< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Elektrikli aracını evden şarj edenlere kötü haber: 5 bin kWh limiti geliyor (12. sayfa)
-
-
Yanlış anladınız, 01.01.2025 tarihe itibariyle 2024 yılında toplam 5bin kwı geçtiyseniz 2025 yıl boyunca yüksek tarifeden faturalandırılacaksınız.Yani bir önceki yılki tüketiminiz baz alınarak cari yıl faturalandırılacak.
-
Dünya, insanları elektrikli araca teşvik ederken biz yine dünyanın tam tersini yaparak elektrikli araçtan soğutuyoruz. Yine biz en iyisini biliyoruz. Onlar konuşur, biz yaparız!!!!!
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
geçmişe dönük bilgilendirme olmadan faturalandırma yapılamaz .Kanun çıktıktab sonra sayaç çalışır ancak
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Son aldığım duyumlara göre güneş vergisi de gelecekmiş. Evinizin güneş alma konumuna göre güneş vergisi ödenecekmiş.
-
Tuvaletlere hassas terazili sistem koysunlar sıçma vergisi de getirsinler kim daha çok sıçıyorsa ona göre vergi ödesin.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hukuk ülkelerinde öyle olur ancak malumunuz Türkiye de pek işlemiyor. Youtuberlardan geçmişi dair vergi bile alınmıştı hatırlatırım :)) Bu arada karar resmi gazatede yayınlandı ve 01.01.2025 tarihiyle geçerli.
"Elektrik faturaları için yeni düzenleme geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, 1 Ocak'tan itibaren limitler konut aboneleri için de yıllık 5 bin kilovatsaat olacak
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni elektrik düzenlemesiyle birlikte, 1 Ocak 2025’ten geçerli limitler konut aboneleri için de yıllık 5 bin kilovatsaat olarak belirlendi"
-
resmi gazete yazısı ekte ,lütfen kontrol ettikten sonra tekrar yorumlayınız .
geçmişe dönük veri baz alınacağına dair bir ibare yok
https://m.haber7.com/ekonomi/haber/3478750-resmi-gazetede-yayimlandi-yillik-5-bin-kilovatsaati-asan-tuketimlere-duzenleme
Anlaşılan aylık 417 kwh'i geçenlerin faturaları katlanacak...aydında yaşlı anne-babam kışı klima ile geçiriyor köyde, sobayla vs uğraşacak flzlksel durumları yok. Yazın zaten klima olmazsa durulmaz. 417 kwh hem kış hem de yaz aylarında çok rahat aşılır. Düzenlemede emeği geçenlerin ABV...
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Resmi gazate yazısında ne geçmişe nede cari döneme atıf yapılmamış.Dolayısıyla yürülükte ki mevzuata göre serbest tüketici olmanın bir önceki yıl gerçekleşen enerji tüketimine göre belirlendiği olgusundan hareketle 2024 yılına ait verinin kullanması yorumlanmak yanlış olmayacaktır.EMO nun da benzer bir düşüncesi hatta açıklaması mevcuttur.
www.emo.org.trEMO - ELEKTRİĞE GİZLİ ZAM RESMİ GAZETE`DE: FATURALARA ‘ŞİMŞEK’ ÇARPTI (BİRGUN.NET)https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=146827&tipi=5&sube=0 -
herhalde ilettiğim resmi gazedeki ifadeyi okumadınız ,dikkatle bakınız
madde 1
--
1/2/2025 tarihinden itibaren 2025 yılı mesken tüketici kapsamında...
gayet açık başlangıç zamanı ve hangi yılı içerdiği belirtilmiş, 2024 ile ilgili bir atıf yok
ustad, nasilsiniz? eskileri gormek ne guzel..
selam cem bey ,
iyiyim sağolunuz, sizler nasılsınız ,foruma birkaç aydır tekrar bakmaya başladım ama pek de teknik bir konu kalmamış gibi
genelde iktidar yanlıları ve karşıtları şeklinde bol atışmalar görüyorum o kadar .
