Şimdi Ara

Emacs uzmanıyım. Soruları alabilirim.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2015'ten beri Emacs editör kullanıcısıyım. Bu editörü etkili kullanmak isteyenlerin sorularını alabilirim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• VSC kullanan birisinin Emacs'e geçmesi için bir sebep var mı? Web geliştirme yapıyorum ve Python yazıyorum.
  • Emacs uzmanıyım. Soruları alabilirim.

jedi ve projectile / Project Interaction Library for Emacs modu ile (başka şeylere ek olarak) oldukça kullanışlı Python geliştirme ortamı yapmak münkün. Ayrıntılı bilgi için

SS'i ilk sonuçtaki NY Emacs Meetup'taki tanıtımdan aldım. Python'u deneme haricinde kullanmadığım için Emacs'te Python IDE özelliklerini kullanmadım.
    VSC son yıllarda Linux ve macOS sürümlerini de çıkardı galiba. Bu açıdan Emacs kadar kullanışlı olsa da Emacs'te başka IDE ve editörde pek olmayan ceşitli özellikler örneğin Emacs penceresi içinde başka bir bilgisayara ssh bağlantı atarak o bilgisayardaki dosyaları kendi masaüstündeymiş gibi düzenleme imkanı veya skewer modu ile tarayıcıda canlı olarak Javascript deneme gibi çeşitli özellikler var. Daha cok onun gibi özelliklerden dolayı tercih ediliyor.

• vi
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    vi kullanışlıdır. Doug Hoyte, Paul Graham, Damian Conway gibi tanınmış programcılar vim kullanıyor ve bazı seminerlerde kullandıkları vim script 'i de anlatıyorlar. vim'in avantajı cok hızlı çalışması örneğin 100MB+ html, log, json gibi dosyalarda Emacs oldukça yavaşlıyor cunku syntax highlighting ve tab indent vs işlemleri elisp yorumlayıcı üzerinden yapıyor.

• Gerek var mı bu eziyete? Misal çıkıp notepad++ kullanmayı biliyorum diyen bulamazsın. Zira öğrenme gerektirmez. Emacs olsun Vim olsun ne gerek var bı öğrenme eğrisini çekmeye? Ne fayda bekliyoruz?
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Notepad++ adı üstünde Notepad 'in geliştirilmiş versiyonudur, syntax highlighting / yazım vurgulama haricinde cok daha değiştirilebilir, genişletilebilir bir program değil. Emacs ise herşeyi değiştirilip genişletilebilen, esnek bir program, baştan öyle tasarlanmış.

Şöyle bir kullanım senaryosu düşünün: Sunucunuzdaki Tomcat üzerinde bir Servlet çalışıyor ve o Servlet'i düzenleyip, derleyip Tomcat'i restart yapmak istiyorsunuz. Bunun ya VNC gibi uzak masaüstü ile bağlanıp sunucu masaüstünde Eclipse açarak yapabilirsiniz ya da ssh ile bağlanıp komut satırı komutları ile yapabilirsiniz. VNC bağlantısında sürekli Internet kullandığınız için geçcime ve klavye uyumusuzluğu yaşayabilirsiniz. ssh de ise sunucuda kout satırında çalışan emacs veya vim gibi bir editör olmalı ve komut satırında olduğunuz için GUI editöre göre çeşitli bazı kısıtlarla kullanabilirsiniz.

Masaüstüne GUI Emacs olarak kurduğunuz Emacs ile sunucunuza ssh üzerinden bağlanıp, Tomcat'i yeniden başlatma gibi seyler dahil herşeyi GUI Emacs'in içinden yapabilirsiniz. Bu cok büyük bir imkan. Belki bu imkanı başka programlar da sağlıyordur, onu bilmem fakat Emacs sağlıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Notepad++ adı üstünde Notepad 'in geliştirilmiş versiyonudur, syntax highlighting / yazım vurgulama haricinde cok daha değiştirilebilir, genişletilebilir bir program değil. Emacs ise herşeyi değiştirilip genişletilebilen, esnek bir program, baştan öyle tasarlanmış.

