Sadece inandırıcı,bilimsel ve dünyayı ilgilendiren bir motivasyon yaratılsa 5 yılda toparlanır.İnsan motive olduğu zaman insandır,yoksa hayvandan farkı kalmaz,ki şuan gördüğümüz bu sokaklarda... |
Ekonomi nasıl düzelir..? (2. sayfa)
-
-
halk çalışkanda hakkını alamadığı işi naapsın tabi gidip kpss çalışır yeni mezun mühendise asgari ücret veriyolar yada 1 tık fazlası olan 3.000 şu türkiyede 3.000 tl tek kişiye bile yetmez bırak insan gibi yaşamayı sürünerek belki yeter neden çalışsın üretsin bu adam çalışsada aç çalışmasada aç tabiki gider kpss kasar olmadı yurtdışı kovalar aileden tanıdık vb yoksa adam gibi ücrete ulaşmasıda ömrünün yarısını alır ben olsam bende ya kpss yada yurtdışı kasardım adam burda mühendislik yapacagına gidip abd de kurye oluyo ve hayatından memnun burda doktora sorsan geçim sıkıntısından bahseder ha bide örnek vereyim kardeşim yeni mezun kimya mühendisi 3200 tl maaş alıyo babamgil ile yaşıyo aldıgı para kendine yetmiyo her ayın sonuna dogru abi param bitti diye bana geliyo 1 yıla yakın çalışan adam ne yapsın bu çocuk çalışıp
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi temhem3838 -- 4 Aralık 2021; 2:5:22 > -
Doğuya gittiniz mi ? Doğuda Bir sürü boş arazi var öncelikle ülke ekonomisi için buralara sanayi kurardım.. İnsanlar bu şekilde büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmazdı.. Enerji tesislerini baştan sona yenileyip elektirigin kesilmicek hale gelmesine saglardim.. Ülkenin sorunu sel felaketine onlicek şekilde depreme dayanıklı kanalizasyon sistemi kurardım.. Ülkede çiftçiye gübre vesaire ihtiyacı ne varsa ücretsiz olarak teminat saglardim bu şekilde en azından çiftçilik bir nebze daha da artar.. Teknolojiye dev yatırım yapıp üretim tesisleri kurardım.. Ve 10 sene yaklaşık teknolojiye deli para yatırıp 10 sene sonunda Avrupa'dan sipariş almaya başlayıp ekonomiye ciddi oranda katkı saglardim.. Açıkçası sadece örnek verdim o kadar vergi alıyoruz sonuçta çok iyi degerlendirirdim açıkçası..Aslında o kadar yapılacak çok şey var ki sadece niye yapmıyoruz niye abuk subuk projelere para harcıyoruz örneğin kanal İstanbul hiç gerek yok yaaa
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Şak 10 milyar dolar
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Serbest piyasa ekonomisinde faaliyet gösterecek bir ülke olacaksak öncelikle serbest piyasanın istediği güveni, altyapıyı tesis edeceksin. Bunun da Türkiye için geçmişte nispeten uygulanmış ve başarıya ulaşmış formülleri var. Hem Ecevit'in Kemal Derviş'i getirdiği dönemde, hem daha sonra iktidara gelen AKP'nin ekonomiden anlamayan siyasetçilerini ekonomik planlamaya iliştirmemesi ve AKP içerisinden illa birileri ilişecekse bu isimlerin eski bürokrat veya ekonomist olması dolayısıyla 2003-2014 arası dönemde ciddi bir ekonomik büyüme ve gelir artışı yaşandı. Pek çok faktörün birleşimiydi bu.
a) Ülkede hukukun üstünlüğü ve mahkemelerin bağımsızlığını sağlayıp ülkeye gelecek yatırımcının ya da ülke içinde iş kuracak müteşebbisin malından, parasından endişe etmemesini sağlayacaksın. Bu hem ülkeye sıcak para girişi sağlayacak, hem ülkede hali hazırda işleyen ekonomik kuruluşları endişeden uzak tutacak.
b) Merkez Bankası siyasi etkiden uzak, tam bağımsız bir oluşum olacak. Merkez Bankları boşuna bağımsız değil. Ekonomi teknik bir iştir. Seçim kazanan siyasetçiler ekonomiden anlamak zorunda değil, anlayamaz da. Merkez Bankaları iktidarda kim olduğundan bağımsız bilimsel olarak gereken faiz politikasını sürdürmek zorundadır. Bu durum fiyat istikrarı sağlar. Fiyatın istikrarlı olduğu bir ülkeye yatırımcı da gelir, vatandaş da yatırım yapar. Cumhurbaşkanı faize karşıyım diye açıklama yapamaz. Faiz Amerikan ordusu değil, neye karşı oluyorsun?
