Şimdi Ara

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ OKUYUN LÜTFEN! (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
342
Cevap
38
Favori
251.127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: RuSH86

quote:

Orijinalden alıntı: emre010

herkes ayrı bişey söylüyo herkesin görüşü farklı... sonuç olarak biz hala bu bölümü okumaya çalışan öğrenciler olarak bu karmaşada kendimizi nasıl geliştirebiliriz ki?? mutlaka bi yolu var yapan yapıyo ama yapamayanların çoğunlukta olduğu bi üniversitede erciyes üniversitesinde okuyorum okuyamıyorum daha doğrusu.. kafamızı derslerden kaldıramıyoruz öyle aa ba tipinde notlarımızsda yok ve kendimizi geliştirme adına ufacık bi teşvik önümüzü aydınlatacak ne bi hoca ne bi mühendis tanıdığımız var.. organizeye gidip firmaların güvenliklerinden içeri bile geçemiyoruz tüm bunların içinde okuması bu kadar ozr olan bi okulu binbir emekle çabayla zorlukla bitirmek mi yoksa kendini geliştirerek bitirmek mi yapabileceğimiz..2. sınıfa geçtim ben ve birçok arkadaşım aynı durumdayız mezun olunca ne olacağımızı bahsedildiği gibi asgari ücret ayarında çalşıacağımızı görmek yada sizlerden duymak zaten pek hevesli olmayan bizleri iyice karamsar yapıyo...madem o paraya çalışacaktım ne diye 5 6 yıl okuyorum gider asgari ücrete garson olurudm .. bide diğer grup var kendini geliştirdin takdirde paraya para demezsin tarafı..peki ama nasıl olacak bu kendini geliştrime ?? var mı önerileriniz ne kursu ne programı 3. dil ne önerirsiniz mesela yada bu kendini geliştime işine kendini hiç geliştirmemiş biri olarak nereden başlamak en doğru olur ?? mutlaka kızanlar olacaktır ama ben benim gibiler var biliyorum arkadaşlar....

eğer piyasada arge mühendisi olarak çalışmak istiyorsan öncelikle C ve embedded programlama bilgini geliştirmeni öneririm. piyasanın büyük kısmı embedded çalışıyor. kendine pic deneme seti alıp kendini geliştirmeye başlayabilirsin. eğer arge müh olmak istemiyorsan network sertifikası alıp üstüne bir de ingilizceni geliştirmeni öneririm.

bu arada asgari ücretle çalışan mühendisler genellikle sıfır bilgi ile mezun olanlardır. iş verenler onları yetiştirilmek üzere aldıkları için, mesleğiyle ilgili firmaya para kazandıramıyorsa asgari ücret veriyorlar. biraz kendini geliştirirsen 1250TL ve yukarısında ilk işine başlarsın. ama o söylenen 4-5bin TL ler uçuk rakamlar. yeni mezuna kolay kolay kimse o rakamları vermiyor. büyük kurumsal firmalar bile işe alana kadar binbir takla attırıp binbir naz yaptıktan sonra 2500TL civarı rakamla başlatıyorlar.

Alıntıları Göster
    Öncelikle herkese beyan ettikleri iyi kötü fikirlerden dolayı teşekkürler.ben ist da bi vakıf univ de 2. sınıf eem öğrencisiyim.hocamız ders anlatamayan sınav yapamayan bizimle ilgilenmeyen biri. tek vasfı seminerler duzenliyip buyuk firmalarla okulu anlastırmak.staj ve is icin buyuk kolaylık olacagı soyleniyor . iyi uni kötü üni muhabbetine gelirsek. zaten öss saglıksız br sınavdır bu konuyu irdelemicem cunku yuksek yapan arkadaslar tartısma yaratabilir. girdiginiz okul önemlidir malesef ama bu önemi siz kucultebilirsiniz. ustune master belki doktora veya cap gibi seylerle cv yi doldurursanız orda sap gibi kocaman uni ismi yazma 2-3-4 tane uni ismi yazar ki o zaman tek bi odtü den iyidir bence . yabancı dil zaten ing yi saymıyorum ben ustune almanca ve cince dusunuyorum 1 er senemi ayırıp yıl sonunda o ulkelere gidip halledicem. merak en buyuk yardmcıdır muhendislikte denildigi gibi bu bi meslekten otedir. oyle adamlar varki ortalaması 4 e yakın yuzune vursan hoyt demez okulu da iyidir inektir kendisi gider is basvurusna alırlar bunu cay getir derse biri getirir dosyaları falan da duzenler utanmadan. uni niz isimsiz dahi olsa once kendinizin kıymetini bilin yeni gelin gibi isverenin her dedigine evet derseniz valla yer bile supurttururler adama . ama kendine guvenmen icin de bi birikimin olması lazım C/C++ biliorum autocad pspice 3dsmax biliorm. ing ana dilim gibi 4 ay usa da bulundum almanca katıcam ustune cince de gelcek bu arada isim zaten belli gibi thy giricem gibi gorunuor yarı burslu okuyorum okulumun en yuksek puanıyla girdim benm girdigim sene tam burs yoktu 1 sene sonra acıldı benim girdigim sıralamayla aldı(moral coktu :D ) sonraki sene öss girdm hazırlanamdan tutmadı ortalamam 2.02 1.99 olsa bursum gidicekti okulu bırakıcaktım. iste hayat bu :D

• quote:

