Şimdi Ara

Elektromıknatıs için amper mi volt mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.586
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba ben güçlü bir elektro mıknatıs yapmak istiyorum bunun için voltajı arttırsam ne gibi sonuçlar alırım daha güçlü olur mu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: atax45x

Merhaba ben güçlü bir elektro mıknatıs yapmak istiyorum bunun için voltajı arttırsam ne gibi sonuçlar alırım daha güçlü olur mu ?

Daha yüksek güçlü elektro mıknatıs için özetle daha yüksek WATT gerekir.Sadece voltaj sadece amper düşünülmez.E.mık. için yapacağınız sarımda voltaj ve amper hesabı beraber yapılarak sarım yapılır.
    Ör;50x50cm boyutunda güçlü e.mık. yapmak istiyoruz.Atıyorum bu alan için bize 2 Kw. güç gerekli olsun.İşte önemli olan 2 kw. güç oluşturmak adına sarım yapmaktır,yapılır.Gerisi size kalmış...
    İster 220V üzerinden 9amper hesabı ile isterseniz 1000V üzerinden 2 amperlik sarım hesabı yaparsınız.Önemli olan 2 kw. güç ortaya çıkarmak...2kw/220V=9A,,,2kw/1000V=2A hesabındaki gibi.

Eğer,hangisinden daha yüksek verim alırım diyorsanız elbette daha yüksek voltajlı olandan derim.Tabi daha yüksek voltajı elde ederken kayıpları da göz önünde bulundurmak gerekir.Kolay gelsin.

• Mr makinelerinde guclu elektromiknatislar kullaniliyormus bu cihazlardaki amperin 100 ile 300 arasi oldugunu duymustum ama voltaji hakkinda bir bilgi yoktu 1,5 tesla gucundeki bir miknatisin voltaji ne kadardir sizce amperi 300 ise ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akımdır belirleyici olan. Gerilim değil. Ama akım için sonuçta gerilim (farkı) gereklidir. Sonuç olarak "akım" belirleyici gerilim ise olması gereken.
    F= i * L * B kalmış aklımda. Bi de cos teta var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 15 Mart 2016; 12:32:16 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    kardeş burdaki terimlerin formülde hangi değere denk geldiğini söyleyebilirsen memnun olurum ? mesela amper şu gerilim şu sarım şu gibisinden
  • i akım, L telin boyu(vektörel), B manyetik alan şiddeti
    Konu DH Elektriğin. Zat-ı alilerine tebrikler. El atmamışlar.
    Bi ara yazarız detaylı. Ama araştırır bulursan sen de buraya yaz lütfen Sayın @atax45x
    F burada neyi temsil ediyor ? ayriyeten sadece telin boyu mu önemli sarım sayısı önemli değil mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nedir bu volt-amper ilişkisi?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • F: force yani kuvvet F in başka amaçla kullanıldığını hatırlamıyorum Özellikle büyük F
    Mevzu olan manyetik akı da olduğundan bazı değişkenler birlikte düşünülür. sarım sayısı boy vb değişik yerde formüle girebilir. Mesela B nin tanımında bir değişken, i de başka değişken.
    i akım dirençle alakalı malum. i'yi dirençle yazılan formülden buluruz. Onun gibi sarım sayısı da bi yerde girer. Mesela B ile alakalıdır.

Esasen Elk tayfasının anateması. Müsait bi zaman araştırmak lazım ama bilirkişiler şimdiden davetli.
  • aslında bir elektromıknatısın formülü,
    sarım sayısı, tel çapı kalınlığı, sarımların üst üste kat sayısı,
    çekirdeğin boyu vs. özelliklere bağlıdır, ancak tam formülü nedir
    ben de bilemiyorum.
    aklımdan, daha doğrusu mantığımla şöyle birşeyler düşündüm:
    sarım sayısı fazla olursa mıknatısın gücü artacak ancak buna karşın
    iletken uzunluğu ve miktarı da artacağı için telin öz iç direnci de
    artacak, dolayısı ile direnç arttıkça geçen akım da azalacak,
    akım azalırsa güç de azalacak.
    öte yandan iletken kalınlaşırsa iç direnç azlacak ancak iletkenin
    kalınlşması gereksiz ısınmalara ve ısınma ile gereksiz ve kayıp
    gücün artmasına, daha doğrusu çekilen gücün büyük kısmının
    ısıda harcanmasına neden olacak. çok güçlü elektromıknatıs yapmak
    için sanırım; 1) tel kalın olacak (o gücü taşıyabilmesi için) ancak
    2) sarım sayısı da çok fazla olması zorunda, mıknatıslık artması için.
    3) üstüste çok fazla sarım katının sayısı ve daha kısa bobin boyu.
    çünkü bobin boyu uzun olursa bobin uç noktasında mıknatıslık az olacaktır.
    amper mi volt'mu sorusunun cevabı ise:
    voltu arttırırsanız güç artacak ve güçle orantılı mıknatıslık artacak,
    ancak akımı gücü harcayan yükün kendisi çeker, eğer akıma bir kısıtlama vs.
    getirmemiş iseniz..

