Şimdi Ara

Ekran Kartı (Tavsiyesi) Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun zamandır pek yüzüne bakmadığım M2NPV-MX anakartlı, AMD 64bit 3200+ işlemcili (overclock ile 220 Ghz) ve 8 Gb Ramli makinemde paylaşımlı ekran kartının artık işe yaramamasından dolayı Godfather 2, Mafia 2 ve Fifa 2011 gibi oyunları açamıyorum bile. Çok fazla oyun oynamasam da vakit bulunca yeni oyunlara göz atıp oynuyorum. Bu sebepten şöyle orta dereceli bir ekran kartı alıp 2-3 sene idare edeyim dedim. Yaptığım incelemelerde gözüme iki model çarptı:

Sapphire Ati HD5570 HM (1GB-2.8GB Paylaşımlı)
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?CategoryId=204&productId=bd54449

ve

Sapphire Ati HD5670 HM (1GB-2.8GB Paylaşımlı)
    http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?CategoryId=204&productId=bd56079

(Bunun en son liste fiyatı 224 TL imiş ve Gold'da mevcut)

Taksitle alış veriş olacağı için aradaki fark o kadar önemli değil ama karar vermeden önce buradaki ustalara ve kullanan arkadaşlara danışmak isterim (özellikle ekran kartının paylaşım özelliği beni cezbetti desem yeridir).

Ayrıca anakartta PCI express x16 slotu mevcut. Anakart - ekran kartı uyumu açısından da bir sorun yaşar mıyım?

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tupac Şakur -- 14 Ekim 2010; 0:09:21 >

• Paylaşım özelliği mi? O neymişki? Araştırdınız mı ne olduğunu?

Alttaki kartları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz, baktığınız kartları ikiye, üçe katlar ; fiyat bakımındanda performans bakımındanda.

http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_33388_GIGABYTE_GV-N450-1GI__GTS_450__1GB__GDDR5__256_Bit__Ekran_Karti.html

http://www.vatanbilgisayar.com/msi-r4850-2d1g-oc-hd4850-gddr3-1gb-256bit-ati-radeon-dx10.1-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=48598

• quote:

Orijinalden alıntı: damn2u

Paylaşım özelliği mi? O neymişki? Araştırdınız mı ne olduğunu?

Alttaki kartları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz, baktığınız kartları ikiye, üçe katlar ; fiyat bakımındanda performans bakımındanda.

http://www.eksenbilgisayar.com/?urun-detay_33388_GIGABYTE_GV-N450-1GI__GTS_450__1GB__GDDR5__256_Bit__Ekran_Karti.html

http://www.vatanbilgisayar.com/msi-r4850-2d1g-oc-hd4850-gddr3-1gb-256bit-ati-radeon-dx10.1-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=48598

GIGABYTE süper duruyor hocam ama fiyatı da güzel :) Şimdilik yeni işlemci ve anakart düşünmediğimden fazla lüks kaçabilir. Tabii fiyatı ve özellikleriyle MSI da 256 bit ile uygun gibi geliyor ama tek eksik yanı DX11 desteği yok.

(100 tl'lik kart alırım dedim sonra biraz daha kıyalım derken bütçeyi arttırdım. 100-230 arası uygun olur.)

Sapphire'nn paylaşım olayı ise 64 bit sistemde bildiğin ramden yiyor hocam 8 gb ram olduğu için performans sorunu olmaz diye düşündüm ama pazarlama taktiği de olabilir, bilgiler için çok teşekkürler :)

• 2. el gts250 yada HD4850 daha mantıklı hocam HD5670 e o kadar para vermek mantıksız. zaten kendi bellegi 1 gb fazlasına ihtiyaç duymaz. ki ramlarınızdan kendine 4 gb bellekte çekse eşege altın semer olayına döner
  • işlemcin kötü gt240 ddr5 al fazlası darboğaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: freestyler_07