Orijinalden alıntı: TheTall

Öncelikle herkese beyan ettikleri iyi kötü fikirlerden dolayı teşekkürler.ben ist da bi vakıf univ de 2. sınıf eem öğrencisiyim.hocamız ders anlatamayan sınav yapamayan bizimle ilgilenmeyen biri. tek vasfı seminerler duzenliyip buyuk firmalarla okulu anlastırmak.staj ve is icin buyuk kolaylık olacagı soyleniyor . iyi uni kötü üni muhabbetine gelirsek. zaten öss saglıksız br sınavdır bu konuyu irdelemicem cunku yuksek yapan arkadaslar tartısma yaratabilir. girdiginiz okul önemlidir malesef ama bu önemi siz kucultebilirsiniz. ustune master belki doktora veya cap gibi seylerle cv yi doldurursanız orda sap gibi kocaman uni ismi yazma 2-3-4 tane uni ismi yazar ki o zaman tek bi odtü den iyidir bence . yabancı dil zaten ing yi saymıyorum ben ustune almanca ve cince dusunuyorum 1 er senemi ayırıp yıl sonunda o ulkelere gidip halledicem. merak en buyuk yardmcıdır muhendislikte denildigi gibi bu bi meslekten otedir. oyle adamlar varki ortalaması 4 e yakın yuzune vursan hoyt demez okulu da iyidir inektir kendisi gider is basvurusna alırlar bunu cay getir derse biri getirir dosyaları falan da duzenler utanmadan. uni niz isimsiz dahi olsa once kendinizin kıymetini bilin yeni gelin gibi isverenin her dedigine evet derseniz valla yer bile supurttururler adama . ama kendine guvenmen icin de bi birikimin olması lazım C/C++ biliorum autocad pspice 3dsmax biliorm. ing ana dilim gibi 4 ay usa da bulundum almanca katıcam ustune cince de gelcek bu arada isim zaten belli gibi thy giricem gibi gorunuor yarı burslu okuyorum okulumun en yuksek puanıyla girdim benm girdigim sene tam burs yoktu 1 sene sonra acıldı benim girdigim sıralamayla aldı(moral coktu :D ) sonraki sene öss girdm hazırlanamdan tutmadı ortalamam 2.02 1.99 olsa bursum gidicekti okulu bırakıcaktım. iste hayat bu :D

Kardeş bence siz boykot edin o hocayı gönderin :) akademik kadro çok önemlidir.Heleki vakıf üniversitesinde genelde akademik kadrolar iyi olur.Bizim bölüm başkanı Türkiyede 4 senede boğaziçi eem, boğaziçi fizik ve boğaziçi matematik bölümlerini bitirmiş.yani millet çift anadal yaparken bu adam triple anadal yapmış :) Çok şükür bizim akademisyenler iyiymiş kıymetlerini anladım şimdi.

Bu arada söylediğin şeyler %100 doğrudur katılıyorum sana kardeşim

• quote:

Söylediklerinin tamamına katılıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: RuSH86

quote:

Söylediklerinin tamamına katılıyorum

Alıntıları Göster
    teknik lise bitirip yatay geçişle myo okuyup dgs ile mühendis olanlar ne kadar maaşla başlarlar? sonuçta ustalık ve işyeri açma belgesi var teknik lise 4 myo 2 (iki senede bitse ) bide mühendislik 3 9 senedir bu işin eğitimini almış oluyor iyi bi ücretle başlarlar heralde

• quote:

Orijinalden alıntı: cerberus_tr.666

teknik lise bitirip yatay geçişle myo okuyup dgs ile mühendis olanlar ne kadar maaşla başlarlar? sonuçta ustalık ve işyeri açma belgesi var teknik lise 4 myo 2 (iki senede bitse ) bide mühendislik 3 9 senedir bu işin eğitimini almış oluyor iyi bi ücretle başlarlar heralde

Alıntıları Göster
    herkese yetecek kadar iş var, aç gözlü olmayın :D

• bazı yanlışlar var düzelteyim bir ee olarak

quote:

Orijinalden alıntı: cmyildiz

"Elektrik-elektronik mühendisliği" diye bir meslek olmadığını ısrarla iddia eden kişiler var.Neymiş efendim böyle bir ünvan olamazmış.Ya elektrik mühendisi olabilirmişsin yada elektronik mühendisi olabilirmişsin.İkisi çok farklı alanlarmış.Bunu ilk defa YÖK uydurmuş.Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bişey yokmuş.Bunu iddia edenler sadece elektrik mühendisleridir.Yine aynı tutum Elektrik mühendisleri odası (EMO) tarafından dile getiriliyor.Hatta tercih yapacak öğrenciler için bildiri hazırlayıp sitelerine koymuşlar dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur tamamen uydurmadır diye.Dikkat ederseniz EMO'nun yönetimindekilerin sadece elektrik mühendisi olduğunu görürsünüz.Elektrik ve elektronik mühendisi olamamanın vermiş olduğu eziklikle bu düşünceyi hararetle savunmaktadırlar.
    Bu kafadaki insanların dünyadan haberleri yok herhalde.YÖK Türk toplumana özgü bölümler dışında hiç bir zaman kafasından program adı uydurmamıştır.Bütün programlar uluslararası UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) kurumu ile uyumlu haldedir.Bütün programların kendilerine has UCAS kodları bulunmaktadır.Olmadığı iddia edilen Elektrik ve elektronik mühendisliği programının kodu UCAS H600'dür.Merak eden arkadaşlar google'a UCAS H600 yazarak hangi üniversitelerde Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünün olduğunu görebilirler.Dünyada binlerce üniversitede bu program adıyla bu meslek ünvanı vardır.Diplomalarındada "electrical and electronics engineer" yazar.Elimde bu diplomaların elektronik ortamdaki görüntüleride mevcuttur.
    Böyle bir bölüm olmadığını söyleyenler birde şunu söylüyorlar.Elektrik kuvvetli akımmış elektronik zayıf akımmış.Buda yanlış.Bilgisayarımızı çalıştıran elektrik değil başka bişey sanki.Elektrik ile elektroniği birbirinden ayıran literatürde akımın zayıf yada kuvvetli oluşu değildir.elektronik cihazlarda elektrikle çalışır.Elektronik elektriğin biraz daha özelleşmiş alt dalıdır ve elektronik elektriğin transistörle özelleşmiş konusudur.Yani elektronik demek transistör barındıran elektrik devrelerinin özelleşmiş adıdır.
    Ben elektrik ve elektronik mühendisliğindeyim diye bu ispatı yazmadım.Bu bölümü tercih etmeden önce bunun farkında olduğum için bu bölümü seçtim.Olmayan bir mesleği yazmak istemezdim elbetteki.Bu bölümü tercih edecek üniversite adayları gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.
    Bunlardan haberi olmayanlar ve saçmalık olduğunu iddia edenler yurtdışındaki üniversitelerin program isimlerini dikkatle incelemelerini tavsiye ederim.Sadece bu elektrik ve elektronik mühendisliğinde geçerli değil.
    Örneğin; İnşaat ve çevre mühendisliği, kimya ve biyoloji mühendisliği, elektrik ve bilgisayar mühendisliği, elektrik ve işletme mühendisliği gibi birçok çift disiplin programlar vardır.Hatta dünyada elektrik mühendisliğinin ilk açıldığı amerikan MIT üniversitesinde bile bölümün adı "elektrik ve bilgisayar mühendisliği"dir.Dünyada ve Türkiyede de hiçbir firma programın adına takılmaz.Önemli olan işi yapabileceğinizdir.Aynı şekilde yalnızca elektrik mühendisi olan biriside elektronik üzerine kendisini geliştirdiyse kimse "olmaz senin diplomanda elektronik yazmıyor bizle çalışamazsın" diye bir şey söylemez.Mühim olan tamamiyle kişinin kendisini geliştirmesidir.
    EMO'nun bu tutumu yüzünden sadece kamuda çalışacak olan elektrik ve elektronik mühendislerinin canı yanmaktadır.Özel sektörde kesinlikle böyle bir ayrım bulunmamaktadır.Transkriptlerinde "yüksek gerilim tekniği, elektrik makinaları, elektrik üretim, iletimi dağıtım (herhangi biri) dersleri bulunan elektrik ve elektronik mühendislerinde zaten EMO'dan elektrik mühendisliği yetkisi edinebilmektedirler.Zaten bu yüzden artık Türkiyedeki elektrik ve elektronik mühendisliği bölümleri bu şart dersleride artık müfredatlarına koymaya başlamıştır.
    Sonuç olarak elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği mezunların uygulamada birbirlerinden farkları bölümlerinin isimleri değil kendilerini ne kadar geliştirdiğidir.Seçtikleri alt dallarda aranan mühendisler olmaya çalışmalıdırlar.

