Şimdi Ara

Elektrikli aracını evden şarj edenlere kötü haber: 5 bin kWh limiti geliyor (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
256
Cevap
4
Favori
11.153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
42 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • bekarlardan çocuk bakmamanın rahatlığı vergisi, evlilerden de free 53K5 vergisi alınmalı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • PowerNowa kullanıcısına yanıt

Benden önce ev tadilat görmüş. Emlakçı da ağzını yüzünü hafif toplamış; ama tam bir şerro. Tipik emlakçı. Böyle olduğunu bile bile aldım. O kazıkladığını sanıyor. Kazığın hasını ben attım haberi yok. Neyse, ömrüm boyunca merkezi ısıtmalı evde yaşadım (kombi mallıktır). Bu ev ise kombili. Dolayısı ile tadilat meselesinde tek anlamadığım iş kombi idi. Baktım tesisat yeni. İyi dedim. Para da azdı. Dokunmadım. Yurdum tesisatçıları sağolsun, kazancı da olduk. Çok şey öğrendim.

Yapan mallar şerro gibi yapmış kalorifer borularını... Sabrınız varsa okuyun: Kombiden çıkıyor aşağı iniyor (1 dirsek), 30cm gidip sola dönüyor (1 dirsek), apartman merdiven boşluğuna çıkıyor. Orada pencereler açılsın diye aşağı iniyor (1 dirsek), düz karşıya gidiyor (1 dirsek), yukarı çıkıyor (1 dirsek), tekrar dairenin içine giriyor (1 dirsek). İlk oda radyatörü. Sonra 3 dirsek daha, banyo radyatörü. Hemen arkasında ikinci oda radyatörü. iki dirsek daha, ebeveyn banyosu radyatörü. 2 dirsek daha ebeveyn odasının ilk radyatörü. 1 dirsek daha ikinci radyatörü. bir dirsek daha çalışma odası. Sonra küçük oda, sonra misafir tuvaleti.

İkinci bir hat da, kombiden çıkıyor, dirsekler yapa yapa tüm salonu geziyor. Orada da toplam 6 radyatör.

Anlattığım tüm bu dirseklerin bir de geri dönüş hattı var. Yani iki ile çarpın.

240m2 evi iki ana hatla halletmişler. Biri sadece mutfak ve salonu geziyor. Biri evin kalanını (5 oda, 2 banyo, 1 wc) geziyor.

Hali ile bir denge kabı ve ek pompa takmak zorunda kaldım.  Yazları 800TL, kışları 1200TL elektrik yakıyorum. Kombi + pompa 400TL. Şaka değil.

------------------------------

Normal bir eve göre tek ekstram bu kombi pompası ve 7/24 çalışan bir server. Klima falan yok. Ama parça parça toplamda en az 3 klima takacağım gelecekte. Önce çatıya en az 5kw'lık, tercihen 6kw'lık bir güneş paneli takalım. Sonra yaz kış net 0TL fatura ile takılacağım. Klimaya rağmen. Niyetim kışın 0 fazla verip, klimayla destek atmak. Doğalgaz faturam 5000TL geldi daha yeni.  

Evin laminant zemininden tiksiniyorum. Über dandik. İlk param olduğunda düzgün birşey ile değiştireceğim. Bende mal ziyanı olmuyor. Bundan çıkanı ofise takarım.  Neyse, Çok sıkı para tutar bu iş. O iş yapılırken tüm kalorifer borularını zeminden kılavuzlu boru çekerek değiştireceğim. O gün gelene kadar normal şartlarda iki katlı villaya yetmesi gereken pompama mahkumum.  

Bazen elektriği, evi dangalağın teki renove ettiği için harcıyoruz. Aklınızda olsun.

Ama bana fark etmez dediğim gibi. İlk fırsatta paneli çakarım. Sonra tükemimim de iki katına çıkacak kabaca.

• vezir kullanıcısına yanıt

Resmi gazetede aylık 417kw demiyor. Yıllık 5000kw diyor. Bu durumda ben şöyle anlıyorum: Ocak ayında 600kw harcadım. Kaldı 4400kw ucuz elektrik hakkım. Böyle böyle her ay düşecek. Ekim ayında sıkıyorum 320kw harcamışım. Toplamda da 5050kw oldum. Ekim ayında 270kw'yı normal fiyattan, 50kw'lık kısmı haşırt fiyattan ödeyeceğim. Kasım, aralık ayları da haşırt fiyattan girecek.

Ben böyle anlıyorum. Yasayı "yıllık 5000kw" diye çıkarıp, sonra uygulamada kafana göre bunu 12'ye bölüp, "aylık 417kw yapar" diyemezsin gibi geliyor bana.