2. el gts250 yada HD4850 daha mantıklı hocam HD5670 e o kadar para vermek mantıksız. zaten kendi bellegi 1 gb fazlasına ihtiyaç duymaz. ki ramlarınızdan kendine 4 gb bellekte çekse eşege altın semer olayına döner

Teşekkürler hocam, ek bellek olayı şimdiden değil de 2 sene sonra işe yarar diye düşünerek bu modellere takılmıştım ama laptopa alıştıktan sonra masaüstü PC'ye oyun oynamak için oturmak uzun zamandır eziyet gibi geliyor, dolayısıyla tavsiyene göre uygun bir model araştıracağım hocam :)

quote:

Orijinalden alıntı: fero01

işlemcin kötü gt240 ddr5 al fazlası darboğaz

Teşekür ederim hocam, marka olarak da hem fiyat açısından uygun hem de kasma sorunu çıkarmayan modelleri belirtebilirseniz çok iyi olur. İlerde ihtiyaç olursa zaten sistemi baştan kuracağım ama şimdi kullanamayacağım özellikler için belirttiğin gibi parayı sokağa atmanın da alemi yok :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Tupac Şakur

quote:

Orijinalden alıntı: freestyler_07

2. el gts250 yada HD4850 daha mantıklı hocam HD5670 e o kadar para vermek mantıksız. zaten kendi bellegi 1 gb fazlasına ihtiyaç duymaz. ki ramlarınızdan kendine 4 gb bellekte çekse eşege altın semer olayına döner

Teşekkürler hocam, ek bellek olayı şimdiden değil de 2 sene sonra işe yarar diye düşünerek bu modellere takılmıştım ama laptopa alıştıktan sonra masaüstü PC'ye oyun oynamak için oturmak uzun zamandır eziyet gibi geliyor, dolayısıyla tavsiyene göre uygun bir model araştıracağım hocam :)

quote:

Orijinalden alıntı: fero01

işlemcin kötü gt240 ddr5 al fazlası darboğaz

Teşekür ederim hocam, marka olarak da hem fiyat açısından uygun hem de kasma sorunu çıkarmayan modelleri belirtebilirseniz çok iyi olur. İlerde ihtiyaç olursa zaten sistemi baştan kuracağım ama şimdi kullanamayacağım özellikler için belirttiğin gibi parayı sokağa atmanın da alemi yok :)

http://www.netsiparis.com/detay/12821480070/PALIT-GT240-512-128B-DDR5-CRT-DVI

• Tekrar teşekkürler fero hocam, DX11 desteği olmaması ve 512 MB olması bir sorun teşkil etmezse muhtemelen bunu tercih ederim.
  • quote:

Tekrar teşekkürler fero hocam, DX11 desteği olmaması ve 512 MB olması bir sorun teşkil etmezse muhtemelen bunu tercih ederim.

işlemcinize ondan iyisi alınmaz rahat olun o açıdan
  • quote:

Orijinalden alıntı: hapocod

quote:

Tekrar teşekkürler fero hocam, DX11 desteği olmaması ve 512 MB olması bir sorun teşkil etmezse muhtemelen bunu tercih ederim.

Teşekkürler hapocod hocam. Zaten PSU 300 W olduğundan diğer ilk sorduğum modellerle sorun yaşamam da muhtemel olur (minimum 400 W istiyormuş).
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hapocod

quote:

Teşekkürler hapocod hocam. Zaten PSU 300 W olduğundan diğer ilk sorduğum modellerle sorun yaşamam da muhtemel olur (minimum 400 W istiyormuş).

• http://donanim.thgtr.com/grafik/ekran-karti/ati-radeon-hd-5670-100-a-directx-11/ati-radeon-hd-5670-100-a-directx-11

http://www.overclockersclub.com/reviews/sapphire_hd5670_1gb/

Burdaki ustalarımı biraz kızdıracağım ama yukarıdaki incelemelerin ardından en çok üzerinde durduğum modelin (Sapphire HD5670 HM) uzun bir süre için ihtiyaçlarımı gidereceğine kanaat getirdim.

