Şimdi Ara

elektrik geldiğinde pc nin veya notebookun açılması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arabam için mini pc veya notebook düşünorum. Her şey hazır tek problemin kaldı elektrik geldiğinde otomatik açılması (notebook veya mini pc koyucam suan kesin değil hangisi koyucagım)

kontağı çevirdiğimde notebooka veya mini pc ye elektrik geldiği an açılmasını istiyorum, kontağı kapattıgım andada kapanmasını. Bunun için nasıl bişey yapmam gerek.

Bunu yaptıgımda ise şöyle bir sorun karşıma gelicek
    - kapıları kapama tusuna bastıgımda camların vs kapanması için 10-15sn lik bir arabanın elektrik verme olayı var. Bu olayda pc nin açılmasını istemiyorum

yardımcı olursanız sevirim

• arac calistiginda bir rc devresi ile kondansator dolar .zaman sabitini de 20saniye yaparsin.2sn sonra enerji akar tetikler acmayi

veya mikrodeneteyicii calisiir.sayac kesme yaparsin 20 snlik dolunca transistorle acar pcyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan_eee -- 12 Ocak 2013; 14:26:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ayhan_eee

arac calistiginda bir rc devresi ile kondansator dolar .zaman sabitini de 20saniye yaparsin.2sn sonra enerji akar tetikler acmayi

veya mikrodeneteyicii calisiir.sayac kesme yaparsin 20 snlik dolunca transistorle acar pcyi.

Elektronik bilgim hiç yok yani nasıl bişey oluyor. notebooka bişi filan takmamı gerekiyor. RC devresi ve kondansator ne bilgim var ama arabada nereye bağlıcamı anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 12 Ocak 2013; 15:44:23 >
  • Belki hazır kitler vardır.Ben sorduğuna göre bilgin vardır diye düşündüm.Ben olsam mikrodenetleyici ile yapardım.20 saniye sonra çıkışta sinyal gelecek.Senin yapman gereken notebook butonu bağlantısına buradan gelecek sinyali vererek butona basılmış gibi yapmaktır
  • PC'nin BIOS ayarlarında elektrik gelince açılması için bir ayar vardır muhtemelen, bunu bulup açarsanız elektrik uygulanınca PC de açılır. Bir süre sonra açılması için de PC'ye seri röle bağlayıp bir devre yardımıyla gecikmeli olarak çekersiniz.

Öbür türlü açma butonuna bağlantı yapmak pek kolay olmayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 12 Ocak 2013; 15:44:59 >
  • Eğer öyle bir ayar varsa çok daha kullanışlı olur tabii ki.Ama yoksa dediğim gibi de yapılabilir
  • Şuan pc sökük, daha önce telefonla arayınca acılmasını sağlamıstım, yani buton sökme vs halledebiliyorum. Bios ayarlarında bişi bulamadım ama mikrodenetliyici bi araştırıp deneyim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PC’den elektrik çarpıyor
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

PC'nin BIOS ayarlarında elektrik gelince açılması için bir ayar vardır muhtemelen, bunu bulup açarsanız elektrik uygulanınca PC de açılır. Bir süre sonra açılması için de PC'ye seri röle bağlayıp bir devre yardımıyla gecikmeli olarak çekersiniz.

Bu işin en kolayı dediğin gibi bios'tan ayarlamak. BIOS'da bunu için bir sekme mevcut. Yanlış hatırlamıyorsam POWER STATE idi başlığın adı. Eğer PC açıkken elektrik kesintisi şeklinde bir kapanma olursa elektrik geldiği anda sistem açılıyor. Ancak burada problem oluşturacak kısım PC bu şekilde kapandığı takdir de lost cluster sayısında artma ve buna bağlı olarak sistemin şişmesi olacaktır. En güvenli yolu ise basit bir PIC ile bu işi halletmek olacaktır. PIC bir bacağının durumunu kontrol edecek ki bu bacak ta kontağa bağlı olacak. Elektrik geldiğinde anakartın power butonuna bağlı olan röleyi 0.5 saniyeliğine çekip bırakacak ve sistem açılacak. Kullanılan PIC 18F serisinden USB modülü olan bir PIC olursa da Bunu bilgisayara USB'den bağlayıp klavye olarak tanımlanacak. PIC'in kontağa bağlı olan bacağı elektrik kesintisini algıladığında bunu klavyeden kapanma komutu yollayacak ve sistem düzgün şekilde kapatılmış olacak. Tabii burada PIC ve anakart kendi beslemelerinin sürekli olması gerekmekte. Bu yüzden besleme hatları kontaktan bağımsız olmalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: aeronics

quote:

PC'nin BIOS ayarlarında elektrik gelince açılması için bir ayar vardır muhtemelen, bunu bulup açarsanız elektrik uygulanınca PC de açılır. Bir süre sonra açılması için de PC'ye seri röle bağlayıp bir devre yardımıyla gecikmeli olarak çekersiniz.