Eğer öyle ise yazlıklar yırttı. Yılın üç ayı aban. Kalanında ev boş.  

---------------------------

Ben kendi yazlığımda da, annemin yazlığında da, Ankara'daki evimde de güneş paneline giriyorum. Ankara'daki evim trifaze ama eski. Sanıyorum zorlasam anlık 3kw olan sözleşme gücümü 6kw'ya çıkarırlar. Akmasa da damlar. Hesabıma göre çatının güneş açısından verimli yüzünü daire sayısına bölünce bana 26 metrekare alan düşüyor. O da zorlasam 8kw sistem kurmaya müsait. Umuyorum sözleşme gücüm 8kw olabiliyordur. Öyle olursa doğalgaz yerine de elektrik yakarım biraz (klima).

Kendi yazlığımda iş daha tırışka; ama bana yeter. Orada hat monofaze. 5kw üstünü asla vermezler. Trifaze'ye geçmem 80.000TL tutar. Değmez (panoya 60 metre mesafedeyim). 5kw panel taksak, gittiğimde beni besler. Ben yokken de sitenin aidatını + yılda 10k cep harçlığı çıkarır. O ev zaten her yıl 10k yer. Temiz. Beleşe ev olur.  

Annemin yazlığı facia. Evde toplam 108.000BTU klima var.  Kutup ayısı abim de 18 derecede takılıyor.  Ağustos ayında 5500TL fatura geldi abi. Öyle bir manyak. Neyse, oraya en az 8kw panel lazım. Umarım verirler. 8kw da yetmiyor da, ocak şubat mart aylarında para alacaksın. Temmuz, ağustos, eylül'de vereceksin. Yıl toplamı sıfıra gelecek. Veriyorlarsa 10kw da alırım. Ne verirlerse alırım.  

Toplamda 20-23kw panel alacağım üç ev için. Zaten niyetliydim. Bu yasa beni tetikledi.

---------------------------

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

Bu linki size de yollamış olayım. Dünya güneş haritası.

• yavuzazgin kullanıcısına yanıt
    Bir ay ödeme 2.Gün keserler doğuda kaçak trafo takıyorlar ses yok yüce hükümetten

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    quote:

Resmi gazetede aylık 417kw demiyor. Yıllık 5000kw diyor. Bu durumda ben şöyle anlıyorum: Ocak ayında 600kw harcadım. Kaldı 4400kw ucuz elektrik hakkım. Böyle böyle her ay düşecek. Ekim ayında sıkıyorum 320kw harcamışım. Toplamda da 5050kw oldum. Ekim ayında 270kw'yı normal fiyattan, 50kw'lık kısmı haşırt fiyattan ödeyeceğim. Kasım, aralık ayları da haşırt fiyattan girecek.

evet aynen anlattığınız gibi olacak diye anladım ben de
    aylık hesap işi şimdilik yok

Ankara da kışın aralıktan itibaren 3 ay genelde soğuk olduğu için elektrikle ısınma işi yaş .

Diğer aylarda mantıklı .Belki ısı pompası ile yaparım diye düşünebilirsiniz ama o da eksi 5 de verimsiz ,eksi 10 ve altında çok verimsiz oluyor ,ara mevsimlerde hele güneşten gelen takviye ile hem ısıtma hem de soğutma işi rahatlıkla yapabilirsiz.

Bir tek 108.000 btu lük işi sanki biraz abartılmış gibi ,normalde bu güç küçük otel işletmelerinde kullanılan bir güç
    merkezi tek ünite alıp her odaya ayrı split koymak enerji tüketimizi düşürür ,çünkü her oda aynı soğuklukta olması gerekmez ,ihtiyacı olan oda split açılınca tüm güç gerekmediği için 108000 lik merkezi kompresörün küçük bir kısmı belki %20 ile iş görür .yani 600 hp motoru 150 hp kullanmak gibi düşünebilirsiniz

Doğalgaz ısıtma değerini 1 m3 için 10.64 kw elektrik ısıtmasına denk gelir .Şuanda halen doğalgaz fiyatları makul şöyle ki

200 m3 tüketen bir ev teorik olarak kabaca 2100 kw elektrik tüketilerek ısıtılır anlamına gelir .Bu elektriği hem üretmek hem de evi ideal ısıtmak için ciddi bir hesaplama ile ciddi bir ekipman yatırımı yapmak anlamına gelecektir .

villalarda butüketim aylık 300-400 m3 olduğu düşünülürse bu değerleri 10.64 ile çarparak ne kadar elektirk gerektiğini kabaca bulabilirsiniz .

