Arkadaşlar merhaba. Elektrikli su ısıtıcısı bozuldu yapmaya çalıştım ama üstesinden gelemedim bazı durumlar oldu sizden fikir almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İlk önce fişe takıp düğmeyi açtığnzda sigortalar atıyor. İçerisinde bulunan iki adet rezistand var seri bağlı şekilde. Multimetre ile ölçtüğümde biri kısa devre var birinde ise yok. Ama aynı şekilde elimde 6 v luk bir adaptörler ayrı ayrı bağladığımda gerilim değeri okuyabiliyorum. Anahtarlarında sorun yok gayet iyi çalışıyorlar. Bi diğer olarakta termik sigortasını ölçtüğümde kısa devrede multimetre ötmüyor. Ama adabtör bağladığımda üzerinden gerilim geçtiğini görebiliyorum. Şimdi resiztandlarda mı sıkıntı var teemiktemi çözemedim. Ona göre termik alıp değişicem. Veya bozuk olan resiztanı devre dışı bırakıcam. Tavsiyeniz nedir. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muhammet-53 -- 9 Aralık 2020; 14:48:22 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Elektrikli su ısıtıcı arıza
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
elektrikçi değilim ama aklıma şu sorular geliyor
siz bu kadar iş yaptığınıza göre biliyorsunuzdur
arızalı termik sigorta attırırmı
rezistansta kısa devre olması sigorta atttırımı
hangisinin cevabı evetse arıza o olabilir :)
birde aklıma şu geliyor termiği aradan çıkarıp direkt bağlanıyor sanırım öyle çalışıyorsa termiktendir değilse rezistansdandır
-
Değerli cevabın için teşekkür ederim dostum. Dediğin gibi ben de çok bilmiyorum hangi parça neye yol açar diye ama hobi olarak uğraştığımdan termiğin bozuk olması üzerinden gerilim geçiremeyip devrenin tamamlanamamasına yol açar bunun sigorta attıracağını düşünmüyorum. Resistanda gelince oda kesikse eğer devre tamamlatmıyacaktır.
Yaklaşımını doğru buldum dediğin gibi bi deneyeceğim. Bakalım ne sonuç alacağız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İzleyebileceğiniz iki yol var.
1. Rezistansları bağlamadan devre takibi yapıp, ölçü aleti kullanarak veya elektrik vererek sigorta atıyormu.
2. Rezistanlara direk elektrik verip,çalışıp çalışmadığı nı kontrol edebilirsiniz.
Rezistanlar ölçü aleti kullanarak sağlamlık testi yaparken direk kısa devre vermez,ohm değerinde bir rakam gösrerir yani bazır ötmez.
Elektriğe dikkat edinde başınaza iş çıkmasın.
Gene soracağınız olursa cevap verebilirim. -
Teşekkür ederim ilginiz için. Resiztandları ohm değerinde de ölçtüm değişken sonuçlar aldım. Elektrik akımı verdiğimde de devrenin tamamlandığını anlamak mümkün. Büyük ihtimalle termikte sorun var ama termiğin kesmesi şalterin atmasına neden olur mu bilemiyorum. Üstelik üzerinden de gerilim geçiriyor. Dediğinizi deneyeceğim.
Termiği aradan çıkardım. Sorunsuz çalıştı. Sadece su kaynamaya başladığında kendini kapatmıyor. Yeni 105 °C lik termik aldım 3 tl fiyatı geldiğinde onu takıp eski haline döndüreceğiz inşAllah.
1 -Termik bozuksa ,içerden kısa devre yapabilirler.
2 - Termik kendi kapatırken , içindeki köprüler gevşekse yüksek ark meydana gelirse sigorta atabilir.
Benim eski tost makinesi yüksek ayarda çalışırken ,aniden fişini çekince sigorta attıyordu.
Ben bir ekektrikçi olarak ilk başlarda anlam veremesemde,fişi prizde aniden çıkardığım zaman fiş ile priz arasında arkı yani kıvılcımı görünce anladım. Yüksek akım geçerken ark meydana gelirse akım dahada yükseliyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X