Şimdi Ara

EKONOMİ DERSİ SORUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
1.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar iki soru ile karşı karşıyayım ve vermem lazım düşünüyorum bulamadım.

1- öyle bir ürün var ki örneğin fiyatı 5 lira iken herkes alıyor fakat 4 lira veya 6 lira olunca hiç kimse almıyor.. bu ürüne bi örnek. ekonomi 101 dersi elastikiyet konusu sonrası verildi

2- markete gidiyoruz diyelim bakıyoruz 1 kg deterjan 15,90 lira fakat aynı markanın 1.7kg olan deterjanı ise 14,50 lira. bunun nedeni nedir...

2. soruya sürümden kazanmak falan diyebiliriz ancak 1. soruyu bulamadım bir türlü.. yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler....

• quote:

Orijinalden alıntı: kasaprap

arkadaşlar iki soru ile karşı karşıyayım ve vermem lazım düşünüyorum bulamadım.

1- öyle bir ürün var ki örneğin fiyatı 5 lira iken herkes alıyor fakat 4 lira veya 6 lira olunca hiç kimse almıyor.. bu ürüne bi örnek. ekonomi 101 dersi elastikiyet konusu sonrası verildi

2- markete gidiyoruz diyelim bakıyoruz 1 kg deterjan 15,90 lira fakat aynı markanın 1.7kg olan deterjanı ise 14,50 lira. bunun nedeni nedir...

2. soruya sürümden kazanmak falan diyebiliriz ancak 1. soruyu bulamadım bir türlü.. yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler....

1 için cevap nermiş öğrenebildin mi

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilk soru marjinal fayda ile ilgilidir.
    Fayda maliyet analizi ile ilgili de olabilir,bu ikisine bak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antonidas -- 11 Kasım 2012; 15:05:42 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1.si adi mal olabilir.
    Giffen malı olayı. Patatesin fiyatı düşünce talebi azalıyor, fiyatı artınca talebi artıyor yani. Patates zamanında işçilerin ana besin kaynağıymış. Fiyatı düşünce, insanlar patates taleplerini azaltıp, kalan parayla et falan gibi daha ciks yiyecekler alıyolarmış. Patatesle birlikte sonra et yemeği yapıp misler gibi yiyolarmış.
    Patatesin fiyatı artıncaysa, yine diğer besinlere göre göreli olarak daha ucuz olacağından, patatese abanıyolarmış.Yani eskiden patatesle birlikte aldıkları et falan filan gibi besin maddelerinden kısıp, karınlarına doyurmak için mecburen kıstıkları katık maddelerine karşılık daha fazla patates alıyorlar. Çünkü patates göreli olarak daha ucuz.

Bu arada soruyu yanlış anlamışım ben fiyat artınca talep artıyo fiyat azalınca talep azalıyo olarak anladım. Halbuki ikisinde de talep azalıyo. Hatta söylediğine göre talep 0lanıyo. Hiç kimse almıyo demişsin çünkü. O nedir bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 11 Kasım 2012; 16:21:35 >

• 1.7 kg ürünün daha düşük fiyatta olmasının nedeni sürümden kazanmak olamaz. muhtemelen daha eski bir ürün elde kaldığı için ucuzdan sürülüyordur piyasaya.
    hatırlarım, bir ara fruko 600ml gazoz 240 bin tl iken, 330 ml gazozu 250 bin tl idi. hey gidi yıllar
    yani 1 kg olarak satılan deterjan daha yeni bir imalat olduğundan onu pahalıya satıyor olmaları muhtemel.

ilk soru enteresanmış. gerçi mantıklı cevaplar vermilmiş, pas diyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

1.7 kg ürünün daha düşük fiyatta olmasının nedeni sürümden kazanmak olamaz. muhtemelen daha eski bir ürün elde kaldığı için ucuzdan sürülüyordur piyasaya.
    hatırlarım, bir ara fruko 600ml gazoz 240 bin tl iken, 330 ml gazozu 250 bin tl idi. hey gidi yıllar
    yani 1 kg olarak satılan deterjan daha yeni bir imalat olduğundan onu pahalıya satıyor olmaları muhtemel.