c) Devlet eliyle planlama yapma, kilit sektörlere teşvikler sağlama, kolaylıklar oluşturma gerekir. Devlet eliyle fabrika kurmak, televizyon kanalı açmak falan gibi direkt ekonomik aktiviteden ziyade devlet bir planlayıcı ve kural koyucu olmak zorunda. Örneğin Türkiye uluslararası ticarette hangi ürünleri üretirse başka üleklere avantaj sağlayabilir ve ihracatını arttırabilir? Bu sorunun cevabını iyi yetişmiş bürokratlar ve ekonomistler verir. Türkiye akıllı telefon üretmeye kaynak ayıramaz, hayalperestliktir bu. Peki Türkiye tarımsal üretimi artırıp endüstriyel tarımı arttırabilir mi? Türkiye çip üretimine girebilir mi? Türkiye tekstil ürünlerinde rekabetçi olabilir mi? Mesela eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Yaşı benden büyükler hatırlar. 2000'lerde Kemal Derviş sayesinde yeniden yapılanınca Türkiye'nin en iyi bürokratları burada çalışıyordu. 2000 krizinde Kemal Derviş'in ön gördüğü reformlar DPT tarafından somutlaştırıldı ve kalkınma planlarıyla 2003'e girerken artık büyümeye hazır bir Türkiye ekonomisi vardı. Yine benzerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Şu an AKP, kurulduğu dönemde kitlesiz, kemik seçmensiz bir parti olmasına rağmen kendisini 2002'den sonra üç defa arka arkaya iktidarda tutan şeyi kaybediyor. AKP 2002 sonrası ekonomik kalkınmanın sahibi değil fakat ortaya koyulan plana da taş koymamıştı. Akıllıca davranıp sosyal meselelerde muhafazakar kimlik takınsa da ekonomiyi siyaset üstü görüp AKP içerisinde ekonomiden anlayan bir grup dışında kimseyi iliştirmemişti. Bunun sonucu 2014'e kadar görülen cumhuriyet tarihi için tarihsel öneme sahip bir refah dönemi oldu. Şu an iktidara kim gelirse gelsin bu formülü tekrar uygularsa Türkiye yine, yeniden refaha erişecektir. Ülkede gerekli iş gücü var, gereken eğitimli bürokratlar, ekonomistler var, sanayi altyapısı da var. Eksik olan siyasi otoritenin buna müsade etmesi ve Türkiye'nin mevcut cumhurbaşkanı buna müsaade etmiyor.
-
Uzun uzun bir paragraf yapacaktım fakat vazgeçtim. Kısaca ülkeye döviz akması lazım. Piyasada çok olan şeyin değeri düşük olur.
-
Küreselcilerin emirlerine karşı gelerek.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Tüm özel üniversiteleri ve bazı tabela devlet üniversitelerini kapatırım. Yıllık 1,5 milyon üniversite mezununa ihtiyaç yok. Zaten mezun olanı öğretmen, doktor, memur vs yapamıyoruz. O zaman boşuna hem ülkenin kaynağını harcamaya gerek yok, hem de üniversite okuyup mezun olunca memur, amir olma hayalinde olan insanların 4-6 yılını boşuna geçirmesini engellemiş olurum. Kalacak öze üniversiteler koc, Sabancı, Galatasaray, Bilkent gibi 3-5 tane olur. Giresun üniversitesi, Mardin üniversitesi, ne bilim işte tabela üniversiteleri kapatırım iste.
Hukuk tam bağımsız olacak. Hiçbir siyasi ( buna muhtarlar da dahil) zabıt katibini bile tehdit edemeyecek. Adalet kanunda yazan ve hakimin vicdani kararı sonucu saglacak. Baklava çalan 10 yıl yatarken devleti soyup soğana çeviren 6 ay yatıp kalanını daldığı para ile ödeyip hayatına devam edemeyecek.
İşsizlik İŞKUR aracılığı ile çözülecek. Özel sektör İŞKUR işbirliği sağlanacak. Misal Satiş danışmanısın ve işsiz kaldın. İŞKUR sana belirli süre maaş ve yeteceğine göre ihtiyaç olan bir iş kolunda eğitim verecek. Bu eğitim iş garantili olacak. Mesela bir fabrika diyecek ki bana satış tecrübesi olan pazarlamacı lazım, bu satış danışmanına belirli süre İŞKUR eğitim verip bu iş yerine yönlendirecek. Buna benzer bir sistem kurulması lazım.