• Sayın @ahmet/elektro
    Buradaki değişkenler birbirinden bağımsız değil. Sonucu belirleyen hangisi ise onu yazmak gerk. Voltta amperde yüksek olunca güç fazla olabilir. Ama mesele güç değil manyetizma. Elektromanyetik etkiye hangisi sebep olursa odur meselenin özü. Burada akımdır. Gerilimin etkisi yok.Elektromanyetik etkiyi de kayıp gibi düşünürseniz, gerilim yani Volt bu kaybı azaltacaktır. Yani aynı elektrik için yüksek gerilim ve düşük akım daha az manyetizma demektir. Yüksek akım ve düşük gerilim ise daha çok malum...
    quote:

tel çapı kalınlığı, sarımların üst üste kat sayısı,
    sarımların üst üste kat olması neyi belirleyebilir? Sarım üstte ve ya altta? Demek istediğin boyun kısalması ise sarımın üst üste olması belirleyici değil belirleyici olan kısa boyun gerekliliğidir. Yazmak için sebep değil yani. Tel çapı da direnç vb devre ile alakalıdır. Direncin değişimi sadece tel çapına bağlı olmadığından yani tel çapı ile tek başına belirlenmeye sabit olmadığından formülde belirleyici değil. Temel olarak formül incelendikten sonra pek tabi işin gereği de ele alınır. Gerekli formülü de yazdık.

• Sanırım yapmam gereken kalın bi tel bulup sarım yapmak oldukça fazla sarım ve gücün ısıya dönüşmesini engellemek için sıvı helyum gibi aşırı soğuk maddelerden yardım almak sonrasında vericeğim enerjinin voltu ile amperi arasındaki oranı sabitlemek yani yüksek amper vericeksem yüksek voltaj da vericem ki daha ağır nesneleri çekebilsin :) teşekkürler düşünceleriniz için aynı zamanda sayın @karafetva kardeşim sanada teşekkürler verdiğin formüller üzerinden bir hesaplama yapmayı planlıyorum inşallah..
  • Sayın Hocam @atax45x
    Benden mi bahsediyosun yoksa??? bunları nerede söyledim ben??
    Ben dedim ki aynı elektriğin voltunu düşürüp amperini arttırman lazım.

quote:

gücün ısıya dönüşmesini engellemek için sıvı helyum gibi aşırı soğuk maddelerden yardım almak

sıvı helyum bunu nası yapacak? sıvı helyumun duasını mı alacaksın yoksa??? O şekilde ısıya dönüşen gücü direk dışarı atmış olursun. Yani kaybı hızlandırırsın... Yapman gereken ısınmayan bir sistem dizayn etmek.

Ayrıca yapman gereken "yapılmışları incelemek"
    Başarılar...
    sıvı helyum bakır kablonun curie sıcaklığına ulaşıp süperiletken olmasını sağlar. Süperiletken maddelerinin direnci ise sıfırdır yani enerji geçerken ısı oluşmaz. Bu yüzden dedim sıvı helyum kullanma fikrini ve voltaj olayını senin fikrine göre sölemedim diğer kişinin fikrine göre söledim senin hakkında sadece verdiğin formülü araştıracağımı söledim.
  • O sıcaklıklara zaten ulaşamazsın. Onlar kabüldür ve kabüle yaklaşmak için teori olarak söylenirler.
    Uygun sistemi tasarlarsan zaten ısınmaz. Bir ferro yu çekerken çektiği esnada ısı artışı beklenir ama yapılmışlardan fikir alırsan ısınma sorununu aşarsın.

Diğer kişinin dediğinin yanlış olduğunu açıkladık biz de. Hem gerilimi hem voltu nasıl arttırabilirsin? Olmaz. Hem de sana yaramayan bir gerilim kime yarayacak? İşi gören akımdır, gerilim değil.

Büyük fabrika çelik transferindeki elektromıknatıslarda dahi sıvı helyum vb yok. Sen ısınmayan ideal bi şe yaparsan sonra heves edersen bi şeler denersin.
    Başarılar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.