Şimdi Ara

Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
6
Favori
3.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar daha öncede kafaya taktığım bir konuydu.
    Elektrik kesilmelerinde modemin kesilmeksizin bir kaç saat hatta daha uzun süreli çalıştırılabilmesi..

Öncelikle bu yaptığım sistemi çok farklı kombinasyonlarlada yapabileceğinizi bilmekte fayda var.Modemin Çalışma voltajı değişir akünün kapasitesi değişir v.s
    Gördüğüm şu olduki piyasada genellikle modemlerin %80i 12v ile doğrudan çalışıyor hatta çoğunun 12v 1A standart adaptörü var..
    Benim modemimde tt netin 2015 yılında verdiği airties 12v 1a adaptörlü bir modem

Kullandığım Malzemelere ve yapılış şekline geçmeden önce bu malzemeleri neye göre seçtiğimi neye göre ayarladığımı belirtmek isterim.
    1.Aşama;
    Elimizde bir Dc voltmetre yada basitinden bir multi metre olduğunu varsayıyoruz.(multimetre olmadan yapılması mümkün olmakla birlikte bence efektif olmaz voltajları tam ayarlayamazsınız sistemi test edemezsiniz)
    12V bir kuru akü ortalama 14.1 v ta tam şarj doldu anlamına gelir..
    standby kullanımda uzun ömürlü olması için ups gibi noktalarda sürekli canlı tutacak 13.5-13.8v standby şarj uygulanır.
    Modem adaptörümüz ? tam 12v veriyor. demekki akümüzü şarj etmek için yeterli değil..
    bu durumda 2 seçenek var ya 13.5-13.8v veren uygun amperde bir metal kasa adaptör satın almak.
    yada 12v gelen voltajı yükseltmek.
    bu noktada; Elimizdeki malzemeye bulma kolaylığına yada fiyatına göre hareket edebiliriz.
    Benim elimde hepsi vardı ancak orjinal adaptörümün daha uzun ömürlü ve kibar olduğunu düşünüp ufak bi yükseltici devre koydum detaylarına aşağıda gireceğim.

2.aşama;
    Burada Ölçü aletiyle net sonuç elde edilebileceği gibi karadüzen test yöntemiylede gidebilirsiniz.
    Modemin adaptörü 12v 1A idi. bu modemin 1a çektiği anlamına gelmiyor.Hem aküyü şarj edebilmek için en az %30 gibi kullanılmayan düzgün bir enerjiye ihtiyacım var.
    Hemde Tam ne kadar çektiğini görüp kaç saat dayanmasını istiyorsam buna göre akü seçimi yapabileceğim.
    ampermetreyi modemin adaptörüne seri bağlayıp kaç amper çektiğine bakıyorum. 12v ta 0.2A-0.3A arası çekiyor.Beklediğimdende az 12v x 0.3-0.4A desek bile 5watt ancak yapar.
    Modem adaptörün %30 unu anca kullanıyor bol bol elektrik kalıyor aynı zamanda az harcadığı için akü daha uzun dayandırabilecek.
    Karar anı;
    Elimde 12v 7a
    12V 4.5a
    ve 12v 2.4A ler mevcut.
    Bu aküler bu hesapta tam dolu iken
    7a/ 0.4a desek;Teorik olarak 17.5saat dayanmalı
    4.5a/ 0.4A desek:Teorik olarak 11.25 saat dayanmalı
    2.4A /0.4a desek:Teorik olarak 6 saat dayanmalı
    Pratikte ise Kuru Akü %70 verimli bir Alet olduğundan Ortalama bu saatlerden %30 kırpıyoruz gerçek sonuca en yakın sonuca ulaşıyorsunuz.(akü sağlamsa tabi)
    Ben 2.4A lik akümü kullandım Senede toplasan 20saat elektriğim kesilmiyor zaten.hedefim 4 saat çalışması.

