçbir Ordusunda Yüreği Seninkinden Daha Temiz Daha Sağlam Bir Askere Rast Gelinmemiştir

• ERKEN SEVK İŞLEMLERİ

Yedek subay aday adayları, erken sevk dilekçelerini hangi tarihlerde ve hangi makamlara vermelidirler?

a. Grupları itibarıyla emsallerinin sevk edileceği celp döneminden önce erken askere alınmak isteyen yedek subay aday adayı yükümlüler, askerlik şubesinden aldıkları askerlik durum belgesi aslı veya bir sureti ve örneği Bkz: EK-7 bulunan dilekçe ile; kayıtlı bulundukları askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik dairesi başkanlıklarına (Tıp doktorları kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine) gitmek istedikleri celp dönemlerine göre aşağıda TABLO-1’de yazılı tarihlerde müracaat edebilirler. İl ve ilçe askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik daireleri ise, aşağıda TABLO-2’dedir.

TABLO-1

YEDEK SUBAY CELP DÖNEMLERİNE GÖRE ERKEN SEVK MÜRACAAT TARİHLERİ

CELP DÖNEMLERİ
    BAŞVURU TARİHLERİ
    BAŞVURU MAKAMI

ŞUBAT Tıp.Dr. Celbi
    01 ARALIK-31 OCAK
    As.Ş.Bşk.lığı

NİSAN Krş. Snf. Celbi
    01 ARALIK-25 ŞUBAT
    As.D.Bşk.lığı

HAZİRAN Tıp Dr. Celbi
    01 NİSAN-31 MAYIS
    As.Ş.Bşk.lığı

AĞUSTOS Krş. Snf. Celbi
    01 NİSAN-25 HAZİRAN
    As.D.Bşk.lığı

EKİM Tıp Dr. Celbi
    01 AĞUSTOS-30 EYLÜL
    As.Ş.Bşk.lığı

ARALIK Krş. Snf. Celbi
    01 AĞUSTOS-25 EKİM
    As. D.Bşk.lığı

AÇIKLAMA: Nisan-Ağustos-Aralık karışık sınıf celp dönemlerinde, tıp doktorlarının erken sevk müracaatları; Nisan celbi için 28 Şubat, Ağustos celbi için 30 Haziran ve Aralık celbi için 31 Ekim tarihlerine kadar kabul edilir. Şubat -Haziran-Ekim celp dönemlerinde sadece tıp doktorları silah altına alınmaktadır.

TABLO-2

ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIKLARI

(İlçe askerlik şubeleri dahildir)
    BAĞLI OLDUKLARI ASKERLİK DAİRESİ BAŞKANLIKLARI

Adana, Gaziantep, Hatay, İçel, Kilis, Osmaniye
    Adana

Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya, Uşak
    Afyon

Ankara, Çankırı, Kırıkkale
    Ankara

Aydın, Denizli, Muğla
    Aydın

Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale
    Bursa

Çorum, Amasya, Samsun
    Çorum

Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
    Diyarbakır

Erzurum, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır, Kars
    Erzurum

