Şimdi Ara

Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
4.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

öncelikle bilgiler için teşekkürler.

Şimdi elimde (konusunda yazmıştım) bir adet Carbide 500R var.

Bu kasanın standart fanlarının yanısıra;
    - 1 adet 14 cm Aerocool Shark Blue
     Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi.

http://www.aerocool.com.tw/index.php/products/accessory/39-fan/71-shark-blue14

- 1 adet 12 cm Revoltec Airguard (zamanında egzost fanı diye almıştım).
     Ekstra Kasa Fanlarının sıcaklığa etkisi.

http://www.revoltec.net/revoltec.net/index.php?StoryID=7&ArticleID=117&WorldID=5&websiteLang=en#

Sistemim:

İŞLEMCİ = Intel i5 2500k
    ANAKART = Msi Z68A-GD55 (G3)
    RAM = Corsair 8gb (2x4gb) Vengeance DDR3 1600mhz CL9
    HDD = Seagate 1TB Barracuda Sata3 7200rpm 32mb cache (ST31000524AS)
    SSD = Corsair 60gb Force 3 GT Sata3 (CSSD-F60GBGT-BK)
    KASA = Corsair Carbide 500R (CC-9011012-WW)
    DVDRW= asus Dwd Writer
    PSU = GlacialPower GP-AL650AA 80+
    EKRAN KARTI = Nvidia Quadro 600 (olacak hayırlısıysa)

Benim 2 farklı kullanım yöntemim olacak=
    1- Max vs derslerinin videolarını seyretmek, PDF'lerini okumak, vs gibi SESSİZ mod;
    2- Max'te render alırken istediğim soğutmayı sağlayacak (GÜRÜLTÜLÜ ama) GÜÇLÜ mod.

Sessizlikten kastım (mümkün olduğu kadar) hakikaten çıt çıkmasın isterim.

1-Bu durumda elimdeki fanlarla nasıl bir konfigrasyon yapmam gerekir sizce?
    Hangisini nereye, hangi yönde takmalıyım? Hangileri gereksiz sizce?

2-Kasanın önündeki düğme ile sadece yan kapaktaki büyük fanın hızı ayarlanıyor gibi geldi,
    öte yandan bakıyorum egzost fanı kendi kendine hızlanıp yavaşlıyor,
    bunu ne ayarlıyor acaba? sistem mi öndeki düğme mi bilemedim.

3-Acaba fan kontrolü için ayrıca bir parça almam gerekir mi?
    CPU'yu sessizleştirmek, gerektiğinde performansını artırmak için bir CPU Fanı mı almalıyım ?
    (TT Jing için sessiz diyorlar mesela)
    istediklerim için ilave masraf etmelimiyim sizce?

4-Acaba ısınan hava yükselir mantığından Egzost fanını tepeye takmak,
    arkadaki egzost fanı yerine, Cpu fanına hava üfleyen bir fan takmak mantıklı olmaz mı?

Aklımda ön fanlardan birini iptal edip,
    egzost olarak revoltec kullanıp,
    yan kapaktaki büyük fanın madem etkisi yok,
    bununla beraber diğer 14cm'lik aerocool'u vs iptal etmek var.

fakat bu durumda render alırken sistemi zorlarım diye korkuyorum.

pek bilgi sahibi değilim bu konuda,
    yorumlarınız değerli benim için,
    şimdiden teşekkür ederim :)

• Öncelikle yukarıdaki durumdan da göreceğiniz gibi extrem bir oc veya sıcaklığa sebebiyet verecek işleryapmadığınız sürece ekstra fan gereksiz. Eksoz fanı anakart üzerine pwm kontrollü olarak bağladıysanız otomatik hızlanması normal. Biostan düşük devire ayarlarsanız sürekli sessiz çalışır.

Kontrolcü öndeki fanları kontrol edebiliyor yanılış bilmiyorsam, ordan kısarsınız. Yandaki fanda zaten çok ses yapmaz. İstediğiniz kadar sessiz olur sanıyorum bu durumda.
  • eksoz fanı nasıl pwm kontrollü bağlanıyor, bios'tan nasıl ayarlanıyor bir araştırayım o zaman.
  • Böyle bir konu ben açmayı düşünüyordum, senin açman iyi olmuş hocam.

