Şimdi Ara

Elektrikli Araca Klima Montajı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Renault Twizy elektrikli aracıma klima taktırmak istiyorum. Malum araç çok küçük olduğu için çok güçlü bir klima gerekmiyor. Ancak elektrik ile çalışan bir araç olduğundan, takılacak klimanın aracın mevcut bataryasından mı beslenmesi gerektiği yoksa jenaratör v.b. ayrı bir güç kaynağı ile mi beslenmesi gerektiği gibi konularda ilerleyebilmem için teknik bilgi sahibi arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bana bu konuda hizmet verebilecek bilgisi olan klimacı tavsiyeniz olursa onlara da açığım. Aklımda genelde karavanlarda kullanılan tavan tipi klimaların araca uygun ergonomide olanlarından var. Ancak bunlar bildiğim kadarıyla aracın motorunun yarattığı hareketten beslenen klimalar. Bunun benim aracıma uyarlanmış şekli nasıl olabilir acaba? Elektrikli Araca Klima Montajı

• quote:

Orijinalden alıntı: CeyKalDa

https://m.banggood.com/tr/Portable-Cooling-Fan-Air-Conditioner-Bladeless-Personal-Space-Cooler-for-Home-Office-Desk-Car-12V-p-1332356.html?gmcCountry=TR&currency=TRY&cur_warehouse=CN&createTmp=1&ID=49552&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_elc&utm_content=zouzou&utm_campaign=pla-tr-elc2-mb-tr&gclid=Cj0KCQjw2f7bBRDVARIsAAwYBBtaZLrbkf3UQaZW3G699KBrpElAbKCbs2zceIkHdpOQyaHr-NsbDV4aAuAFEALw_wcB
    Söz konusu ürün hiçbir işe yaramaz. Para tuzağı.

En iyi ihtimalle peltier'ı vardır içinde... O da bir işe yaramaz.

Klima ile ilgili bilgi:

Klimalar buzdolapları gibi, bir bölgeyi ısıtırken, bil bölgeyi soğuturlar. Dolayısı ile ısınan parçaları ihtiva eden kısmı soğutulacak alanın dışında olursa klima soğutma işlevini yapabilir. Yoksa, verim %100 olmadığından, klima ortamı ısıtacaktır! Evlere takılan split klimanın dış ünitesini de salonunuzun içine koyarsanız, klimayı açtığınızda salonunuz daha da çok ısınacaktır. Elektrikle veya yakıtla soğukluk yaratan bir soğutucu yoktur. Buzdolapları, klimalar soğutucu değildir. Isı transfer araçlarıdır. Bir yeri soğuturken, başka bir yeri ısıtırlar.

Aynı şekilde, bir arabayı soğutacak klima elektrikle çalışıyorsa, kompresörü devrede iken kw değerlerine çıkan miktarda elektrik çekerler. Böyle bir gücü çakmak çıkışının vermesi imkansızdır. Çakmak soketleri 10Amper sigorta ile sigortalanır. 12V'da, 120W yapar. Bu da ancak küçük bir portatif buzdolabını çalıştırır. Klimayı çalıştıramaz.

Klimalar ve buzdolapları ortalamada daha düşük akım çekerler. Çünkü kompresörleri sürekli devrede değildir. İStenilen sıcaklığa erişildiğinde kompresör kapanır. Sıcaklık yükseldiğinde tekrar devreye girer. Kompresör devrede iken 1000w çeken sistem, devrede değilken 30w çeker. Kabaca üçte bir süre boyunca kompresör devrede olsa, satte 350w çeker. Ama sonuçta, kompresör devreye girdiğinde kaç watt çekiyorsa, onu besleyen çıkışın o gücü verebilmesi gereklidir. Çakmak çıkışı falan bu değerin yakınından bile geçemez.

-----------------------------

Twizy söz konusu olunca aklıma gelen: Araçta yan cam var mı? Yan cam yoksa klimayı unutun. Hiç bir işe yaramaz.

Aracınızın batarya takımı toplam kaç volt? Bunu öğrenin. Servis akünüzle klima çalıştıramazsınız. Servis akünüzün gücü de, servis akünüzü ana akü grubunuzla şarj eden şarj istasyonu da klima yükünü mümkün değil kaldıramaz.

200 amper, 12V bir JEL akü, kasap tipi büyücenek bir buzdolabını 4 saat çalıştırabiliyor. Size yetecek klima da bundan az elektrik çekmez. 80 amper JEL, HeavyDuty, Fullcycle bir akü size 1.5, maksimum 2 saatlik klima sağlar. Bir sonraki aşama, böyle bir klima var mı? Yoksa, tekne buzdolabı yapan üreticilere yaptırmak, soğutma düzeneğini aracın fan akışına monte etmek falan gibi manyak bir uğraşa girmek gerekir.

ARacınızda servis aküsü yoksa, farlarınız, müzik setiniz falan da güç akü grubundan besleniyorsa, işiniz daha da zor olabilir.

Ne yaptığını bilmeyen insanların fazlaca bızıklamaması gereken konular.

• Fantazi arayışı.Yaş iş.Aracı değiştirmek daha mantıklı olabilir.
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Detaylı cevabınız için teşekkür ederim. 12V ile beslenen bir air conditioner compressor sistemi buldum.

https://www.youtube.com/watch?v=oMNVrI64FkE

bu firma ile irtibata da geçtim. Belki siz videoyu izleyince sistemi daha iyi anlarsınız. Tabi burada yeni kritik nokta videodaki örnekte kullanılan sistemin gün içinde ortalama bir süre kullanıma yetmesi için ne güçte bir bataryaya ihtiyacımızın olacağı.. Benim umudum iç hacmin çok küçük olmasından dolayı sistem enerji gereksiniminin videodakine göre çok daha düşük olacak olması..

bu arada aracımda yan cam var.

• redbul_540 kullanıcısına yanıt
    Evet. Zaten güzel sonuçların altında da hep fanteziler olmuyor mu?

Muadil fiyatlarda elektrikli klimalı bir araç öneriniz varsa bence de aracı değiştirmek daha mantıklı olabilir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: vcpr

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim. 12V ile beslenen bir air conditioner compressor sistemi buldum.

https://www.youtube.com/watch?v=oMNVrI64FkE

bu firma ile irtibata da geçtim. Belki siz videoyu izleyince sistemi daha iyi anlarsınız. Tabi burada yeni kritik nokta videodaki örnekte kullanılan sistemin gün içinde ortalama bir süre kullanıma yetmesi için ne güçte bir bataryaya ihtiyacımızın olacağı.. Benim umudum iç hacmin çok küçük olmasından dolayı sistem enerji gereksiniminin videodakine göre çok daha düşük olacak olması..

bu arada aracımda yan cam var.
    Bu sistem inverter ile çalışıyor. 12V 220V'a yükseltiliyor. Metal kasalı bir kutu var orada, 12V 60A yazıyor. O inverter. 720W gücünde. Klima da 220 (veya o ülkede 110V kullanılıyorsa 110) ile çalışıyor.

Ben çocukken doğrudan 12V ile çalışan kompresörler de vardı. Bizim teknedeki buzdolabı bu şekilde idi. Tekne ve seyyar buzdolabı - klima üreticileri var Türkiye'de.

Güç Akü grubunuz kaç volt? Ayrıca hizmet akünüz var mı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektrikli motor önerisi
    2 yıl önce açıldı
    Elektrikli motor Akü sorunu
    8 yıl önce açıldı
    Isıtma için klima
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.