Merhaba, ekran kartının fanı dönmüyor. fanları başka ekran kartına taktığımda sıkıntısız çalışıyorlar söz konusu ekran kartına başka fan taktığımda ise yine çalışmıyor ayrıca kartta ekrana görüntü gelmeme gibi bir sıkıntı yok. sadece fanlar çalışmıyor. msi afterburnerda fanları %100e getirip deniyorum, kesinlikle dönmüyor marka / model : MSI RX 570 8GB not : bilgisayar mühendisiyim, az çok bu işlerden anlıyorum. kasayı yan yatır, format at vs.. şeyler yazmazsanız sevinirim. |
Ekran Kartı Fanı Çalışmadığında Ne Yapmalısın?
Ekran kartının fanı dönmediğinde, aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsin:
- Ekran kartının aşırı ısınması
- Bilgisayarın kapanması
- Ekran kartının hasar görmesi
Ekran kartı fanının çalışmamasının birkaç nedeni olabilir:
- Fan Motoru Arızası: Fan motoru arızalı olabilir ve değiştirilmesi gerekebilir.
- Kablo Sorunu: Fanı ekran kartına bağlayan kablo gevşek veya hasarlı olabilir.
- Toz ve Kirlilik: Fan ve soğutucu üzerinde biriken toz ve kir, hava akışını engelleyebilir ve fanın çalışmasını engelleyebilir.
- BIOS Ayarları: BIOS ayarlarında fan hızının yanlış ayarlanmış olması fanın dönmemesine neden olabilir.
Ekran Kartı Fanı Çalışmıyorsa Ne Yapmalısın?
Ekran kartı fanı çalışmıyorsa, aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Bilgisayarı Kapat ve Güvenli Çıkart: Bilgisayarı kapat ve güç kablosunu çıkar.
- Ekran Kartını Kontrol Et: Ekran kartında gevşek kablolar, toz veya hasar olup olmadığını kontrol et.
- Fanı Temizle: Fanı ve soğutucuyu yumuşak bir fırça veya basınçlı hava kullanarak temizle.
- Kabloları Kontrol Et: Fanı ekran kartına bağlayan kabloların sıkı olup olmadığını kontrol et.
- BIOS Ayarlarını Kontrol Et: BIOS'a gir ve fan hızının doğru şekilde ayarlandığından emin ol.
- Fan Motorunu Değiştir: Fan motoru arızalıysa, onu değiştirmen gerekebilir.
Profesyonel Yardım Al
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra ekran kartı fanı hala çalışmıyorsa, profesyonel yardım alman gerekebilir. Bir bilgisayar teknisyeni sorunu teşhis edebilir ve uygun onarımları yapabilir.