< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Mart 2023; 9:6:2 > < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
El yapımı Pickit2 VDD voltage level hatası
-
-
Sorun büyük ihtimal 3,3V üretmek için kullanılan BC548 li ortak kollektörlü kısmın yeterli gelmemesinden kaynaklanıyor.
- Bu hem 3,3V luk MCU ları niye programlayamadığınızı
- Hemde VPP volajının üretilmesindeki çöküşü açıklıyor.
Çözüm önerileri:
- Bu kısmı iptal edip LM1117-3,3 bir regülatör bağlarsanız sorun ortadan kalkacaktır.
- Diğer bir öneri C7 (100n) kapasitöre paralel 470uf veya 1000uf bir kapasitör lehimleyip deneyin.
-
VDD'de kısa devre olduğu için VPP test edilemedi diyor. İkinci sefer basınca VPP normal çıkıyor.
VPP'de çökme yok aslında.
Kondansatör ile transistör arasında 2cm kadar bir mesafe var. Bu böyle bir soruna neden olur mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Mart 2023; 11:56:1 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Üstadım Vpp üretmek için Q5 üzerinden L1 bobini belirli bir frekansda GND ye çekiliyor. Bunu VDD_TGT nin anlık kısadevre edilmesi gibi düşünebilirsiniz. Bu noktada Q4 ile üretilen 3.3V kısmı Vpp üretmek için step-up devresini beslemek için yeterli gelmiyor.
Aynı şey chip programlamak için de bu 3.3V regülatör katı dışarıdaki chipi ve kart üzerinde varsa diğer komponentleri beslemeye gücü yetmiyor.
İmkanınız varsa Q4 ü sökün VDD_3V3 hattına dışarıdan 3.3V uygulayın (lm1117-3,3 veya türevi birşey bağlayın) probleminiz çözülecektir.
Diğer (zayıf) ihtimal Q8 in base i ile 2550 nin arasındaki tüm lehim noktalarını R25 in padleride dahil soğuk lehim ihtimaline karşı gözden geçirin.
-
Elimde 78L33 kaldıysa,
Transistör yerine 78L33 taksam, 78L33'ün GND'sini shottky diyot ile 0,3 - 0,4V kadar yükseltsem.
Bu sayede D4 ve D6'nın oluşturduğu voltaj düşümünü dengeleyip çıkışta 3.3V alabilirim.
C7'yi de birazcık yüksek kapasiteli bir elektrolitik kondansatör ile değiştirsem sorun çözülür gibi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Mart 2023; 13:20:46 >
78L33 varsa gnd kısmına diyot eklemeye gerek kalmayacağını düşünüyorum. Eklerseniz D6 üzerinde düşen gerilimi kompanse etmiş olursunuz.
D4 deki düşme çok önemli değil sistemin onu kompanse etmesi gerekir. Üretilen Vpp voltajın seviyesi VPP_FB ile ölçülür, düşük veya yüksek olması durumuna göre Q5 in anahtarlaması değiştirilerek istenen voltaj seviyesi sabit tutulur.
Regülatörü değiştirmeden önce kapasitör eklemeyi deneyin. C7, C2 ve C1 aynı hatta paralel bağlı. Buraya 470uF gibi yüksek bir kondansatör bağlayın. L1 anahtarlanırken ihtiyaç duyulan ani güç ihtiyacını eklenen bu kapasitede depolanan enerji karşılayabilir.
Bana göre kalıcı çözüm sağlam bir 3,3V regülatör katı.
-
3.3V'ta sürekli dalgalanıyor. VDD'yi ekranda 2.8'e ayarlayıp vdd çıkışını manuel olarak aktif edip denedikten sonra zor da olsa okudu.
Vdd çıkışı otomatikteyken hata veriyor. PIC'e manuel olarak VDD verip ardından read yapınca birkaç denemeden sonra görüyor.
Haftasonu gerekli değişiklikleri yapacağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 15 Mart 2023; 22:19:48 >
Sizdeki el yapımı programlayıcıda "Otomatik Vdd" maalesef desteklenmiyor. Orjinal programlayıcı şemasında 2550 nin C2 pini aşağıdaki resimdeki gibi VDD_TGT_ADJ olarak kullanılıyor.
Seçilen mcu ya göre gerekli olan Vdd voltaj seviyesi (3.3V veya 5V) ayarı veya kartın kendi beslemesi varsa Vdd nin kesilmesi C2 pini ile yapılıyor.
Sizin devrede bu pin boşta. Manuel olarak kullanmak zorundasınız :(
-
VDD' ayarı yok, ama Vdd açma kapama var.
Harici VDD algılaması yanılmıyorsam Q9 ile yapılıyor. Cihaz dışarıya VDD vermeden önce VDD_TGT_N ucunu aktif ederek VDD_TGT_P'den geri besleme alıp alamadığını kontrol etmekte. Harici VDD algılanamazsa VDD_TGT_P ucundan Q10'u açarak dışarıya VDD çıkışı vermekte. Harici VDD algılama düzgün çalışmakta, voltajı verince hemen algılıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 16 Mart 2023; 13:41:54 >
Evet haklısınız. Vdd açma-kapatma özelliği sizin devrede de var. Q9 ve Q10 a dikkat etmediğim için otomatik voltaj seviyesi kısmı ile yapılıyor gibi yorumladım. En azından iyi bir haber :)
-
Kapasitör sorunu çözmedi hocam.
Yazılımın kaynak kodlarında düzenleme yaparak çözmeye çalışacağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 4 Nisan 2023; 18:40:35 >
Üstadım bana sorarsanız yazılımın kaynak kodları ile farklı bir yol denemek yerine donanım-devre kısmına yoğunlaşırdım. Pc yazılımı zaten çalışıyor ve kullanılıyor, programlayıcının içine attığınız firmwarede zaten kullanılan firmware. Bu ikisinden emin olduktan sonra, biraz ara verip farklı bir gözle yeniden devre üzerine yoğunlaşmak daha doğru olur gibi.
Tüm kontrol edilecek noktalar kontrol edildi ve çalışıyor sorun başka yerde sendromunu yaşıyorsanız bu his konusunda yanlız değilsiniz. Zaman zaman benimde başıma geliyor. Tecrübe ile sabit, mutlaka gözden kaçan atlanan bir nokta çıkıyor.
-
Merhaba.
Yazılımda yapılan bir değişiklik ile çözüldü.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 30 Eylül 2023; 21:46:35 >
Probleminizin çözülmesine sevindim.
-
Ama nasıl çözüldüğünüde paylaşmanız lazım başka karşılaşan olursa yardımcı olur hayırlı günler.
-
Pickit Minus yazılımının 3.21.05 sürümünde, ini dosyası içerisine VDED adında bir yapılandırma anahtarı eklendi. Anahtar aktive edildiğinde VDD hatası gözardı edilmektedir.
kair.usPICkitminus - updated software and device file for PICkit 2 and PICkit 3http://kair.us/projects/pickitminus/index.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 1 Ekim 2023; 17:2:49 >
Çok teşekkürler güle güle kullanın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X