Şimdi Ara

Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
4.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Hocam bende xigmatek utgard vardı yan paneli camlı olandan, fanlar tam devirde dahi anakart 55c (Chipset) gözükmekteydi, 500R aldım tam devirde 32C'ye kadar düşmekte anakart sıcaklığı.
    Anakarta olumlu etkisi oluyor ama ekstra fan almadım henüz
  • 1500devirde xigmatek 120lik fani yan kapaga taktim ekran kartina dogru ufluyor zotac 680 hic faydasi yok.74c yine max.sonra cikarip direk ekran kartina uflettim yine 1c bile fayda etmedi zaten kasa ici gayet acik belki ondandir..

EgsoZ fan olarak taktim sonra kule tipi fana uflettim yine ayni..

Benxe tamamen gereksiZ.

Sli yapinca belki fark edebilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk mesajı atan kişinin yaptığı test arasında 8 dakikalık süre farkı var ve bunca zaman kimse sorgulamamış bunu. Enteresan. Bu kadar kısa süre içerisinde fanları açmanız veya kapamanız kasa içerisindeki ortam sıcaklığını değiştirmez. Böyle bir test yapacaksanız en az bir 3 4 saat boyunca fanlar açık ve kapalı şekilde çalıştırın ki kasa içerisindeki sıcaklık ne oluyor, bunun donanımlar üzerindeki etkisi nedir net olarak ortaya çıksın.

Kombiyi yakıyorsun, tost makinesini çalıştırıyorsun zart diye ısınmıyorlar değil mi?

Bilgisayarınızı kullandıkça haliyle ısı ortaya çıkıyor. Bu ısı kasa içine yayılıyor. CPU ve GPU uzerindeki fanlar yine bu havayı alıp kendi üzerlerine üflüyorlar. Bu şekilde uzun saatler boyunca kullanmanız halide %10 yükte 50c bile görebilirsiniz.

Sonuç olarak kasa fanları her türlü yararlıdır. Yanlız dikkat edin gösteriş olsun diye çalışmasınlar. Bazı kasalarda bulunan toz filtreleri hava akımını acayip kesiyor. Böyle olunca fanlar kendilerine dönüyorlar. Sizin o fanları full kapasite çalıştırmanızla çalıştırmamanız arasında haliyle çok fark olmuyor. Buna dikkat edin.

• quote:

Orijinalden alıntı: nament

İlk mesajı atan kişinin yaptığı test arasında 8 dakikalık süre farkı var ve bunca zaman kimse sorgulamamış bunu. Enteresan. Bu kadar kısa süre içerisinde fanları açmanız veya kapamanız kasa içerisindeki ortam sıcaklığını değiştirmez. Böyle bir test yapacaksanız en az bir 3 4 saat boyunca fanlar açık ve kapalı şekilde çalıştırın ki kasa içerisindeki sıcaklık ne oluyor, bunun donanımlar üzerindeki etkisi nedir net olarak ortaya çıksın.

Kombiyi yakıyorsun, tost makinesini çalıştırıyorsun zart diye ısınmıyorlar değil mi?

Bilgisayarınızı kullandıkça haliyle ısı ortaya çıkıyor. Bu ısı kasa içine yayılıyor. CPU ve GPU uzerindeki fanlar yine bu havayı alıp kendi üzerlerine üflüyorlar. Bu şekilde uzun saatler boyunca kullanmanız halide %10 yükte 50c bile görebilirsiniz.

Sonuç olarak kasa fanları her türlü yararlıdır. Yanlız dikkat edin gösteriş olsun diye çalışmasınlar. Bazı kasalarda bulunan toz filtreleri hava akımını acayip kesiyor. Böyle olunca fanlar kendilerine dönüyorlar. Sizin o fanları full kapasite çalıştırmanızla çalıştırmamanız arasında haliyle çok fark olmuyor. Buna dikkat edin.

Kesinlikle katılıyorum acıp kapatma arasında 8 dk lık bir süre varsa olumlu bir sonuc alınamaz.