yine kaba hesapla 1 m3 gaz =10 TL ise bunu siz 10.64 değerine bölerek size elektrik olarak maliyetini görür ve mevcut elektrik fiyatları ile kıyaslayabilirsiniz .Herhalde elektrik satış fiyatı 3 ile 4 katı oluyor ,hesaplamadım .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 26 Kasım 2024; 15:38:49 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

iste tekrar gordugume cok sevindigim bir kisi daha 😀😀😀

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Aslında Ankara için niyetim şu:

Bu evde birinci kattayım (Türk tipi bina, birinci kat çıkması var). Üst katım boş. Alt katımın yarısı ofis, yarısı bir ev. Binada yalıtım yok. Bir süre daha da olmayacak. Benim evim içten yalıtımlı. Ama tabii ki bu yetersiz. Üst katım komple hiç yakmıyor. Çünkü boş. Alt katımın yarısı da akşamları yakmıyor. Hal böyle olunca alemin amelesi ben miyim? Otomatikleştirilmiş (step motoru taktım) vanalarım var. Bir düğmeye basıyorum. Salonun 18 dereceye soğumasına izin veriyor. Bunu 16 dereceye düşürebilirim (hatta belki 14, bitkileri test etmem lazım). Gece 1'den ertesi gün akşam 17.30'a kadar salon soğuk. Salondaki termometre ısıyı okuyor. Salona giden hattı buna göre hafif açıp kısarak sıcaklığı ayarladığım yerde tutuyor (el yapımı). Bu bir ekonomi sağlıyor ama, kombinin soğumuş evi ısıtması uzun zaman alıyor. Hayvanca yakıyor.

Bu sistemi başka odalarda da uygulamaya niyetliyim. Klimayı ise aslen yaz için istiyorum. Güneş paneli de olursa kafam rahat çalışırtırırım. Aynı şekilde, klima olunca kış aylarında kombi ile klimayı aynı anda gazlayıp, ilk ısıtma işini çok hızlı yapıp, sonra kombiye devredebilirim. Ani ısıtma sağlama açısından klima çok daha iyi. Kombi ise yavaş. Kısaca klima olsa da, sadece ilk ısıtmayı yapmak için kullanacağım. Evin soğumasına izin vereceğim. Gerektiğinde otomatik hızla ısıtacağım. Kombi ile devam edeceğim. Amacım kesinlikle klima ile devamlı ısıtma yapmak değil. Günde 40 dakika çalışacak mesela. Yapacağım panel yatırımının içinde çözdüğümden de emin olacağım. Ankara'da büyük bir panel yatırımı da yapmayacağım. 6kw max. En kötü ayda 350kw üretsem yeter mesela.

-----------------------

Bodrum'daki garabet aslen bir zaruret. Ebeveyn odasında 12.000, çalışma odasında 9000, diğer yatak odasında 9000, salonda 18.000BTU klima vardı. Salon 45m2 idi. 18.000BTU yetersiz kalıyordu. Bize teslim edilen hali ile 48.000BTU multi split vardı özetle.

Ev popi ev abi. Merdiven boşluğunun tepesi açık (dış mekan gibi ama, sadece tepesi açık). Sonra kayar kapı var. Salona giriyorsun. Biz o alanın tepesini cam tavan yaptık. Kapattık. Salon kayar kapısını da kaldırdık. Salon 70m2 oldu. Ama merdiven boşluğu + zemin kat antresi dediğim 25m2'lik bu alanın tavan yüksekliği 5.6 metre. 18 metrekarelik kısmı da cam tavan.  Dolayısı ile Salon 70m2 olsa da, hacmen 90m2 hacmine sahip. Üstüne bir de 18m2 cam tavan var. Hali hazırda salonda 4000BTU eksiğim vardı. Tüm bunları ekleyince toplam 24.000 BTU ek klima ihtiyacı oluştu.

Buna ek olarak evin bodrum katında ayrı bir ünite var. Küçük bir mutfaklı salon, küçük bir oda. Bunlara da 12.000 ve 9000 btu klimalar taktık.

Ek taktıklarımı da ikinci el 60.000BTU VRF klima ve buna göre 4 adet ünite ile hallettim. Aslında 50.000BTU da yeterdi. Yoktu öyle bişi ikinci elde.  Gelecekte banyoları da klimalamak istersem payım var. Şaka şaka. Böyle bir niyetim yok.  Durum bu. 108.000BTU aynı anda tabii ki kullanılmayacak. Ama var mı? Var. Benim hesabıma göre, o evde yıl toplamında net 0 olmak istiyorsak çatıya 8kw panel takmam lazım. Temmuz ayında günde 40kw elektrik rahat tüketir mesela. (Ocak elektrikli, kurutma makinesi, elektrikli termosifon) Neden elektrikli termosifon? Aslında elektrikli kombi. Mal müteahhit eve yerden ısıtma yapmış (yazlığa). Isı pompası pahalı olduğu için elektrikli kombi koymuş. O olunca, sıcak su da var. Yaz kış onu sıcak suda tutuyoruz. Isınma ihtiyacı olursa klima ile ısınıyoruz. Çünkü elektrikli kombiden çok daha verimli. Bodrum'da yerden ısıtmalı ev evet. Mallığın sonu yok yemin ederim. Popi ev ya şimdi, çatıya termal panel takamam. Görsele laf ederler. O yüzden mecbur suyu elektrikle ısıtacağız. Sanıyorum günde 3kw civarında elektriği sıcak su yiyordur zaten.