ilk soru enteresanmış. gerçi mantıklı cevaplar vermilmiş, pas diyorum
    hepnize teşekkürler arkadaşlar ama malesef hiçbiri değilmiş cevabı bu perşembe öğreneceğm bakalım neymiş... ikinci soruda hashus nikli arkadaşın dediği mantıklı geldi.... bunu yazacam sınavda :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasaprap -- 11 Kasım 2012; 18:50:34 >

• quote:

hepnize teşekkürler arkadaşlar ama malesef hiçbiri değilmiş cevabı bu perşembe öğreneceğm bakalım neymiş... ikinci soruda hashus nikli arkadaşın dediği mantıklı geldi.... bunu yazacam sınavda :D

Alıntıları Göster
    Öğrenince cevabı yazarsan sevinirim, merak ettim doğrusu :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bi matematik sorusu
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hocam dersi ingilizce alıyoruz Türkçe'de tam karşılığı nedir bilmiyorum ama dediğin ürün Perfectly Elastic ürün tanımına uyuyor. Böyle bir ürünün gerçekte olabileceğini bilmiyordum açıkçası ama biraz araştırdım, kömür bir örnek olabilir gibi. Daha bulursam söylerim.
  • Ikinci soru icin.
    Bir urunu digerine gore bariz kârli yaptigimizda insanda ucuz olani alma egilimi artacaktir. Pahali olan ucuzu almaya yonelten bir arac olabilir yani.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet//

Ikinci soru icin.
    Bir urunu digerine gore bariz kârli yaptigimizda insanda ucuz olani alma egilimi artacaktir. Pahali olan ucuzu almaya yonelten bir arac olabilir yani.
    aynen bende dersi ingilizce alıyorum ama hani direk anlaşılması açısından türkçe sordum. kömür demiş arkadaş biraz daha açarsan süper olacak kömür örneğini :D bizde nasıl olur vs dedik ama oluyormuş işte arkadaşlar :D ve bilen bütün pub ve normal quizlerden muaf olacak :D sınav yarın artık yarına kadar burdan bi cvp çıkarım yazarım sınavda .....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasaprap -- 11 Kasım 2012; 23:08:13 >
  • quote:

1- Fiyat düşünce ürün kalitesiz ürün olarak algılanabilir ve o yüzden talep azalır.
    Fiyatı 6 lira olduğunda ise, aynı fiyata karşılık daha kaliteli ürünler vardır o yüzden talep azalır.

2- Bunun nedeni birisinin makina deterjanı diğerinin ise el deterjanı olması olabilir veya miktarı az olanın kalitesi yüksektir veyahut yüksek miktarı satabilmek için kampanya uygulanmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 12 Kasım 2012; 2:06:41 >

• quote:

aynen bende dersi ingilizce alıyorum ama hani direk anlaşılması açısından türkçe sordum. kömür demiş arkadaş biraz daha açarsan süper olacak kömür örneğini :D bizde nasıl olur vs dedik ama oluyormuş işte arkadaşlar :D ve bilen bütün pub ve normal quizlerden muaf olacak :D sınav yarın artık yarına kadar burdan bi cvp çıkarım yazarım sınavda .....

Örneğe göre kömür kalite açısından her yerde aynı olarak görülüyor, yani kömür her yerde kömür.
    Bir firma, diğerinden hiçbir farkı olmayan bir ürünü daha pahalıya satarsa talep azalır. Aynı şeyi döviz için de söyleyebilirmişiz, bir büro dolar ya da euro'yu diğerlerinden daha yüksek miktarda "exchange" ederse o büroya olan talep yüksek miktarda düşer.
    Aynısı patates soğan domates gibi manav ürünleri için de geçerli gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi windsurf -- 11 Kasım 2012; 23:59:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: windsurf

quote:

Örneğe göre kömür kalite açısından her yerde aynı olarak görülüyor, yani kömür her yerde kömür.
    Bir firma, diğerinden hiçbir farkı olmayan bir ürünü daha pahalıya satarsa talep azalır. Aynı şeyi döviz için de söyleyebilirmişiz, bir büro dolar ya da euro'yu diğerlerinden daha yüksek miktarda "exchange" ederse o büroya olan talep yüksek miktarda düşer.
    Aynısı patates soğan domates gibi manav ürünleri için de geçerli gibi.