3.aşama
    Aslında bu kadar anlatıma değmeyecek süre zarfında oluşturdum hepsini ortalama 10dakikamı aldı.
    Kullandığım ekipmanlar
    1)Malum modemimiz

2)12v 2.4A Kuru bakımsız şarjlı akü(20-30tl)
    3) Akü kutupbaşına uygun soketli kablo veya kara düzen sağlamca kabloyu bağlayın.(sağlamca ama.. )

3)Dc to Dc voltaj yükseltici(Step up convertor) 10v ile 35v arası çalışabiliyor.Benim kullandığım elimde olduğundan 4A lık cihaz kullandım aslında bu proje için lüx sayılabilir.aküden laptop çalıştırabilecek kadar güçlü bir elektronik kart.(35-40tl)
    dip not: fan şart değil fan çalışmıyor şuan zaten yüksek amper çekerken kullanıyordum sökmedim takılmayın ona arkadaşlar.

Size önerim resimini ekleyeceğim xl6009 step up convertör 15tl fiyatı var.(Ama lehim bilgisi gerektirir çünkü benim kullandığım gibi klemens bağlantılı bir kart değil)satın aldığınız yere söylerseniz kablo lehimlerler sizin için.

3)Çift taraflı bant veya yapıştırıcı

4)yan keski tornavida voltmetre bağlama şeklinize göre belki izole bantta gerekebilir. bunları saymıyorum bile.

4.Aşama
    Yapım aşamasını fotoğraflandırmamakla birlikte o kadar az işlem varki neyini fotoğraflandıracaktım diyor insan..
    Akünün üzerine uygun yere elektronik kartımı çift taraflı bant ile sağlamca yapıştırdım ki malum anneler toz alırken çekiştiremesin fazla.
    Modemin Adaptör kablosunu hemen hemen ortasından kestim ve uçlarını güzelce soydum.
    Kartımın toplam 4 vida noktası var.
    2 girişin 1.si + 2.si - bunlara modemden gelen kabloları voltmetreyle ölçüp artı eksiye dikkat ederek dikkatlice bağlayıp vidaladım.
    Kartın
    çıkış voltajını ölçtüm. örneği 20v çıktı altında bulunan mavi ayarvidası ile(trimpot) voltajı 13.8v a getirdim.
    Elimizde kaldı 2 tane klemens yuvası bunlarda çıkışlarımız bir tanesi + birtanesi -
    bu iki uca ise hem Modemin adaptörünün kablosunu ortadan kestiğimizde elimizde kalan konnektörlü parça kablonun + ve -lerini bağlayacağız. hemde
    aynı noktalara akünün + ve -lerini bağlayacağız.
    yani çıkıştaki 2 klemenste akü + ve Modem + bir klemenste
    akü - modem - de bir klemenste olacak.

Sistem Şuan Çalışır durumda akü Sabit 13.5-18v ta kalacak.Dolduktan sonrada enerji harcamayı bırakıp sadece modem çalıştırmak için kullanacak.

Resimde gördüğünüz gibi fişi çekiliykende cici cici çalışıyor
    bunu 3 sene önce koymuş olsam daha çok ilgi çekerdi ama şimdi kullanıcıların yarısı 3g modemli yarısı telefondan yardırıyor...
    Ama laptopta fps tabanlı online oyun oynayanlar bunun ne kadar faydalı olduğunu anlamışlardır bile
    yada ücretsiz Upload sitelerinden bişey indirirken yarıda kaldığında son 1 mb ı indiriyor bile olsanız kaldığı yerden devam etmiyor çoğu bunda baya işe yarar.

Farklılıklar;
    Benim modemim 12v değil? 6v
    6v ise benzer bi sistem 6v akü için yapılabilir
    peki 9v ise?
    Ozamanda bence en mantıklısı şu olur.
    13.5v veren bir adaptör 12v aküyü şarj eder 12v akünün çıkışından voltajı 9v a düşüren bir elektronik kart kullanılır elektrik tüketimini %10 arttırır.maliyeti 15tl daha arttırır diyelim..

Dezavantajı:
    Yaptığım işçilikte tek dez avantaj var.
    oda 12v akü 14.1vta şarj olduğu gibi 10.5v hatta bence 11v un altına düşürülmemeli..
    Modem Teknik olarak kaç v a düştüğünde çalışmayı durduruyor henüz test etmedim.
    Tahminimce 10.5v ta maksimum oda çalışmayı durduracaktır.akü aşırı deşarj koruma devresi gibi bir devre bulunmaması bir dezavantaj sayılabilir.
    belki akü ömrünü totalde %30etkiler.. atıyorum 2 sene dayanacağına 1.5sene dayanır..yada daha fazla.

