|
EGR yi iptal ettirdim pişman oldum... Edit geldi. (6. sayfa)
-
-
Ben aksini söylemedim zaten sadece "ince yakıt kalın yakıt" konusunda konuşuyorum
CH4 de hidrokarbondur. Ama her hidrokarbonun tepkime ürünleri farklıdır doğalgazda bu ürünler su ve karbondioksittir ve is yapmaz ince ve kalınlıkla alakası yok yani
İnsanları yanıltan bir şey de söylemedim söylediysem yanlışlayın
-
Hidrokarbon tüm canlıların yapı taşıdır. Canlıların bedeninde bolca bulunup organik moleküldür. Bizim fosil yakıt olarak yaktığımız şeyde aslında hidrokarbon bileşikleridir. Yani kömüründen, doğal gazına hidrokarbonun değişik birleşik zincirlerini yakıyoruz. Ancak özünde yaptığımız Carbon atomunun oksijenle yakılması. Bundan dolayı doğalgazda yüksek oranda ch4 var ve bundan dolayı temiz yakıt demeniz kısmen doğru kısmen ise yanlış. Doğru çünkü hidrokarbon var. Yanlış çünkü bütün yakıtlarda var ve enerji elde etmemizin ana taşı. Gidip kömür yaktığımızda Demir atomunu oksitlendirmiyoruz.
aşağıdaki ağırdan inceye yakıt tiplerini yazacağım. Sizde kirleticiliklerine göre sıralayın. Bakalım liste ne kadar değişecek.
katran
fuel oil.
10 numara yağ
dizel oil
benzin
lpg
lng
-
quote:
CH4 de hidrokarbondur. Ama her hidrokarbonun tepkime ürünleri farklıdır doğalgazda bu ürünler su ve karbondioksittir ve is yapmaz ince ve kalınlıkla alakası yok yani
Her hidrokarbonun tepkime ürünleri farklı değildir, tamamen yakarsanız hepsinde karbondioksit ve su elde edersiniz. Problem her zaman tamamen yakılamaması, karbondioksit yanında karbonmonoksit ve diğer tam yanmamış ürün (is, kurum vs) emisyonlarının çıkmasının en büyük sebebi yakıt içindeki safsızlıklarla beraber budur.
Ve bunun da incelikle kalınlıkla dolaylı yoldan alakası vardır, en basit formdaki ve en hafif hidrokarbon olan, tek karbon atomu içeren CH4, yani metan, yani doğalgazın tepkimesi (yanması) daha kolay ve temiz olurken, karbon zinciri uzadıkça yukarıdaki sıkıntılar da artar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 7 Nisan 2021; 18:50:51 > -
yakıtların tamamı hidro karbon içeriyor. Hidrokarbon daha basit yapılı bir bileşik olduğu için yandığında daha az yanmamış mölekül bırakıyor. Bu yüzden söyledikleriniz bir kısmı doğru. Yanlış olan ise;
yakıt ağırlaştıkça parçalaması daha zor karbon ve hidrojen bileşikleri de içermeye başlıyor ve sülfür oranı artıyor. Bundan dolayı ağır yakıtlar daha kirletici oluyor. Üstüne ateş atsan dahi yanmıyor. Ancak belli bir basınç ve ısı altında yakabiliyorsun.
aşağıda kalından inceye sıraladığım yakıtları kirleticilik sırasına göre yazın. Bakalım liste ne kadar değişecek.
katran
fueloil
10 numara yağ
dizeloil
benzin
lpg
lng
-
Kendiniz de söylüyorsunuz is yapmanın incelik kalınlıkla alakası yok saflıkla alakası var diye
benzin dizel bunlar zaten molekülden ziyade karışım zaten
-
İs yapmanın incelikle alakası yok diye bir şey yazmadım ben.
Evet benzin ve dizel bir karışımdır, karbon zinciri 18’lere 20’lere varan hidrokarbon molekülleri içerirler ve yukarıda da yazdığım üzere tek karbonlu ve en hafif hidrokarbon olan doğalgaz (metan) kadar temiz yanmazlar. Nedeni de bu ağır (kalın) moleküller.
Bu arada maksadım polemik çıkarmak değil, yanlış anlamayın. Sadece uzmanlık alanımda (petrol ve doğalgaz mühendisiyim) bir konu görünce ilgimi çekti, yanlış anlaşıldığını gördüğüm bazı şeyleri açıklığa kavuşturayım dedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 7 Nisan 2021; 19:54:31 > -
Pardon hocam sizin söylediğiniz daha doğrudur o zaman :)
-
Arkadaşlar
Kocaeli de Egr arızasına veya temizliğini yaptırabileceğim iyi bir usta arıyorum. Var mı bilen duyan? -
Egea 1.3 2016 model egeam var. Çok kurum bağladığını düşünüyorum. Otobanda yüksek devirlerde uzun süre kullansam temizler mi yoksa söküp mü temizlemek lazım.
-
-
Başkan fotodaki parça emme manifoldu mu ? Bilgiler için saol.
-
Hayır hahaha öyle emme manifoldu mu olur. Düşük basınç egr soğutucusu(radyatörü) o -
Egryi iptal edersen dpf temizlenmez. Gereken sıcaklığa çıkamaz.
-
Araç Mondeo 1.6 tdci manuel 2012 model. Dpf motor ışığı yandı varmı güncel bir çözüm acaba PC de rejenerasyon yaptırdım 2 gün sonra motor ışığı yine yandı şuan arada yanıyor arada sönüyor ışık
-
Aynı arabaya sahibim. Bilgisayara bağlayınca hangi arıza kodlarını veriyor?
Aracınız kaç km'de ve hangi motor yağını kullanıyorsunuz? -
Arıza kodu olarak bilgim yok Ustanın dediği dpf tıkalı rejenerasyon yaptı iki gün sonra motor arıza ışığı tekrar yandı şimdi arada yanıyor arada yanmıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X