dünyada Türkiye'deki gibi eee eğitimi harbiden yoktur. mit de okutulan elektrik ve bilgisayar mühendisliğinde olay güç sistemleri alanında bilgisayarla simülasyon yapabilme yetisini kazandırmasıdır. adamlar trafo, generatör, kesici ayırıcı, kd hesapları vb. olayını öğrenir yani. galiba siz hem pc yazılım donanım öğrenen hem de elektrik eğitimi veriliyor sandınız ama buradaki elektrik mühendisliği tanımana çok daha benzer yurtdışındaki eee'ler
    elektrik elektronik okumamanın ezikliği filan yazmışsınız, hemen öğrenci psikolojisinden, heyecanından çıkmanızı öneririm. her ilde eem varken em 3 tanedir, puan ortalamasını alırsanız hangi meslek sahibi olmak daha zor ortaya çıkar.

quote:

Ayrıca benim bulunduğum üniversiteden (istanbuldaki bir vakıf üniversitesi) aynı bölümden bir arkadaşım mezun olduğu gibi THYde 5bin lira maaşla işe başlamıştır.Yine aynı okuldan bilgisayar mühendisliğinden mezun arkadaşım THYde 4bin 200 lira maaşla işe başlamıştır.Acaba benim çevrem mi sadece böyle diye düşünmeye başladım.Yada herkes burda çok karamsar.

thy tekniğe girmişse girişte öyle bir para yok, bir dönem çalıştım orada kim ne alır bilirim
    arkadaşınız biraz yüksekten uçmuş, yeni mezuna o paraları vermiyorlar.

quote:

zaten devlette mühendislere verilen en düşük maaş 2,628 liradır

devlette ortalama 2000-2200 tl maaş alınır o yazdığınız da abartılı.

yani şu anda piyasayı bilmediğiniz için çok normal düşünmeniz gelecekle ilgili. elektrik elektronik mühendisliği iyi bölümdür
    tanıdığınız varsa filan hayatta boşta kalmazsınız.
    ama mezun olunca çok duyarsınız ya elektrik ya elektronik okunur ikisini beraber öğreten okul nasıl olur diye.
    ben o kadar karamsar değilim bölümünüz hakkında.
    inşallah Allah herkese istediği işler bol paralar nasip eder.
    .

• quote:

Orijinalden alıntı: natbolad

bazı yanlışlar var düzelteyim bir ee olarak

quote:

