Şimdi Ara

elektrik hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle cahilliğimi mazur görün ama her zaman aklıma takılmıştır araştırdım pek beni aydınlatan sonuçlar bulamadım burası uygun yer mi onuda bilmiyorum ama sormak istedim cevap veren vermeyen herkese şimdiden teşekkürler.

Şimdi evimize elektrik geliyor 220volt elektronik cihazlar bu gelen elektrikten amper olarak mı faydalanıyor volt mu watt mı?

yani eve gelen elektrik 220v x amper ise elektronik cihazlar bu x amperi den mi besleniyor.?

• Kabaca gerilime bağlı diyebiliriz. Zaten "gerilim kaynağı" olarak çalışıyor şebeke.
    Akım ve güç, bu gerilimin fonksiyonu olmuş oluyor.
  • Aslinda cogu elektronik alet transformator sayesinde daha dusuk gerilimle aliyor
    ama sorunun cevabi da gerilim sanirim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 220 volt şebeke gerilimi evinize gelen suya benzer.
    Nasıl ki siz musluğu ihtiyacınıza göre çok veya az açıyorsanız, her cihaz da kendi ihtiyacı kadar akım (amper) çeker.

Voltu suyun basıncı gibi düşünün. Aynı ampule yüksek voltaj verirseniz yüksek akım çeker, düşük voltaj verirseniz düşük akım çeker (yüksek çekemez).
    Yani sizin musluğunuz aynı miktar açıkken (sabitken), suyun basıncı (voltajı) fazlaysa fazla su çekmiş olursunuz. Basınç düşükse musluk aynı açıklıkta olsa bile az su (az akım) çekersiniz.

Voltaj yükselince cihazlarımızın bozulması da bu yüzdendir. Cihaz normalde sabit voltajdan sabit akım çekmek ve bu şekilde kazasız belasız çalışmak ister, ama voltaj yükselince "gereğinden fazla" akım çekmek zorunda kalır. Bu gereğinden fazla çekilen akım da bir yerleri illa ki bozar.

Watt ise çekilen toplam su miktarıdır. (toplam elektrik gücü)
    220 volttan 1 amper akım çekerseniz, çektiğiniz güç 220 wattır
    22 volttan 10 amper çekerseniz, çektiğiniz güç yine 220 wattır

Yani bir depoyu ister incecik bir boruyla basınçlı su sıkarak doldurun, ister çok geniş bir boruyla basınçsız bir şekilde doldurun, sonuçta ikisiyle de 1 saatte 220 litre doldurduysanız her iki durumda da watt (toplam su miktarı) aynı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 18 Ekim 2014; 13:26:30 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Çok güzel açıklamışsnız sağ olun da şimdi bu yazdıklarınızdan ben şunu anlamak istiyorum 220 volt eve gelen elektirk ama toplamda kaç amper ve elekronik cihazlar sadece amper olarak mı besleniyor.

Çünkü bir prize yeri geliyor 3-4 lü priz takıp aynı anda çok fazla cihaz çalıştırıyoruz peki bu prizin amperi sabit değilmi bölündükçe düşmez mi yada ev içinde kullanılmayan prizlerin barındırdığı amperide mi çekiyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trakyAli-1986 -- 18 Ekim 2014; 16:16:33 >
  • Elektronik cihazlar tasarımlarına göre gereken gücü/akımı çekerler. "Akımla/gerilimle beslenmek" diye bir şeyin karşılığı yok yani. Atıyorum, ütü tasarlayanlar 220V gerilimde 2200W güce göre tasarım yapmıştır. Farklı gerilimde bir yere takarsanız ya çalışmaz ya da yanlış çalışır.
    Akım olayında da apartmanın, dairenin ve odaların ayrı sigortaları olur. Örneğin tüm salonun elektriği, bir sigortaya bağlıdır, bu sigorta da 16A'lik bir sigorta olabilir. Salonun prizlerine taktığınız aletlerin toplam akımı 16A'i geçmediği sürece bir sorun olmaz, geçerse sigorta atar. Dairenin sigortası da sanırım 50A civarı oluyor. Bu durumda da odalardaki 16A'lik sınırı aşmasanız bile toplamda 50A'i aşarsanız sigorta atacaktır.

Prizin verdiği akım sabit değil, verdiği gerilim sabit. Verebileceği akımın bir sınırı/sigorta değeri var.
  • Prizin amperi sabit değil. Çünkü amper orada duran bir değer değil, çekilen bir değer.
    Prize bir şey takmazsak çekilen akım (amper) sıfırdır.
    Yani orada 220 voltluk gerilim var, fakat biz o gerilimden hiç akım çekmiyoruz.

Sonra pirize kaç tane cihaz bağlarsak hepsi kendi ihtiyacı kadar amper çeker.
    "Bölünüp azalma" olmaz.
    Yalnız bir sürü şey bağlayınca prizin bu kadar akıma dayanamaması olabilir.
    pirizlerde 16A veya 25A gibi şeyler yazar. O prizden en fazla bu kadar akım çekebileceğimizi, daha fazlasını çekersek prizin ısınıp eriyeceğini gösterir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Priz ısınıp erimez, sigorta atar. Evdeki prizlerden 16A, ampul duylarından 10A, direk hattan 50A maksimum çekebilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.