Şüphesiz ederi 80+KDV eden bir kartın Hyper Memory'li üst modelini ek bir PSU ile birlikte almak çok oyun oynayanlar için kötü bir seçim olabilirdi ama sanki beni 2-3 sene götürür ve aynı kartı imkanlarım müsait olunca yeni sistemde kullanabilirmişim diye düşündüm.

300 W'lik PSU yeterli olmayacağı için ve şimdiden sıkıntı oluşturduğundan PSU olarak da High Power Cool-Max 450W modelini tercih ettim. Umarım hayal kırıklığına uğramam.

Aslında bugün fırsat bulup çokça yazı okuduktan sonra bu bu siparişi iptal edip Palit Nvidia 9800GT Green 1GB 256Bit GDDR3 modeline dönecektim ama ürünler hazırlandığından iptal şansım da kalmadı, artık hayırlısı olsun diyorum.

Tekrardan donanımhaber ailesine teşekkürlerimi sunarım.

• Bugün kartım ve PSU geldi arkadaşlar ve makineye taktım ama ne yazık ki hiç bir şekilde sistem açılmadı. Nette yazılan her yöntemi denedim ama bana mısın demedi.

Kartı almadan önce tek korkum anakart ile uyumsuzluktu ama burada önceden bilgi işlemdeki anlamını bilmediğim"darboğaz" teriminden kartın çalışmayacağına dair endişemde kalmamıştı (yoksa gerçek performansını elde edemeyeceğimi biliyordum). Şu anda kilitlenmiş durumdayım nitekim yeni bir anakart alacak bütçem de yok. Ürünü aldığım firma bu konuda yardımcı olur mu bilemiyorum ama aynı tecrübeleri yaşamış ve yaşayan arkadaşlar çözüm önerilerinde bulunursa memnun olurum.
  • Yok mu aynı dertten muzdarip olup çözüm bulan? :)

BIOS'tan Onboard'a öncelik tanıyarak (PCI-E x16 girişinde kart takılı olarak) sistemi açıyorum, anakartın üzerinde Nvidia LE 6150 tümleşik ekran kartı var ve tüm işlemlerden önce zaten bunu sistemden kaldırmıştım.

Şimdi XP'ye girip yeni donanım olarak PCI veriyolunda muhtemelen tümleşik ekran kartını buluyor ama benim yeni kartı görmüyor, yeni kartın fanı dönüyor, başka bir makinede deneme fırsatım olmadı. ASUS'un da kartı desteklediği malum. Bugün de uğraşıp kartı çalıştırmayı deneyeceğim, olmazsa 2 yıl birebir değişim garantili olduğundan ya aynısıyla ya da başka bir şey ile HB'den değiştireceğim.
  • Ben yanlış ifade ettim sanırım yoksa Asus anakartımın biosundan bahsediyordum. Bu konuda yaşadığım deneyim hakikaten ilginçti ve sonuçlarını ayrı ayrı açtığım konulara yazarak aynı sorunları yaşayabilecek insanları da bilgilendirmek istiyorum.

Özetle:

-AMD Athlon 64 işlemcili ASUS M2NPV-MX anakartımda kullanmak üzere Sapphire HD5670 ekran kartını aldım (buradaki arkadaşların uyum sorunu çıkmaz demesine de itimat ederek).
    -Ekran kartı makinemde hiçbir şekilde çalışmadı ama başka bir makinede çalıştı.
    -Çizgi'yi aradım, kartın desteklendiğini, anakartı getirmemi söylediler, garanti bittiği için anakarta bakamayacaklarını söylediler.
    -ASUS MERKEZİ, bazı ekran kartlarıyla ilgili sorunlar çıkabildiğini ve bir Bios güncellemesi için mühendislerin testler yaptığını söyledi.
    -Bu aşamada ben de ekran kartımla uyumlu bir anakart alayım dedim ve Biostar TA785G'de karar kıldım.