12'lik ve 20'lik fan ekledim Haf 912'ye ve soğutma açısından tamamen gereksiz olduğunu rahatça söyleyebilirim. Bunu yapmaktaki amacımda ekran kartı yüzündendi. HD6850 Cyclone kullanan kişiler 60-65 gibi çok düşük sıcaklıklardan bahsederken ben de 75-80 oluyor yük altında.
    Sonuç; Fanlar hiç bir halta yaramadı ben de boşa verdiğim parayla kaldım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

Böyle bir konu ben açmayı düşünüyordum, senin açman iyi olmuş hocam.

12'lik ve 20'lik fan ekledim Haf 912'ye ve soğutma açısından tamamen gereksiz olduğunu rahatça söyleyebilirim. Bunu yapmaktaki amacımda ekran kartı yüzündendi. HD6850 Cyclone kullanan kişiler 60-65 gibi çok düşük sıcaklıklardan bahsederken ben de 75-80 oluyor yük altında.
    Sonuç; Fanlar hiç bir halta yaramadı ben de boşa verdiğim parayla kaldım.

Bizimkiler günlük kullanım ayarları, sırf farkı göstermek için fanları en yükseğe alsaydım belki 7-8c fark olurdu ama günlük öyle kullanamadıktan sonra gerisi hikaye. Şu an kasam çok sessiz mesela. Bu haliyle gayet yeterli.

• Ben ekran kartı da dahil herşeyi %100'e alarak da deneme yaptım. Max Temp'de yine hiç değişiklik olmadı... O halde ses çekilecek gibi değil zaten.
    Yoksa normalde %50'de kullanıyorum gayet sessiz.

Ben şunu anladım bu işten; içeri temiz hava alan ve dışarı sıcak hava atan fan varsa, gerisi tamamen bileşenlerin kendi heatsink kalitesine bağlı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dovahkiin -- 27 Ocak 2012; 12:17:22 >
  • quote:

Ben ekran kartı da dahil herşeyi %100'e alarak da deneme yaptım. Max Temp'de yine hiç değişiklik olmadı... O halde ses çekilecek gibi değil zaten.

Ben şunu anladım bu işten; içeri temiz hava alan ve dışarı sıcak hava atan fan varsa, gerisi tamamen bileşenlerin kendi heatsink kalitesine bağlı.

%100 yapıncada çok farketmiyorsa cidden gereksiz ekstra fan takmak.

Ama yukarıda bir arkadaşın dediği gibi kasaya kattığı hava başka oluyor. Hele de renkli / ledli olanlar kasayı değiştiriyor.

• kasamin onunde bir adet hava alan fan,bir adet te arkada egzos fan var.ve bosta islemci 28 ekran karti 25-29 derece arasi geziniyor.en onemlisi egzos fan..
  • quote:

Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

Ama yukarıda bir arkadaşın dediği gibi kasaya kattığı hava başka oluyor. Hele de renkli / ledli olanlar kasayı değiştiriyor.

Aynı tipte zaten benim fanlar da Xigmatek, turuncu kanat, beyaz led. Görsellik harika, ben de o açıdan kendimi teselli ediyorum zaten.
  • Sessizlik sagliyor mu peki fanlar yoksa gurultuyu mu artiriyorlar?
  • OC vb. durumlar olmadığı sürece yeni nesil kasalara ekstra fan takmak -görünümü güzelleştirmek dışında- bence de gereksiz. Ben de o kadar para verip fan aldım ama kullanmıyorum. 500R kasamdaki fanların soğutması güncel kullanım için yeterli oluyor. Üstelik kasadaki fanlar çok sessiz ve ekstra fan takınca ses düzeyi artıyor. Şu an kasadan gelen ses tamamen cpu soğutucudan kaynaklanıyor ve onu da daha sessiz bir fanla değiştirmeyi düşünüyorum açıkçası.
  • Arada kaynamasın diye terkrar sorayım dedim:

quote:

arkadaki egzost fanı yerine Cpu fanına hava üfleyen bir fan takmak mantıklı olmaz mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: laider

Arada kaynamasın diye terkrar sorayım dedim:

quote:

arkadaki egzost fanı yerine Cpu fanına hava üfleyen bir fan takmak mantıklı olmaz mı?

Carbide 400R-500R Kasaların üst kısmı yeterince açık olduğundan ısınan hava rahatlıkla dışarı atılır.

quote:

Orijinalden alıntı: nosfecagri

Sessizlik sagliyor mu peki fanlar yoksa gurultuyu mu artiriyorlar?