Ankara için yapacak çok şey yok,üst ve alt yakmıyorsa evde yüzde 30 ısı kaybı oluşur maalesef bunu karşılamadan konfor olmaz .Başkasının evine de izolasyon yapılamaz ,

Kombiyi aç kapa tüketimi artırır ancak devamlı kayıp var ise kullanılmayan odaları 18 de tutmak yeterli .
    Kombi aslında hızlı ısıtır ancak kapasitesi önemli ,yani araba gibi düşünün yokuşu çıkmak için (ani ısınma ) yüksek Hp lazım yoksa ağır apıt ısıtır siz ısıttığınızda ise zaten sistem kapatıyor.

Bu konular için önerim radyatörlerde termostatik vana kullanmanız,bu özel vana ile radyatör oda içerindeki ısıyı size ayarlama imkanı verir .mesela 1 de tutarsanız 18 derece 2 de tutarsanız 19 C gibi ,deneme yanılma yoluyla radyatör vanasını kaçta tuttuğunuzda oda kaç derece oluyor görebilirsiniz .Böylelikle aynı kombi (yüksek kapasiteli ve verimli yoğuşmalı olmalı) ile belirli sıcaklıkta kombiyi tutarak ama vanaları artı eksi ayarlayarak istediğiniz odayı istediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz.

Bu vanalar çok basit çalışma prensibi olan dayanıklı (mekanik) ekipmandır ve ısı kontrolüne meraklısı için ucuz ve reliable çözümdür.

........................................
    Bodruma gelince böylesine yılan hikayesine dönmüş ve yatırım yapılmış villa için çatıya maksimum elektrik paneli koymak en iyisidir .Elektrik ürettiğini yazın kullanacak şekilde planlamak lazım ,kışın ise artı fatura ile yaza ek katkı sağlanır

Sıcal su içşn neden güneş paneli konulmamış anlamadım ,En ucız basit ve uzun ömürlü çözüm budur ,güneşin bu kadar bol olduğu yerde elektrikle su mu ısıtılır ,o müteahhit i yakalarsanız yüzüne tükürün .Milyonlarca TL ye satılan evin sıcak su ihitiyacı için elektrikli kombi mi konur hiç! Hem de 8 ay garanti bedava güneş varken ...

Elektriği güneşten de üretseniz de , güneş paneli ile sıcak su üretimi beraber yapılmalıdır .Fazla elektrik bataryada depolanır ve akşam klimaların yatak odalarını rahatlıkla karşılar .Klimaların invertörlü olması da ayrıca gerekli birkonu ,çünkü akşam pencereler kapatılarak belirli bir sıcaklık yakalanınca invertörler harcanan elektriği onda birine kadar düşürebilir .

Ayrıca madem yerden ısıtma yapılmış belki çatı panelleri ile üretilen elektrik ISI pompası alınarak ısıtma için ideal olabilir .

Not, ısıtma ideali alttan yapılması , soğutma için ise üstten yapulması insan sağlığı ve oda ısı dağılımın ideal olması için gereklidir.
    Bu nedenle yazın ısıtma için kullnılan split klimaların yeri doğru değildir. Sıcak hava tavana hapsolur ve aşağıya inmez .Bu bakımdan ısıtmada kullnılan iç panellerin radyatör gibi yer tipi olanlar kullnılmalıdır

• bodrumda huseyinle sanirim benzer bolgelerde evimiz.

yazin elektrikli sofben kullanip dus aldigimi bilmem. hatta ekim basi gittim en son, depodan gelen su hala sicak sayilirdi.

yilin iki ayi icinse nisbeten tepede ve deniz kenarina en yakin noktada oldugum icin inanilmaz bir ruzgar ve soguk yiyorum. 250m otede teyzemin evinde oyle bir ruzgar ve soguk yok. dolayisiyla o durumda yerden isitmayi biraz ariyor olabilirim 😀

bodrumun muteahhitleri baltalik konusunda dillere destandir. neyse ki simdi gumuslukte oranin yerlisi birisiyle tanistim, cok da duzgun bir adam. biraz yardimiyla eksikleri hallederim umarim.