Bu işin en kolayı dediğin gibi bios'tan ayarlamak. BIOS'da bunu için bir sekme mevcut. Yanlış hatırlamıyorsam POWER STATE idi başlığın adı. Eğer PC açıkken elektrik kesintisi şeklinde bir kapanma olursa elektrik geldiği anda sistem açılıyor. Ancak burada problem oluşturacak kısım PC bu şekilde kapandığı takdir de lost cluster sayısında artma ve buna bağlı olarak sistemin şişmesi olacaktır. En güvenli yolu ise basit bir PIC ile bu işi halletmek olacaktır. PIC bir bacağının durumunu kontrol edecek ki bu bacak ta kontağa bağlı olacak. Elektrik geldiğinde anakartın power butonuna bağlı olan röleyi 0.5 saniyeliğine çekip bırakacak ve sistem açılacak. Kullanılan PIC 18F serisinden USB modülü olan bir PIC olursa da Bunu bilgisayara USB'den bağlayıp klavye olarak tanımlanacak. PIC'in kontağa bağlı olan bacağı elektrik kesintisini algıladığında bunu klavyeden kapanma komutu yollayacak ve sistem düzgün şekilde kapatılmış olacak. Tabii burada PIC ve anakart kendi beslemelerinin sürekli olması gerekmekte. Bu yüzden besleme hatları kontaktan bağımsız olmalı.

notebook bataryası heralde bu iş için yeterli olur. Yaklaşık 5dk kadar gidiyor notebook bataryası

• quote:

quote:

Mesela benim sistemde Soft-Off, Memory ve Full-On diye 3 seçenek var. Soft-Off'u seçerseniz sadece 1-2 sn'lik kesintilerde tekrar açılıyor, normalde butona basmanız lazım, Memory seçilirse sadece önceden kesintiyle kapanmışsa güç geldiğinde açılıyor, normal kapatılmışsa açılmıyor, Full-On'da ise nasıl kapanmış olursa olsun, elektrik verildiği anda açılıyor. Yani Full-On durumunda dediğiniz gibi gücü keserek kapatmak gerekmiyor. Arkadaşın PC'de de böyle bir ayar olabilir belki.

Bu da olmasa yine çoğu BIOS'ta klavye tuşlarına basılınca PC'yi açma var, bununla ilgili bir devre yapılabilirdi. Ama PC'yi sökmüş arkadaş zaten bu durumda dediğiniz gibi uC ile veya 2-3 transistörle de bu iş halledilebilir.

• Problem yaratacak kısım sistemin açılması değil zaten. Kapanması problemli. Elektrik kesintisi sonucu config.sys dosyası uçan Windows 98'de gördüm, ntldr'si uçan win7'de gördüm. Bu yüzden kapanma prosesinin düzgün yapılması sistemin kararlı çalışması için gereklidir. Bu yüzden kontak anahtarından bağımsız bir besleme hattına ihtiyaç var.
  • kapanmada ise batarya işe yarıcak. elektrik kesildiğinde bilgisayar kendini kapatmaya normal kapatmaya programlıcak, bu sırada batarya iş görür diye düşünüyorum.

Bazı forumlarda pc veya notebook kapalıda olsa güç çektiği söyleniyor. Böyle bir şey varmı eğer varsa akünün bitmesine sebeb olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 13 Ocak 2013; 13:49:26 >
  • İlk önce aynı kelimeleri kullanalımda ne hakkında konuştuğumuz belli olsun. PC kullanacaksınız yoksa notebook mu? PC kullanacaksanız batarya yoktur işin içinde. Notebook kullanılacaksa da (şu ana kadar hiç görmedim) BIOS'da açılmak ile ilgili menü yok. Bu nedenlerden dolayı notebook mu kullanılacak toksa bir PC mi bunda karar kılınması lazım.

quote:

Orijinalden alıntı: Manyetizma

kapanmada ise batarya işe yarıcak. elektrik kesildiğinde bilgisayar kendini kapatmaya normal kapatmaya programlıcak, bu sırada batarya iş görür diye düşünüyorum.

Bazı forumlarda pc veya notebook kapalıda olsa güç çektiği söyleniyor. Böyle bir şey varmı eğer varsa akünün bitmesine sebeb olur.

Burada bahsettiğiniz cihazı notebook kullandığınızı varsayarak söyleyebilirim ki kapalı halde duran bir laptop çok az akım çeker. Bu da araba aküsünü 1 haftada bile bitiremez. Ancak kullanacağınız batarya 5 dakika olması bu bataryanın miyadının dolsuğunu gösterir ki bu durumda ne kadar akım çektiğini ölçmeden birşey söylemek doğru olmaz.

• quote:

İlk önce aynı kelimeleri kullanalımda ne hakkında konuştuğumuz belli olsun. PC kullanacaksınız yoksa notebook mu? PC kullanacaksanız batarya yoktur işin içinde. Notebook kullanılacaksa da (şu ana kadar hiç görmedim) BIOS'da açılmak ile ilgili menü yok. Bu nedenlerden dolayı notebook mu kullanılacak toksa bir PC mi bunda karar kılınması lazım.

quote:

Orijinalden alıntı: Manyetizma

kapanmada ise batarya işe yarıcak. elektrik kesildiğinde bilgisayar kendini kapatmaya normal kapatmaya programlıcak, bu sırada batarya iş görür diye düşünüyorum.

Burada bahsettiğiniz cihazı notebook kullandığınızı varsayarak söyleyebilirim ki kapalı halde duran bir laptop çok az akım çeker. Bu da araba aküsünü 1 haftada bile bitiremez. Ancak kullanacağınız batarya 5 dakika olması bu bataryanın miyadının dolsuğunu gösterir ki bu durumda ne kadar akım çektiğini ölçmeden birşey söylemek doğru olmaz.

Şuan büyük ihtimal notebook kullanıcam, yani kesin değil. maliyeti aza çekmek için evdeki kullanmadıgım notebooku kullanmayı düşünüyorum. Yada yeni mi pc yi bu iş için harcıcam

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.