Şimdi Ara

El Freni Çekili Araba Kullananlar Kulübü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
31.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İyide benmi yanlış biliyorum el freni balatası ile aracın fren balataları farklı değilmi , fren balatasına ek olarak arkalarda birde el fren balatası bulunmuyormu ki , normal frenlere ne zararı olabilir ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: svs.jokerr

İyide benmi yanlış biliyorum el freni balatası ile aracın fren balataları farklı değilmi , fren balatasına ek olarak arkalarda birde el fren balatası bulunmuyormu ki , normal frenlere ne zararı olabilir ?

malesef yanlış biliyorsunuz. el freni ile aracın fren sistemi aynı balatalar üzerinden çalışır.
  • koku gelmediyse fren çok çekili değildir. düşün tam çekili olsaydı arka frenler fren yapmaya çalışırken arabada gitmeye çalışacak tekerlekler tam dönüş sağlayamadı için de araba deyim yerindeyse sürüklene sürüklene gidecekti. diskler de aşırı ısındığından koku salacaktı. camlar açık olsa kokuyu alırdınız rüzgar da arkadan esiyorsa midenizi bulandırırdı zaten. bir süre daha ısının artması durumunda da yangın çıkacaktı. çok şükür bir sorun çıkmamış. sen yokuş işini dene. dik çık freni çek vites boşta kaçıyor mu kaçmıyor mu bak. bir de yokuş aşağı aynı işi yap. araç kaymıyorsa tahminimce sorun yoktur. kayıyorsa işini halledene kadar yokuşa park etme. aracı eğime göre vitese at. gerekirse takoz koy.

ustaya gidince usta da ilk başta bunları yapacaktır zaten. aracının el freni durumunu nasıl bilmiyorum ama gerekirse 5 dakkaya el freninin telini de ayarlar.

bir arkadaşın dediği gibi yeni arabalar da el freni tam çekiliyken bir santim ilerlemiyor. arkaya zaten gidemezsiniz araba hop hop hoplar :D

quote:

Orijinalden alıntı: fatguncom

hiç koku gelmedi ki abi hatta camlar da kapalıydı gelirken gram koku almadım, zaten araçta çok aşırı bir zorlama olsaydı hissederdim. Hiç vaktim yok hangi ara servise götüreyim ki. Yorumlara devam tecrübeli arkadaşlar.

• bırsey olmaz ancak sız bos bır alanda sert sekılde frenleyerek bır deneyın veya dırek el frenı cekın anlık olarak,bakın bakalım kıtlıyor mu kıtlemıyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: teknoturk

Zamanında, liseye gidip geldiğimiz servis aracı 10-15 km boyunca el freni çekili yol yapmıştı. Kokuyu ben farkedip, şöföre söyledim. Rüzgarlı bir gündü, ondan dolayı kokuyu almak baya zaman aldı sanırım.

Aşağı inip baktığımızda münibüsün cantı kızmıştı, balata kokusu haricinde cantın sıcaklığından lastiklerden de yanık kokusu geliyordu. Cantlara bidonla su döktü söför ama 3 litre suyun hepsi buhar oldu adeta. Başka su da olmayınca o şekilde devam ettik yola. Daha sonrasında balataları kontrol ettirdiğini de düşünmüyorum.

Erkek öğrenciler, gerekeni yapsaydı,: canta işemek.

• quote:

Orijinalden alıntı: vwag

quote:

İyide benmi yanlış biliyorum el freni balatası ile aracın fren balataları farklı değilmi , fren balatasına ek olarak arkalarda birde el fren balatası bulunmuyormu ki , normal frenlere ne zararı olabilir ?

malesef yanlış biliyorsunuz. el freni ile aracın fren sistemi aynı balatalar üzerinden çalışır.

Expert raporu icin gidildiğinde arka disk raporları bitik olduğunu gösteriyordu , ardından baska bir ustaya raporları göstermek icin gidildiğnde el frenine bağlamıştır o yüzden yoksa balatalar daha yeni sayılır demişti ordan aklımda kalmış bir daha sormalı

• quote:

Orijinalden alıntı: erakcora

quote:

Orijinalden alıntı: teknoturk

Zamanında, liseye gidip geldiğimiz servis aracı 10-15 km boyunca el freni çekili yol yapmıştı. Kokuyu ben farkedip, şöföre söyledim. Rüzgarlı bir gündü, ondan dolayı kokuyu almak baya zaman aldı sanırım.

Aşağı inip baktığımızda münibüsün cantı kızmıştı, balata kokusu haricinde cantın sıcaklığından lastiklerden de yanık kokusu geliyordu. Cantlara bidonla su döktü söför ama 3 litre suyun hepsi buhar oldu adeta. Başka su da olmayınca o şekilde devam ettik yola. Daha sonrasında balataları kontrol ettirdiğini de düşünmüyorum.

Erkek öğrenciler, gerekeni yapsaydı,: canta işemek.

Hiç düşünmemiştim bunu, ihtiyacımız olan meğerse taa içimizdeymiş Servis olayı geçti gitti ama ileride yine bu şekilde bir olay gerçekleşirse umarım aklıma gelir bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: vwag

quote:

Benim arka frenler disk ve el freni icin disk icinde kampana var yani el freni balatalari farkli. Arka frenleri disk olan diger arabalar icin de oyledir diye dusunuyorum.