@vezir hocam modeline gore isi pompasini soguk da kullanabiliyoruz sanirim di mi. yazin bu sefer yerden sogutma gibi takilinabilir yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CemUsUs -- 26 Kasım 2024; 19:0:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CemUsUs C kullanıcısına yanıt
    quote:

vezir hocam modeline gore isi pompasini soguk da kullanabiliyoruz sanirim di mi. yazin bu sefer yerden sogutma gibi takilinabilir yani

tabii ki kullanabilirsiniz.
    ıso pompası klima ile aynı prensiptir ,farkı sadece havayı değil suyu ısıtıyor ve soğutuyprsunuz.

dolayısı ile doğlagaz kombisi gibi suyu ısıtınca bunu radyatörlere veya yerden ısıtmaya gönderip sıcak su ile evi ısıttığınız için insan sağlığı iöşn ideal olan sistem oluyor .Havaya sıcak hava üflemek insan sağlığı için alerjik reaksiyonları tetikliypr ,hele vir de sigara içiyorsanız ,işiniz zor ,öksürük ve grip kapıda demektir .

soğutma konusunda ise bir sürü alternatif var çünkü elinizde buz gibi soğutulmuş su olduğu için büyük alanlar için tavandan verilen fancoil sistemleri veya yer tipi (radyatör gibi) hava üflemeli fancoil sistrmleri var .

Bu fancoillerin görevi sıcak veya soğuk suyu seroantinlerden geçirerek havayı ısıtma veya soğutma işini yaparlar ,basit boş teneke kutulardır ama bir püf noktası vardır .
    Bu nokta ise serpantinlerin tasarımı, bunlarda kullanılan malzeme ve içerisine hapsolan yoğuşmuş suyun tahliyenin iyi bir usta tarafından yapılmasıdır ,

Yeşil Enerji Isı Pompası Dünyasıyoutube
    GİZLİ TAVAN TİPİ FANCOİL NEDİR/ISI POMPASI İLE ISITMA VE SOĞUTMA YAPMAK./1
    https://www.youtube.com/watch?si=By5qaqd9dvOtDNEr&v=59LWoxdCsEQ&feature=youtu.be

neden mi çünkü mesela asma tavan içine konan fancoil açısı ve eğimi çok iyi ayarlanmalı ve su tahliyesi işi iyi yapılmaz ise asma tavan içine akan su alçıpanı bozar koku ve küf yapabilir .

Bu nedenle yerde kullanılan ve montaj edilen türleri yazlıklar için daha uygundur .Tavan tipleri geniş alanlar,salonlar avm mağazaları gibi yüksek tavanlı yerler için zorunlu olabilir .Geniş alanlar için tavandan ortadan sakin bir hava akımı ile soğutma işi çok keyifli olur .Aynen yerden ısıtmanın tersi durum

Anlayacağınız gibi suyu ısıtmak ve soğutmak işi merkezi ısı pompası ile sağlanır ve evde ,villa da su gezdirilir .Sudan enerjiyi dışarı aktarmak için (almak için )fancoiller kullanılır .

ikinci püf noktası ise yerden ısıtma için kullanılan sistem sadece ısıtma için uygundur ek olarak soğutma için fan coil sistemi alınmalı her odaya konulmalıdır .

Bazı montaj yapan maldavallar yerden ısıtma sistemine soğuk suyu göndererek nasıl olsa buradan göndeririz diye ayrı hat çekmiyorlar .Bu durumda yerdeki soğuk su nem üreterek tabanda kabarma ve ahşap parke veya kaplama varsa bunların hurda olmasına sebep oluyor.

aklınızda kalsın yerden sadece ısıtma mantıklı ve verimli olur ,ısınan hava sakince tüm odaya eşit yayılır .

Soğutma ise fancoiller ile yapılır ve içindeki nem deranaj ile evin dışına atılması gerekir ,aynen split klima lardaki gibi ,soğuyan hava içinde barındırdığı suyu fancoil içinde bırakır .

Konudan hiçbir bilgisi olmayanlar için bşu şekilde açıklayayım buzdalabından çıkardığınız soğuk can şişenin etrafında biriken su damlacıkların aşağıya doğru süzülmesi ile aynı şeydir .Her soğutucu aslında bir taraftan ortamdaki nemi alan bir makinadır.

• söylemeyi unuttum ısı pompası alırken sıcak su kullanmak için boiler de alınması her işinizi görür,çünkü üretilen sıcak su bu üründe depolanır her zaman istenilen sıcaklıkta su hazır sizi bekler.