Alıntıları Göster
    1.döviz olabilir mi..fazla düşünce de alınmaz fazla yükselince de

2.elde kalan az miktardaki ürünü düşük karla hatta zararla satıyor olabilir.
    daha düşük kalitedeki bir ürün olabilir aynı marka olsa dahi
    arz talep meselesi de olabilir herkes düşük kglı ürünü alınca büyük boylar elde kalır ve fiyatı düşer...

cevabı yaz buraya merak ettim ...

• quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

1.döviz olabilir mi..fazla düşünce de alınmaz fazla yükselince de

2.elde kalan az miktardaki ürünü düşük karla hatta zararla satıyor olabilir.
    daha düşük kalitedeki bir ürün olabilir aynı marka olsa dahi
    arz talep meselesi de olabilir herkes düşük kglı ürünü alınca büyük boylar elde kalır ve fiyatı düşer...

cevabı yaz buraya merak ettim ...

Alıntıları Göster
    Destroyer arkadaş talebin azalmasından bahsetmiş haklısın ama azalmayacak direk 0 olacak. 1. Soruya döviz 2. Soruya da elde kalan skt gelmek üzere ürün olarak bakıp yazacam... Bakalım ne olacak...

• quote:

Destroyer arkadaş talebin azalmasından bahsetmiş haklısın ama azalmayacak direk 0 olacak. 1. Soruya döviz 2. Soruya da elde kalan skt gelmek üzere ürün olarak bakıp yazacam... Bakalım ne olacak...

Hiç kimse almıyor kısmını atlamışım.

Döviz de sorunun cevabı değil, çünkü düştüğü zaman yükseleceği beklentisiyle döviz satın alınabilir veya yükseldiğinde daha yükseleceği tahmin edilerek satın almaya devam edilebilir.

Soru yanlış olabilir mi Tamamen alınmıyor değil de azalıyor olması gerekir sanırım sorunun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

quote:

Hiç kimse almıyor kısmını atlamışım.

Döviz de sorunun cevabı değil, çünkü düştüğü zaman yükseleceği beklentisiyle döviz satın alınabilir veya yükseldiğinde daha yükseleceği tahmin edilerek satın almaya devam edilebilir.

Soru yanlış olabilir mi Tamamen alınmıyor değil de azalıyor olması gerekir sanırım sorunun.

Alıntıları Göster
    2.si ucuz olan ürünü aşırı avantajlı göstermek için pahalı ürünü yem olarak atmış olabilirler

• quote:

Orijinalden alıntı: kar parsı

2.si ucuz olan ürünü aşırı avantajlı göstermek için pahalı ürünü yem olarak atmış olabilirler

Alıntıları Göster
    2.sinde o deterjanın yeni, daha kalitelisini üretmişlerdir diğeri eski teknolojidir, diş macunları zamanında 10 lira olan şimdi 3 4 lira oldu geliştikçe eskisinin önemi azalıyo yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: Typeous111

2.sinde o deterjanın yeni, daha kalitelisini üretmişlerdir diğeri eski teknolojidir, diş macunları zamanında 10 lira olan şimdi 3 4 lira oldu geliştikçe eskisinin önemi azalıyo yani

Alıntıları Göster
    birinciye iphone diyebilirsin bence
  • quote:

1 - Bozuk para, tam para sendromu.

2 - Ambalaj maliyeti & Sürüm ve kalite farkları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 14 Kasım 2012; 8:56:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

quote:

1 - Bozuk para, tam para sendromu.

2 - Ambalaj maliyeti & Sürüm ve kalite farkları
    quote:

Bı soruya herkes 1.7kg'lık ürünün kalitesi vs. düşük olabilir gözüyle bakmış ama firma 1kg'lık ürünü olması gerekenin çok üzerinde fiyata satıyorda olabilir. Mesela 250ml'lik cam şişe kola 1.75TL ama 1 litrelik kola 1.69TL Burada sorun 1 litrelik üründe değil 250ml'lik üründe.

quote:

Para üzeri vermeyen ve sadece kağıt para alan bir makineden satılan bir ürün :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.