Şöyle bir kullanım senaryosu düşünün: Sunucunuzdaki Tomcat üzerinde bir Servlet çalışıyor ve o Servlet'i düzenleyip, derleyip Tomcat'i restart yapmak istiyorsunuz. Bunun ya VNC gibi uzak masaüstü ile bağlanıp sunucu masaüstünde Eclipse açarak yapabilirsiniz ya da ssh ile bağlanıp komut satırı komutları ile yapabilirsiniz. VNC bağlantısında sürekli Internet kullandığınız için geçcime ve klavye uyumusuzluğu yaşayabilirsiniz. ssh de ise sunucuda kout satırında çalışan emacs veya vim gibi bir editör olmalı ve komut satırında olduğunuz için GUI editöre göre çeşitli bazı kısıtlarla kullanabilirsiniz.

Masaüstüne GUI Emacs olarak kurduğunuz Emacs ile sunucunuza ssh üzerinden bağlanıp, Tomcat'i yeniden başlatma gibi seyler dahil herşeyi GUI Emacs'in içinden yapabilirsiniz. Bu cok büyük bir imkan. Belki bu imkanı başka programlar da sağlıyordur, onu bilmem fakat Emacs sağlıyor.
    Sunucuya bağlancaksam nano kullanyıorum. Genelde de bağlanmamaya calışıyorum. Yaşasın cloud yaşasın container.

onun dışında
    code.visualstudio.com
    Developing on Remote Machines using SSH and Visual Studio Code
    https://code.visualstudio.com/docs/remote/ssh
    bu benzer işlevi sunuyor. 1mb bellekli dönemlerde vim veye emacs mantıklıydı ama şimdi sanki geliştiriciye zaman kaybettiriyor gibi. Öğrenene saygı duyuyurum ama bir araç ne kadar sezgiselse öğrenmek için bir çaba gerektirmiyorsa o kadar iyidir diyorum.

her 2 durumda (sunucuya ssh ile bağlanıp nano kullanmak ve VS Code ile bağlanmak) Emacs yine cok avantajlı.

ilk durumda nano değil, emacs'in kendisini de kullansanız, sunucuyu Terminal üzerinde kullanmaktan kaynaklı kısıtlar var. ufak dosya düzenlemesi ve sadece Tomcat restart gibi işlemlerde bu kısıtlar önemli değil fakat sunucuda ciddi uzunlukta kod düzenleyecek ve o kodu sunucudaki JDK vs ile derleyip hata giderecekseniz komut satırı nano, vim, emacs kısıtlarından kaynaklanan zorluklar olur. PHP, JSP gibi şablon dosyaları düzenleyecekseniz zorluk daha da artar.

ikinci durum olan VS Code ilk başta güzel görünmekle birlikte sayfanın en altında 'Known limitations' kısmına baktınız mı? VS Code remote igili 10+ kısıt var.aralarından biri cok ilginç.

macOS SSH hosts are not yet supported. (macOS clients are supported.)
    Experimental Windows 10 / Server 2016/2019 support is available in VS Code Insiders only.

Yani bağlandığınız sunucu macOS ise VS Code remote çalışmıyor. macOS devre dışı.
    Windows 8, 7, XP vs 'de çalışmıyor Sadece Windows 10 sunucuda çalışıyor ki o da bazı şartlar altında.

Ayrıca libc (Standard C Library) tabanlı Linux larda da çalışmıyor.

Yani VS Code ile sadece glibc tabanlı Lİnux sunuculara uzaktan bağlanabiliyorsunuz. Bu oldukça büyük bir kısıt. Sebebi tahminen VS 'un komut satırı temelinin uyumsuz olması. Bu bence cok önemli bir kısıt. Emacs'te böyle bir kısıt yok cunku Emacs'in temeli zaten komut satırı, GUI versiyonu sonradan cıkmış.

vim ve emacste mouse kullanımı sıfır ve sadece text editör olarak kullanılmıyorlar. mesela şu an tarayıcımı vimium-ff ile kullanıyorum mouse olmadan internette geziniyorum biraz tercih ve rahatlık meselesi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.