teknik olarak bilgili ,sağlam kişiler var ise adlarını yazabilirseniz takip edeyim ,eski kadro komple terketmiş forumu gibime geliyor.
felaket hocam, felaket.
ara verdiginizi bilmiyordum, ben de sizin gibi cok uzun sure aradan sonra, neden kendimi bilgiden mahrum birakiyorum dusuncesiyle geldim. ayrilmama sebep olan ortamdan cok daha kotusuyle karsilastim, veya yas ilerledigi icin artik tahammulum kalmadi bana daha kotu gibi geliyor.
bu kisa surede eski veya yeni bilgi sahibi kisilerden kimseyle henuz karsilasamadim. ama sizi gordugume cok memnun oldum, umarim yazilarinizi daha cok goruruz.
Bende memnun oldum
Hocam ben okudum tabiki ancak siz anlamamaktasınız.(serbest tüketici hem mesken hemde ticari abone olabilir bir sınırlama yok)Alıntılıyorum lütfen tekrar bir okuyunuz.
"Mevzuata göre serbest tüketici olmanın bir önceki yıl gerçekleşen enerji tüketimine göre belirlendiğini vurgulayan Ulutaş, "Vatandaşlar 2024`deki tüketimlerine bakarak 2025`te serbest tüketici olacaklar. Düzenleme kesinlikle kamu yararı taşımıyor. Biz EMO olarak hukuki yollara başvuracak ve dava açacağız. Hem vatandaşın yüksek faturalarla karşı karşıya kalacağı hem maliyetini bilemeyeceği hem de bir önceki yılın tüketimine göre bir kategoriye gireceği bir düzenleme"
-
EMO açıklaması konusunda bir şey söylemedim ki
sonuçta kendilerine göre yorum dışında bir bağlayıcılığı yok
Benim görüşüm resmi gazetedeki açıklama üstünden ,tabii ki cumhurbaşkanlığı son kararı yayınladığında tartışma konusu kalmayacaktır .Şuanda hukuki olarak serbest tüketici konusında bir farklı yorum getirildiğini düşünmekteyim. Karar dediğiniz gibi eskiden tüketici tarafından seçilen bir uygulama idi .
Benim anladığım son ilettiğim yazıya göre 15000 kwh geçen mesken ve site ortak alan tüketimleri otomatik olarak serbest tüketici kapsamında üst sınırdan yansıtılma yapılacak, yani eskiden başvuru ile yapılan sözleşmeler ,2 ocak 2025 den itibaren dağıtım firmaları tarafından izlenerek toplam tüketim 15.000 kwh ulaşınca faturadaki kademe direk ,belirlenecek birim fiyattan yapılacak .
Dolayısıyla EMO nun ne dediği gibü değil resmi gazetede çıkacak son cumhurbaşkanlığı kararı ile konu tartışmaya aöık olmaktan ırak olacaktır.
Hukuken aleyhenize olarak bir konu yeni bir revize kanun ile şekillendirilmesi gerekir .Yoksa fatutayı öder ancak fatıraya itiraz etme hakkınız saklı kalır .
Milyonlarca türeticiyi ilgilendiren böyle bir mevzuu da 2024 yılı tüketimine bakarak 2025 yılı yansıtması ancak daha önce serbest tüketici olanlar için geçerli olabilir ki bu konuda da limit değişikliği ile yine ben istemiyorum artık serbest tüketici işini ,demek haklınız saklı kalır.
Ancak yeni getirilecek kademe sistemi ile tüketiciler ileride yapacakları elektrik tüketimi ile ilgili bilgilendirme yayınlandıktan sonra ben serbest tüketici olmak istemiyorum demek durumu anladığım kadarı ile mümkün olmayacak. Toplam tüketimi izlemek için de faturada ayrı bir kalem olarak bu detayın gösterilmesi zorunlu hale gelir .Anlayacağınız işte aslında bizleri böyle tartıştırarak çıkacak yeni karar için altyapı oluşturulmasına yönelşk olmalı .