Isparta, Antalya, Burdur
    Isparta

İstanbul
    İstanbul

İzmir, Manisa
    İzmir

Kastamonu, Bartın, Karabük, Sinop, Zonguldak
    Kastamonu

Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde
    Kayseri

Kocaeli, Bolu, Sakarya, Yalova, Düzce
    Kocaeli

Konya, Aksaray, Karaman
    Konya

Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Tunceli
    Malatya

Sivas, Tokat, Yozgat
    Sivas

Tatvan, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Muş, Van
    Tatvan

Tekirdağ, Edirne, Kırklareli
    Tekirdağ

Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize
    Trabzon

b. Yüksek lisans, ihtisas, doktora vb. nedenlerle sevk tehirli iken, erken askere gitmek isteyenlerden; sevk tehiri bitim tarihi gitmek istediği celp döneminden sonra olanlar, sevk tehiri teklifini yapan kuruma başvurarak, sevk tehirleri iptal yazılarının sevk tehirini yapan makama (MSB Askeralma Dairesi Başkanlığı / Askerlik Dairesi Başkanlığı) gönderilmesini sağlamaları ve bu teklif üzerine MSB Askeralma Dairesi Başkanlığınca / Askerlik Dairesi Başkanlığınca verilen sevk tehiri iptal emirlerinin ilgili askerlik şubelerine aşağıda TABLO-3’teki tarihlere kadar ulaşması gerekmektedir.

TABLO-3

CELP DÖNEMLERİ
    İPTAL YAZILARININ ASKERLİK ŞUBELERİNE ULAŞMASI GEREKEN TARİHLER
    SINIFLAR

ŞUBAT CELBİ
    31 ARALIK
    TIP DOKTORLARI

NİSAN CELBİ
    28 ŞUBAT
    KARIŞIK SINIF VE TIP DR.

HAZİRAN CELBİ
    30 NİSAN
    TIP DOKTORLARI

AĞUSTOS CELBİ
    30 HAZİRAN
    KARIŞIK SINIF VE TIP DR.

EKİM CELBİ
    31 AĞUSTOS
    TIP DOKTORLARI

ARALIK CELBİ
    31 EKİM
    KARIŞIK SINIF VE TIP DR.

c. Erken sevki uygun görülenler, şartlarının değişmesi halinde, sevke katılmayıp sevk evraklarını almayabilirler. Erken sevkini isteyenlerden, sevk evrakını aldığı halde test ve mülâkata katılmayanlar, bakaya suçundan cumhuriyet başsavcılıklarına bildirilirler ve kendi grubu ile sevkleri sağlanır.

• YEDEK SUBAY İŞLEMLERİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Yedek subay aday adayları erken sevk dilekçelerini hangi tarihlerde ve hangi makamlara vermelidirler?

Grupları itibarıyla emsallerinin sevk edileceği celp döneminden önce erken askere alınmak isteyen yedek subay aday adayı yükümlüler, askerlik şubesinden aldıkları askerlik durum belgesi aslı veya bir sureti ve örneği EK-7’de bulunan dilekçe ile; kayıtlı bulundukları askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik dairesi başkanlıklarına (Tıp doktorları kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine) gitmek istedikleri celp dönemlerine göre aşağıda TABLO-1’de yazılı tarihlerde müracaat edebilirler. İl ve ilçe askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik daireleri ise, aşağıda TABLO-2’dedir.

TABLO-1

YEDEK SUBAY CELP DÖNEMLERİNE GÖRE ERKEN SEVK MÜRACAAT TARİHLERİ

CELP DÖNEMLERİ
    BAŞVURU TARİHLERİ
    BAŞVURU MAKAMI

ŞUBAT Tıp Dr. Celbi
    01 ARALIK-31 OCAK
    As.Ş.Bşk.lığı

NİSAN Krş. Snf. Celbi
    01 ARALIK-25 ŞUBAT
    As.D.Bşk.lığı

HAZİRAN Tıp Dr. Celbi
    01 NİSAN-31 MAYIS
    As.Ş.Bşk.lığı

AĞUSTOS Krş. Snf. Celbi
    01 NİSAN-25 HAZİRAN
    As.D.Bşk.lığı

EKİM Tıp Dr. Celbi
    01 AĞUSTOS-30 EYLÜL
    As.Ş.Bşk.lığı

ARALIK Krş. Snf. Celbi
    01 AĞUSTOS-25 EKİM
    As. D.Bşk.lığı

NOT: NİSAN-AĞUSTOS-ARALIK karışık sınıf celp dönemlerinde, tıp doktorlarının erken sevk müracaatları; Nisan celbi için 28 Şubat, Ağustos celbi için 30 Haziran ve Aralık celbi için 31 Ekim tarihlerine kadar kabul edilir. Şubat-Haziran-Ekim celp dönemlerinde sadece tıp doktorları silah altına alınmaktadır.