"Elektrik-elektronik mühendisliği" diye bir meslek olmadığını ısrarla iddia eden kişiler var.Neymiş efendim böyle bir ünvan olamazmış.Ya elektrik mühendisi olabilirmişsin yada elektronik mühendisi olabilirmişsin.İkisi çok farklı alanlarmış.Bunu ilk defa YÖK uydurmuş.Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bişey yokmuş.Bunu iddia edenler sadece elektrik mühendisleridir.Yine aynı tutum Elektrik mühendisleri odası (EMO) tarafından dile getiriliyor.Hatta tercih yapacak öğrenciler için bildiri hazırlayıp sitelerine koymuşlar dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur tamamen uydurmadır diye.Dikkat ederseniz EMO'nun yönetimindekilerin sadece elektrik mühendisi olduğunu görürsünüz.Elektrik ve elektronik mühendisi olamamanın vermiş olduğu eziklikle bu düşünceyi hararetle savunmaktadırlar.
    Bu kafadaki insanların dünyadan haberleri yok herhalde.YÖK Türk toplumana özgü bölümler dışında hiç bir zaman kafasından program adı uydurmamıştır.Bütün programlar uluslararası UCAS (Universities & Colleges Admissions Service) kurumu ile uyumlu haldedir.Bütün programların kendilerine has UCAS kodları bulunmaktadır.Olmadığı iddia edilen Elektrik ve elektronik mühendisliği programının kodu UCAS H600'dür.Merak eden arkadaşlar google'a UCAS H600 yazarak hangi üniversitelerde Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünün olduğunu görebilirler.Dünyada binlerce üniversitede bu program adıyla bu meslek ünvanı vardır.Diplomalarındada "electrical and electronics engineer" yazar.Elimde bu diplomaların elektronik ortamdaki görüntüleride mevcuttur.
    Böyle bir bölüm olmadığını söyleyenler birde şunu söylüyorlar.Elektrik kuvvetli akımmış elektronik zayıf akımmış.Buda yanlış.Bilgisayarımızı çalıştıran elektrik değil başka bişey sanki.Elektrik ile elektroniği birbirinden ayıran literatürde akımın zayıf yada kuvvetli oluşu değildir.elektronik cihazlarda elektrikle çalışır.Elektronik elektriğin biraz daha özelleşmiş alt dalıdır ve elektronik elektriğin transistörle özelleşmiş konusudur.Yani elektronik demek transistör barındıran elektrik devrelerinin özelleşmiş adıdır.
    Ben elektrik ve elektronik mühendisliğindeyim diye bu ispatı yazmadım.Bu bölümü tercih etmeden önce bunun farkında olduğum için bu bölümü seçtim.Olmayan bir mesleği yazmak istemezdim elbetteki.Bu bölümü tercih edecek üniversite adayları gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.
    Bunlardan haberi olmayanlar ve saçmalık olduğunu iddia edenler yurtdışındaki üniversitelerin program isimlerini dikkatle incelemelerini tavsiye ederim.Sadece bu elektrik ve elektronik mühendisliğinde geçerli değil.
    Örneğin; İnşaat ve çevre mühendisliği, kimya ve biyoloji mühendisliği, elektrik ve bilgisayar mühendisliği, elektrik ve işletme mühendisliği gibi birçok çift disiplin programlar vardır.Hatta dünyada elektrik mühendisliğinin ilk açıldığı amerikan MIT üniversitesinde bile bölümün adı "elektrik ve bilgisayar mühendisliği"dir.Dünyada ve Türkiyede de hiçbir firma programın adına takılmaz.Önemli olan işi yapabileceğinizdir.Aynı şekilde yalnızca elektrik mühendisi olan biriside elektronik üzerine kendisini geliştirdiyse kimse "olmaz senin diplomanda elektronik yazmıyor bizle çalışamazsın" diye bir şey söylemez.Mühim olan tamamiyle kişinin kendisini geliştirmesidir.
    EMO'nun bu tutumu yüzünden sadece kamuda çalışacak olan elektrik ve elektronik mühendislerinin canı yanmaktadır.Özel sektörde kesinlikle böyle bir ayrım bulunmamaktadır.Transkriptlerinde "yüksek gerilim tekniği, elektrik makinaları, elektrik üretim, iletimi dağıtım (herhangi biri) dersleri bulunan elektrik ve elektronik mühendislerinde zaten EMO'dan elektrik mühendisliği yetkisi edinebilmektedirler.Zaten bu yüzden artık Türkiyedeki elektrik ve elektronik mühendisliği bölümleri bu şart dersleride artık müfredatlarına koymaya başlamıştır.
    Sonuç olarak elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği mezunların uygulamada birbirlerinden farkları bölümlerinin isimleri değil kendilerini ne kadar geliştirdiğidir.Seçtikleri alt dallarda aranan mühendisler olmaya çalışmalıdırlar.

dünyada Türkiye'deki gibi eee eğitimi harbiden yoktur. mit de okutulan elektrik ve bilgisayar mühendisliğinde olay güç sistemleri alanında bilgisayarla simülasyon yapabilme yetisini kazandırmasıdır. adamlar trafo, generatör, kesici ayırıcı, kd hesapları vb. olayını öğrenir yani. galiba siz hem pc yazılım donanım öğrenen hem de elektrik eğitimi veriliyor sandınız ama buradaki elektrik mühendisliği tanımana çok daha benzer yurtdışındaki eee'ler
    elektrik elektronik okumamanın ezikliği filan yazmışsınız, hemen öğrenci psikolojisinden, heyecanından çıkmanızı öneririm. her ilde eem varken em 3 tanedir, puan ortalamasını alırsanız hangi meslek sahibi olmak daha zor ortaya çıkar.

quote:

Ayrıca benim bulunduğum üniversiteden (istanbuldaki bir vakıf üniversitesi) aynı bölümden bir arkadaşım mezun olduğu gibi THYde 5bin lira maaşla işe başlamıştır.Yine aynı okuldan bilgisayar mühendisliğinden mezun arkadaşım THYde 4bin 200 lira maaşla işe başlamıştır.Acaba benim çevrem mi sadece böyle diye düşünmeye başladım.Yada herkes burda çok karamsar.

thy tekniğe girmişse girişte öyle bir para yok, bir dönem çalıştım orada kim ne alır bilirim

quote:

yani şu anda piyasayı bilmediğiniz için çok normal düşünmeniz gelecekle ilgili. elektrik elektronik mühendisliği iyi bölümdür
    ama mezun olunca çok duyarsınız ya elektrik ya elektronik okunur ikisini beraber öğreten okul nasıl olur diye.
    .

Alıntıları Göster
    Canım kardeşim sanki Türkiyedeki elektrik mühendisliği eğitimi yurtdışındaki elektrik mühendisliğiyle çok mu örtüşüyor?Elektrik ve Bilgisayar mühendisliği bölümünde Türkiyedeki bilgisayar mühendisliğinden çok daha kapsamlı bir bilgisayar mühendisliği eğitimi verilmekte.Bunları buraya kafamdan yazmıyorum.MIT de elektrik ve bilgisayar mühendisliğini bitirmiş biri tabikide Türkiyedeki bilgisayar mühendisliğinde okuyanlardan daha iyi yazılım bilir.Bilgisayar mühendisliğinden mezun çok tanıdığım var.Bir kaç programlama dilinden yarım yamalak bir şeyler öğrenmiş mezun olmuş.Sen burda eğitim kalitesini kastetmişsin.İngilteredeki üniversitelerin elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerindeki müfredatlarına bakmanı tavsiye ederim.Çünkü gayet Türkiyedeki eem bölümleriyle örtüşmekte.Birazcık bakarsan göreceksin.

Ayrıca verdiğim maaş miktarları kesinlikle doğrudur.Bizzat tanıdığım arkadaşım 5bin lira ile işe başladı.Emlak kredisi için maaş bordrosu gerekti.Kendi gözlerimle gördüm maaşını.En düşüm mühendis maaşı devletti dediğim miktardadır. Resmi bir rakamdır.

Gelelim canım kardeşim sen hala eem diye bölüm yoktur diyenlerdensin.Buyur biraz göz at.