•  Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi.

ben bütün fanları resimde görüldüğü gibi havayı dışarı üfleyecek şekilde monte ettim ve önceki şekline göre 6-7 derece fark etti. önceden fanlardan biri üstte biri de öndeydi; öndekini de yukarı aldım.

yalnız büyük bir problem oluştu o da gürültü. oyun oynarken hiç önemli değil ama normal kullanımda bu kadar soğutma zaten gereksiz. fan hızlarını kontrol etmem için bir yöntem önerebilir misiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: A.F. ASLAN

Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi.

ben bütün fanları resimde görüldüğü gibi havayı dışarı üfleyecek şekilde monte ettim ve önceki şekline göre 6-7 derece fark etti. önceden fanlardan biri üstte biri de öndeydi; öndekini de yukarı aldım.

yalnız büyük bir problem oluştu o da gürültü. oyun oynarken hiç önemli değil ama normal kullanımda bu kadar soğutma zaten gereksiz. fan hızlarını kontrol etmem için bir yöntem önerebilir misiniz?

Hocam üstteki 12cm'lik fanlardan birini iptal edebilirsin, sağ taraftakini yani, yarısı ölü bölgede kalıyor ve etkisi azdır, önemli olan cpu fanının üstündekidir, diğer fanı ekran kartının hizasında bir petek yapı var oraya monte edebilirsen içeriye doğru üfletirsin gayet faydalı olur...

Kasanın arkasındaki egzoz fan 12cm'lik değilse o da sesli çalışır, diğer bir durum stok fan da sese neden olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: LEON-X

Hocam üstteki 12cm'lik fanlardan birini iptal edebilirsin, sağ taraftakini yani, yarısı ölü bölgede kalıyor ve etkisi azdır, önemli olan cpu fanının üstündekidir, diğer fanı ekran kartının hizasında bir petek yapı var oraya monte edebilirsen içeriye doğru üfletirsin gayet faydalı olur...

Kasanın arkasındaki egzoz fan 12cm'lik değilse o da sesli çalışır, diğer bir durum stok fan da sese neden olur.

işlemci tam yükte 65'in altına iner mi burdaki bütün fanlar egsoz olduğu için orası ölü bölge değil. fanları zıt yönlü takmanın hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. resimdeki 3 fan haricinde kasanın 2 hava kanalı daha var; fanların dışarı attığı hava mecbur onlardan girecek. yani benim oraya ekstra fan takmam çok ciddi etki etmez. hava girişerinden biri ekran kartının altında diğeri de işlemci-ekran kartının ortasında.

deneme yanılmayla yaptım zaten ve şu an soğutma olarak çok verimli. tek problem ses, oyun oynadığım zamanlar haricinde fanları yavaşlatmam gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 10 Ocak 2013; 11:03:08 >

• Ben bu yöntemi tavsiye ediyorum

Mantık olarak banada ters geldi ama deneyince yanıldıgımı gördüm.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

Orijinalden alıntı: A.F. ASLAN

quote:

işlemci tam yükte 65'in altına iner mi burdaki bütün fanlar egsoz olduğu için orası ölü bölge değil. fanları zıt yönlü takmanın hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. resimdeki 3 fan haricinde kasanın 2 hava kanalı daha var; fanların dışarı attığı hava mecbur onlardan girecek. yani benim oraya ekstra fan takmam çok ciddi etki etmez. hava girişerinden biri ekran kartının altında diğeri de işlemci-ekran kartının ortasında.

deneme yanılmayla yaptım zaten ve şu an soğutma olarak çok verimli. tek problem ses, oyun oynadığım zamanlar haricinde fanları yavaşlatmam gerek.

Üste tek egzos fan yeterlidir...

İşlemci için stok fan olduğu sürece çok bir şey yapamazsın, ayrıca soğutucu şart.

Kasanın arkasındaki egzos fan 8cm'lik sesin en büyük nedeni bu muhtemelen...

Üstten çıkaracağın 12cm'lik fanı içeriye üflemek üzere resimdeki ızgaraya montajlarsan daha sağlıklı hava akımı elde edersin...

• quote:

Üste tek egzos fan yeterlidir...

İşlemci için stok fan olduğu sürece çok bir şey yapamazsın, ayrıca soğutucu şart.

Kasanın arkasındaki egzos fan 8cm'lik sesin en büyük nedeni bu muhtemelen...

