Şimdi Ara

Elektronik Göz-Algılayıcı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir odaya kırmızı ve beyaz renklerde küçük toplar atsam, Bu topları odada algılayacak ve örneğin sadece kırmızı renkleri toplayacak yürüyen bir robot yapmak mümkünmüdür??? (Mesela kızımın odası gibi :)))

(İnternet üzerinden çizgileri takip eden robotlara rastladım ama böyle ayrım yapıp karar verecek hiçbirşeye raslamadım )

Yardımlarınızı bekliyorum..

• şöyle yapılabilir belki bir engel algılayıcı bir robot tabi bir pic ve bu engel algılayıcı robot tüm odayı gezecek ve önüne yanına arkasına falan bir ldr ve ışık kaynagı koydugumuzu düşünelim bu şık kaynagı ldr ile aynı düzlemde olsun ışık karşıya çarpıp yansıdıgında ldr nin üzerinde bir direnç değişikligine sebeb olacak(tabi burda bi mesafe ölçümüde yapmak gerekebilir ultrasonik bi sensötrle) bu değişikliğin kırmızı toptan başka başka bir eşyadan başka bir degerde olacagını düşünüyorum denemek lazım ve oda ışık miktarıylada bu deger değişeceğinden bir ldr de odanın ışık miktarını ölçüp bütün ldrler picin adc sine girsin ve siz orda işlemleri yapın engel algılama devresi bu durumda topu alma düzenegini çalıştırsın sonra yoluna devam etsin
    kestirip atmış gibi oldum ama fkirlerim umarım sizi aydınlatır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cundali11 -- 21 Eylül 2007; 17:15:59 >
  • Peki olayı biraz daha ayrıntılı yazsam::

Bu robot küçük bir oyuncak kamyon şeklinde olsa, üzerinde robot kolu olsa, odada dolaşsa ve kendisine tanıttığım veya tanıtabileceğim nesneleri tanıyarak toplayıp kasasına koysa.. İşi bitincede başlangıç noktasına geri gelse..

Böyle birşey yapmak mümkünmüdür??

Not: Elektronik bilgim son derece az..
  • İş ne. Amatör bir istek gibi durmuyor.
  • bu dedigin islemi yapabilmek icin image prosessing yapmak gerek.
    dolayisiyla ole picle fln yapilamaz.
    bilgisayar yada dps tabanli bisey yapman gerek ve webcam
    yok basit bisey olsun diosan oda deilde kucuk bi kutudaki kırmızıları toplasin diosan direk renkleri ayirt eden bi algilayici alman gerek.
    cny70 bile bu isi cok hassas olcum alamasa da yapabilir...
  • @ekremors1

abicim yanlış anlama ama çok şey istiyorsun melih abinin dediği gibi amatörlükten çıkıyor bu iş
  • ldr ile renkleri ayırabilecek bir algılayıcı yapabilirsin. ama biçimlerine göre ayrım yapabilecek bir algılayıcı ve sistemi oldukça karmaşık olacaktır. teorik olarak yapılmayacak bir şey değil(fabrika otomasyonlarında bu sistem var), ama basit seviyede bir elektronik bilgisiyle yapılamaz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    göz içine mercek yerleştirme
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu haliyle istenilen kimsenin biraz yardım olsun diye uğraşmak isteyeceği birşey değil. Parklarda seyyar satıcıların sattıkları yanan sönen ışıklı toplar var ya onlarla çok daha basitleştirilebilir. Tabi bir de topu alacak robot kol hariç Belki şutlayıp duracak bir robot. Bu şekilde daha kabul edilebilir bir yardım isteği olur sanırım.
  • Renk ayıtımı yapan uygulamaya yönelik picle kontrol edebileceginiz kamrelar mevcut. prallax firması böyle bir kamereyı satıyor maliyeti 130usd civarı. Hatta kameranın direk motor kontrol çıkışlarıda mevcut yani robotu direk kendşsş kumanda ediyor...

Fakat belirteyim böyle bir proje amatör değil profosyonel olur.Zaman,para,emek ve sabır ister.Kolay gelsin.
  • Anlaşılan bu iş oldukça zor özelliklede benim gibi elektronik bilgisi son derece az olan bir kişi için...

Ben basit olarak şöyle düşünmüştüm:

Yürüyen araç olarak çocukların kullandığı uzakdan kumandalı bir küçük kamyon,

Robot kol olarak internetde satılan basit bir robot kol ve cisimleri tanıyacak bir elektronik göz ve bunların birbiri ile etkileşimi...

Neyse genede yardımlarınıza teşekkürler..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.