"Elektrik ve Elektronik Mühendisliği" bölümüne dünyadan bir kaç örnek
    http://www.sce.ac.il/eng/activity_electronics.php?cat=923&in=0
    http://www.hit.ac.il/web/eng/units.asp?cat=42&in=0
    http://www.afeka.ac.il/Electrical_Engineering_en.aspx
    http://www.braude.ac.il/Apps/WW/Page.aspx?ws=ef9f2e7e-ed86-4272-ac43-97a63f6ed3cd&page=ea30978c-b37f-491f-8f54-449734560054
    http://www.sce.ac.il/eng/activity_electronics.php
    http://www.ruppin.ac.il/pages_e/1934.aspx
    http://www.braude.ac.il/Apps/WW/Page.aspx?ws=ef9f2e7e-ed86-4272-ac43-97a63f6ed3cd&page=ea30978c-b37f-491f-8f54-449734560054
    http://www.kinneret.ac.il/SiteFiles/1/372/15271.asp
    http://www.hit.ac.il/web/eng/units.asp?cat=42&in=0
    http://www.ariel.ac.il/ee/About.aspx
    http://www.afeka.ac.il/Electrical_Engineering_en.aspx
    http://fontys.edu/electrical.electronic.engineering.73220.aspx
    http://www.qtac.edu.au/Courses/courses/guide2012/234962.htm
    http://www.informaticsgroup.com/programmes/bachelor/bachelor_usq_engelectricalelect_241104.htm
    http://www.ee.mu.oz.au/index.php
    http://www1.eleceng.adelaide.edu.au/
    http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/beng_beelec&es1.html
    http://www.usq.edu.au/engsurv/areas/elec
    http://www.ku.edu.np/ee/
    http://www.ucc.ie/en/eleceng/people/academic/marnanel/
    http://www.eee.nuigalway.ie/
    http://www.s-ee.t.kyoto-u.ac.jp/en/index.html?set_language=en
    http://www.eee.tut.ac.jp/
    http://www.eedept.kobe-u.ac.jp/
    http://www.u.ee.titech.ac.jp/eng/introduce.html
    http://www.elec.mie-u.ac.jp/index_e.html
    http://www.gse.ibaraki.ac.jp/en/major/master/ee/index.html
    http://www.ce.nihon-u.ac.jp/english/organizations.html#undergraduate
    http://www.eee.nagasaki-u.ac.jp/
    http://www.ee.ehime-u.ac.jp/English/english_top.html
    ve İngilteredeki üniversitelerin bir çoğu
    http://www.ecs.csus.edu/eee/update08/index.html AMERİKA

• quote:

Orijinalden alıntı: natbolad

bazı yanlışlar var düzelteyim bir ee olarak

quote:

quote:

quote:

.

Alıntıları Göster
    .

Piyasayı bilmediğimi sanmışsın canım kardeşim fakat ben 2.sınıfta iken Alman bir şirkette işe başlamıştım.Hatfada 3 gün gidiyordum.Hem okudum hemde fazlaca piyasanın içinde bulundum.Ve söyleyeceğim şudurki bölümün ismin ne olduğu hiç farketmiyor.Bölümünün isminin içinde elektrik yada elektronik kelimelerinin birisi geçtiği takdirde bu yeterlidir.Gerisi tamamen ne bildiğinle ilgili.Ben elektrik mühendisliğinde okusaydımda yine aynı yerde olacaktım hiçbirşey değişmeyecekti.Benim anlatmaya çalıştımğım tek şey budur.Kendini geliştiren işi götürür.İkinci bi derdim eem diye bölüm yoktur diyenlere dünyadan haberlerinin olmadığını söylemekti.Sanıyorum verdiğim bir kaç link artık herkesin inanması için işe yarayacaktır.Eğer yine tatmin olmayanlar varsa linkleri arttırabilirim.Ama gereği olduğu zannetmiyorum.Zaten herşey gözler önünde.Var mıymış yok muymuş herkes görmüş oldu.İsteyen arkadaşlara yurtdışındaki eem bölümlerinin tanıtım broşürlerinide yollayabilirim.Ders müfredatlarınıda inceleyebilirler.

• sayın cmyildiz.
    önce bi soluklanın sakin olun, sinirlenmeniz bana canım kardeşim ya da senli benli konuşma yetkisini size vermez.
    yaptığınız terbiyesizliği daha bir öğrenci olmanıza bağlıyorum, o kendinizi çok içinde sandığınız piyasada bu tavırla çok barındırmazlar benden söylemesi.

kendimi kısaca tanıtayım; Ford otosan, siemens ve thy teknik'te çalışmış bir elektrik mühendisiyim,
    alıntılarla yanıt vereyim ama çok uzatma niyetinde değilim.

quote:

Canım kardeşim sanki Türkiyedeki elektrik mühendisliği eğitimi yurtdışındaki elektrik mühendisliğiyle çok mu örtüşüyor?Elektrik ve Bilgisayar mühendisliği bölümünde Türkiyedeki bilgisayar mühendisliğinden çok daha kapsamlı bir bilgisayar mühendisliği eğitimi verilmekte.Bunları buraya kafamdan yazmıyorum.MIT de elektrik ve bilgisayar mühendisliğini bitirmiş biri tabikide Türkiyedeki bilgisayar mühendisliğinde okuyanlardan daha iyi yazılım bilir.Bilgisayar mühendisliğinden mezun çok tanıdığım var.Bir kaç programlama dilinden yarım yamalak bir şeyler öğrenmiş mezun olmuş.Sen burda eğitim kalitesini kastetmişsin.İngilteredeki üniversitelerin elektrik ve elektronik mühendisliği bölümlerindeki müfredatlarına bakmanı tavsiye ederim.Çünkü gayet Türkiyedeki eem bölümleriyle örtüşmekte.Birazcık bakarsan göreceksin.

Ayrıca verdiğim maaş miktarları kesinlikle doğrudur.Bizzat tanıdığım arkadaşım 5bin lira ile işe başladı.Emlak kredisi için maaş bordrosu gerekti.Kendi gözlerimle gördüm maaşını.En düşüm mühendis maaşı devletti dediğim miktardadır. Resmi bir rakamdır.