Yeşil Enerji Isı Pompası Dünyasıyoutube
    GİZLİ TAVAN TİPİ FANCOİL NEDİR/ISI POMPASI İLE ISITMA VE SOĞUTMA YAPMAK./1
    https://www.youtube.com/watch?si=By5qaqd9dvOtDNEr&v=59LWoxdCsEQ&feature=youtu.be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 26 Kasım 2024; 21:50:16 >

Termostatik vana var her panelde. Ancak sorun şu: Sadece salonda 6 panel var.  6 paneli tek tek, manuel ayarlamak, sonra soğuk eve girmek, onları tek tek açmak ve beklemek bana göre değil.  Ben doğdum merkezi ısıtmalı evde. Kazancı mıyım arkadaş ben!? Godümün rahatı için işi otomatiğe bağladım. Bu 6 panel zaten tek hattan besleniyor. Ben o hatta bir vana takıp, bu vanayı otomatiğe bağladım. Böylece yatma düğmesine bastığım anda salonun soğumasına izin veriyor. Tam kapatmıyor. Kısıyor. Aç kapa bir sistem değil. Kıs/aç bir sistem. Ertesi gün akşam 17.30'a kadar öyle bırakıyor. 17.30'da otomatik olarak vanayı açıyor ve salon ısınmaya başlıyor. Termostatik vanalar sistem açıkken salonu 22 derecede tutmaya ayarlı. Yoksa hatun üşüyor. Elektrikli ısıtıcı yakıyor!  Mevcut modifikasyonumla 18.30'da eve girdiğimde salon sıcak.  Dediğim gibi, godümün rahatı da önemli. Elektronik termostatik vanalar çok pahalıydı. 6 adet termostatik vanaya ayrı ayrı step motoru takmak da büyük bir amelelik benim için. O yüzden en kolayı hattı tek vana ile açıp kısmaktı. Diğer odalarda ise termostatik vanaya step motoru takarak işi çözeceğim. Çünkü her odada bir radyatör var (ebeveyn odasında iki adet var ama, tek motor sürücüsüne çift step motorunu paralel bağlayarak o odayı hallederim).

Kombi hızlı ısıtma yapamıyor, çünkü yalıtımsız, 1'inci kat çıkması ve apartman girişinin üstünde ve 240m2 bir daire bu. En büyük boy kombi var elimde. Bunun bir büyüğü kazan.  Apartman dairesine kazan takasım da yok şimdi. Yalıtımsızlık ve m2 hesabı için yeterli bir kombi. Ama hızlı ısıtma yapmaya yeterli değil.

Tek sorun bu da değil. Evde bir hat çok kısa. Bir hat evin kalanını U yaparak geziyor. Aralarında üç kat fark var. Salon hattı kısa. Boruları yenileyen gerizekalıymış. Benim eklediğim hat vanası bu açıdan da iyi oldu. Ana reglaj ayarı yapıyorum. Salon hattından çok su geçmesini engelliyorum, bu sayede diğer hattan yeterli su geçiyor. Ben de evi alırken kazancı olmadığım için kombi işini bilmiyordum. Biliyor olsam, konunun uzmanı olması gereken dangalakların benden önce yaptıkları işi kaale almaz, onu da elden geçirirdim. Baktım borular sıfır yapılmış, "ne güzel" dedim, tadilata bunu katmadım. Şimdiki aklım olsa tüm sistemi söker, laminantı kaldırır, altındaki parkeyi boru geçecek kadar keser, tüm boruları kılavuzlu geçirir, kombi altında her panele tek tek dağıtım yapardım. Ama o zaman bu işleri bilmiyordum. Evdeki kalorifer tesisatı da bok gibi döşenmiş olduğu için, koca kombinin pompası da yetmiyor. Denge kabım ve bir villaya yetecek pompam da var. Ama ev dubleks de değil. Tek katta 240m2. Gene de ekstra pompam var evet. Neden? Çünkü Türkiye'deki usta mallığı... Yaptığı iş daha kolay, daha ucuz da değil ha! Mallık tamamen.

Binanın bütün elektronik işlerini yapacağım bu 15 gün içinde. (evde diafon yok. Görüntülü diafon yapılacak. 6 tane de kamera takılacak). Bunu yaparken tüm kabloları giriş tavanında toplayıp, pisliği de kaldıracağım (şu anda girişte her yerde kablo var: kablolu TV, telefon, ethernet kabloları). Sonra da tavana yalıtım yaptıracağım. Yalıtım parası benden. Sıva boya binadan. Binayı ikna ederim. "Pisliği tavana topladım, sıva boya sizden" diye. Bu benim ısı kaybımı azıcık azaltır. Ama yetmez. Yavaş yavaş geliştiriyorum binayı. Ürkütmeden.  Leş parasına aldım daireyi. Yıllar içinde insanlık onuruma uygun hale getireceğim bu binayı. İnanıyorum.