Fazladan takılan Her hareketli parça (ki fanlar da bu gruptadır) sesi arttırır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Cf - sli duzeneklerinde yan kapaktaki taze hava girisi bence onemli . Benim anakartta slot yapisi cok acik fazla ısınma olmuyor...fakat asus z68 v-pro gibi anakartlarda dib dibe olan ekran kartlari icin yan kapaktaki fan bence önemli . Aksam musiat olursam yan kapaktaki 20cm fanimi kapatip furmark ta bi yukleneyim kartlara bakalim ne fark edicek . :)
  • quote:

quote:

CPU fanına ek olarak bir fan daha koyma işine yabancılar 'pull-push' diyor, ben denemiştim hiç bir işe yaramadı, fakat 3-5 derece fark yakalayabilenler var, yabancı forumlara bakarsan daha detaylı bilgi alırsın, fakat bence böyle yapana kadar o ek fanı egsoz fan olarak kullanmak daha mantıklı, fakat yukarıya takılacak fan kesinlikle soğutmada yardımcı olacaktır.

Bu arada arkadaşlar ben kendi deneyimlerimden yola çıkarak söylüyorum(yanlışsa affola):
    Ekstra fanlar soğutma konusunda hiç bir yararı olmuyor, fanları bileşenlerin üstünden sıcak havayı atacak şekilde yapmak yeterli, ondan başka ne kadar fan takarsanız takın 3-5 dereceden fazla bir getirisi olmuyor. Kasamda 4 tane fan var (arkada egsoz, PSU yukarıda olduğu için üst taraftaki havayı atan PSU fanı, işlemci fanı, ekran kartı fanı) ve gayet yeterli bence.

• quote:

quote:

Ben ekran kartı da dahil herşeyi %100'e alarak da deneme yaptım. Max Temp'de yine hiç değişiklik olmadı... O halde ses çekilecek gibi değil zaten.

Hocam beni mi kastettiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Conqueror -- 27 Ocak 2012; 14:52:59 >

• 3-5 derece neden bu kadar küçümseniyor anlamıyorum.Arkadaşlar 10-15 derece fark edecek diye bir beklentiniz mi var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: knnkpln

3-5 derece neden bu kadar küçümseniyor anlamıyorum.Arkadaşlar 10-15 derece fark edecek diye bir beklentiniz mi var.

Açıkçası 3 C fark için 75 lira ekstra masrafa değmediğini düşünüyorum. Yok sirkülasyon du yok ısınan hava kasa içinide ısıtırdı klişelerine binaen ekstra fanlarla min. 7-8c fark beklentisi oluşuyor ister istemez.

quote:

Orijinalden alıntı: mhmt06

Seni kastetmiştim, Biri böyle yazmıştı ama kimdi hatırlayamadım diyerek anonim geçtim söyleyeni.

• quote:

quote:

quote:

Carbide 400R-500R Kasaların üst kısmı yeterince açık olduğundan ısınan hava rahatlıkla dışarı atılır.

quote:

Orijinalden alıntı: nosfecagri

Sessizlik sagliyor mu peki fanlar yoksa gurultuyu mu artiriyorlar?

Fazladan takılan Her hareketli parça (ki fanlar da bu gruptadır) sesi arttırır.

İste muhendislik yaklasimi:)

Bunu biraz acayim; yani ekstra fan takip mevcut giris/cikis fanlarinin devirlerini dusurerek ayni sogutmayi saglamak mumkun mu anlaminda sormustum cunku kasanin toplam sesi en sesli parcanin ses seviyesine bagli. Benim derdim sessizlik mumkunse cit cikmasin istiyorum...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: knnkpln

3-5 derece neden bu kadar küçümseniyor anlamıyorum.Arkadaşlar 10-15 derece fark edecek diye bir beklentiniz mi var.

Açıkçası 3 C fark için 75 lira ekstra masrafa değmediğini düşünüyorum. Yok sirkülasyon du yok ısınan hava kasa içinide ısıtırdı klişelerine binaen ekstra fanlarla min. 7-8c fark beklentisi oluşuyor ister istemez.

quote:

Orijinalden alıntı: mhmt06

Seni kastetmiştim, Biri böyle yazmıştı ama kimdi hatırlayamadım diyerek anonim geçtim söyleyeni.

Tamam hocam, o koyduğunuz smiley vardı ya hani yandan bakan yeşil kafa, onu görünce acaba yanlış birşey mi söylemişim dedim de ondan sordum, yandan bakıyordu çünkü...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.