Ama arkalar kampana ise kesinlikle ayni balatalar dediginiz gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catalyst -- 13 Ocak 2011; 18:03:08 >
  • quote:

Diskli araçlarda el freni balatası ayrı bir balatadır, ama kampanalı fren sistemine sahip araçlarda ayak ve el freni aynı balatayı kullanır.

Soruya gelirsek, eğer çok çekmediyseniz balata biraz aşınır o kadar,fakat fazla çekilmiş ve kampana suya maruz kaldı ise eğilme olabilir.Ustaya götürüp baktırırsanız sorun anlaşılır.Veya fren testi yapan yerler var ( araç muayene istasyonlarındaki gibi) orada fren testine girersenizde herhangi bir sorun olup olmadığı belli olur.
  • konudan biraz farklı ama bende (el freni inmişken) bazen geri geri yokuş çıkmak gerektiğinde koku oluyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Matematik

konudan biraz farklı ama bende (el freni inmişken) bazen geri geri yokuş çıkmak gerektiğinde koku oluyor...

Baskı balatayı yarım debriyaj yaparak yiyorsudur veya geri vites o yokuşu çıkaracak çekişi araca sağlamadığı için baskı-balataya yük bindiriyordur yani zorluyordur bundan dolayı aşınma meydana gelir.Eğer ısrar edersen tamamen bitirirsin zaten baskı-balatayı.
  • Yarım çekili 10 km gitmekten bir şey olmaz. Yalnız araba el freni çekili olduğunda uyarı vermiyor mu? En basit Hyundai'de bile var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tahrikk

Yarım çekili 10 km gitmekten bir şey olmaz. Yalnız araba el freni çekili olduğunda uyarı vermiyor mu? En basit Hyundai'de bile var.

bende aracı yeni aldıgımda gitmiştim 1 2 km önümde kırmızı bşi yanıyor diyorum bu ne yeni aldıgım için bilmiyordum durunca anladım
  • merhaba arkadaşlar bugün sürdüm aracı ani frenler güzeldi yokuş aşağı da denedim, kaçırmadı ışıklarda 10-15 sn kadar deneyebildim. Aracım 2003 Megane Alize bu arada, bundakiler kampana mıdır disk midir yani sözün özü el freni ile normal frenler farklı mı aynı şeye mi bağlıdır yoksa birbirinden bağımsız mıdır
  • Sadece fren balatalarına zarar vermıssın.Gecen gun bende alısverıs merkezınde hareket ettım,kapıdan cıkarken araba bip bip diye otmeye basladı ,bır baktım el frenını ındırmemısım :)
  • boşver takma o kadar ya git bi ustaya ne gerekiyosa yapar belki hiç bişey olmamıştır
  • quote:

Orijinalden alıntı: tenekekutu

quote:

Diskli araçlarda el freni balatası ayrı bir balatadır, ama kampanalı fren sistemine sahip araçlarda ayak ve el freni aynı balatayı kullanır.

Soruya gelirsek, eğer çok çekmediyseniz balata biraz aşınır o kadar,fakat fazla çekilmiş ve kampana suya maruz kaldı ise eğilme olabilir.Ustaya götürüp baktırırsanız sorun anlaşılır.Veya fren testi yapan yerler var ( araç muayene istasyonlarındaki gibi) orada fren testine girersenizde herhangi bir sorun olup olmadığı belli olur.

Bende bundan bahsediyordum.

• servise sokturdum bugün bi sıkıntısı yokmuş çok şükür, yardım eden herkese teşekkürler
    Dilerseniz konuyu "El Freni Çekili Gidenler Kulübü" olarak değiştireyim, aynı sıkıntıyı yaşayanlar gelsin :D
  • Her zaman sorun olmaz ancak el frenini geceden soğukta çekip sabah indirdiğinizde arabanız gitmesse sizde sorlarsanız ve en son çare olarak çözdürürseniz biryerde çektiğinizde araç gitmeye devam edecektir. el freni arkaları tutar. söyle ifade edeyim genelde güç veren tekerlere bağlanmaz. tabi önden çekişli binek araçlar için. frenler 4 tekeri tutar ve aracınızın frenlerine baktığınızda disk frenle kampanayı ayırt etmeniz kolay olacaktır. Disk frenler yüzeyi düz olan plakalardan oluşur ve balatalar açıktadır. kampana sistemi ise kapalı bir sistemdir.
  • Geçmiş olsun hocam. Duruma sevindim. Ayrıca konu epey ilgi gördü. Demek birçok kişinin bu konuda tecrübesi varmış İnternette benzer konular var ama başlığı dediğinizi gibi yaparsanız güzel olur.

Serviste usta ne gibi işlemler yaptı? Biliyorsanız yazar mısınız?

quote:

Orijinalden alıntı: fatguncom

servise sokturdum bugün bi sıkıntısı yokmuş çok şükür, yardım eden herkese teşekkürler
    Dilerseniz konuyu "El Freni Çekili Gidenler Kulübü" olarak değiştireyim, aynı sıkıntıyı yaşayanlar gelsin :D

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.