Bunu niye yaptık? avantajı..
    Soru;-Evimde ups var yada bu işe 60-70tl harcayacağıma 20tl daha koyar ups alırım.?
    Upsler Hatrı sayılır ölçütte enerji kayıplı çalışan cihazlardır. hem elektrik faturasına her ay yansıması hemde elektrik kesildiğinde çalıştırma süresi yarısından daha az olacağına eminim.
    Bu sistem Modemin elektrik harcamasını %2 belki arttırır belki arttırmaz ayda 0.10-0.15krş belki oynar oda belki.

unuıttuğum noktalar eminim var.derlemeye çalışırım.
    Dilerim birilerinin işine yarar.

Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli Elektrik Kesintilerinde adsl Modem çalıştırma Bataryalı Besleme Sistemi Resimli

• Eline emeğine sağlık.
    Bu tip, DIY projelerin devamını diliyoruz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam elektrikler gidince modem kapanmasin diye bu sistemi kurdunuz ama PC için kurdunuzmu bu sistemden?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @KillForYou! Teşekkürler hocam

@die_caprio
    Söz konusu masaüstü bilgisayar ise zaten işin içine ups giriyor.ups varsa bu sisteme gerekte yok.
    Bu daha çok tablet,Dizüstü pc,Telefon için işe yarayan bir sistem olarak kullanılabilir.günümüzde bi laptobun ortalama pil süresi 3 saat iken bence mantıklı.
    He şayet ups olsa bile standart değerlerinde bir ups masaüstü pc yi ve modemi 15dk çalıştırıyor.sadece verilerini kaydedebilecek kadar zaman olması açısından tercih ediliyor.
  • atakan123123 kullanıcısına yanıt
    hocam maliyet toplamda ne kadar oluyor ve elektronik bilgisi olmayan herkes yapabilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

Projenizi uygulamak istiyorum ancak bir soru aklıma takıldı.

DC step-up modülünüz 13.8V gerilim veriyor. Modeminiz ve akünüz, step-up modül üzerinde aynı terminale bağlı olduğu için elektrikler kesik değilken aynı zamanda modeme de 13,8V gerilim uygulamış olmuyor musunuz? 13,8V değeri modem için tolere edilebilir bir gerilim midir?

Bir de, kuru akülerin deşarj grafikleri var. Bu grafiklerden gördüğüm kadarıyla aküdeki şarj biterken aynı zamanda sağladığı gerilim de düşüyor. Akünün Ah kapasitesinden yapmış olduğunuz zaman hesapları gerilimin 12V civarında sağlandığı zamanı mı belirtiyor, yoksa maksimum volttan 0V'a düşene kadar ki tüm zamanı mı kapsıyor? Eğer 0V'a düşüne kadar olan zamanı kapsıyorsa bizim gerçekte modemi açık tutabileceğimiz zaman dilimi epey kısa olacaktır mantıken.

Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 12v-24-48v olan her cihazın hemen hemen %20voltaj toleresi vardır hocam.
    12v şerit ledleri arabaya bagladıgınızda araba calısırken aku dolu voltajı 14.5v lara çıkar ve ona ragmen araç sarj cihazları ledler farlar hasar görmez.
    100bin euroluk yat sahibi olsanızda aku sarj olurken 14.5v ları gorur buna baglı 4bin euro luk uydu baglantılı telsiz dahi olsa arıza olusmaz
    Marifet diye söylemiyorum ama 19v adaptörlü laptoba 30v verdiğim oldu sorun yaşamadım.

Asıl soruya gelirsek bi kaç modemde denedim 12v modemde 2-3v fazlası hasar vermiyor.
    Ama 5v modeme 8v verirseniz hasar olusacaktır.

