Şimdi Ara

Ekran Kartının Tek Fanı Dönmüyor [HD 7870XT]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
4.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ekran kartım son zamanlarda çok gürültülü çalışmaya başlamıştı. Sıcaklıkları kontrol ederken GPU'nun boşta 60 , VRM'lerin de 50 derece civarlarında gezdiğini gördüm. Bu değerler eskisine göre oldukça yüksek gelince araştırdım.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/392700-33-7950-runs-dual-monitor-setup

Yaklaşık 2 ay önce çift monitöre geçince ekran kartının boştaki frekanslarını kontrol ettim ve hakikaten yukardaki konuda bahsedildiği gibi GPU ve GPU belleği frekanslarının boşta olması gerekenden bi' tık daha yüksek frekansta çalıştıklarını gördüm. Fakat oyunlarda da ses ve fan seviyesi iyice yükselince bugün bir kontrol edeyim dedim ve fanlardan birinin çalışmadığını gördüm. Sadece açılış ekranında ve fanı elle %82 ve yukarısına getirince 2 fan da sorunsuz çalışmaya başlıyorlar. Yerli ve yabancı forumlarda çok fazla çözümler önerilmiş fakat bunların işe yarayıp yaramadığı konusunda geri dönüş yapan olmamış. Bu yüzden bütün çözümleri tek tek denemeden önce size de sormak istedim. Okuduğum çözümler şöyle idi :

- Ekran kartının tozunu alıp temizlemek
    - Çalışmayan fanı yağlamak
    - Fanların yerlerini değiştirmek
    - Ekran kartının BIOS'unu güncellemek
    - Fanı yeni fan ile değiştirmek (Kesin çözüm gibi baktığımdan bunu son adım olarak görüyorum)

Kartın garantisi bittiği için kendim yapmak istiyorum.

Teşekkürler.

Ekleme :

Temizleme ve yağlamanın işe yaradığını bir konuda gördüm nihayet. Temizlemekle başlayacağım fakat evde makine yağı benzeri bir şey yok sanırım.
    http://www.overclock.net/t/1548637/7970-vaporx-only-one-fan-working-help

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FrecoB -- 18 Ocak 2017; 21:58:42 >

• Temizleme işe yaramadı. Makine yağı olmadığı için de tüm soğutmayı söktüğüm halde yağlayamadan geri topladım maalesef.
  • bi ara 7870XT ile 7950 arasında kalmıştım 7950 yi aldım hala tam takır çalışıyo.
  • Birkaç yerden araştırdım. Genelde bu tip öneriler veriliyor denemediyseniz deneyin.

Kartın soğutucusundaki fan telinin pcb'ye bağlı olup olmadığını kontrol edin.
    Ekran kartı driverlerini güncelleyin.
    Oyun oynarken dönüp dönmediğini deneyin. Hala dönmüyorsa güncel driverleri silip tekrar yükleyin.
    Ana kartınızda fazladan bir slot varsa oraya takıp deneyin.(sanırım olsa denemiş olurdunuz ama yine de yazayım).
  • ustam makine yağını satın almadan neden kartı söktün ? 5 lira bi değeri var maximum hiç bi yerde yoksa internetten al

fan bozuksa bile makul fiyata alıp değiştirebilirsin , önce bozuk mu değil mi onu bi tam anlamak için oyun oynarken dönüp dönemediğine bakmalısın

bende de aio pc var onun fanını yeni değiştirdim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Matheson

Birkaç yerden araştırdım. Genelde bu tip öneriler veriliyor denemediyseniz deneyin.

Kartın soğutucusundaki fan telinin pcb'ye bağlı olup olmadığını kontrol edin.
    Ekran kartı driverlerini güncelleyin.
    Oyun oynarken dönüp dönmediğini deneyin. Hala dönmüyorsa güncel driverleri silip tekrar yükleyin.
    Ana kartınızda fazladan bir slot varsa oraya takıp deneyin.(sanırım olsa denemiş olurdunuz ama yine de yazayım).

Hocam driver güncel , 17.1.1 yüklü. Oyun oynarken dönmeyebiliyor çünkü konuda da yazdığım gibi sadece devir %82 ve üzerinde iken çalışıyor. İkinci PCI Express x16 yuvası var ama x4 modunda çalışıyor. Ki slotla alakalı olmadığını düşündüğümden denemedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mkrts

ustam makine yağını satın almadan neden kartı söktün ? 5 lira bi değeri var maximum hiç bi yerde yoksa internetten al

fan bozuksa bile makul fiyata alıp değiştirebilirsin , önce bozuk mu değil mi onu bi tam anlamak için oyun oynarken dönüp dönemediğine bakmalısın

bende de aio pc var onun fanını yeni değiştirdim

Hocam fiyatından dolayı değil de final ve bütünleme haftası falan filan derken fırsat olmadı. Bugün çıkıp alıcam. Damlattıktan sonra da çalışmaz ise yeni fan sipariş ederim yurt dışından.

Yukarıdaki mesajda ve ilk mesajda da yazdığım gibi sadece devir %82 ve üzerindeyken çalışıyor fan. Oyun oynarken de bu hızlara çıkmadığı için çalışmayabiliyor yüksek olasılıkla. Tek fan da kart tam yükte iken kartı makul sıcaklıklarda tutmaya yetiyor çünkü. Sadece kart boşta iken sıcaklıklar yüksek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran Kartı Fanları Dönmüyor
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ne yaptıysam fan içindeki sert plastiği çıkartamadım. Plastiğin çevresinde plastiğe birleşik 4 koruma çubuğu da var. İlk defa böyle bir durumla karşılaştım. Bayağı da zedeledim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konunun çok eski olduğunun farkındayım ve hatta bu çözüm size artık gerekmeyebilir. Fakat çok uzun süredir, 2. fanın nadiren devreye girmesi durumu var, halen sapphire XT olanını kullanıyorum ve AMD'nin sürücüleri ile alakalı olduğunu zannediyorum, çünkü kartı ilk kullandığım zamanlarda 2 fan da birlikte çalışıyordu. Temizlik gibi konular bir nebze faydalı ama sorunu sapphire'in TRIXX yazılımını kurup, "custom" fan profili oluşturarak çözdüm, böylece daha düşük sıcaklıklarda da fanları belli devirlerde tutabiliyorum. Grafik işleme yönünden karta yüklenecek oyunlarda, bu yazılımı çalıştırıyorum ve senelerdir buna devam ediyorum. Belki işe yarar diye belirtmek istedim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.