TABLO-2

ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANLIKLARI

(İlçe askerlik şubeleri dahildir)
    BAĞLI OLDUKLARI ASKERLİK DAİRESİ BAŞKANLIKLARI

Adana, Gaziantep, Hatay, İçel, Kilis, Osmaniye
    Adana

Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya, Uşak
    Afyon

Ankara, Çankırı, Kırıkkale
    Ankara

Aydın, Denizli, Muğla
    Aydın

Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale
    Bursa

Çorum, Amasya, Samsun
    Çorum

Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak
    Diyarbakır

Erzurum, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır, Kars
    Erzurum

Isparta, Antalya, Burdur
    Isparta

İstanbul
    İstanbul

İzmir, Manisa
    İzmir

Kastamonu, Bartın, Karabük, Sinop, Zonguldak
    Kastamonu

Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde
    Kayseri

Kocaeli, Bolu, Sakarya, Yalova, Düzce
    Kocaeli

Konya, Aksaray, Karaman
    Konya

Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Tunceli
    Malatya

Sivas, Tokat, Yozgat
    Sivas

Tatvan, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Muş, Van
    Tatvan

Tekirdağ, Edirne, Kırklareli
    Tekirdağ

Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize
    Trabzon

Aralık Yedek subay celbinde sevke tabi öğretmenlerden istekli olanlar bir sonraki celp dönemine ertelenebiliyor mu?

Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında (sözleşmeli öğretmenler hariç) görevli öğretmenler, talepleri halinde, okulların kapalı olduğu AĞUSTOS Yedek Subay Celbinde silâh altına alınmaktadırlar. ARALIK ve NİSAN celbinde sevke tâbi öğretmenlerden istekli olanlar, il veya ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden alacakları EK-A Öğretmen Bildirim Çizelgesi ile askerlik şubesine müracaat etmeleri halinde, bir defaya mahsus olmak üzere sevkleri AĞUSTOS celbine ertelenebilmektedir. Öğretmenlerden ARALIK ve NİSAN celp dönemlerinde askere gitmek isteyenlerin ise, dilekçeleri alınarak sevkleri yapılır. Ancak bunlar Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler.

Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilecek yedek subay öğretmenler nasıl belirlenmektedir?

Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilecek öğretmen miktarı Millî Eğitim Bakanlığının isteği üzerine Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir. Ancak; Millî Eğitim Bakanlığındaki sözleşmeli öğretmenler, özel okul ve dershane öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler. Yedek subay öğretmenler Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek subay ve kısa dönem er ihtiyacı karşılandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli öğretmenler arasından seçilir.

Yedek subay öğretmenlerin eğitim süresi ne kadardır? Eğitimleri sonunda askerlik hizmetlerini nerelerde tamamlamaktadırlar?

Yedek subay öğretmenlerin eğitim süreleri bir ay, bu sürenin sonunda Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirilecekleri okullarda 11 ay olmak üzere, toplam askerlik süreleri 12 aydır.

Yedek subay öğretmen statüsündeki yükümlülerin özlük işlemleri hangi bakanlıkça yürütülmektedir?

Öğretmen yedek subayların maaş ve özlük hakları görev yerlerine katılışlarından itibaren asteğmen emsalleri gibi Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir. Askerlik süresince göreve devam, görev ilişkileri ve göreve ait yaptırımlar konusunda İç Hizmet Kanunu ile Askerî Ceza Kanunu hükümlerine tâbidirler. Öğretmenlik görevini yaparken rütbeleri bulunmaz. Hizmetleri sonunda yedek subay (asteğmen) olarak terhis edilirler.

Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilen yedek subay öğretmenler, görevleri süresince resmî elbise giyemezler, iaşe edilmezler, hizmetleri esnasında derneklere giremezler ve siyasi faaliyetlerde bulunamazlar.

Yedek subay öğretmenler; izin tecavüzü, hava değişimi tecavüzü, firar veya izinsiz olarak görevden ayrı kaldıkları süreler bakımından asker kişiler gibi yargılanırlar.

Yedek subay aday adaylarının girecekleri sınavlar nerede ve hangi tarihlerde yapılmaktadır?

a. Sağlık sınıfı (Tıp doktorları dahil) SAMSUN, Veterinerler GEMLİK, diğer meslek ve branşlardakiler ise; ADANA, DİYARBAKIR, ERZURUM, ANKARA, İSTANBUL, İZMİR, BALIKESİR ve SAMSUND’da sınava alınmaktadırlar.

b. Yedek subay aday adayların sınavı; NİSAN, AĞUSTOS ve ARALIK aylarının 01, 02 ve 03’üncü günlerinde yapılmaktadır. Bunlardan bakaya kalanlar için ise, bu ayların 04-25’inci günleri arasında da test-mülakat ANKARA’da tek bir merkezde devam etmektedir.

Tıp doktorları için ilave olarak; ŞUBAT, HAZİRAN, ve EKİM aylarının 01 ve 02’nci günlerinde sınav yapılmakta, bunlardan bakaya kalanlar için ise, bu ayların 03-25’inci günleri arasında da test-mülakat ANKARA’da tek bir merkezde devam etmektedir.

Kısa dönem Er veya yedek subaylık seçimi nasıl yapılıyor? Bu seçimde ne tür özellikler etkilidir? Ayrımlar başvuran adayın tercihine göre mi, yoksa ihtiyaca göre mi yapılıyor?

a. Silâh altına alınan tüm yedek subay aday adayları, sevk edildikleri test-mülâkat merkezlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığınca sınava tabi tutulmakta ve bu sınav sonucuna göre bilgisayar ortamında yedek subay veya kısa dönem er statüsüne ayrılmaktadır.

b. Bu seçimde, öncelikle Türk Silâhlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacı, daha sonra yükümlülerin istekleri ve bu sınavdaki başarı durumları dikkate alınmaktadır.

Yedek subay aday adayları sınava girdikten ne kadar süre sonra tertip edildikleri birlik veya kurumlarına katılıyorlar?

Sağlık ve veteriner sınıfı yedek subay aday adayı yükümlüler, sınava girdikleri tarihi takiben beklemeden; karışık sınıf yedek subay aday adayı yükümlüler ise, bilgisayarla statülerinin tespitinden sonra (sınava girdikleri tarihten yaklaşık on gün sonra) sınıf okuluna veya eğitim birliğine katılmaktadırlar. Test-mülakat merkezinde kesin tarih bildirilmektedir.

Sevk tehir talebinde kimler bulunabilir?

1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 (E) ve (F) maddesi kapsamında; Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanlar; kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup, önemli projede kilit personel ve hizmetinin özelliği sebebiyle sevk tehirine ihtiyaç duyulan DPT Müsteşarlığı verilerine göre illerde 5’inci ve ilçelerde 5 ile 6’ncı derecede gelişmiş bölgelerde görevli kamu personeli ve dünya ölçüsünde orijinal bir araştırma projesi üzerinde çalışanlar; yoklama kaçağı veya bakaya olmamaları, bu suçlardan dolayı ceza almamaları ve 35 yaş sınırı içerisinde olmaları koşulu ile kurumları vasıtasıyla sevk tehiri için müracaat edebilirler.

