Şimdi Ara

Enflasyon %25'i aştı! ve ' Enflasyonla Topyekün Mücadele ' olmasına rağmen yine arttı! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
3
Favori
10.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Merkur

Gazeteler tam gaz, tabiki yandaşlar, diyorlar ki hergün emekliye zam, emekliye müjde, emekliye 2 kat zam, asgari ücrete süper zam, asgari ücrete şok zam, asgari ücrete %25 zam veriyorlar gazı....

odatv.com
    Emeklilere her gün zam mı geliyor
    https://odatv.com/emeklilere-her-gun-zam-mi-geliyor-12111818.html

quote:

Emeklilere her gün zam mı geliyor
    3-4 dakika

Sabah gazetesi Okur Temsilcisi İbrahim Altay, emeklilerin gazetedeki haberlerle ilgili şikayetlerini köşesine taşıdı. Emekli maaşlarıyla ilgili yapılan haberlerde yanlış algı oluşturulduğuna dikkat çeken İbrahim Altay, “Haberi okumaya devam ettiğimizde anlıyoruz ki 599 TL zam sadece en yüksek emekli memur maaşı için geçerli. En düşük emekli maaşı olarak gösterilen 2 bin 424 lira ise yine sadece emekli memurlar için geçerli” diye yazdı.

İbrahim Altay’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Emeklilerle ilgili haberlerin doğurduğu hayal kırıklığına daha önce değinmiştik. Bu haberlerin kahir ekseriyeti 'emeklilere müjde' konseptinde sunuluyor. Öyle ki başlıkları gören bir okur, emekli maaşlarına her gün zam geliyor zannedebilir.

Bu haberlerden sonuncusu 7 Kasım 2018'de yayınlanmış. Başlığı: Emekli Maaşlarına 599 TL Zam! Hemen altında bir başlık daha: En Düşük Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Başlıktaki iki cümlenin birbiriyle çeliştiğini anlamak için okuma yazma ve biraz da mantık bilmek yeterli. Üstelik ilk cümlenin hakikati yansıttığı da şüpheli...

Haberi okumaya devam ettiğimizde anlıyoruz ki 599 TL zam sadece en yüksek emekli memur maaşı için geçerli. En düşük emekli maaşı olarak gösterilen 2 bin 424 lira ise yine sadece emekli memurlar için geçerli.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ayrı bir kategori. Onlar içinse yüzde 13.2'lik bir artış öngörülmüş.

Öngörülmüş diyorum, çünkü henüz resmi bir açıklama olmadığı için sözü edilen sayılar birer varsayım. Hatta bir tahmin...

OKURLARIMIZIN ŞİKÂYETLERİ

Merkez Bankası 2018'in son enflasyon raporunu açıklamış ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya enflasyonun 2018 sonunda yüzde 23.5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söylemiş.

Enflasyon oranlarıyla zamlar arasında doğrudan bağlantı olduğu için editörlerimiz haberi basmakta bir beis görmemiş. Fakat başlıklar ve cümleler o kadar kesin ki bunun bir tahmin, varsayım ya da öngörü olduğunu anlamak için satır aralarını okumanız ve sürecin nasıl işlediğini iyi bilmeniz gerekiyor.

Her sabah uyandığında yeni bir müjdeyle karşılaşan okurdan bunu beklemek haksızlık olur. Nitekim Okur Temsilcisi'ne gelen çok sayıda şikâyet mesajında bunun izlerini görmek mümkün:

"Ben emekli bir vatandaşım. Biz emekliler sizce toplumun en aptal, en muhtaç kesimi mi? Her gün uyduruk bir 'emekliye müjde' haberi yapmaktaki amacınız nedir?"

"Emekli maaşları ile ilgili yaptığınız haberin başlığı umutlarımızı yeşertirken haberin içeriği umutlarımızın tekrar yok oluşunun acısını bize yaşatmaktadır. Benim babam yaklaşık 2 yıl önce SGK'dan emekli oldu. Bağlanan maaş 830 TL idi. Şu anda güncel maaşı 1049 TL. Ve ocak zammıyla haberinizde bahsettiğiniz gibi en düşük emekli maaşı 1900 küsur lira filan olmayacak. Bu yaptığınız 2000 sonrası emekli olan emekçi kardeşlerinizi yok saymaktır."

"Lütfen bu haberi yapmayın artık! İnsanlar sanıyor ki emekliler her ay zam alıyorlar! Bugün de 599 TL demişsiniz! Kaç emekli o şansa sahip Allah aşkına! Yeter! İnsanları kandırmayın!"

Onlarca mesajdan sadece birkaçına yer verdim. Türkiye'de milyonlarca emekli var. Eminim bu haberleri yapan meslektaşlarımızın da ailelerinde emekliler var. Haber yaparken onları hatırlamak zor olmasa gerek!”

• quote:

Orijinalden alıntı: Patatos

Sanirim satmazsak ayni faiz uzerinden veriyormus. Sayfasinda mevduatla karsilastirmasinda oyle yaziyor. Yani ben cikmadigim surece ayni faizden vermek zorunda.

Bu arada secimler dolayisiyla dolar uzerinde devlet hamlesi var. Bu yuzden dolar artmaz gibi geliyor, sabit tutarlar, yavas yavas faizler dusecek gibi geliyor. Kredi ceken yok, tabii indirim uygularlarken dolari da baskilayacaklardir.

Bu arada forum otomatik yildizlamis n bonodan bahsediyordum.
    Detayı çok bilmiyorum ama çıkmadığınız sürece %27.5 veriyorlarsa bence bu iyi oran değerlendirebilirsiniz eğer ilerde enflasyon artarsa bu faizlerde artar o zaman satar daha yüksek oranda beklersiniz.

Bizim devletin doların seviyesini kontrol edebilme gücü yok hocam. Etse etse en fazla 1 hafta eder sonra gitmesi gereken seviyeye tekrar gider. Kontrol edebilseler 1.15tl'den 7.24tl'ye gelmesine mani olurlardı bunca yılda:)

n bono'ya bakayım bir ara hocam detaylarına bende merak ettim.

• Equris kullanıcısına yanıt
    nbonoya baktınız mı baktıysanız ne düşünüyorsunuz? tsmf güvencesi yok tek sıkıntı o.
  • Patatos P kullanıcısına yanıt
    Ne kadar paranız var bilmiyorum ama 1 yıl oraya %27.5'tan bağlayacağınıza bence stopaj avantajı ile gidip bankalardan faiz pazarlığı yapıp 1 yıl bağlayın derim. %25 verirler 1 yıl için diye düşünüyorum. 100.000tl'ye kadar koruması var.
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Hocam o kadar param yok, bankalar faiz pazarlığı için genelde ne kadar olması gerekiyor mevduatın. 100.000'li rakamlar mı?
  • Konu başlığının son paragrafında "Slumpflasyon" riskine dikkat çekmiştim.

Mahfi Eğilmez Hoca da yazısında bu riske dikkat çekmiş.
    BBC News Türkçe
    İşsizlik ve bütçe açığı 'slumpflasyon' işareti mi?
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46219031

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 18 Kasım 2018; 20:2:4 >

• Bu yazdığım yazıda "Slumpflasyon gelebilir" demiştim.

Ve maalesef geldi..
  • Enflasyonla mücadele eden kim devlet mi halk mı.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.