Gelelim canım kardeşim sen hala eem diye bölüm yoktur diyenlerdensin.Buyur biraz göz at.

1- en iyi bölüm elektrik elektronik gibi hissiyatla yazılmış çarpıtma şeyler, MIT nasıl bir ortam sanılıyorsa computer science yazılınca title'da galiba buradaki bütün bilg mühlerden daha çok donanım yazılım bilgisi verilmeli gibi geliyor insanlara. bakın ülkemizdeki eğitim çoğu yabancı ülkedeki eğitime benzemez. adamlar komple mühendis çıkarır, çoğu dersleri çoğu mühendislikte ortaktır falan filan. yani adamlarda sistem farklı, bologna süreci ya da tam uyum olduğunda lisans düzeyinde karşılaştırma yapılabilir. bunları da MIT'de eğitim alan bir elektrik mühendisi hocam söylemişti, işkembeden atılma şeyler değil.

2-en düşük mühendis maaşı o değildir, haber sitelerinde vb. okuduğunuzu varsayıyorum lakin o 1/4 büro mühendisi maaşıdır. şu anda yeni mezun sıfır giren adam yazdığım maaşları alacaktır, buşuna milleti heveslendirmeyin
    her kuruma göre değişen maaşlar şurada var, inceleyin bakalım o en düşük maaştan daha düşük maaş var mı yok mu
    http://forum.memurlar.net/konu/1285430/?page=6

3-o adam thy'den yeni mezun deneyimsiz 5bin lira ile işe başladıysa ben yanlış thy'de çalıştım ya da başbakanın oğlu gibi bir torpili var.
    elektrik bakım şefi Zeki bey ben oradan ayrıldığımda 5bin tl alıyordu 2 sene önce, şef diyorum 15 sene çalışmış kurumda tek adam buraya dikkat.

quote:

Piyasayı bilmediğimi sanmışsın canım kardeşim fakat ben 2.sınıfta iken Alman bir şirkette işe başlamıştım.Hatfada 3 gün gidiyordum.Hem okudum hemde fazlaca piyasanın içinde bulundum.Ve söyleyeceğim şudurki bölümün ismin ne olduğu hiç farketmiyor.Bölümünün isminin içinde elektrik yada elektronik kelimelerinin birisi geçtiği takdirde bu yeterlidir.Gerisi tamamen ne bildiğinle ilgili.Ben elektrik mühendisliğinde okusaydımda yine aynı yerde olacaktım hiçbirşey değişmeyecekti.Benim anlatmaya çalıştımğım tek şey budur.Kendini geliştiren işi götürür.İkinci bi derdim eem diye bölüm yoktur diyenlere dünyadan haberlerinin olmadığını söylemekti.Sanıyorum verdiğim bir kaç link artık herkesin inanması için işe yarayacaktır.Eğer yine tatmin olmayanlar varsa linkleri arttırabilirim.Ama gereği olduğu zannetmiyorum.Zaten herşey gözler önünde.Var mıymış yok muymuş herkes görmüş oldu.İsteyen arkadaşlara yurtdışındaki eem bölümlerinin tanıtım broşürlerinide yollayabilirim.Ders müfredatlarınıda inceleyebilirler.

iddiamın arkasındayım, dünyada bizim gibi eğitimi olan eem yoktur bu kadar basit. ha odtü ve bilkent'te yurtdışı entegreli ders programı olabilir ama yazdığım eğitim olarak ''hem elektrikçi hem elektronikçisin, hadi bu transistör, yazılım öğren bu da iletim hattı sehim hesabı'' gibi bir anlayışa sahip olunmadığıdır. adamlar çok genel eğitim verirler ama senin yetki alanın hepsini kapsar gibi anlayışla davranmazlar.

ben eee diye bir mühendislik yok demedim aksine iyi bölüm olduğunu ve de iyi konumda olduğunu söyledim. ünvanın önemsiz olduğu konusuna da katılıyorum, zaten ben eee miş ee miş çok takıntı yapan biri değilim, orada da belirtmiştim ben öyle düşünmüyorum diyerek.

ben lojik devreler 1 2, mikroişlemciler, genel elektronik, magnetik alan teo, endüstriyel elektronik gibi dersler gördüm, ama kendimi elektroniğin e'sini bilmez sadece kullanır görüyorum. o dersler aynen yurtdışı eğitimindeki gibi genel kültür amaçlı tuz biber.
    tek alanda uzmanlaşma isteğim ve piyasadaki tanıdıklarımla ya elektrik ya da elektronik yazdım. elektrik mühendisi oldum.
    en azından şunu yarım bunu çeyrek biliyorum değil elektriği tam biliyorum diyebiliyorum. kafam rahat, bazı şeyleri kanıtlamak için 25 tane okul ders programı kopyalayıp varlığımı kanıtlama gayretine girmiyorum. işime gücüme bakıyorum.

bakın tekrar ediyorum, elektrik elektronik mühendisliği bu ülke şartlarında en iyi mühendisliklerden biridir ve mezun sayısı son açılan üniversitelerle birlikte çok olmasına rağmen iş konusunda iyi konumdadır. sadece eğitim, müfredat ve bölüm ismi konusunda sıkıntıları ve bazılarını tenzih ederim siz bir şey bilmezsiniz biz ikisini de öğrendik diyen enteresan mensupları vardır.

• mesajım bulunsun e-e'ye ingilizcehazırlıkdayım
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaiser I

arkadaş vizeler seni fena bunaltmış ölçüp tartmadan birşeyler yazmışsın hiçkimseyi küçük görmeye hakkın yok sonuçta hepimiz bi şekilde mezun olacaz ve işini seven üni yıllarını boşuna harcamamış insanlar başarılı olcak.
    quote:

Orjinalden alıntı: josekiamora

arkadaşlar konuşmalar almış yüürümüş saçma sapan şeyler yazılıyo...biri ordan demiş şu üni bu üni ...lan kafayımı yediniz ben htepedeyim götümüzü yırttık ders çalıştık öss de odtü olamdı buraya girdik bi arkadaşın dedii gibi burda istemesek de yırtıyolaryine kötümüzü köpek gibi ders çalışıyoz.... ordan biri de gelmiş yok mersindeyim yok osman gazi bilemem ne yokvırt zırt...mezun olunca iş bulamıyomuş da falan filan ...lan olum siz ne kadar çaba harcadınız kaç saat uykusuz kaldınız okurken de mezun olunca bunun sefasını süreceksiniz...haftalardır ödev vize lab, lab presi ebemiz ağlıyo izin verin de çıkınca direk biz girelim işlere... piyasadaki insanlar da aptal diil veya random adam almıyolar heralde bakıyolar ne kadar kalifiye olduuna(iş tecrübemiz de var işkembeden sallamıyoz) lan cinnet geçirecem...öfff yaaa....