Step up devrenin cıkış tarafına baglı oldugu için hem akü hem modem.elektrik kesildiğinde akü voltajı nasıl hareket ederse devrede o şekilde çalışacak.13se 13 11se 11

Hocam geri kalan sorularınız akü karakteristiği ile alakalı
    12v hemen hemen her kuru sulu jel akü için konuşuyorum
    14v a ne kadar yakınsa o kadar dolu 11v a ne kadar yakınsa o kadar boştur.
    12v akü 0v a düşerse bozulur 7-8-9v a düşerse ömrü çok azalır.(öxelliklede aradan bi kaç gün geçmesine rağmen şarj edilmezse)
    12v modem benim modmüem örneğin zaten kendi sistemi gereği 11v a düştükten sonra hataya geçiyor enerji az simgesi yanıyor.
    Kısacası hesabım akü karakteristiğine göre yapıldı.11v seviyesine kadar diyelim..
    Bu sistemin tek dezavantajını keşfettiniz az önce akü voltaj düşürme koruması yok malesef..
    Genelde 3-4saat kesildiği için sıkıntı olmuyor ama yinede bir dezavantaj.

• Gerçekten açıklayıcı bir yanıt oldu. Sistem herkesin yapabileceği kadar basit ve anlaşılır. Ayrıca modemin elektrik kesintilerinden dolayı bozulmasını ve kesinti süresince internetsiz kalmamayı sağlıyor. Bu yönleriyle çok kullanışlı buldum.

1 sene olmuştur sanırım, aliexpress'ten genelde rc araba vs. işler için kullanılan 12V 1800 mah lithium ion batarya satın almıştım. İlk kullanmaya başladığım zamanlarda max. 20 dakikayı falan görüyordu modem açık kalma süresi. Büyük ihtimalle içindeki batarya gerçekte 1800 mah değil ya da kalitesiz bir batarya var. 10 dolar gibi bir fiyata almıştım.

Sürekli şarjda durmasından kaynaklı sanıyorum, şuan max. 5-6 dakika çalıştırabiliyor modemi.

Kuru aküyle yaptığınız sistem gayet ucuza mal oluyor ve eminim ki 5-6 saatlere varan çalışma ömrü sunacaktır modemim için. Kuru akü ve dc step-up modül alıp en kısa sürede deneyeceğim.

Paylaşımınız için teşekkürler.

• Rica ederim.
    Son 2 Ayda ne halt olduysa Hem iş yerimde hem evimdeki internet bağlantısında elektrik kesildiğinde modemi çalıştırsak bile internete bağlanamıyoruz.
    Turk telekom el değiştirdi böyle mi oldu Alt yapımı değişti Anlamadım ki..
    Söktüm Aküyü sinirlenip şuan kesildimi kesiliyor...10kere-15-20kere tecrübe ettim.
    Evde elektrik varken Söküyorum adaptörü aküden çalışıyor.
    Elektrik kesiliyor internette gidiyor.
    İş yerinde Komple Besleme Sistemi var İnvertör vesilesiyle oradada aynı durum..
    Tamamen sağlayıcı ile alakalı.
  • Telefon çalışıyor mu peki elektrik kesintisinde? Onu kontrol ettiniz mi hiç?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 650VA (1 adet 12 V/7 Ah akü var içinde) bir ups 12v 2a bir modemi, tek başına ne kadar süre çalıştırır acaba ?
  • Telefon Çalışıyor Hocam genelde.
    Bazen ikisininde çalışmadığı oldu.
    Bunu beyoğlunda iş yerindede yaşadım.
    Sanırım Port mu derler santral mi derler ekstra bir güç kaynağı yok.(veya arızası var veya bataryaları öldü değiştirmiyorlar veya veya veya..)
    Son 2-3 aydır falan kesintilerde internetimde gitmeye başladı.

Ups kendi Standby tüketimide çok olduğundan 2-3saat geçireceğini düşünmüyorum.Oda aküyü hırpalıya hırpalıya çalışmasına rağmen..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan123123 -- 19 Ocak 2017; 0:9:32 >
  • Maalesef öneriyi yaptım 2 ay sonra akü yavaş yavaş ölmeye başlamış anlaşılan normalde şarjda 13.8 volta çıkması gereken akü artık 12.7 volttan yukarı çıkmıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: slarikan

Maalesef öneriyi yaptım 2 ay sonra akü yavaş yavaş ölmeye başlamış anlaşılan normalde şarjda 13.8 volta çıkması gereken akü artık 12.7 volttan yukarı çıkmıyor.

Hocam akünüz eski miydi yenimiydi..
    Stanby voltajını verdiğiniz durumda aküye zararı olmaması gerekir.mantıken.
    Daha önceki akümü ben 2sene kadar kullandım şuan takılı olmasada yine sorun yaşamamıştım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.