Bu hukümetin stili bu,önce gazeteler ve Tv kanalları ile konuyu yollayıp, geri dönüşlere göre son halini oluşturuyorlar .Bazen de geri adım atıp millet çıkarı gözetilmiş gibi yapılıyor ,hepimiz artık aşına olduk
not .eğer EMO birim fiyat konusunda bastırmaz ise aynen 2025 de bizlere yeni bir tartışma konusu daha görünüyor olacak .
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Serbest tüketici ifadesi epdk nın belirlediği enerji miktarının üzerinde elektrik tüketimi temsil eden bir tanım,tüketici tarafından seçilen bir uygulama değil,yani belli bir miktarın üzerinde tüketim yapan herkes otomatikman serbest tüketici,dolayısıyla ben ve emo sizden çok farklı yorumluyoruz,kişisel kanaatten ziyade EMO gibi konuda uzmanlaşmış oluşumların görüşünü dikkate almak bence daha doğru olacaktır.
"Serbest tüketici ifadesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimde bulunduğu veya iletim sistemine doğrudan bağlı olduğu veya organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğini haiz olduğu için tedarikçisini seçme hakkına sahip gerçek veya tüzel kişidir. 2023 yılı için Kurul tarafından serbest tüketici olmak için belirlenen, elektrik enerjisi tüketim limiti 1000 kWh'tır. Buna göre bir önceki takvim yılı veya içinde bulunduğumuz yıl içinde kullanım yerindeki toplam tüketimi 1000 kWh ve üzerinde olan tüm müşteriler Serbest Tüketici'dir. "
Alıntı
metni:Bu hukümetin stili bu,önce gazeteler ve Tv kanalları ile konuyu yollayıp, geri dönüşlere göre son halini oluşturuyorlar .Bazen de geri adım atıp millet çıkarı gözetilmiş gibi yapılıyor ,hepimiz artık aşına olduk Çok haklısınız.
Alıntı
metni:not .eğer EMO birim fiyat konusunda bastırmaz ise aynen 2025 de bizlere yeni bir tartışma konusu daha görünüyor olacak Sadece EMO değil tüm halkın toplanıp bastırması gerekiyor.Yaptık oldu zihniyetinden nefret ediyorum.1 gecede özellikle elektrikle doğrudan bağlantılı işi olan herkesi iflas ettiriyorlar ki kabul edilebilir bir durum değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fenomenhaa -- 22 Kasım 2024; 20:0:34 >
-
Bu konuda ilgili birim fiyatları içeren daha detaylı bilgi içeren bir link veriyorum.
Forum okuyucuları için genel bilgilendirme amaçlıdır.
-
işin detayına inince rakkam oyunları da ortaya çıkıyor .Ben de epeydir bakmamıştım limitlere
',,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
EPDK tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha az tüketimde bulunması sebebiyle elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını sadece bölgesinde bulunduğu görevli tedarik şirketinden yapabilen gerçek veya tüzel kişiye serbest olmayan tüketici denir.
Serbest tüketici olabilmek için gerekli tüketim miktarına ilişkin alt limit her yıl EPDK tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen son serbest tüketici alt limiti yıllık 1.000 kWh'dır.
Elektrikte serbest tüketici limiti, 2024'te 950 kilovatsaat olarak uygulanacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin Kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 2024 için serbest tüketici limiti 950 kilovatsaat olarak belirlendi.
özet
2023 yılı 1000 kwh
2024 yılı 950 kwh
2025 yılı 5000 kwh !
şimdi tekrar düşünelim ,yakın zamana kadar hemen hemen herkes serbest tüketici olma şansı varken 5 katı artış ile neden yapıldı
çünkü herkes aylık 100 kwh üzeri tüketim yapıyor idi.
şimdi umarım yeni limit tüketici lehine bir durumdur,diyorum !!!
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X