Alıntıları Göster
    rezerved

• quote:

Orijinalden alıntı: hector0505

rezerved

Alıntıları Göster
    3 büyük universite olmuyorsa muh okumayın sakın haaa
  • quote:

Orijinalden alıntı: Peter Hammill

mesajım bulunsun e-e'ye ingilizcehazırlıkdayım
    son sınıf bir eem öğrencisi olarak şunu bilir şunu söylerim; acilen elektrik ve elektronik branşları birbirinden ayrılmalı. kesin bir eğitim verilmeli ya elektrik müh. yada elektronik.

ayrıca devlette yeni maaş düzenlemesine gidildi eşit işe eşit ücret adı altınma. ocaktan sonra yeni başlayan mühendis maaşları min. 2500 (ek ödemelerle) ile 3000 arası olacak.(kit'lerde dil tazminatı dahil.)
  • quote:

Orijinalden alıntı: zibidigibi

son sınıf bir eem öğrencisi olarak şunu bilir şunu söylerim; acilen elektrik ve elektronik branşları birbirinden ayrılmalı. kesin bir eğitim verilmeli ya elektrik müh. yada elektronik.

ayrıca devlette yeni maaş düzenlemesine gidildi eşit işe eşit ücret adı altınma. ocaktan sonra yeni başlayan mühendis maaşları min. 2500 (ek ödemelerle) ile 3000 arası olacak.(kit'lerde dil tazminatı dahil.)

Alıntıları Göster
    Kıdemli ve yaşı büyük bir abiniz olarak;

Kamuda çalışan eem mühendislerinin maaşları standart değildir. en az üniversiteler verir, oralarda ek ödeme yoktur. Yeni başlayan bir eem yaklaşık 2200 lira maaş alır. Evliyse ve bir tane çocuğu varsa üzerine 250 lira daha ekleyin.

Ek ödemeli yerlerde değişir. Mesela bazı belediyelerde ek ödemeler var. bazı aylarda ekstra ek ödemelerle maaş 3700 liraları görebiliyor. Mesela kurban - ramazan bayramında.

Özel sektöre gelince, ben özelde de epey hizmet verdim. Türkiyede çok fazla üretim ve sanayi yoktur. Piyasa zaten her zaman doygun. Bugün 1000 liraya çalışan mühendis arkadaşlar da var, 4000 liraya çalışanda var. Okul, yabancı dil, kendini geliştirme, mezuniyet derecesi, yüksek mühendis olma... Bunları çoğaltabilirsiniz. Okul çok önemli ama kişi daha önemli. KATÜ mezunu olup siemenste 7000 lira maaş alanda tanıyorum, odtü mezunu olup devlete girmiş, 2400 lira alanda, hatta özelde 1000 liraya çalışanda tanıyorum.

Çevresi çok geniş olan ve siyasi ortamları olan arkadaşlardan taahhüt işlerine girenlerden köşelik olanlar biliyorum. Tabi bu tamamen çevre.

• quote:

Orijinalden alıntı: candyseda

arkadaşım bi tek sen çalışısıyosun değil mi ....hacettepeden başka yerlerdeki elek.elek.müh.deki öğrencileri çalışmıyo.bize zaten direk okula gelmeyin sınavlara çalışmayın sonrada biz sizi geçirelim diyolar di mi...ne kadar bayagı düşünüyorsun..ayrıca üniv.sınavı bambaşka bişey belki senden çok çalıştım ve stresten yapamadım.. ne biliyorsun.. bu şekilde aşağılamana gerek yok.belkji sen değil ben iş bulacam nerden biliyorsun.sunuda unutma buyuk olmayan universitelerda buyuk üniversitelere özenti var ve bizi sizden daha çok kasıyolar...sırf sizin okulunuza benzeyelim diye.. benimkaç gece ne kadar çalıştığımı biliyo musun.kaç hafta 2 saatlik uykularla okula gittiğimi..sırf projeler yüzünden...gerçekten çok ayıp ediyorsun.yani bu sitedekilerden hiç beklemediğim bi davranıştı...çok üzüldüm acıkcası.bu düşüncede bi meslekktaşımın olması gerçekten çok vahim bi durum....

Alıntıları Göster
    lise 2 meslek seçecem sonuç ?

• quote:

Orijinalden alıntı: zero-man

lise 2 meslek seçecem sonuç ?

Alıntıları Göster
    Natbolad kardeş,
    Ben gayet sakinim.Dünyadaki eem örneklerini verdim.eem nin varlığı konusunda sanıyorum söylenecek birşey kalmadı.Varlığını linklere bakanlar görmüştür.
    Şaka gibi resmen MİT küçümsemişsin.MİT mezunları sana göre Türkiyede üniversitlerde verilen geçiştirme programlama dersleri verilen pc müh bölüm
    mezunlarından daha az şey biliyor.Bu konuda bişey demiyorum.Okuyan arkadaşlara bırakıyorum takdiri.

Türkiyedeki üniversite eğitimlerinin yurtdışından farklılık gösterdiğini zaten herkes bilmekte.Türkiyedeki elektrik mühendisliği yurtdışındaki elektrik mühendisliği eğitimiyle aynı sanki!

Maaş miktarı olarak ben gözlerimle görmüş olduğum maaş bordrosundaki rakamı yazdım.Ben orda yazılanın yalancısıyım.

Elektriği tam biliyorum diyebiliyosan sana helal olsun diyorum.Hakkaten takdire şayan.