-Anakart almak için yola koyuldum ve Okmeydanı Gold'e gittim. Oradaki tanıdık bir arkadaşımız saolsun ilgilendi ama iyi bir Anakart al dedi ben de tamam dedim işlemcim ve ramlerimle (DDR2800 - 4 adet 2 GB) uyumlu bir anakartın varsa fiyatı da uygunsa alırım dedim.

Yanılmıyorsam güçlü bir anakart olarak Asus M4A785TD-V Evo AMD 785G 5200'yi önerdi.
    http://www.hepsiburada.com/Liste/asus-m4a785td-v-evo-amd-785g-5200-ht-4xddr3-1800oc-soket-am3-anakart/ProductDetails.aspx?productId=bd53569&categoryId=152

Tamam dedim, işlemcimin pinleri uymadı.

Haydaaa dedim, şimdi ne yapalım derken yenilemişken sistemi komple değiştir dedi, benim de aklımda vardı ama maddi imkanları fazla zorlamak istemiyordum. Taksit erteleme kampanyası da olduğu için tamam dedim işlemci de alayım o zaman.

Sanırım iki ya da üç çekirdekli bir AMD işlemci önerdi , taksit olduğu için dedim daha iyi bir işlemci alayım ve AMD Athlon II X4 645 3.1 GHz Socket AM3 İşlemcide karar kıldım.

http://www.hepsiburada.com/Liste/amd-athlon-ii-x4-645-31-ghz-socket-am3-islemci-adx645wfgmbox/ProductDetails.aspx?productId=bd100495&categoryId=46

-Buraya kadar her şey iyiydi, ödeme işlemini yaptım. Arkadaş işlemciyi taktı sıra ramlere gelince DDR3 soket olduğu sonradan aklına geldi ve orada kilitlendi. Ben de kısmette yokmuş diyerek iptal edelim dedim. Nitekim 220 TL'de 4GB ram'e versem batardım.

-Makineyi alıp kuzenimle eve geldik. Onun makinesindeki sorunları çözmek için benim makineyi de alıp evine gittim. Onun işini hallettik aklıma nereden geldiyse benim dedim makineyi senin LCD monitörle bir deneyelim.

-Makine şak diye açıldı ve yeni ekran kartı LCD monitörle sorunsuz çalıştı. Tabii dumur olduk çünkü kendi CRT monitörümde (LITEON 17 inch) sorun yoktu fakat sadece ortadaki pinlerden birisi eksikti (ortanın en sağındaki pin kıvrılmış olarak boştaki dördüncü ayak yuvasında kullanılıyordu). Makineyi pinleri eksik olmayan başka bir CRT monitörde de denedim ve sorun çıkmadı. DVI-VGA dönüştürücüsü muhtemelen bu eksik pine ihtiyaç duydu.

-Şu an itibariyle ekran kartından faydalanabiliyorum. Darboğazdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama LCD monitörde en yüksek ayarlarda takılma yapmayan bir Fifa 2011 benim başka bir CRT monitörde en düşük ayarlarda bile bana azap çektiriyor. Bulursam ikinci el sağlam bir LCD monitörle sorunu gidermeyi düşünüyorum.

Sonuç olarak sistemimi zaten uygun bir zamanda yenileyecektim ama beklemediğim bir zamanda beni bunca masraftan kurtaran Allah'a şükürler olsun ve burada yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlara koca bir teşekkür.

Not: Registry Mechanic adı verilen program bilgisayarımı mavi ekranlarla katlettiği için cevabım biraz geç oldu, kusuruma bakmayın (Registry Clean Expert programıyla Haziran'da almış olduğum eski bir yedek registry sayesinde makinemi tekrar kullanabiliyorum).

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.