Zincir marketler çiftçiler ile anlaşmalı tarım yapmak zorunda olacak. Sattıkları pirinç, mercimek, fasulye vb bakliyat, Aycicek yağı vb temel gıda yerli üreticilerden alınacak ve çiftçi daha üretmeden satacağı kişiyi bilecek. Maliyetini bilecek, market ona göre fiyat belirleyecek.
Çalışanlar sürekli ve ömür boyu asgari ücretli çalışamayacak. SGK da otomatik denetim sistemine geçilecek. Mesleklere ve sektörlere göre bir işin acemilik süresi boyunca asgari ücretle çalışabilecek. Belirlenen süre sonunda asgari ücretli çalıştırılıyorsa önce işyeri uyarılacak, hala neden asgari ücretle çalışıyor diye. Minimum %10-15 zamlı maaşla çalıştırılmak zorunda olacak. Eğer işyeri yapmaz ise çalışan çağırılacak ve varsa eksiklik İŞKUR tarafından verilecek eğitim ile tamamlanacak, %10-15 zamlı maaşla calismasi sağlanacak. Bu sayede işçi hak ettiği maaşı alacak, devlette SGK primi toplayacak, vergi toplayacak.
Eğitim alanında 3 yaş itibari ile Anaokulu zorunlu olacak. 5 yaşından sonra ise okuma yazma genel ahlak, kişilik eğitimi verilecek. Din eğitimi demiyorum , ahlak ve din ayrı şeyler. Bu ülkede nice dindar gördük akla hayale gelmedik ahlaksizliklar yaptıklarını gördük. İyi insan olmayı 3-5 yaşlarda öğretilecek. Kışlık testi yapılarak aile-okul-rehberlik kararı ile çocuklar yeteneklerine göre eğitim verilecek. Mühendis olacak adamı doktor olmaya, tamirci olacak adamı memur olmaya zorlamayacak sistem. Şuanki eğitim sistemi herkesi tek tip yetiştiriyor. Meslek lisesi sayısını üniversite sayısından daha fazla hale eğitilirim. İl il, ilçe ilçe ihtiyaca göre meslek lisesi açarım.
Sanayiyi belirli bir bölgeye yığmam. Almanya’da ki gibi köylerde gider fabrikaları kurarım. Misal Tokat turhalda şeker fabrikası, zilede pekmez-üzüm sirkesi fabrikası, erbaada domates salçası , Tokat merkezde meyve suyu fabrikası, artovada un fabrikası, yesilyurtta yem fabrikası vs açarım. Herkes kendi şehrinde iş bulacağı icin İstanbul gibi şehirlerde ki saçma nüfus yoğunluğu yaşanmayacak.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
GÜVEN ve EKONOMİYİ YÖNETEN ONURLU, VATANSEVER BAĞIMSIZ KİŞİLER ile düzelir.
Sen in. Sen gel. Sen inmiyor musun, 1 gecede kararname ile resmi gazetede yayınlayarak görevden al. Sen geç...
Böyle olmaz.
-
En az 20 senesi var ekonominin düzelmesi için. İki sene öncesine kadar ne aldıysan aldın, bu saatten sonra malesef zor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Üretmeye başlayınca nokta ‼️‼️
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
malesef milletvekilleri bizi temsil edemiyor sistemin düzelmesi gerekiyor baraj %1 e düşmeli milletvekillerinin maaşı öğretmenin maaşına denk olmalı güçlendirilmiş parlementer sisteme dönüş yapılmalı.
5 yılda değil 4 yılda bir seçim olmalı partilere akan para kısılmalı (seçilen kaybolup cebine bakamamalı)
seçim zor bir iş değil partilere akan para boşuna
geriye kalan bütün reformlar kendiliğinden hızlanıverir
kendinize iyi miyi bakın
-
hiç bir zaman düzelmeyecek
-
1* multecileri yollamak
2* yargının bagımsızlıgı
3*yolsuzlukla mucadele ve tasarruf
4*tabiki de uretim tarım ve cıftcıye destek parayı betona gommemek
5*liyakat
6* tas kagıt makas gibi kurumların bırbırını denetlemesi
-
Türkiyede ekonomi çook kolay düzelir . EKONOMİ KONUSUNDA YAPILANLARIN TERSİNİ YAPARSINIZ . düzelir .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
malumlar gitse, ekonomiyi kendi haline bıraksan düzelir
-
ya hgiçbişey yapmasa çay içip tavla oynasa %5 büyüme garanti zaten..
-
Türkiye de her 15 yıl da bir ekonomi düzelip kotuleşiyor bir 10 yıla düzelir herhalde
-
O değil de ben Şubat ayını bekliyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X