Üstten çıkaracağın 12cm'lik fanı içeriye üflemek üzere resimdeki ızgaraya montajlarsan daha sağlıklı hava akımı elde edersin...

dediğinizi anladım hocam teşekkür ederim ilgilenmişsiniz. vatan bilgisayar zaten dediğiniz gibi yapmıştı başta ama ben bu şekilde değiştirdikten sonra sıcaklık ciddi şekilde düştü. kasa arkası 8cm evet.

bi de yazmayı unutmuşum, oyun haricinde işlemci ve ekran kartı gürültü yapmıyor. üstteki iki fanı da iptal ettiğimde çıt çıkmıyor kasadan ama öyle oyun oynanmaz, 90'ı vurur herhalde ekran kartı

• ek olarak,
    biz fanlarla kasa içerisinde basınç alanları oluştururuz ve bu alanlar arasında yüksek olandan düşük olana doğru hava akımı oluşur. bu akım eğer verimsiz olursa yani fanların birinden girip, parçaları dolaşmadan diğer fandan dışarı çıkarsa verimsiz olmuş olur. ayrıca 2 fan yuvası olan yere tek fan takarsak fanın oluşturacağı basınç alanından dolayı boş olan yerden hava akımı oluşur ve bu boşa gitmiş olur.

fanların ilk aldığım hali:

sonraki: (yan ızgaralardan üstte olanını verimsiz olduğu için bantla kapattım)

• Arka ve üst fanlar tahliye olmalıdır. Isınan hava yükselir. Çıkış yapması gereken havayı kasa içinde dönderip durmayın.

Ön, yan, alt vs: içeri
    Arka, üst: dışarı
  • YAn kapakta ve önde iceri ufleyen 2tane 20cm thermaltake fanlar var.

FanLardan 0ses geliyor fan kontrolcu ile kullanıyorum.

SUnu kesinlikle soyleyevilirim ki fan kontrolcüsü ile son devirde tum fanlari kullaninca baya bir ugultu olmasına rağmen ve sirkülasyonu cok iyi olmasına ragmen kasa fanlarının sicakliga etkisi en yoğun kullanımda dahi en fazla 1 max 2c fark ettiriyor..hem işlemciye hemde ekran kartına. .

Bosta ise hic faydası yok kesinlikle kasa fanlarınin.

H110 sivi soğutma var.
    Boşta mevsime göre sıcaklık değişmekle birkikte ankarada 29c civarında fanlar 1000rpmde donunce aldığım sonuçlar su sekilde islemci ve ekran karti bosta 31-32c civarında. .

PRime95 ile % 100 kullanimda 1300rpmye çıkıyor h110 fanları ve islemci sıcaklığı 59-62c civarında.

Ekran Kartı ise hangi oyunda hangi ayarlarda oldugu önemli sicaklik için aa 4x 1080pde bf3te 71-73c max iken aa 2x yapınca 61c civarında.

Assassin's Creed 3tede bu civarda.

Fanların donus hızını ve ortam sıcaklığını yazmadan herkes ne kadar yazarsa yazsın boş.

KASANIZ GENİŞ ISE HIC BIR ANLAMI YOK KASA FANLARININ OLAYIN ÖZÜ BUDUR.

SIstemim
    Intel Core i7 3770k @ 4.5 Ghz v1.2 || Asus p8z77-v pro Mainboard ||2 GB MSI Lightning gtx 680 || Corsair neutron gtx 120 gb Solid State Drive || Corsair Vengeance 16000mhz cl9 2x4gb 1.5v || Western Digital green 500 gb || Seasonic x 80+ 850w Gold PSU || Corsair H110 || Thermaltake level 10gt || || Acer gnhbmid 23.6'' 3D Led Monitör || Logitech Rumble gamepad ||Xbox wifi gamepad Logitech x530 5+1 Ses Sistemi || Razer Deathhadder 3200 v2 mouse

https://forum.donanimhaber.com/images/upfiles/60242/5a6ffa9c-1a67-4488-8cad-bf539da01bf7.jpg

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: OneTreeHill

Ben bu yöntemi tavsiye ediyorum

Mantık olarak banada ters geldi ama deneyince yanıldıgımı gördüm.

Corsair 400R kasada dediğiniz yöntemi denemeye çalıştım; Stok fanlara ilaveten bir adet tavana, bir adet tabana, bir adette kapağa fan ekledim. Hepsi 140 mm ve içeri üflüyor şimdilik önceki fan kombinasyonuna nazaran özellikle işlemcide daha düşük sıcaklık değerleri aldığımı söyleyebilirim. Teşekkürler.

Önceki kombinasyon iki adet tavanda dışarı üfleyecek, bir adet kanatta içeri üfleyecek şekildeydi.

• Tekrardan bir kaç kombinasyon denedim ve en olumlusu bu oldu;

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.