-----------------------------

Başladığım yerle bugün geldiğim yer arasında dünya fark var. Bina 10 yıldır toprağa sıçıyormuş. Eve taşındık. 2 ay sonra hava ısındı. Böcek çıkmaya başladı. Apartmanı ilaçlattık. Her gün ölü topluyorum evde. Giren ölüyor. Kanalizasyonu kontrol ettirdim. Yok. Çökmüş. Toprağa sıçıyoruz.  Para topladım yaptırdım. Bahçeyi ilaçlattım. Allah belamı versin, en az 2000 hamam böceği öldü. Yuvalarında benim kare bıyıklı bir fotom var. Beni hedefe koyup dart oynuyorlar... Azaldı. Ama bitmedi böcek... Eve kameralar kurdum. Bunlar hangi odadan giriyor anlamak için. Tüm giderlerde alttan sineklik teli yapışık, giderden gelemezler... Banyodan, çamaşır dolabından geldiklerini keşfettim. Sen hiç tuvalete kamera koydun mu? Ben koydum. Tuvalete gitmeden fiş çekmek nedir bilir misin? Ben biliyorum. Neyse, dolabı kırarak çıkardım. Üstte kesilmiş bir boru keşfettim. İçine yapıştırıcı köpük sıktım. Bitti böcek.  O boru bu bina merkezi ısıtma iken merkezi ısıtma borusuymuş. Bende birden ışık yandı. Eski binalarda çatıdan dağıtım yapılması yaygındı. Bu borunun çatıdaki ucu da boşta ise, çatıda böcek var!  Abi, çatıya bir çıktım ki, çatı tadilatı yarım bırakılmış 12 yıl önce. Açıklıklardan kuşlar girmiş yuva yapmış. 12 yıl güvercinler sıçmış çatıya! Hamamböceğinin en sevdiği şey.

Çatı bir çok yerden su kaçırıyor. En üst kattakilere soruyorum, "size akmıyor mu?" Akıyor. Yeni girmiş kiracı abi. Ev sahibine şikayet edecekmiş o da. Neyse. Çatı aktarma yapacağım. Ustalar kuşlar için "yuva bozmam" diyor. Ben de kıyamıyorum yavru kuşlara... Diyaneti aradım. Fetva aldım. "Yumurta atmak günah değildir" diye. 6 hafta boyunca bir usta haftada bir geldi. Kuşlara kürtaj yaptırdım. Yeni yumurtaları topladı. Yavru kuşlar büyüyüp yuvadan uçtu. Kalan güvercinleri kovduk. Sonra da çatıyı gaza boğduk. 2000 civarı böcek de burada gitti. Evde oturuyorum. Pencereden siyah birşeyler aşağı düşüyor. Gazı yiyen böcek canını kurtarmak için aşağı atlıyor... Toplu katliam kimyasalları konusunda muazzam bilgileri olan Alamanlara buradan teşekkür ederim. Neyse, iki gün daha bekledik. Gazın etkileri geçsin diye. Üçüncü gün ustalar girdi. Çatıyı açtı. 1 kamyon kuş pisliği attılar abi. 1 kamyon.

Çatı aktarma yapıldı. Tüm delikler kapandı. Artık kuş yuvasız ve akıtmayan bir çatımız var. 3 yıldır bir tane bile böcek görmedim. Bizim binadan ilacı yeyip kaçan böcekler gidip komşu binaların bahçesinde ölmüş. Bu binaları da aldı bir panik. Çünkü her biri bahçesinde, balkonunda orada burada yüzlerce ölü böcek buluyor.  Benim kendi balkonumda 3 günde 84 hamamböceği öldü. Hesabı oradan yapın. Bu kadar böceği etrafında görünce bu binalar da toplu ilaçlama yaptılar. Şu anda 6 bina tertemiziz.  Diğer dördünün yöneticisi ile irtibat halindeyim. Yılda iki topluca ilaçlama yapıyoruz. OH! Dünya varmış. Bu işte birlikte hareket etmek önemli zaten.

Başladığım nokta bu benim. Ama hep söylüyorum: Bu binayı bu hale getiren dangalaklardan Allah bin kere razı olsun. Allah ne muradları varsa versin. Yoksa 98.000 dolara, dolar 11 lira iken, Atakule'ye yürüyerek 2 dakika mesafede 240 metrekare, arsa payının 1/4'ünden fazlasına sahip, çift araçlık otoparkı olan evi NAH alırdım. Şu anda elimi öpene 160.000 dolara satarım.  Kredi taksidim 3500TL abi. Kiraya versem 40.000TL eder en az. Allah razı olsun, bu binayı gecekonduya çeviren dangalaklar! Şimdi ben geldim, tekrar medeni bir apartman oluyor bu yavaş yavaş.