Bu arada ben aynı zamanda fizik mühendisiyim henüz öğrencilik yıllarımda iş teklifi bu yüzden geldi.Piyasanın içinde olan sana saygılarımı sunuyorum.

BAZI elektrik mühendisliği ÖĞRECİSİ arkadaşlar eem ile em bölümleri arasında akıllara zarar bir kutuplaşma başlattılar.eem diye bölüm yoktur dediler.
    Bu iki bölüm arasındaki çatışma gs-fb, intel-amd, nvidia-ati rekabetini geçti.Benim söylemeye çalıştığım bu öğrenci arkadaşların boş işlerle vakit kaybettiğidir.
    Gidin kendinizi geliştirin.öncedende dediğim gibi ünvanınızda elektrik yada elektronik kelimelerinin herhangi bir tanesinin geçmesi yeterlidir.Gerisi ne yapabileceğindir.İster boğaziçi olsun ister odtü bilkent, eğer sadece okulda öğrendikleriyle yetiniyorsa insan bu zaten mezun olduğunda bişeyler yapabilmene kesinlikle yeterli değildir.

• quote:

Natbolad kardeş,
    Ben gayet sakinim.Dünyadaki eem örneklerini verdim.eem nin varlığı konusunda sanıyorum söylenecek birşey kalmadı.Varlığını linklere bakanlar görmüştür.
    Şaka gibi resmen MİT küçümsemişsin.MİT mezunları sana göre Türkiyede üniversitlerde verilen geçiştirme programlama dersleri verilen pc müh bölüm
    mezunlarından daha az şey biliyor.Bu konuda bişey demiyorum.Okuyan arkadaşlara bırakıyorum takdiri.

Türkiyedeki üniversite eğitimlerinin yurtdışından farklılık gösterdiğini zaten herkes bilmekte.Türkiyedeki elektrik mühendisliği yurtdışındaki elektrik mühendisliği eğitimiyle aynı sanki!

Maaş miktarı olarak ben gözlerimle görmüş olduğum maaş bordrosundaki rakamı yazdım.Ben orda yazılanın yalancısıyım.

Elektriği tam biliyorum diyebiliyosan sana helal olsun diyorum.Hakkaten takdire şayan.

Bu arada ben aynı zamanda fizik mühendisiyim henüz öğrencilik yıllarımda iş teklifi bu yüzden geldi.Piyasanın içinde olan sana saygılarımı sunuyorum.

BAZI elektrik mühendisliği ÖĞRECİSİ arkadaşlar eem ile em bölümleri arasında akıllara zarar bir kutuplaşma başlattılar.eem diye bölüm yoktur dediler.
    Bu iki bölüm arasındaki çatışma gs-fb, intel-amd, nvidia-ati rekabetini geçti.Benim söylemeye çalıştığım bu öğrenci arkadaşların boş işlerle vakit kaybettiğidir.
    Gidin kendinizi geliştirin.öncedende dediğim gibi ünvanınızda elektrik yada elektronik kelimelerinin herhangi bir tanesinin geçmesi yeterlidir.Gerisi ne yapabileceğindir.İster boğaziçi olsun ister odtü bilkent, eğer sadece okulda öğrendikleriyle yetiniyorsa insan bu zaten mezun olduğunda bişeyler yapabilmene kesinlikle yeterli değildir.

Alıntıları Göster
    EEM diploma örneği

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ OKUYUN LÜTFEN!

• quote:

EEM diploma örneği

Alıntıları Göster
    EEM diploma örneği 2

• quote:

Orijinalden alıntı: candyseda

arkadaşım bi tek sen çalışısıyosun değil mi ....hacettepeden başka yerlerdeki elek.elek.müh.deki öğrencileri çalışmıyo.bize zaten direk okula gelmeyin sınavlara çalışmayın sonrada biz sizi geçirelim diyolar di mi...ne kadar bayagı düşünüyorsun..ayrıca üniv.sınavı bambaşka bişey belki senden çok çalıştım ve stresten yapamadım.. ne biliyorsun.. bu şekilde aşağılamana gerek yok.belkji sen değil ben iş bulacam nerden biliyorsun.sunuda unutma buyuk olmayan universitelerda buyuk üniversitelere özenti var ve bizi sizden daha çok kasıyolar...sırf sizin okulunuza benzeyelim diye.. benimkaç gece ne kadar çalıştığımı biliyo musun.kaç hafta 2 saatlik uykularla okula gittiğimi..sırf projeler yüzünden...gerçekten çok ayıp ediyorsun.yani bu sitedekilerden hiç beklemediğim bi davranıştı...çok üzüldüm acıkcası.bu düşüncede bi meslekktaşımın olması gerçekten çok vahim bi durum....

Alıntıları Göster
    elektronik ögrencisiyim hoca ödev verdi fakat yapamadım. yardımcı olursanır çok minnettar olurum.

soru:

bir şahıs eve geliyor buzdolabı çalışır durumda gidip içeri tv çalıştırıyor, 2 tane salondan lamba çalıştırıyor. mutfaga gidip lambayısnı açıyor bulaşık makınesını çalıştırıyor bulasık makınesı mutfakda sonrada klimayı çalıştırıyor yarım saat sonra buzdolabı ve bulaşık makinesi duruyor. prizlerde enerji var

not: sigortalar sağlam ve atmamış hat kablolar priz sağlam çalışıyor.
    ipucu: hiç bir maliyet yok çözümünde.

çok teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: brucle

elektronik ögrencisiyim hoca ödev verdi fakat yapamadım. yardımcı olursanır çok minnettar olurum.

soru:

bir şahıs eve geliyor buzdolabı çalışır durumda gidip içeri tv çalıştırıyor, 2 tane salondan lamba çalıştırıyor. mutfaga gidip lambayısnı açıyor bulaşık makınesını çalıştırıyor bulasık makınesı mutfakda sonrada klimayı çalıştırıyor yarım saat sonra buzdolabı ve bulaşık makinesi duruyor. prizlerde enerji var

not: sigortalar sağlam ve atmamış hat kablolar priz sağlam çalışıyor.
    ipucu: hiç bir maliyet yok çözümünde.

çok teşekkür ederim.

Adam elektronik mühendisiymiş (recep ivedikte böyle bir sahne vardı paylanço muhabbetinde )

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.