Ayrıca; lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl, yüksek lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl, yurt dışı yüksek öğrenim kurumu mezunlarının diploma denklik belgesi alabilmeleri için denklik başvuru tarihinden itibaren 1 yıl sevk tehiri hakkı bulunmaktadır. Bu sevk tehiri hakkını kullanmak isteyenler, bu isteklerine ilişkin dilekçe ile bizzat en yakın askerlik şubesine veya posta vb. şekilde kayıtlı bulundukları kendi askerlik şubelerine müracaat ederler. Daha sonra bu sevk tehiri hakkını kullanmaktan vazgeçenler, yine aynı şekilde askerlik şubesine müracaat ederler. Sevk tehiri iptal edilenler, grup numaralarına göre normal sevke tabi oldukları celp döneminde askere sevk olunurlar. Normal celp döneminden de önce, yani müteakip ilk celp döneminde askere gitmek isteyenler, askerlik durum belgesi ekli bir dilekçeyi, kayıtlı bulundukları askerlik şubesinin bağlı olduğu askerlik dairesine ulaştırırlar. Ancak, emsali grupları sevk olanlar, sevk tehirinin iptalini müteakip ilk celpte sevk olunurlar (Bu konudaki ayrıntılı bilgi için, ana sayfada yer alan “Yedek Subay İşlemleri” menüsünden “Erken Sevk İşlemleri” linkine tıklayınız).

Ancak, lisans mezunlarına verilen 2 yıllık sevk tehiri ve yüksek lisans mezunlarına verilen 1 yıllık sevk tehiri süresinin bitim tarihi, yükümlülerin 35 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık tarihini geçemez. Denklik işlemleri için verilen 1 yıllık sevk tehirinde ise yaş sınırı aranmaz.

Başlangıçta lisans seviyesinde öğrenim gördüğü üniversiteden yüksek lisans seviyesinde mezun olanlara da, 2 yıllık sevk tehiri verilir. Ancak, bir yükseköğrenim kurumundan mezun olduktan sonra, aynı veya daha aşağı seviyede bir öğretim kurumundan mezun olsaların sevkleri tehir edilmez.

Yurt dışında master ya da doktora yapacak adaylar sevk tehir talebinde bulunabilmek için nereye başvurmalıdırlar? Erteleme süresi bitenler bu sürenin uzatılması gerektiği durumlarda ne gibi işlemler yaptırmalıdırlar?

a. Yurt dışında Millî Eğitim Bakanlığınca tanınan bir yüksek öğretim kurumunda lisansüstü öğrenim görenlerin, sevk tehir taleplerini bulundukları yerdeki elçilik veya konsolosluklara yapmaları gerekmektedir.

b. Bunlardan erteleme süresi bitenler sevk tehirlerini uzatabilmek için, sevk tehirlerinin bitiminden en az iki ay önce, öğrenciliğinin devam ettiğine dair akseptans ile bulundukları yerdeki elçilik veya konsolosluklara yapmaları gerekmektedir.

Yurtdışında bulunup askerliğine karar aldırmayanlar Türkiye'ye girişte bir sorunla karşılaşırlar mı? Bunu önlemek için adayların ne gibi işlemler yaptırması ve nerelere başvurması gerekiyor?

Yurtdışında bulunanlar bulundukları yerin elçilik veya konsolosluğuna müracaat ederek askerliklerine karar aldırabilirler. Yurt dışında askerliğine karar aldıramayanlar, yurda dönüşlerinde en yakın askerlik şubesine müracaat ederler.

Lisansüstü öğrenim görenlerin askerliklerinin ertelemesi en son kaç yaşına kadar yapılabilmektedir?

Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında; staj, yüksek lisans, ihtisas ve doktora yapanların askere celp ve sevkleri, yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olmamak veya bu suçlardan ceza almamış olmak şartı ile ilgili kurumun teklifi üzerine, 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilebilmektedir.

Yedek subay adayları katıldıkları sınav sonuçlarını nereden öğrenebilir.

Yedek subay aday adaylarının test-mülakat sonuçları, Kara Kuvvetleri Komutanlığının kkk.tsk.mil.tr. internet adresinden veya askerlik dairelerinden öğrenilebilmektedir. İlan tarihi, test ve mülakat merkezlerinde yükümlülere tebliğ edilmektedir.