-------------------------------

Bodrum'daki iş de komedi abi. Biz bir para vermedik bu eve. Biz 45 yıllık bir kooparatif üyesiyiz. Kooparatif arsasını müteahhite verdik. Evimizi aldık. Kooparatif yöneticileri süreci bok gibi yönetti. Mütteahhit de işin başında pek durmamış. Gelen çarpmış, giden çarpmış. Müteahhit ilk başta süper lüks diye başlamış. İşin ortalarında yolunduğunu anlayıp başında durmaya başlamış. O andan itibaren de ısı pompası yerine elektrikli kombi gibi dümenlerle maliyeti aşağı çekmiş. Kombi takınca sıcak su da olduğu için, ucuz da olsa termal panel maliyetine girmeden işi bitirmiş mesela. Hikayesi bu. Herifin evleri tanıtım şekli "dört mevsim yaşanabilir ev" şeklinde. Bir ısıtma yapmak zorundaydı.

Bazı şeyler son derece gereksiz şekilde süper lüks (Franke lavabo, Vitra Origin bataryalar, kanallı klimalar, Siemens ankastreler falan), bazı şeyler mallık abidesi. Karman çorman garip bir şey. O yüzden fazla sorgulama abi. "Aldık evimizi, eşek tepsin yüzünüzü" deyip geçelim. Bana o lüks zerzevatı takmasa, diğer işleri düzgün yapsa çok daha kıymetliydi de işte... Mallık... Boşver. Ortadan ikiye kesilmiş Bambu gövdelerinden teras gölgeliğimiz falan var. Ama yağmur yağınca bodruma inen merdivende biriken su makine dairesine, tam da sigorta panosunun üstüne giriyor. Sigorta panosu metal. Tepesinden delip kabloları içine almışlar. Arkasından, alttan, yandan değil. Tepesinden delerek. Hali ile su panonun içine girmiş. Sigorta attı. Geri açtım. Attı. Dedim "sıçtık". Sigortayı söktüm. Arkası yosun bağlamıştı. Harika bir ev.  Şu anda 6 basamaktaki taşlar söküldü. Su yalıtımI yapılıyor. Taşları geri takacağız sonra. Evin tavanı damlatmıyor ama. Çok şükür.

Site dik bir eğimde kurulu. Üst sıradaki evler benim çatımı görüyor. O yüzden çatımda görseli şimdilik bozamam. Önce başka birinin yapması lazım. İlk ben yapmayayım. Güneş panellerini de eğimsiz takacağım mesela (yıl toplamında %10 üretim düşüşüne sebep oluyor, ama temmuz ve ağustos'ta üretim artıyor) ki göze çirkin gözükmesin. Günün birinde termal panelleri de eğimsiz olmak şartı ile takabilirim; ama deposu makine dairesinde durmalı. Özetle çatıda sıfır çirkin görüntü abi. Yoksa başım ağrır.

Elektrik panellerine akü de takmayacağım. Ongrid abi. Gündüz üret. Ürettiğini tüket. Fazlasını sat. Gece al. Ay toplamın sıfırsa fatura gelmez. -'de isen onu ödersin. +'da isen üstüne para alırsın. Çift zamanlı sayaca geçmedikleri sürece akü yatırımı yapmam. Beğendiğim akü 48V 100A LiFePO4 akü. Sorunu 1C olması. 4.8kw'dan fazla anlık akım çekemem bu aküden. İki tane almak da iyice büyük para. Akü yatırımı yapmaya hiç niyetim yok. Çift zamanlı sayaç dümenine girerlerse o zaman düşünürüz.

Bayağı mücadele etmişsiniz ama atakule civarı her zaman iyi para eder ,değmiş yani

Belki de karafatmalar kaçırmıştır eski sahiplerini kimbilir ,çünkü evini kimse ucuza vermez bu devirde

............................

Bodrum için ise çatı paneli şart görünüyor,her sene havalar yazın daha sıcak oluyor ,bu sene dışarı adım atamadık değil denize girmek .

suyu ısıtmak için siyaha boyanmış bir varil bile yeterli 40 derece sıcakta 60 derece su işi garantidir ,güneş paneli daha masraflı ve sizin çatı çekincelerinize göre de erteleme yapılabilir gibi

Batarya akşam için gerekli ama madem fazla üretim var ,akşamda bundan karşılanabilir çift yönlü sayaç şart ancak dağıtım firmaları da bundan faydalanarak şebeke fiyatı çakıyorlar .

özetle 'macera dolu amerika ' gibi mücadeleye devam

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.