Şimdi Ara

Ekranda Siyah Nokta Ve Çizgiler Yazılımsal mı, Donanımsal mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese iyi akşamlar, Bilgisayarımın ekran kartında veya windowsda sorun olduğunu düşünüyorum. Oyun oynarken veya tarayıcıda gezerken siyah noktalar veya çizgiler oluşmaya başlıyor, ve bunlar oyunlarda çok hızlı birşekilde hareket ederken tarayıcıda sabit kalıyor. Ama tarayıcı ekranını küçültüp büyüttüğüm zaman bütün noktalar düzeliyor, ta ki farklı bi siteye girene kadar. Bu arada sorunun yazılımsal olduğunu düşünmemin sebebi tarayıcıda sayfayı küçültüp büyültmem ile noktaların ortadan kalkması. Fareyi üstüne getirdiğim zaman da yok oluyorlar, bazense yok olmayıp farenin altında kalıyolar. ama farenin üstüne hiç bi şekilde çıkmıyolar. Format atmayı düşündüm ama oynadığım oyunları tekrar indirmek uzun sürecek gibi geldi ve çözüme ulaşmamasından korktum bende size sormak istedim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yazılımsal kaynaklı sorun büyük ihtimalle.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Donanımsal sorun olsa idi , sayfa fark etmeksizin her yerde aynı sorun ortaya çıkardı. Bu sorun yazılımsal

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sürücü değiştirip deneyin eğer sonuca alamazsanız başka bir windows derlemesi ile deneyin.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teşekkürler deneyeceğim

• Denedim, ilk sadece sistemin kurulu olduğu bölüm üzerine format attım, düzelmedi. Daha sonra harddisklerin üçünü birden biçimlendirip kurdum yine sorun devam ediyor. Sanırım donanımsal bi sorun, belkide ekran kartının ramleri ile alakalıdır. Aygıt yöneticisinden ekran kartımı devre dışı bıraktığım zaman sorunum düzeliyor, donanımsal büyük ihtimalle. En kısa sürede bilgisayarcıya götürüp baktırıcam, sonucu sizlere yazarım. Fikri olan varsa denerim bu arada zaten herşey silindi

• ekran kartınızın ve diğer parçaların yük altında ısı değerlerini kontrol etmeniz sorunun daha kolay bulunmasını sağlayabilir. Bu işlem için HwMonitor programını kullanabilirsiniz.Belki sorun daha basit olup görüntü aktarma kablosunda bile olabilir tabi masaüstü bilgisayarlar için geçerlidir bu söylediğim.

Benim tahminimce yorulmuş ve fazla ısınarak bozulmuş ekran kartlarında bu gibi piksel bozulmaları olabiliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çip arızası var grafik kartında. İyi bir tamir işinden anlayan birine götür yoksa dahada beter edebilir işi bilmeyen biri.

• xcalibur17 kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarciya götürdüm, dediğiniz gibi bi program vasıtasıyla ekran kartına yük bindirip ısıttılar ama bi sorun gözükmedi. Daha sonra bi oyuna girdim bilgisayardan, o sekilde gösterebildim. Ekran kartinin girisinden süphelenip vga yerine hdmi girisi ile monitöre bağladilar düzelmedi, 6 pinli sata kabloyu degistirdiler yine sonuc ayniydi. Bi sonuca varamadilar kisacasi. Bu aksam cikis saatlerine yakin bi saate denk getirdigim icin yarin ekran karti üzerinde onarim yapmaya calisacaklarini söylediler. Sorunun çiple alakali oldugunu düsünüyolar. O da olmazda yeni bir ekran karti alicam zaten. Bu ekran kartinin üstünde 3 sene önce harddiskin sata kablosunu düzgün takamadim diye kisa devreye sebep olmustum, kivilcim cikartmisti ekran karti. O gün basladi zaten sorunlar, ekran kapanip aciliyodu ve "nvidia yanit vermeyi durdu, ancak bu sorundan kurtuldu" diye uyarilar veriyodu nadiren, ama bi sorun olusturmadigi icin umursamiyodum. Kim bilir, belki de onunla alakali bir sorundur.

• Onalarda çip arizasi olabilir dediler. Teknik bilgileri iyi, ama yapamazlar ve bozarlarsa da sıkıntı olucagini sanmiyorum. Konu parca satin almaya gelince yardimci oluyolar saolsunlar. Ama ben sadece ekran kartinin arizasina net bi cevap bulmak istiyorum, acikcasi düzelip düzelmemesi artik o kadar önemli değil. Sadece her türlü forumu gezdim, herkese sordum ve kimse mantikli bi aciklama yapamadi, cünkü bi ariza digerini tutmuyor. Takinti haline geldi kisacasi, öğrendiğimde de buraya yazicam. Birinin basina gelirse burdan baksin cünkü hic bi yerde yok. Yinede yardimlariniz icin cok tesekkür ederim.

• Çip değil RAM arızası bu. Ekran kartınızın RAM belleklerinden birinde arıza var o nedenle bunu yapıyor. Sayfa yenilediğiniz de ALT+TAB yaptığınızda vs ekran kartı RAM'i boşalttığı için o lekeler yok oluyor ve arızalı RAM'a geldiğinde tekrar oluyor. Eskiden 320MB'lık 8800GTS'ler vardı. RAM yetmediği zaman aşırı yavaşlık oluyordu alt+tab yapıp oyuna geri dönünce RAM boşaldığı için oyunlar hızlanıyordu. O mantık yani...

Not: RAM = Ekran kartı RAM'ı.

Çözüm, ekran kartınızı değiştirebilir ya da aynı RAM'ı kullanan arızalı bir karttan söküp bundaki arızalı olanı değiştirirseniz sorununuz çözülür ama uğraşılacak iş değil...
  • Ekran kartini degistirdim, 4 gb 256 mbit olani aldim. 2 hafta sonra ayni hata yeniden belirmeye basladi oyunlarda. Ama bu sefer daha azdi. Tekrar bilgisayarciya götürdüm, sorunun baska bi parcadan kaynaklandigini, bunun da ekran kartina zarar verdigini düsündük ikimizde. Ancak hangi parca olduğunu bilmiyoruz. Anakart veya güc kaynagindan (500w) süphelendi, ama net bi karar icin kasayi tekrardan biraktim. Tek tek butun parcalari degistirip yeniden deneyeceğini söyledi. Iyi ki şu cihazlarin garantileri var. Ariza neyse 2 ekran kartina mâl olucakti yoksa, en azindan 1 oldu.

• Birde ilginc olan, sorunun 2 hafta sonra belirmeye baslamasi. Bu tarz sorunlar anlik olmaz mi ?

• Her zaman anlık olmayabilir, PSU kaynaklı arızalarda düzgün voltaj verememe sorunu bir süre sonrada parçaların arızalanmasına neden olabilir. Yeni kartınızı başka PC'de bir denesin bilgisayarcı, bakalım aynı arızalı görüntüleri verecekmi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.