Stajyer öğretmenlerin askerliklerinin tehir edilebilmesi için yapılması gereken işlemler nelerdir?

MEB kadrolarında fiilen stajyer olarak görev yapan öğretmenlerin sevk tehir işlemleri MEB Personel Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine, yükümlülerin nüfusa kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin bağlı bulundukları askerlik dairesi başkanlıklarınca yapılmaktadır. Bu nedenle il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla MEB Per.Gn.Md.lüğüne müracaat edilmesi, MEB Per.Gn. Md.lüğünce de yükümlülerin nüfusa kayıtlı oldukları askerlik şubesi başkanlıklarının bağlı bulunduğu askerlik dairesi başkanlıklarına sevk tehir teklifinde bulunulması halinde, yoklama kaçağı veya bakaya olmamak, bu suçlardan ceza almamak ve 35 yaş sınırı içerisinde olmak koşuluyla sevk tehiri teklifi yapılabilmektedir.

• Hadi kardeşlerin nerdesiniz???
  • geldim paşa abim burdayım..bu arada bu uzun bilgilendirme için teşekkür ederim.şu zaman gelsede biranönce gitsek...
  • quote:

Orjinalden alıntı: ibo_seba

geldim paşa abim burdayım..bu arada bu uzun bilgilendirme için teşekkür ederim.şu zaman gelsede biranönce gitsek...

Gideriz ya acele yok, hele bir yazın tadını çıkaralım, denize doyalım, sonrada gideriz...
  • yok be paşa abi bu koşuşturmada sanırım ben yine tatile gidemeyeceğim....
  • quote:

yok be paşa abi bu koşuşturmada sanırım ben yine tatile gidemeyeceğim....

Tatil dediysem ... benim tatilde c.tesi öğleden sonra başlar p.tesi sabahı biter
  • heh öle olur bak paşa abi ..bi tatil'cik yapmak lazım...
  • quote:

heh öle olur bak paşa abi ..bi tatil'cik yapmak lazım...

En büyük tatilimiz 5 ay olacak...
  • ben o tatilden almasam olurmuydu acaba...
  • quote:

ben o tatilden almasam olurmuydu acaba...

seve seve zorunlu tatil...
  • Bende 331’inci dönem imzamı attım.

Gerçi henüz belli değil ama diplomalarımı alır almaz tecilimi kaldıracağım, ağustosta da dilekçemi verip bu döneme gideceğim. Umarım bir sorun çıkmaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mr.Au

Bende 331’inci dönem imzamı attım.

Gerçi henüz belli değil ama diplomalarımı alır almaz tecilimi kaldıracağım, ağustosta da dilekçemi verip bu döneme gideceğim. Umarım bir sorun çıkmaz.

Çıkmaz çıkmaz paşa abine güven sen... Gecikme ama... ilk gün git başvur...
  • vay paşa abimiz gene bilgi dopingi yapmışın bize eline saglık ama aralıgı beklemek cok zor geliyo be abi nası vakit gececek bilmiyorum
  • geçer kardeşim sende rahat ol, bir bakmışsın aralık bir bakmışsın askersin bir bakmışsın sivil...
  • paşa abi bu sitenin okşan ablası gibisin...tüm derdimizi senle paylaşacağız bundan sonra...
  • quote:

paşa abi bu sitenin okşan ablası gibisin...tüm derdimizi senle paylaşacağız bundan sonra...

okşan abi filan YOKKKKKK sadece Paşa Abi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: paşa 76

quote:

paşa abi bu sitenin okşan ablası gibisin...tüm derdimizi senle paylaşacağız bundan sonra...

okşan abi filan YOKKKKKK sadece Paşa Abi..

• hımmm benimde imzamı değiştirme zamnım geldi galiba.imza kodu nerde acaba
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.