İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 27/04/2021 tarih ve 2021/19 sayılı, "Ses ve görüntü kaydı alınması" konulu genelgenin iptali için Kars Barosu tarafından açılan dava Danıştay tarafından kabul edildi ve İçişlerinin yayınladığı bu hukuka aykırı genelge iptal edildi. Bu genelgeyle emniyet personelinin ses ve görüntü kaydı altına alınması yasaklanıyordu. Fakat hangi yetkiyle yasaklandığını kimse bilmiyordu. "Uyuşmazlık konusu Genelgenin içeriğine yönelik yapılan değerlendirmede; söz konusu Genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirdiği anlaşılmış olup; bu haliyle yasama organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dâhil davalı idarece Genelge niteliğinde bir düzenleyici işlem ile adı geçen temel hak ve hürriyetlere yönelik sınırlama getirilmesinde Anayasamızın 7. ve 13. maddelerine uyarlık bulunmadığı kanaatine varılmıştır." çıkarımını yapan Danıştay 10. Dairesi oybirliğiyle genelgenin iptaline karar verdi. Kendilerini tebrik ederim. Hiçbir devlet organı yetkilerini aşarak kişilerin temel hak ve özgürlüklerini kafasına göre kısıtlayamaz. Danıştayın kararının hepsini okumak isteyenler için karar: https://web2.e-baro.web.tr/uploads/36/DANI%C5%9ETAY%2010.%20DA%C4%B0RE%20KARARI.pdf < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ggreyhame -- 8 Mayıs 2024; 13:53:2 > |
Emniyet Genel Müdürlüğü Ses ve Görüntü Genelgesi İptal Edildi
-
-
şu hani her polis ve jandarmaya kamera ve kula içi mikrofon takacaklarmış da kayıt edeceklermiş ve canlı izleyeceklermiş o mu bu? bu geçmiyorsa dediğim zaten olmaz. polis arkadaşlarla konuştım o kamera olayını. güldüler kulaklıktan şunu vur mu yapacaklarmış diye? olur da polisin jandarmanın beynine bir çip takarsn öyle olur elon musk yaptı ya bir insana? robocop fantezisi diyorum ben kısaca. yarım sayfa dalga geçmiştim haber konusunda.
-
Hayır. Emniyet teşkilatının görüntü ve ses kaydının alınması içişleri tarafından yasaklanmıştı genelgeyle onunla alakalı.
-
yerinde ve dogru olan bir uygulama görevi kötüye kullanma diye bir tanım var kimse olumsuz şeyler yaşamak istemez ancak insanlar haklarını ararken adli makamlara kanıt sunmak için görüntü ve kayıt alabilir almalıdırda suçu olmayan kimse bir şeyin üstünü örtmeye vatandaşı engellemeye çalışmaz neden çalışsın
dilerim bir sonraki dava haksız yere yazılıp mahkemece iptal edilen cezalarda cezayı yazan görevliler hakkında işlem yapılması olur
-
Kanunsuz emri yerine getiren polisin yargılanmasını sağlayacak potansiyel delilleri karartmaya yönelik bir genelgeydi. İptal edilmesi isabet olmuş.
-
koskoca iç işlerinde hukuktan anlayan yok muymuş ya olur mu böyle genelge çıkar danıştaydan dönsün? bakan çeken de mi olmamış? ben hala anlamadım ne geliyor ne gelemiyor diye? her gelen bakan kökten değişiklik yapmaya kalkarsa böyle olur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X