Şimdi Ara

EKRAN IŞIĞI EN KISIKTA KALDI / ASUS K555L

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
92
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Açık bıraktığımda gece rahatsız etmesin diye ekran ışığını en kısık ayara getirmiştim. Otomatik güncelleme yapmış ve sonra ekran ışığı hiç bir şekilde değişmiyor. Ekran kapkaranlık. Harici ekrana bağlayınca da sıkıntı yok.

Sağ alt köşedeki bildirim bölümünde, tuş takımı ile ve ayarlardaki bölümde bile değişiklik yapmam bir işe yaramıyor. Bu ayarları ekrana el feneri tutarak görüntüleyebiliyorum.

windows 10 single language lisanslı.

Yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

bu arkadaşta da aynı durum var

https://forum.donanimhaber.com/asus-x550jk-ekran-kisildi-zor-gorunuyor--151072613?utm_source=donanimhaber&utm_medium=ml&utm_campaign=feed

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 9 Kasım 2024; 17:28:11 >

• Merhaba forumdaş, geçmiş olsun.

Boot ekranında da kısık mı? Eğer öyle değilse işletim sisteminle alakalıdır.

Nirsoft'un bir aracı var: ControlMyMonitor

https://www.nirsoft.net/utils/control_my_monitor.html

İndirme linki

https://www.nirsoft.net/utils/controlmymonitor.zip

Orada görürsün Brightness değeri var. O kaç görünüyor? Ona çift tıklayarak değiştirmeyi dener misin?

• hylasio H kullanıcısına yanıt

Boot ekranı derken yanlış olmuş yani BIOS ekranın demek istiyorum. BIOS'un da ışığı kısıksa sorun epey ciddi demektir.

• hylasio H kullanıcısına yanıt

Hocam mesajıma cevap yazmadığın için bildirim gelmemiş. Hmm çok ilginç. Yani bana aşırı saçma geldi. Aslında yaşadıkların ayıplı mala giriyor, garantisi bitse de, THH başvurusuyla bilirkişi bunu kronik arıza olarak tanımlarsa, garanti belgesindeki firma bunu karşılamak zorunda. Ayıplı mala girdiği an 4 seçimlik hakkından yeni muadil bile isteyebilirsin.. Tabii bu süreç aylar alır sancılıdır o ayrı...

Şimdi, ben sorunu Bir de ChatGPT'ye sordum, aşağıdaki şekilde cevapladı, fikir olur umarım

https://chatgpt.com/share/67300b8e-7814-8006-bf0a-8056e994291e

Bu tür bir sorun, ekranın parlaklık seviyesinin BIOS ekranında bile düşük olması ve işletim sistemiyle ilişkili ayarların hiçbir işe yaramaması durumunda genellikle donanımsal bir sorun olduğunu düşündürür. İşte bu duruma yol açabilecek bazı olası donanım kaynaklı nedenler:

1. LCD veya LED Panel Sorunu

Ekranın arka ışığı, LED'ler tarafından sağlanır. Bu LED’lerde ya da panelde bir arıza varsa, ekranın aydınlatması ciddi şekilde etkilenir. LED'ler bazen tamamen yanmaz ama düşük parlaklıkta sabit kalabilir. Bu durumda ekranın aydınlık seviyesi, BIOS ve diğer arayüzlerde de değişmez.

2. LCD İnvertör Arızası

Bazı eski dizüstü bilgisayarlar, LCD ekranın arka ışığını kontrol etmek için bir invertör (voltaj çevirici) devresi kullanır. Bu devre voltajı yükselterek ekran ışığını açar. Eğer invertörde bir arıza varsa ekran karanlık kalabilir. Bu durum daha çok eski tip floresan arka aydınlatmalı ekranlarda geçerlidir. Modern LED arka aydınlatmalı ekranlar için bu geçerli değildir.

3. Flex Kablo Sorunu

Ekrana sinyal ve güç aktaran flex kablo (LCD kablosu) yıpranmış, gevşemiş veya hasar görmüş olabilir. Kablo kopmaya yakın ya da temas sorunu varsa, ekranın arka ışığını tam olarak sağlayamaz. Bu tür bir durumda genellikle ekran parlaklığı tamamen gitmez ama yetersiz kalır.

4. Ekran Kartı veya Grafik Yonga Arızası

Bazı durumlarda, ekran kartı veya GPU (grafik yongası) arızası, ekranın düzgün bir şekilde aydınlanmasını engelleyebilir. Ancak bu durum genellikle diğer grafik sorunlarıyla birlikte gelir (örneğin, ekran titremesi, görüntü bozulması gibi). Ekranın BIOS ekranında da karanlık kalması, GPU'nun arka ışıkla ilgili bazı ayarları yönetemediği anlamına gelebilir.

5. BIOS veya Anakart Üzerinde Güç Yönetimi Sorunu

Anakart üzerindeki bir arıza veya BIOS'taki bir hata, ekranın arka ışığını kontrol eden devrelere güç iletilmesini engelleyebilir. Özellikle güç yönetimi çipinde ya da ekranın arka aydınlatmasını kontrol eden kısımlarda bir arıza varsa, ekranın ışığı kısık kalabilir.

6. Donanımsal Parlaklık Kontrol Devresi Sorunu

Ekranın parlaklık ayarlarını kontrol eden devrede bir sorun oluşmuş olabilir. Bu devre anakart üzerinde ya da ekranın kendi kontrol biriminde yer alabilir. Eğer bu devre arızalıysa, parlaklık seviyesi ne yaparsanız yapın değişmez.

Özetle: Bu sorunun çözümü muhtemelen donanım parçasının değiştirilmesini gerektirecektir. LED arka aydınlatmada sorun varsa ekran panelinin değiştirilmesi gerekebilir. Flex kablo sorunlarında kabloyu yenilemek yardımcı olabilir. Daha derin bir anakart ya da BIOS sorununda, profesyonel bir teknik servis müdahalesi gerekebilir.

• Biosda bile isik yoksa Led panelin arizali guncelleme ile alakasiz bir durum denk gelmiştir.

Yaklasik 10 yasinda makine panelinde bir ömrü var normal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 10 Kasım 2024; 17:53:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı şey başıma gelmişti. Twitch yayını izlerken birden ekran parlaklığı gitti. Ekranın floresanı patlıyor. Ekran değişimi en basit çözüm.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran kartım çok ısınıyor
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.